ZonMw draagt bij aan initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering van de medisch specialistische zorg. Een sterke samenwerking en structurele financiering zijn nodig om de kwaliteit en infrastructuur van deze zorg te verbeteren.

Uitgelicht

Evaluatie TopZorg

Chirurgen in een operatiekamer in het ziekenhuis

In het kader van het programma TopZorg werden 3 niet-academische ziekenhuizen gesubsidieerd om zo zeer specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek te bekostigen. Parallel aan het programma liep een evaluatie mee, deze was gericht op het vaststellen van de (maatschappelijke) meerwaarde van een combinatie van topspecialistische zorg en onderzoek in een niet-academische setting. Het programma TopZorg wordt de komende vier jaar voortgezet in het programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO).

Lees hier de evaluatie

Resultaten Citrienfonds

In 2014-2018 heeft het Citrienfonds al veel duurzame en breed inzetbare oplossingen opgeleverd: zorg op maat dichtbij huis, eenduidig vastleggen van zorginformatie, terugdringen van zorg zonder toegevoegde waarde, innovatieve e-health vormen en kwaliteitsinformatie om zorg te verbeteren.

Bekijk de resultaten

Topreferente en topklinische zorg

In de organisatie en bekostiging van de combinatie van (zeer) specialistische zorg en onderzoek zijn verschillende ontwikkelingen gaande. Bij ZonMw staan twee programma’s in het teken van deze combinatie zorg en onderzoek, het Citrienfonds en het experiment TopZorg.

Lees meer over topreferente en topklinische zorg

Wat doet het Citrienfonds?

Het Citrienfonds helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Samen werken we aan de juiste zorg, met de juiste informatie, op de juiste plek. Het fonds is van de NFU en ZonMw.

Minister Bruno Bruins vertelt

Forensische geneeskunde

Forensisch artsen verrichten sporenonderzoek, voeren lijkschouw uit bij een vermoeden van niet-natuurlijk overlijden en ze leveren arrestantenzorg. Dit vakgebied vraagt om expertise, waar het in de praktijk nogal eens aan schort.

Lees meer over forensische geneeskunde

Terugdringen onnodige zorg

Binnen de medische wetenschap bestaan interventies die geen gezondheidswinst opleveren, zelfs schade kunnen veroorzaken of alleen voor specifieke groepen patiënten werken. Welke interventies hebben in de Nederlandse zorgpraktijk geen meerwaarde of kunnen beter terughoudend worden toegepast?

Bekijk het overzicht van initiatieven

Kennisagenda’s

Kennisagenda’s binnen de medisch specialistische zorg zijn van belang voor de professionalisering. ZonMw gebruikt ze in het kader van praktijkgericht programmeren. Ze geven de kennisbehoeften weer van veldpartijen. Medisch specialisten zijn al ver in dit traject.

Lees meer over kennisagenda's

Terugdringen niet-gepaste zorg

Niet-gepaste zorg kan je verantwoord terugdringen. En de patiënt speelt daar een belangrijke rol in. Dat is de hoofdconclusie van het Citrienfonds-programma ‘Doen of laten?'.

Resultaten 'Doen of laten?'

Hoe de zorg betaalbaar blijft én beter kan

Helen Mertens, voorzitter Regiegroep Citrienfonds

Het Citrienfonds gaat (2019-2022) door met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. Hiervoor is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Betere zorg tegen lagere kosten, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.’

Lees het interview met Helen Mertens

Actueel

Volg via RSS

Ondersteuning bij zelfmanagement noodzakelijk voor mensen met dementie én hun mantelzorgers

Zelfmanagement voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is niet vanzelfsprekend. Zij hebben hier hulp bij nodig. Verpleegkundigen kunnen ondersteuning bieden bij het zelfmanagement van zowel de persoon met dementie als de mantelzorgers. Verpleegkundige Judith Huis in het Veld onderzocht dit en promoveerde recent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit onderzoek is gefinancierd door ZonMw, vanuit het programma ‘Tussen weten en doen II’ en...

Elders gezien

MijnIBDcoach wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019

MijnIBDcoach van de maag- darm- leverartsen is uitgeroepen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019. De onderzoekers toonden aan dat het gebruik van telemonitoring bij patiënten met de chronische darmaandoening IBD leidt tot betere zorguitkomsten en aanzienlijk lagere zorgkosten. 24 wetenschappelijke verenigingen hebben een onderzoek vanuit hun specialisme voorgedragen voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs.

Elders gezien

Online vragenlijst helpt artsen over voeding te praten

Invullen van de Eetscore, een online vragenlijst van Wageningen Universiteit, biedt mensen snel een goed beeld van hoe gezond ze eten. Een implementatieproject van de Alliantie Voeding laat zien hoe deze tool huisartsen en specialisten steun biedt in gesprekken met chronisch zieken over hun voeding. Het kan de eerste stap zijn op weg naar een gezonder eetpatroon.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Innovatie van Richtlijnen

Onderwerpen

  • digitale vernieuwing
  • digitale integratie richtlijnen en aanpalende producten
  • patiëntpaden
  • leidraad kwaliteitsstandaarden
  • kwaliteitskenmerken richtlijnen

Onderdeel van programma

Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Zorginstituut

Geplaatst op

24 juli 2019

Deadline

8 oktober 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

portret van vrouw

Tamara Adonis

Programmamanager Topspecialistische Zorg en Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 50 99
E-mailadrestzo@zonmw.nl
Portretfoto Marlies van den Oever

Marlies van den Oever

Programmamanager Topspecialistische Zorg en Onderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 50 23
E-mailadrestzo@zonmw.nl
portretfoto Kees-Jan den Heijer

Kees-Jan den Heijer

Programmamanager Citrienfonds

Telefoonnummer+31 70 349 54 76
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website