ZonMw draagt bij aan initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering van de medisch specialistische zorg. Een sterke samenwerking en structurele financiering zijn nodig om de kwaliteit en infrastructuur van deze zorg te verbeteren.

Uitgelicht

Resultaten Citrienfonds

In 2014-2018 heeft het Citrienfonds al veel duurzame en breed inzetbare oplossingen opgeleverd: zorg op maat dichtbij huis, eenduidig vastleggen van zorginformatie, terugdringen van zorg zonder toegevoegde waarde, innovatieve e-health vormen en kwaliteitsinformatie om zorg te verbeteren.

Bekijk de resultaten

Wat doet het Citrienfonds?

Het Citrienfonds helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Samen werken we aan de juiste zorg, met de juiste informatie, op de juiste plek. Het fonds is van de NFU en ZonMw.

Minister Bruno Bruins vertelt

Terugdringen niet-gepaste zorg

Niet-gepaste zorg kan je verantwoord terugdringen. En de patiënt speelt daar een belangrijke rol in. Dat is de hoofdconclusie van het Citrienfonds-programma ‘Doen of laten?'.

Resultaten 'Doen of laten?'

Hoe de zorg betaalbaar blijft én beter kan

Helen Mertens, voorzitter Regiegroep Citrienfonds

Het Citrienfonds gaat (2019-2022) door met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. Hiervoor is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Betere zorg tegen lagere kosten, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.’

Lees het interview met Helen Mertens

Topreferente en topklinische zorg

In de organisatie en bekostiging van de combinatie van (zeer) specialistische zorg en onderzoek zijn verschillende ontwikkelingen gaande. Bij ZonMw staan twee programma’s in het teken van deze combinatie zorg en onderzoek, het Citrienfonds en het experiment TopZorg.

Lees meer over topreferente en topklinische zorg

Forensische geneeskunde

Forensisch artsen verrichten sporenonderzoek, voeren lijkschouw uit bij een vermoeden van niet-natuurlijk overlijden en ze leveren arrestantenzorg. Dit vakgebied vraagt om expertise, waar het in de praktijk nogal eens aan schort.

Lees meer over forensische geneeskunde

Terugdringen onnodige zorg

Binnen de medische wetenschap bestaan interventies die geen gezondheidswinst opleveren, zelfs schade kunnen veroorzaken of alleen voor specifieke groepen patiënten werken. Welke interventies hebben in de Nederlandse zorgpraktijk geen meerwaarde of kunnen beter terughoudend worden toegepast?

Bekijk het overzicht van initiatieven

Kennisagenda’s

Kennisagenda’s binnen de medisch specialistische zorg zijn van belang voor de professionalisering. ZonMw gebruikt ze in het kader van praktijkgericht programmeren. Ze geven de kennisbehoeften weer van veldpartijen. Medisch specialisten zijn al ver in dit traject.

Lees meer over kennisagenda's

Infrastructuur

Plaatje met poppetjes en wielen

Het Citrienfonds zorgt voor snellere en veiligere digitale gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen en op termijn vermindering van registratielast. Dit is het vertrekpunt voor een betere inrichting van het multidisciplinair overleg en ontwikkeling van regionale samenwerking binnen de oncologische zorg.

Actueel

Volg via RSS

Online vragenlijst helpt artsen over voeding te praten

Invullen van de Eetscore, een online vragenlijst van Wageningen Universiteit, biedt mensen snel een goed beeld van hoe gezond ze eten. Een implementatieproject van de Alliantie Voeding laat zien hoe deze tool huisartsen en specialisten steun biedt in gesprekken met chronisch zieken over hun voeding. Het kan de eerste stap zijn op weg naar een gezonder eetpatroon.

Nieuws

Op weg naar een test om bijwerkingen te voorspellen

Steeds meer mensen laten de rimpels in hun gezicht opvullen. Soms ontstaan daardoor klachten als roodheid, zwelling en verharding van de huid. Het Vumc en het RIVM hebben de producten en het ontstaan van deze klachten onderzocht. Ligt er straks een test om bijwerkingen van rimpelvullers te voorspellen?

Nieuws

Drie nominaties Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019

Na intensief en zorgvuldig beraad heeft de vakjury van de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten drie genomineerden geselecteerd uit de 21 inzendingen van de wetenschappelijke verenigingen. De kanshebbers zijn onderzoeken van de cardiologen, internisten en radiologen, de mdl-artsen en de pathologen. Het blijft nog even spannend. Op 27 juni wordt bekend gemaakt wie de gelukkige winnaar is van de Wetenschaps- en...

Elders gezien

Hoe de zorg betaalbaar blijft én beter kan

De 4 programma's van het Citrienfonds hebben officieel het startschot gekregen van het ministerie van VWS om door te gaan met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. En zo te werken aan duurzame oplossingen om de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk te organiseren. Het ministerie heeft hiervoor 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Betere zorg tegen lagere kosten, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.’

Helen Mertens, voorzitter NFU Regiegroep van het Citrienfonds en lid raad van bestuur van het Maastricht UMC+ (fotograaf: Franco Gori)
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

portret van vrouw

Manon Hekman

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 41
E-mailadrestopzorg@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website