Jeugdgezondheidszorg
Bouwen aan kennis voor de jeugdgezondheidszorg
Kennis up-to-date houden en aansluiten op nieuwe ontwikkelingen, dat is de kern van professionalisering. Voor JGZ-professionals betekent dit: werken volgens de laatste richtlijnen en wetenschappelijk onderbouwende methoden. Al meer dan 10 jaar draagt ZonMw, samen met onderzoekers en professionals aan kennis voor de jeugdgezondheidszorg.
Richtlijnen voor de JGZ
Er zijn ruim 30 richtlijnen voor de JGZ. Richtlijnen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de jeugdgezondheidszorg. Actuele richtlijnen sluiten goed aan op de dagelijkse uitvoeringspraktijk. De JGZ-Richtlijnen zijn te raadplegen op de richtlijnenwebsite van het NCJ.
Van richtlijnen naar richtlijn-modules
Voor het herzien, onderhoud en betere toegankelijkheid van richtlijnen worden de komende jaren bestaande en nieuwe richtlijnen in modules opgedeeld. Dat maakt het makkelijker onderdelen te updaten zonder de hele richtlijn te hoeven herzien. Ook kunnen efficiënter verbanden gelegd worden met andere richtlijnmodules en verloopt de implementatie beter. Hoe het richtlijnenproces eruit ziet in deze transitiefase bekijk je in onderstaande infographic.
Bekijk de vernieuwde infographic
Vanuit het programma Richtlijnen JGZ 2019 – 2024 zorgt ZonMw voor het updaten en actueel houden van de richtlijnen. In 2023 is gestart met het actualiseren van JGZ-richtlijnen van het cluster Opvoeden & ondersteunen. De clusters Voeding & Groei, Psychosociaal & Gedrag zijn begin 2024 gestart.
Voor de clusters Het Lichaam en Ontwikkeling & Zintuigen zijn op dit moment subsidiemogelijkheden beschikbaar:
- Subsidieoproep Omzetten en herzien richtlijnen JGZ - Ontwikkeling & Zintuigen
- Subsidieoproep Omzetten en herzien richtlijnen JGZ - Het lichaam
Bent u de richtlijnontwikkelaar die het verschil maakt?
Samen met uw kennis en expertise houden we de kwaliteit van de zorg hoog. Mariska Tuut en Janneke Metselaar uit de ZonMw-programmacommissie
Richtlijnen JGZ vertellen enthousiast over hun rol én waarom de rol van richtlijnontwikkelaar iets voor u kan zijn!
Bijdragen kan op veel verschillende manieren, afhankelijk van uw beschikbare tijd, kennis, vaardigheden en expertise. Met dit overzicht ontdekt u welke vorm bij u past!
Bekijk de factsheet
Heeft u vragen? Stel ze via richtlijnenjgz@zonmw.nl.
Zodra alle richtlijnen zijn omgezet naar richtlijnenmodules worden deze periodiek geüpdatet. Er wordt voortdurend feedback verzameld vanuit ervaringen en knelpunten uit de praktijk, signalen vanuit het richtlijnenspel. En nieuwe kennis vanuit de literatuur en andere maatschappelijke ontwikkelingen. De clusterwerkgroep verzamelt alle input en bepaalt welke informatie vanuit de richtlijnmodules ontwikkelt, herzien of verwijderd moet worden. Alle 5 clusterwerkgroepen stellen jaarlijks een wensenlijst samen. Vanuit deze overzichten wordt er jaarlijks geprioriteerd welke richtlijnmodules moet worden ontwikkeld of aangepast. Op deze wijze ontstaat er een ontwikkelcyclus.
Praktische kennis voor JGZ-professionals
Als JGZ-professional aan de slag met de laatste wetenschappelijke kennis? De kenniswaaier en bijbehorende digitale publicatie geven concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met de laatste innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Ingedeeld op 10 thema’s: