Safety-II en veiligheidsergonomie
![](/sites/zonmw/files/styles/hero_large/public/2022-12/Safety-II-in-de-medisch-specialistische-zorg-696x329px.jpg?itok=8ErkPR34)
Slotbijeenkomst en projectresultaten
In oktober 2024 rondde het programma af met een slotbijeenkomst waarin de resultaten van alle afgeronde Safety-II-projecten werden gepresenteerd en werd gekeken naar de toekomst: wat is er nog nodig om het Safety-II-gedachtegoed te verankeren in beleid en praktijk?
Aanleiding
Uitgangspunt bij Safety-II is dat patiëntveiligheid wordt vergroot door te focussen op aanpassingsvermogen en veerkracht (resilience) van professionals in de context waarin zij werken. Bij Safety-II wordt veiligheid vanuit een positieve benadering onderzocht, in haar AANwezigheid van veiligheid, in plaats van onderzoek uitsluitend naar wat niet goed gaat, ofwel AFwezigheid van veiligheid. Dat wat dagelijks goed gaat wordt zichtbaar gemaakt en verbeterd; daarvan wordt geleerd en dit wordt verder ondersteund en verspreid.
Doel
Het doel van het programma Safety-II en veiligheidsergonomie was om te onderzoeken of de principes van Safety-II ook werken in de praktijk van de ziekenhuiszorg in Nederland en of ze ook een bijdrage leveren aan veiligere zorg voor patiënten. Het ging om een lerend programma als onderdeel van het totale programma ‘Tijd voor verbinding’, waardoor een beweging op gang werd gebracht die de borging van de aanpak verder in de praktijk verankert.
Reflectiemethoden
Een belangrijke conclusie van de Safety-II-onderzoeken is dat er gestructureerde ingebouwde reflectiemomenten nodig zijn om te werken aan patiëntveiligheid. Maar hoe pak je dat aan? In een videoreeks nemen we u mee in verschillende reflectiemethoden.
> Bekijk de videoreeks
5 elementen
Het programma liep t/m 2024 en omvatte 5 elementen:
- We lieten een kennissynthese opstellen die focus en prioritering aanbrengt (januari 2020).
- Vervolgens vond een subsidieronde met lerende trajecten plaats in de vorm van (actie)onderzoeken (2020/2021). Deze 11 onderzoeken zijn gestart in 2021 en inmiddels afgerond.
- Deze trajecten werden geëvalueerd.
- De werkzame elementen hebben we in februari 2022 in een tweede subsidieronde uitgezet in het veld. De 12 onderzoeken die daarin werden gesubsidieerd zijn begin 2023 gestart en inmiddels afgerond.
- Na evaluatie van de opbrengsten van de tweede subsidieronde ontstond inzicht in de werkzame elementen van Safety-II. Dit bracht een beweging opgang die kennis verspreidt.
Kennissynthese
Samenwerking
We werkten nauw samen met het inmiddels afgeronde landelijke programma Tijd voor Verbinding: de volgende stap voor patiëntveiligheid in ziekenhuizen.
Programmacommissie
Per subsidieronde wordt een afweging gemaakt wie onderdeel is van de beoordelingscommissie.
Voorzitter
Dr. L. (Loes) Pijnenborg
Leden
Drs. S. (Sander) Hermsen
Prof. dr. I.P. (Ian) Leistikow
Dr. M.J.A. (Marjolein) Tasche
Dr. ir. B. (Bram) Verhees
P. (Peter) Vink, MSc
Dr. M.S. (Marit) de Vos
Prof. dr. T. (Theo) van Achterberg
Dr. I. (Irene) Grossmann
Waarnemer
G.B. (Georgette) Mentink-Kleis, ministerie van VWS
Secretaris
Drs. S.M. (Simone) Schellekens
Artikelen
-
Safety-II werkt
Hoe draagt Safety-II bij aan patiëntveiligheid? Op de...
-
Organisatie van Safety-II-gesprekken begint bij bestuurders
Safety-II is een positieve benadering van de zorg, maar gaat niet...
-
Safety-II geeft ruimte om minder te registreren
‘Mensen op de werkvloer vinden Safety-II een verademing’, zegt Peter...