ZonMw draagt bij aan initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering van de medisch specialistische zorg. Een sterke samenwerking en structurele financiering zijn nodig om de kwaliteit en infrastructuur van deze zorg te verbeteren.

Uitgelicht

Effectiviteit samen beslissen in de geriatrie

Portretfoto Ruth Pel

Is de inzet van tools voor samen beslissen met ouderen effectief? Ruth Pel-Littel onderzocht het effect van een training voor dokters en een invulfolder voor ouderen en hun naasten.

Bekijk de resultaten

Gezamenlijke besluitvorming in de klinische praktijk

Portretfoto Gert Olthuis en Anke Oerlemans

Het gebruik van rolmodellen blijkt een krachtig leerinstrument bij gezamenlijke besluitvorming. Dat blijkt uit onderzoek van universitair docenten medische ethiek Gert Olthuis en Anke Oerlemans van het Radboudumc. ‘We hopen dat meer artsen zich ervan bewust worden dat zij een rolmodel zijn.’

Interview met Gert Olthuis en Anke Oerlemans

Wat doet het Citrienfonds?

Het Citrienfonds helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Samen werken we aan de juiste zorg, met de juiste informatie, op de juiste plek. Het fonds is van de NFU en ZonMw.

Minister Bruno Bruins vertelt

Evaluatie TopZorg

Chirurgen in een operatiekamer in het ziekenhuis

In het kader van het programma TopZorg werden 3 niet-academische ziekenhuizen gesubsidieerd om zo zeer specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek te bekostigen. Parallel aan het programma liep een evaluatie mee, deze was gericht op het vaststellen van de (maatschappelijke) meerwaarde van een combinatie van topspecialistische zorg en onderzoek in een niet-academische setting. Het programma TopZorg wordt de komende vier jaar voortgezet in het programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO).

Lees hier de evaluatie

Resultaten Citrienfonds

In 2014-2018 heeft het Citrienfonds al veel duurzame en breed inzetbare oplossingen opgeleverd: zorg op maat dichtbij huis, eenduidig vastleggen van zorginformatie, terugdringen van zorg zonder toegevoegde waarde, innovatieve e-health vormen en kwaliteitsinformatie om zorg te verbeteren.

Bekijk de resultaten

Hoe de zorg betaalbaar blijft én beter kan

Helen Mertens, voorzitter Regiegroep Citrienfonds

Het Citrienfonds gaat (2019-2022) door met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. Hiervoor is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Betere zorg tegen lagere kosten, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.’

Lees het interview met Helen Mertens

Actueel

Volg via RSS

Oproep projectideeën lokale deïmplementatieprojecten

Heeft u ook het idee dat minder zorg soms beter is? En wilt u zich hiervoor inzetten? Het Citrienfondsprogramma Doen of Laten? is op zoek naar verpleegkundigen of huisartsen die niet-gepaste zorg willen terugdringen in hun eigen werkomgeving.

Nieuws

Regionale samenwerking brengt de juiste zorg op de juiste plek

Sinds 2015 stimuleert het programma Naar regionale oncologienetwerken de oncologische netwerkzorg. Het Citrienfonds financiert het programma. Tientallen projecten bevorderen de samenwerking over de muren van ziekenhuizen heen. Belangrijk, want daardoor kunnen zorgverleners, patiënten en naasten samen betere keuzes maken over de zorg. En nu is er een ambitieuze agenda voor de komende vier jaar, opgesteld samen met de Taskforce Oncologie.

Op de foto staan Hans Nijman en Ina Wolthers
Hans Nijman en Ina Wolthers
Nieuws

'Bij hartfalen begint de palliatieve fase op dag 1'

Hartfalen is een ernstige ziekte, waaraan meer mensen binnen een jaar na een eerste opname overlijden dan bij kanker. Toch is er nog weinig besef hoe belangrijk palliatieve zorg is bij hartfalen. Cardioloog Petra van Pol pleit voor een tijdig gesprek met patiënt en naasten.

Nieuws

Effectiviteit inzet tools samen beslissen in de geriatrie

Is de inzet van tools voor samen beslissen met ouderen effectief? Ruth Pel-Littel onderzocht het effect van een training voor dokters en een invulfolder voor ouderen en hun naasten. In een interview vertelt zij meer over de resultaten.

Portretfoto Ruth Pel
Pagina
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Congres Doen of Laten?

Op 15 november 2019 organiseert het programmateam van Doen of laten? van het Citrienfonds samen met Skipr het gelijknamige congres Doen of laten? Dit congres vormt tevens de startbijeenkomst van de tweede programmaperiode Doen of laten? (2019-2022).

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret van vrouw

Tamara Adonis

Programmamanager Topspecialistische Zorg en Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 50 99
E-mailadrestzo@zonmw.nl
Portretfoto Marlies van den Oever

Marlies van den Oever

Programmamanager Topspecialistische Zorg en Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 50 23
E-mailadrestzo@zonmw.nl
portretfoto Kees-Jan den Heijer

Kees-Jan den Heijer

Programmamanager Citrienfonds

Telefoonnummer+31 70 349 54 76
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website