Voor een optimale ontwikkeling en hechting van het kind is het welbevinden van de ouders een cruciale factor. Het welbevinden van de ouder gaat vooraf aan positieve aandacht voor het kind. Aandacht voor opvoeden is er volop, maar er is meer aandacht nodig voor ouderschap.

Hierbij gaat het over hoe een vader of moeder zich als ouder voelt, de interactie tussen ouders en kind en tussen ouders onderling. Door ouders de ruimte te geven om in hun ouderschap te groeien en waar nodig hen hierin te ondersteunen, bevorderen we een positieve opvoeding. De JGZ draagt bij aan een krachtig ouderschap. Hierbij staat het perspectief van de ouder centraal. 

Uitgelicht

Week van de Opvoeding

1 t/m 7 oktober is de Week van de Opvoeding. Wilt u meer weten over ouderschap en opvoeding? Bekijk dan onze projecten op dit onderwerp. 

Bekijk de projecten

Welke opvoedtips werken nu echt?

Vrouwen in gesprek

Ondersteuning van ouders helpt om de positie van kinderen te verbeteren. Maar welke adviezen werken het beste? Lees meer over de rol van de JGZ bij het versterken van ouderschap. 

Lees het interview

Kinderen hebben voordeel van ondersteuning ouderschap

Alle ouders willen een goede ouder zijn en hun kinderen de beste kansen bieden. Soms hebben ze daarbij echt hulp nodig, vertelt Hein Raat, hoogleraar Jeugdgezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.

Ga naar de publicatie

CenteringParenting vergroot gemeenschapsgevoel

Niet langer als ouder alleen een-op-een op gesprek bij het consultatiebureau, maar samen met andere ouders praten over ouderschap en het opvoeden van je kind. Dat is CenteringParenting. Marlies Rijnders onderzoekt samen met Eline Vlasblom namens TNO de resultaten.

Lees het interview

En…werkt het? 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd

ZonMw presenteert 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd in de publicatie ‘En… werkt het?’ De publicatie is uitgebracht ter gelegenheid van de afronding van het ZonMw programma Zorg voor Jeugd. Aan de hand van 10 thema’s waaronder #4 ‘Hulp bij het opvoeden’ geeft de publicatie zicht op de onderzoeksresultaten en een beeld hoe deze resultaten een weg vinden naar de praktijk.

Download de Publicatie

Oudertraining Incredible Years bewezen effectief voor verminderen van gedragsproblemen bij kinderen

In groepsverband zélf oplossingen bedenken voor problemen rondom de opvoeding van een kind met gedragsproblemen. Het is de basis voor de bewezen effectieve oudertraining Incredible Years. Vanuit de Universiteit Utrecht is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze training als preventie- en behandelmethode.

Lees de digitale publicatie

Actueel

Volg via RSS

Oproep bijdragen aan Jeugd in Onderzoek 2019

Doe mee met Jeugd in Onderzoek 2019. Dé ontmoetingsplek voor jeugd- en onderwijsprofessionals die met en voor kinderen werken. Wilt u anderen inspireren en motiveren met uw onderzoek, de resultaten en praktijkervaringen? Dien dan voor 15 januari 2019 uw voorstel in.

Nieuws

Maatschappelijke diensttijd: de eerste resultaten in beeld

In september startte 41 proeftuinen met de maatschappelijke diensttijd. De eerste resultaten van het begeleidend onderzoek zijn bekend. In het factsheet leest u meer over waar de proeftuinen nu staan, op welke sectoren de proeftuinen zich richten en welke beloning jongeren krijgen.

Nieuws

Staatssecretaris bezoekt proeftuin maatschappelijke diensttijd in Arnhem

Om iets voor anderen te betekenen. En ze willen zich zo oriënteren op een toekomstig beroep. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn en Volksgezondheid) is laaiend enthousiast over het grote aantal deelnemers van Guido (230 leerlingen). ,,De school hoopte met 25 leerlingen te beginnen. Dan is dit een geweldig resultaat.”

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

De kracht van de klik: Versterken van behandelrelaties met jongeren en hun opvoeders in de jeugdzorg

De laatste jaren is het besef gegroeid dat de behandelrelatie een unieke bijdrage levert aan het behandelresultaat. De manier waarop we behandelrelaties met jongeren vormgeven is in de loop der tijd veranderd: aanpassingen in het jeugdstelsel en onze digitale communicatiegewoonten en mogelijkheden hebben impact op het contact met jongeren en hun omgeving. Het blijkt de moeite waard om onze kennis en vaardigheden op dit gebied te bundelen en te...

Lees meer

Slotsymposium 'Transformeren kun je leren'

In het project ‘Lerend Transformeren’ gaan professionals en hun organisaties aan de slag met het ontwikkelen van een nieuwe werkstijl gericht op de transformatie. Ondersteuningsaanbod (bijv. coaching, scholing, intervisie) staat hierin centraal.

Lees meer

Jeugd in onderzoek

Op donderdag 23 mei 2019 is alweer de 15e editie van Jeugd in Onderzoek. Jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en schoolleiders/-bestuurders inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen, om zo de ondersteuning aan jeugd en ouders te verbeteren.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contactpersonen

Matthea van Leeuwe

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 34
E-mailadresLeeuwe@zonmw.nl

Mirre Hubers

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 51 82
E-mailadreshubers@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website