ZonMw draagt bij aan initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering van de medisch specialistische zorg. Een sterke samenwerking en structurele financiering zijn nodig om de kwaliteit en infrastructuur van deze zorg te verbeteren.

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes, lopend onderzoek en een upate van het laatste nieuws vindt u op deze pagina.

Lees verder

Samen beslissen bij verminderde gezondheidsvaardigheden

Jany Rademakers en Janneke Noordman zitten samen op een bank

Hoe kun je als zorgverlener beter omgaan en communiceren met mensen met verminderde gezondheidsvaardigheden? Jany Rademakers en Janneke Noordman delen hun bevindingen en geven tips en tools waar u direct mee aan de slag kunt.

Bekijk de tips en tools

De weg naar zinnige en kosteneffectieve zorg

Foto van Hannie Bonink en Sjoerd Repping
Hannie Bonink en Sjoerd Repping

In een interview vertellen Hannie Bonink en Sjoerd Repping hoe het programma ZorgEvaluatie en Gepast Gebruik bijdraagt aan een betere onderbouwing van de geleverde zorg en snellere toepassing van nieuwe kennis in de praktijk.

Lees het interview

Gezamenlijke besluitvorming in de klinische praktijk

Portretfoto Gert Olthuis en Anke Oerlemans

Het gebruik van rolmodellen blijkt een krachtig leerinstrument bij gezamenlijke besluitvorming. Dat blijkt uit onderzoek van universitair docenten medische ethiek Gert Olthuis en Anke Oerlemans van het Radboudumc. ‘We hopen dat meer artsen zich ervan bewust worden dat zij een rolmodel zijn.’

Interview met Gert Olthuis en Anke Oerlemans

Evaluatie TopZorg

Chirurgen in een operatiekamer in het ziekenhuis

3 niet-academische ziekenhuizen kregen subsidie vanuit het programma TopZorg om zo zeer specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek te bekostigen. Parallel aan het programma liep een evaluatie mee, gericht op het vaststellen van de (maatschappelijke) meerwaarde van een combinatie van topspecialistische zorg en onderzoek in een niet-academische setting.

Bekijk de evaluatie

Hoe de zorg betaalbaar blijft én beter kan

Helen Mertens, voorzitter Regiegroep Citrienfonds

Het Citrienfonds gaat (2019-2022) door met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. Hiervoor is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Betere zorg tegen lagere kosten, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.’

Lees het interview met Helen Mertens

Actueel

Blog: Nurse-led clinics buiten het ziekenhuis

De droom van associate lector Anneke van Vught is om in de aankomende jaren in Nederland stappen te zetten naar het ontwikkelen van nurse-led clinics buiten het ziekenhuis. In deze nurse-led clinics is de verpleegkundig specialist rechtstreeks toegankelijk voor patiënten voor het verlenen van beperkt complexe medische zorg. Zij werken hierin samen met onder andere medisch specialisten, huisartsen, wijkverpleegkundigen.

Portretfoto Anneke van Vught
Pagina

Cataract: operatie geslaagd!

De afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc implementeerde met hulp van het Citrienfondsprogramma Registratie aan de bron de nieuwe kwaliteitsregistratie voor cataract-operaties. Die bestaat volledig uit gegevens die toch al in het epd vastgelegd worden als onderdeel van het zorgproces.

Proces voor en na cataract
Nieuws

Vooraankondiging tweede toelatingsronde ‘Topspecialistische Zorg en Onderzoek’

Het programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO) stelt medio augustus 2020 de tweede toelatingsronde open. Ziekenhuizen en categorale instellingen in Nederland die specifieke topspecialistische functies op zeer hoog niveau uitvoeren en deze functie willen versterken, kunnen daarvoor een aanvraag indienen. De deadline voor deze ronde is eind september 2020.

Nieuws
Toon meer

Agenda

NIEUWE DATUM: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret van vrouw

Tamara Adonis

Programmamanager Topspecialistische Zorg en Onderzoek

+31 70 349 50 99
tzo@zonmw.nl
Portretfoto Marlies van den Oever

Marlies van den Oever

Programmamanager Topspecialistische Zorg en Onderzoek

+31 70 349 50 23
tzo@zonmw.nl
portretfoto Kees-Jan den Heijer

Kees-Jan den Heijer

Programmamanager Citrienfonds

+31 70 349 54 76
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website