ZonMw draagt bij aan initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering van de medisch specialistische zorg. Een sterke samenwerking en structurele financiering zijn nodig om de kwaliteit en infrastructuur van deze zorg te verbeteren.

Uitgelicht

Resultaten Citrienfonds-programma 'Doen of laten?'

Niet-gepaste zorg kan je verantwoord terugdringen. En de patiënt heeft daar een belangrijke rol in. Dat is de hoofdconclusie van het Citrienfonds-programma ‘Doen of laten? Het terugdringen van niet-gepaste zorg’. Lees meer over het onderzoeksrapport, de Deïmplementatiegids en de 2 ontwikkelde toolkits: 'Beter zonder katheter' en 'Schrap het niet-gepaste lab'.

Lees meer over de resultaten

Effecten centralisatie van zorg voor mensen met beroerte

Wat zijn de effecten als de zorg voor patiënten met een acuut herseninfarct wordt gecentraliseerd? Er is een kortere doorlooptijd, waardoor patiënten sneller herstellen en er minder uitval is. Christien van der Linden is projectleider van het CASCADE-onderzoek en vertelt je er meer over.

Interview Christien van der Linden

www.citrienfonds.nl

Vier jaar Citrienfonds (2014-2018) heeft veel duurzame en breed inzetbare oplossingen opgeleverd. Zoals zorg op maat dichtbij huis, het eenduidig vastleggen van zorginformatie, terugdringen van zorg zonder toegevoegde waarde, innovatieve e-health vormen en kwaliteitsinformatie om de zorg te verbeteren. De eerste resultaten en praktische voorbeelden zijn te downloaden via de website van het Citrienfonds. 

Naar de website

Publicatie: Samenwerking TopZorg ziekenhuizen en umc's

voorzijde digipub

Hoe leidt samenwerking tussen TopZorg ziekenhuizen en academische instellingen tot betere resultaten voor de patiënt? In deze nieuwe digitale publicatie zijn mooie voorbeelden en nuttige lessen opgetekend.

digipub TopZorg

Patiënteninformatietool

De patiënteninformatietool helpt medische richtlijnen te vertalen in begrijpelijke informatie voor patiënten. Patiëntenfederatie Nederland ontwikkelde het hulpmiddel. De Stichting Hoormij zette er de richtlijn voor tinnitus mee om in een heldere digitale patiëntenfolder.

Lees het interview

Topreferente en topklinische zorg

In de organisatie en bekostiging van de combinatie van (zeer) specialistische zorg en onderzoek zijn verschillende ontwikkelingen gaande. Bij ZonMw staan twee programma’s in het teken van deze combinatie zorg en onderzoek, het Citrienfonds en het experiment TopZorg.

Lees meer over topreferente en topklinische zorg

Kennisagenda’s

Kennisagenda’s binnen de medisch specialistische zorg zijn van belang voor de professionalisering. ZonMw gebruikt ze in het kader van praktijkgericht programmeren. Ze geven de kennisbehoeften weer van veldpartijen. Medisch specialisten zijn al ver in dit traject.

Lees meer over kennisagenda's

Forensische geneeskunde

Forensisch artsen verrichten sporenonderzoek, voeren lijkschouw uit bij een vermoeden van niet-natuurlijk overlijden en ze leveren arrestantenzorg. Dit vakgebied vraagt om expertise, waar het in de praktijk nogal eens aan schort.

Lees meer over forensische geneeskunde

Infrastructuur

Plaatje met poppetjes en wielen

Het Citrienfonds zorgt voor snellere en veiligere digitale gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen en op termijn vermindering van registratielast. Dit is het vertrekpunt voor een betere inrichting van het multidisciplinair overleg en ontwikkeling van regionale samenwerking binnen de oncologische zorg.

Terugdringen onnodige zorg

Binnen de medische wetenschap bestaan interventies die geen gezondheidswinst opleveren, zelfs schade kunnen veroorzaken of alleen voor specifieke groepen patiënten werken. Welke interventies hebben in de Nederlandse zorgpraktijk geen meerwaarde of kunnen beter terughoudend worden toegepast?

Bekijk het overzicht van initiatieven

Actueel

Volg via RSS

Toelatingsronde Topspecialistische Zorg en Onderzoek geopend

Vandaag is de toelatingsronde geopend voor het programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO). Deze ronde, die valt onder de verantwoording van VWS, fungeert als toegangspoort voor het kunnen indienen van subsidieaanvragen. Alle niet-UMC’s in Nederland die specifieke topspecialistische functies op zeer hoog niveau uitvoeren, kunnen een aanvraag indienen. De deadline van deze toelatingsronde is 28 maart 2019.

Nieuws

De juiste focus en een praktijktoets: de serious game voor Horizontaal Toezicht Zorg

De serious game Medisch Centrum Oost is inmiddels door zo'n duizend mensen gespeeld. In ziekenhuizen, maar ook elders, blijkt de game een aanzet tot bewustwording en gedragsverandering; bijvoorbeeld in de opleiding Horizontaal Toezicht Zorg. De cursisten starten hun opleiding namelijk in het fictieve ziekenhuis van Registratie aan de bron (Citrienfonds), en dat geeft meteen de juiste focus - zo blijkt.

Elders gezien

Resultaten Citrienfonds-programma 'Doen of laten?'

Niet-gepaste zorg kan je verantwoord terugdringen. En de patiënt heeft daar een belangrijke rol in. Dat is de hoofdconclusie van het Citrienfonds-programma ‘Doen of laten? Het terugdringen van niet-gepaste zorg’. Lees meer over het onderzoeksrapport, de Deïmplementatiegids en de 2 ontwikkelde toolkits: 'Beter zonder katheter' en 'Schrap het niet-gepaste lab'.

Nieuws

Energieke Meet & Greet Citrienfonds

Op vrijdag 25 januari 2019 vond de Inspiratie Meet & Greet plaats van het Citrienfonds. Vijf jaar Citrienfonds heeft veel duurzame oplossingen opgeleverd om de zorg beter te maken en toegankelijk en betaalbaar te houden.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

portret van vrouw

Manon Hekman

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 41
E-mailadrestopzorg@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website