Een sterke samenwerking en structurele financiering zijn nodig om de kwaliteit en infrastructuur van de medisch-specialistische zorg te verbeteren. Daarom dragen wij bij aan initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering.
Uitkomstinformatie helpt bij het bieden van de best passende zorg en bij samen beslissen. Hoe gebruik je deze data bij het optimaliseren van het kwaliteitsbeleid binnen de medisch-specialistische zorg? 4 nieuwe projecten werken voorbeelden hiervan uit.
Hoe kunnen zorgverleners in het ziekenhuis een rol spelen bij vragen van patiënten rondom werk? Senior onderzoeker Annemieke Visser vertelt over het onderzoek naar arbeidsgerichte zorg voor mensen met een nierziekte en andere patiënten.
Waarom is onderzoek naar de principes van Safety-II in de dagelijkse ziekenhuispraktijk zo belangrijk? Commissievoorzitter Loes Pijnenborg en commissielid Marit de Vos vertellen hoe dit de volgende stap is in het verbeteren van patiëntveiligheid.
Uitzaaiingen in de botten bij mensen met (ver)gevorderde kanker veroorzaken vaak pijn en verslechteren hun levenskwaliteit en die van hun naasten. De bestaande behandeling hiervoor is een operatie en daarna bestraling. Hoogleraar Lenny Verkooijen vertelt in deze blog over haar onderzoek naar de effectiviteit van het omdraaien en inkorten van deze combinatie.
Patiënten in de laatste levensfase krijgen vaak last van een droge mond. Vervelend, want het zorgt voor problemen als pijn, slikken en een veranderde smaak. Kun je dit symptoom verlichten door de inzet van het medicijn pilocarpine en een educatieprogramma? In deze blog vertelt arts-onderzoeker Annelot van der Meulen over haar onderzoek hiernaar.
Mensen met uitgezaaide kanker krijgen vaak zware pijnmedicatie voorgeschreven. Daardoor krijgen ze regelmatig last van de bijwerking obstipatie. Hoe voorkom je dit symptoom? Preventieve inzet van de medicijnen macrogol of magnesiumhydroxide kunnen helpen. In deze blog vertelt professor en pijnspecialist Monique Steegers over haar onderzoek naar de effectiviteit van deze middelen.
De een werkt in het lab, de ander levert patiëntenzorg. Toch werken medisch bioloog dr. Cora Nijboer en kinderarts-neonatoloog prof. dr. Manon Benders (UMC Utrecht) nauw samen aan hun gemeenschappelijke wens: een behandeling ontwikkelen voor baby’s met hersenschade als gevolg van een herseninfarct. Een eerste studie met 10 baby’s laat gunstige resultaten zien.
Pagina
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Zorgprofessionals kunnen uitkomstinformatie gebruiken om samen met patiënten te beslissen welke behandeling of zorg het beste bij hen past. Hoe breng je dat precies in de praktijk? Wat zijn goede voorbeelden daarvan? Tijdens dit congres is er de mogelijkheid om van elkaar te leren op gebied van samen beslissen.