ZonMw draagt bij aan initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering van de medisch specialistische zorg. Een sterke samenwerking en structurele financiering zijn nodig om de kwaliteit en infrastructuur van deze zorg te verbeteren.

Uitgelicht

Een soepele transitie van kind- naar volwassenzorg

Lisa Verberg en Dunja Dreesens

‘Praat niet over, maar met jongeren.’ Ervaringsdeskundige Lisa Verberg en projectleider Dunja Dreesens werken samen aan de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard Transitiezorg, van kind- naar volwassenzorg.

Bekijk hun tips en ervaringen

ZonMw Parel voor zingeving in de palliatieve zorg

Uitreiking parel aan projectteam

Het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ leert zorgverleners in de palliatieve zorg praten over zingeving met patiënten en hun naasten. Hun aanpak verbetert niet alleen de spirituele zorg in de palliatieve fase, maar verdiept ook de samenwerking binnen zorgteams. Het project heeft voor deze aanpak een ZonMw Parel ontvangen.

Meer over het Parelproject

Effectiviteit samen beslissen in de geriatrie

Portretfoto Ruth Pel

Is de inzet van tools voor samen beslissen met ouderen effectief? Ruth Pel-Littel onderzocht het effect van een training voor dokters en een invulfolder voor ouderen en hun naasten.

Bekijk de resultaten

Gezamenlijke besluitvorming in de klinische praktijk

Portretfoto Gert Olthuis en Anke Oerlemans

Het gebruik van rolmodellen blijkt een krachtig leerinstrument bij gezamenlijke besluitvorming. Dat blijkt uit onderzoek van universitair docenten medische ethiek Gert Olthuis en Anke Oerlemans van het Radboudumc. ‘We hopen dat meer artsen zich ervan bewust worden dat zij een rolmodel zijn.’

Interview met Gert Olthuis en Anke Oerlemans

Evaluatie TopZorg

Chirurgen in een operatiekamer in het ziekenhuis

In het kader van het programma TopZorg werden 3 niet-academische ziekenhuizen gesubsidieerd om zo zeer specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek te bekostigen. Parallel aan het programma liep een evaluatie mee, deze was gericht op het vaststellen van de (maatschappelijke) meerwaarde van een combinatie van topspecialistische zorg en onderzoek in een niet-academische setting. Het programma TopZorg wordt de komende vier jaar voortgezet in het programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO).

Lees hier de evaluatie

Hoe de zorg betaalbaar blijft én beter kan

Helen Mertens, voorzitter Regiegroep Citrienfonds

Het Citrienfonds gaat (2019-2022) door met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. Hiervoor is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Betere zorg tegen lagere kosten, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.’

Lees het interview met Helen Mertens

Actueel

Een schatkamer voor de zorg

Data bieden een schat aan informatie voor de zorg. Je kunt er bijvoorbeeld mee bepalen welke therapie bij welke patiënt werkt, hoe het zorgbudget is te beheersen of het proefdiergebruik kunt verminderen. Toch zit die schatkamer vaak op slot. Peter van der Spek, geneticus en hoogleraar Klinische Bioinformatica/Pathologie bij het Erasmus MC, heeft een idee waar en hoe we de sleutel kunnen vinden. ‘Jonge dokters moeten weten wat we met data kunnen...

Nieuws

Soepele transitie van kind- naar volwassenzorg

Als een jongere met een chronische aandoening 18 wordt, verandert er veel. Deze transitie van zorg verloopt niet altijd vlekkeloos. Daarom werken projectleider Dunja Dreesens en ervaringsdeskundige Lisa Verberg samen aan de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard Transitiezorg Hun advies: ‘Praat niet over, maar met jongeren.’

Lisa Verberg en Dunja Dreesens
Lisa Verberg en Dunja Dreesens
Pagina

Begrijpelijke uitleg over erfelijkheidsonderzoek

De nieuwe generatie DNA-onderzoek brengt erfelijke aandoeningen nog verfijnder en sneller in kaart. Wat kan er allemaal met deze ‘next generation sequencing’ en wat niet? Voorlichtingsmateriaal voor artsen en patiënten maakt dat inzichtelijk. Klinisch geneticus Marjolein Kriek werkte eraan mee.

Pagina

Parel voor zingeving in de palliatieve zorg

Op 15 november 2019 heeft prof. dr. An Reyners namens haar projectteam een ZonMw Parel uit handen van ZonMw directeur Henk Smid voor het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ in ontvangst genomen. Het project leert zorgverleners in de palliatieve zorg praten over zingeving met patiënten en hun naasten. De aanpak verbetert niet alleen de spirituele zorg in de palliatieve fase. Het verdiept ook de samenwerking binnen zorgteams.

Uitreiking parel aan projectteam
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Innovatie van Richtlijnen

Onderwerpen

  • digitale vernieuwing
  • digitale integratie richtlijnen en aanpalende producten
  • patiëntpaden
  • leidraad kwaliteitsstandaarden
  • kwaliteitskenmerken richtlijnen

 

 

 

Onderdeel van programma

Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Zorginstituut

Geplaatst op

11 december 2019

Deadline

11 februari 2020,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Openingsmanifestatie e-healthweek 2020

Nu er vol wordt ingezet op meer regie voor de patiënt, staat de zorg voor een revolutionaire transitie: het traditionele paternalistische stelsel gaat over in een modern participatiesysteem, waarin zorgprofessionals en patiënten nauw samenwerken. Een all included zorgstelsel waarin zorg rondom de persoon wordt georganiseerd!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret van vrouw

Tamara Adonis

Programmamanager Topspecialistische Zorg en Onderzoek

+31 70 349 50 99
tzo@zonmw.nl
Portretfoto Marlies van den Oever

Marlies van den Oever

Programmamanager Topspecialistische Zorg en Onderzoek

+31 70 349 50 23
tzo@zonmw.nl
portretfoto Kees-Jan den Heijer

Kees-Jan den Heijer

Programmamanager Citrienfonds

+31 70 349 54 76
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website