Voor een optimale ontwikkeling en hechting van het kind is het welbevinden van de ouders een cruciale factor. Het welbevinden van de ouder gaat vooraf aan positieve aandacht voor het kind. Aandacht voor opvoeden is er volop, maar er is meer aandacht nodig voor ouderschap.

Hierbij gaat het over hoe een vader of moeder zich als ouder voelt, de interactie tussen ouders en kind en tussen ouders onderling. Door ouders de ruimte te geven om in hun ouderschap te groeien en waar nodig hen hierin te ondersteunen, bevorderen we een positieve opvoeding. De JGZ draagt bij aan een krachtig ouderschap. Hierbij staat het perspectief van de ouder centraal. 

Uitgelicht

Week van de Opvoeding

1 t/m 7 oktober is de Week van de Opvoeding. Wilt u meer weten over ouderschap en opvoeding? Bekijk dan onze projecten op dit onderwerp. 

Bekijk de projecten

Welke opvoedtips werken nu echt?

Vrouwen in gesprek

Ondersteuning van ouders helpt om de positie van kinderen te verbeteren. Maar welke adviezen werken het beste? Lees meer over de rol van de JGZ bij het versterken van ouderschap. 

Lees het interview

Kinderen hebben voordeel van ondersteuning ouderschap

Alle ouders willen een goede ouder zijn en hun kinderen de beste kansen bieden. Soms hebben ze daarbij echt hulp nodig, vertelt Hein Raat, hoogleraar Jeugdgezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.

Ga naar de publicatie

CenteringParenting vergroot gemeenschapsgevoel

Niet langer als ouder alleen een-op-een op gesprek bij het consultatiebureau, maar samen met andere ouders praten over ouderschap en het opvoeden van je kind. Dat is CenteringParenting. Marlies Rijnders onderzoekt samen met Eline Vlasblom namens TNO de resultaten.

Lees het interview

En…werkt het? 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd

ZonMw presenteert 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd in de publicatie ‘En… werkt het?’ De publicatie is uitgebracht ter gelegenheid van de afronding van het ZonMw programma Zorg voor Jeugd. Aan de hand van 10 thema’s waaronder #4 ‘Hulp bij het opvoeden’ geeft de publicatie zicht op de onderzoeksresultaten en een beeld hoe deze resultaten een weg vinden naar de praktijk.

Download de Publicatie

Oudertraining Incredible Years bewezen effectief voor verminderen van gedragsproblemen bij kinderen

In groepsverband zélf oplossingen bedenken voor problemen rondom de opvoeding van een kind met gedragsproblemen. Het is de basis voor de bewezen effectieve oudertraining Incredible Years. Vanuit de Universiteit Utrecht is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze training als preventie- en behandelmethode.

Lees de digitale publicatie

Actueel

Volg via RSS

Kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

In opdracht van ZonMw heeft het Verwey-Jonker Instituut een kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap uitgevoerd. De beschikbare- en ontbrekende kennis, interventies en goede praktijkvoorbeelden zijn middels een quickscan van de literatuur en raadpleging van veldpartijen in kaart gebracht.

 

Nieuws

Speerpunten voor betere residentiële jeugdhulp

Organiseer residentiële jeugdhulp zo dat kinderen niet beschadigd raken door allerlei breuken in hun leven: de breuk met thuis door de uithuisplaatsing, breuken binnen de jeugdhulp door overplaatsingen, en breuken in hun verdere leven. Dat is de kern van de speerpuntenagenda voor residentiële jeugdhulp die een werkgroep van experts heeft opgesteld.

 

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Agenda

Voor de Jeugd Dag 2019

Op maandag 7 oktober 2019 vindt de zevende editie van de Voor de Jeugd Dag plaats. Dit is dé dag voor iedereen die samen wil werken om álle kinderen van Nederland een veilige, gezonde en kansrijke toekomst te geven. Dit jaar heeft de Voor de Jeugd Dag als thema Samen in actie! Hoe kunnen we elkaar nog beter helpen oplossingen te vinden waar jeugd én hun opvoeders het meest bij gebaat zijn? Ook al werken we bij verschillende organisaties en in...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contactpersonen

Matthea van Leeuwe

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 53 34
E-mailadresLeeuwe@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website