Voor een optimale ontwikkeling en hechting van het kind is het welbevinden van de ouders een cruciale factor. Het welbevinden van de ouder gaat vooraf aan positieve aandacht voor het kind. Aandacht voor opvoeden is er volop, maar er is meer aandacht nodig voor ouderschap.

Hierbij gaat het over hoe een vader of moeder zich als ouder voelt, de interactie tussen ouders en kind en tussen ouders onderling. Door ouders de ruimte te geven om in hun ouderschap te groeien en waar nodig hen hierin te ondersteunen, bevorderen we een positieve opvoeding. De JGZ draagt bij aan een krachtig ouderschap. Hierbij staat het perspectief van de ouder centraal. 

Uitgelicht

Week van de Opvoeding

7 t/m 13 oktober is de Week van de Opvoeding. Het thema dit jaar is Hand in hand, want opvoeden doe je niet alleen. Maar naast ouders of opvoeders, spelen ook de school, sportvereniging, buren, vrienden en familie een rol in de opvoeding van het kind. Wilt u meer weten over ouderschap en opvoeding? Bekijk dan onze projecten op dit onderwerp. 

Bekijk de projecten

Welke opvoedtips werken nu echt?

Vrouwen in gesprek

Ondersteuning van ouders helpt om de positie van kinderen te verbeteren. Maar welke adviezen werken het beste? Lees meer over de rol van de JGZ bij het versterken van ouderschap. 

Lees het interview

Kinderen hebben voordeel van ondersteuning ouderschap

Alle ouders willen een goede ouder zijn en hun kinderen de beste kansen bieden. Soms hebben ze daarbij echt hulp nodig, vertelt Hein Raat, hoogleraar Jeugdgezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.

Ga naar de publicatie

Video 'De schaduwkanten van het ouderschap'

‘Gewoon’ praten over het grootbrengen van kinderen in de relatie met veiligheid doen we niet gemakkelijk,misschien is zelfs wel taboe om hierover te praten. Om dit te doorbreken, heeft de werkplaats C4Youth de film ‘De schaduwkanten van het ouderschap’ gemaakt. In de film komen ouders aan het woord die hun worstelingen met de moeilijke kanten van hun ouderschap delen. De film gaat op 15 november in première in Groningen.

Meer weten?

Boek: Als je ouders uit elkaar gaan

Veel kinderen en jongeren hebben het gevoel dat hun wereld instort wanneer hun ouders gaan scheiden. Een scheiding is voor hen een heel ingrijpende, vaak overweldigende gebeurtenis. En ruim 1 op de 5 kinderen krijgt ermee te maken. Om te helpen bij de verwerking van hun emoties is voor deze kinderen en jongeren het werkboek 'Als je ouders uit elkaar gaan' beschikbaar.

Lees meer

Verkorte versie van de Opvoedingsbelasting-vragenlijst geschikt bij hulp aan multi-probleemgezinnen

Uit onderzoek blijkt dat de verkorte versie van de Opvoedingsbelastingvragenlijst (OBVL-K) een betrouwbaar en valide instrument is bij het meten van de opvoedingsbelasting. De OBVL-K is bij uitstek geschikt om de hulp aan multiprobleem-gezinnen te meten én bij te sturen.

Lees meer

Actueel

Volg via RSS

Alcoholverslaafde ouders geholpen met biopsychosociaal model

Voor hulpverleners aan ouders met een alcoholafhankelijkheid is het voortdurend balanceren tussen de belangen van het kind en de autonomie van de ouders. Het door ZonMw gefinancierde onderzoek ‘Parents who are alcoholics: Towards a normative framework of integrative care and responsible parenting interventions’ geeft vanuit ethisch perspectief inzicht in hoe de bestaande zorg voor aan alcohol verslaafde ouders en hun kinderen beter kan. Het...

Nieuws

Zuid-Limburg is de ongezondste regio van Nederland. Dat moet anders

Op basis van data uit de Gezondheidsmonitor maakte de Volkskrant een interactieve kaart die laat zien hoe gezond Nederland is. Zuid-Limburg springt er negatief uit. Daarom leren op een basisschool in Landgraaf de kinderen groente te eten en te bewegen. De schooldag van deze kinderen is met een uur verlengd, zodat ze samen gezond kunnen lunchen en er ruimte is om te bewegen. Lees verder op Volkskrant.nl.

Elders gezien

Kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

In opdracht van ZonMw heeft het Verwey-Jonker Instituut een kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap uitgevoerd. De beschikbare- en ontbrekende kennis, interventies en goede praktijkvoorbeelden zijn middels een quickscan van de literatuur en raadpleging van veldpartijen in kaart gebracht.

 

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contactpersonen

Matthea van Leeuwe

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 53 34
E-mailadresLeeuwe@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website