ZonMw draagt bij aan initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering van de medisch specialistische zorg. Een sterke samenwerking en structurele financiering zijn nodig om de kwaliteit en infrastructuur van deze zorg te verbeteren.

Uitgelicht

Hoe de zorg betaalbaar blijft én beter kan

Helen Mertens, voorzitter Regiegroep Citrienfonds

Het Citrienfonds gaat (2019-2022) door met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. Hiervoor is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Betere zorg tegen lagere kosten, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.’

Lees het interview met Helen Mertens

Resultaten Citrienfonds

In 2014-2018 heeft het Citrienfonds al veel duurzame en breed inzetbare oplossingen opgeleverd: zorg op maat dichtbij huis, eenduidig vastleggen van zorginformatie, terugdringen van zorg zonder toegevoegde waarde, innovatieve e-health vormen en kwaliteitsinformatie om zorg te verbeteren.

Bekijk de resultaten

Wat doet het Citrienfonds?

Het Citrienfonds helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Samen werken we aan de juiste zorg, met de juiste informatie, op de juiste plek. Het fonds is van de NFU en ZonMw.

Minister Bruno Bruins vertelt

Terugdringen niet-gepaste zorg

Niet-gepaste zorg kan je verantwoord terugdringen. En de patiënt speelt daar een belangrijke rol in. Dat is de hoofdconclusie van het Citrienfonds-programma ‘Doen of laten?'.

Resultaten 'Doen of laten?'

Infrastructuur

Plaatje met poppetjes en wielen

Het Citrienfonds zorgt voor snellere en veiligere digitale gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen en op termijn vermindering van registratielast. Dit is het vertrekpunt voor een betere inrichting van het multidisciplinair overleg en ontwikkeling van regionale samenwerking binnen de oncologische zorg.

Topreferente en topklinische zorg

In de organisatie en bekostiging van de combinatie van (zeer) specialistische zorg en onderzoek zijn verschillende ontwikkelingen gaande. Bij ZonMw staan twee programma’s in het teken van deze combinatie zorg en onderzoek, het Citrienfonds en het experiment TopZorg.

Lees meer over topreferente en topklinische zorg

Kennisagenda’s

Kennisagenda’s binnen de medisch specialistische zorg zijn van belang voor de professionalisering. ZonMw gebruikt ze in het kader van praktijkgericht programmeren. Ze geven de kennisbehoeften weer van veldpartijen. Medisch specialisten zijn al ver in dit traject.

Lees meer over kennisagenda's

Forensische geneeskunde

Forensisch artsen verrichten sporenonderzoek, voeren lijkschouw uit bij een vermoeden van niet-natuurlijk overlijden en ze leveren arrestantenzorg. Dit vakgebied vraagt om expertise, waar het in de praktijk nogal eens aan schort.

Lees meer over forensische geneeskunde

Terugdringen onnodige zorg

Binnen de medische wetenschap bestaan interventies die geen gezondheidswinst opleveren, zelfs schade kunnen veroorzaken of alleen voor specifieke groepen patiënten werken. Welke interventies hebben in de Nederlandse zorgpraktijk geen meerwaarde of kunnen beter terughoudend worden toegepast?

Bekijk het overzicht van initiatieven

Actueel

Volg via RSS

Hoe de zorg betaalbaar blijft én beter kan

De 4 programma's van het Citrienfonds hebben officieel het startschot gekregen van het ministerie van VWS om door te gaan met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. En zo te werken aan duurzame oplossingen om de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk te organiseren. Het ministerie heeft hiervoor 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Betere zorg tegen lagere kosten, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.’

Helen Mertens, voorzitter NFU Regiegroep van het Citrienfonds en lid raad van bestuur van het Maastricht UMC+ (fotograaf: Franco Gori)
Nieuws

Sjoerd Repping, de man die alle bewezen onzinzorg uit de ziekenhuizen moet schrappen

Sjoerd Repping, jarenlang hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het AMC, is sinds februari namens alle partijen uit de medisch specialistische zorg ‘kwartiermaker Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ bij het Zorginstituut. Hij ziet het als zijn missie om een einde te maken aan de ‘onzinzorg’ in de ziekenhuizen. Lees verder in de Volkskrant

Elders gezien

Gezocht: ziekenhuizen die niet-gepaste zorg willen terugdringen

Heb je ook het idee dat minder zorg soms beter is en wil je je hiervoor inzetten? Het NFU-programma ‘Doen of laten?’ financiert en ondersteunt zorgverleners die een vorm van niet-gepaste zorg in hun ziekenhuis terugdringen. Kijk op doenoflaten.nl of neem contact op met eva.verkerk@radboudumc.nl.

 

Nieuws

Publiek vertrouwen in huisartsen en specialisten al jaren hoog

Het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg is aanzienlijk. Het vertrouwen in huisartsen, specialisten en verpleegkundigen is het hoogst. Het vertrouwen in ziekenhuizen is weliswaar iets lager, maar nog altijd hoog. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van 2018 uit de ‘Barometer Vertrouwen in de gezondheidszorg’ van het Nivel. Lees het volledige nieuwsbericht op de website van Nivel.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Gender en Gezondheid – Implementatieronde II

Onderwerpen

  • Sekse- en gendergerelateerde verschillen in gezondheid en zorg
  • Twaalf inhoudelijke thema’s (zie programmatekst)
  • Toepassing van kennis in de praktijk
  • Verbetering kwaliteit professioneel handelen

Onderdeel van programma

Gender en Gezondheid

Geplaatst op

20 februari 2019

Deadline

7 mei 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

portret van vrouw

Manon Hekman

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 41
E-mailadrestopzorg@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website