Een sterke samenwerking en structurele financiering zijn nodig om de kwaliteit en infrastructuur van de medisch-specialistische zorg te verbeteren. Daarom dragen wij bij aan initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering.

Uitgelicht

Voorkomen van obstipatie door opioïden

Portretfoto van Monique Steegers
Monique Steegers

Mensen met uitgezaaide kanker krijgen vaak zware pijnmedicatie voorgeschreven, wat regelmatig de bijwerking obstipatie geeft. Hoe voorkom je dit? Preventieve inzet van de medicijnen macrogol of magnesiumhydroxide kunnen helpen. In deze blog vertelt professor en pijnspecialist Monique Steegers over haar onderzoek hiernaar.

Lees de blog

Gevolgen van coronapandemie voor specifieke groepen

Zorgprofessionals werken aan kwaliteit van zorg

Wat zijn de gevolgen van COVID-19 op zorguitkomsten van patiënten die specialistische psychiatrische hulp nodig hebben en kinderen met een chronische ziekte?

Bekijk de 2 projecten die dit onderzoeken

Herstel mobiliteit bij instabiele wervelmetastasen

Foto van Lenny Verkooijen en haar team
Lenny Verkooijen en team

Uitzaaiingen in de botten bij mensen met (ver)gevorderde kanker veroorzaken vaak pijn en verslechteren hun levenskwaliteit en die van hun naasten. Hoogleraar Lenny Verkooijen vertelt in deze blog over haar onderzoek naar de effectiviteit van het omdraaien en inkorten van de bestaande behandelcombinatie van opereren en bestralen.

Lees de blog

Actueel

Veldraadpleging Leefstijlgeneeskunde: uw mening telt!

De Patiëntenfederatie Nederland, TNO en ZonMw nodigen u uit om deel te nemen aan een veldraadpleging over leefstijlgeneeskunde, als onderdeel van een verkenning van een brede leefstijlcoalitie. Via een vragenlijst kunt u uw input leveren.

Nieuws

Betere zorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

Bijna 25% van de Nederlanders heeft moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Om deze mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden mee te laten beslissen over de zorg in de laatste levensfase, is begrijpelijke communicatie nodig die goed aansluit op deze groep patiënten. In dit interview komen nieuwe hulpmiddelen aan bod die hierbij helpen.

Illustratie van een arts en naasten bij een patiënt in bed
Pagina

Cultuursensitief communiceren met ziekenhuispatiënten

Patiënten en naasten met een islamitische achtergrond hebben soms specifieke wensen en voorkeuren. Bijvoorbeeld veel op bezoek gaan in het ziekenhuis. Hoe kan je daar goed rekening mee houden als zorgverlener? Islamitisch geestelijk verzorger Saïda Aoulad Baktit traint zorgverleners hier al jaren in. In dit interview deelt ze haar tips.

Portretfoto van Saïda Aoulad Baktit
Pagina

Financieren van uitkomstgerichte soa-zorg

Het nieuwe zorgconcept Zinnige InfectieZorg (ZIZ) combineert e-health, snelle diagnostiek en slim datamanagement om financiële, sociale of logistieke drempels die de toegang tot zorg belemmeren te verlagen. Hoe maak je voor dit soort innovatieve interventies goede afspraken over de financiering? In deze video legt het projectteam uit hoe zij dit doen.

Screenshot van video over Zinnige InfectieZorg
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

Congres Tijd voor Verbinding

Op donderdag 9 september 2022 organiseert het landelijke programma Tijd voor Verbinding het congres 'Tijd voor Verbinding: inspireren en leren van elkaar'. Dagvoorzitter Maarten Bouwhuis zorgt samen met interessante sprekers voor een inspirerende dag waarin de 4 hoofdthema's van het programma centraal staan: Safety-II, multidisciplinaire gesprek, kwetsbare ouderen en antistollingszorg.

Lees meer

9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in de palliatieve zorg? En wilt u graag andere professionals die zich bezighouden met palliatieve zorg ontmoeten en met hen van gedachten wisselen? Kom dan op 13 en 14 oktober naar het 9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg.

Lees meer

Citrienfonds Impactfestival

Kwalitatieve en betaalbare zorg voor in de toekomst. Daar zetten de projecten binnen het Citrienfonds zich samen met zorgpartijen in Nederland jaren voor in. Wat was precies hun impact, en hoe gaat het nu verder met alles wat al bereikt is? Kom het te weten op het Citrienfonds Impactfestival op 13 oktober 2022.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Portretfoto van Simone Schellekens

Simone Schellekens

Safety II en veiligheidsergonomie

+31 70 349 51 85
safety@zonmw.nl
Portretfoto van Tamara Adonis

Tamara Adonis

Topspecialistische Zorg en Onderzoek

+31 70 349 50 99
tzo@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website