Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd

ZonMw financiert vanuit het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd sinds 2018 MDT-projecten voor maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten. Met als doel om jongeren in Nederland de mogelijkheid te geven zich in te zetten voor de samenleving, hun talenten te ontdekken en anderen te ontmoeten. Hiermee dragen zij bij aan de sociale cohesie in de samenleving.

MDT in ons magazine Impuls: 'Mijn wereld werd groter'

In Impuls vertelt MDT-projectleider Wietske de Koe hoe het Friese MDT-project ‘Zoek het uit!’ bijdraagt aan de talentontwikkeling van jongeren, én aan beleidsthema’s die spelen in de regio. ‘Bij ons MDT-project gaat het onder meer over thuiszitters,  jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en eenzaamheid bij jongeren. Maar ook over het verbeteren van de mentale gezondheid, leefbaarheid en sociale cohesie. MDT draagt bij aan een domeinoverstijgende aanpak op die thema’s.'

Lees het artikel in Impuls

Over dit programma

Waar we in 2018 begonnen met de vraag ‘wat is MDT?’, zijn de kaders inmiddels duidelijk. En werken we nu aan het opschalen van MDT door projecten te financieren door het hele land. Zodat iedere jongere in Nederland een MDT kan doen in zijn/haar eigen omgeving. Passend bij hun interesses. Daarnaast stimuleren we met subsidierondes op actuele thema’s die in de samenleving spelen, dat MDT wordt ingezet op de momenten dat deze de hulp van jongeren goed kan gebruiken. 

Wat is MDT?

MDT is de afkorting voor Maatschappelijke Diensttijd. Gedurende een aantal weken tot maanden zetten jongeren zich voor een paar uur per week vrijwillig in voor een ander. Ondertussen ontdekken ze hun talenten en ontmoeten ze anderen. Zo organiseren jongeren bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buurt, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden eenzame ouderen als buddy. MDT helpt jongeren hun draai te vinden in de samenleving en vergroot hun maatschappelijke betrokkenheid.

Op deze pagina leest u meer over wat MDT voor uw gemeente, onderwijsinstelling of maatschappelijke organisatie kan betekenen. En hoe u aan de slag kan met MDT. 

Ik wil een MDT-project opzetten

Er zijn 2 mogelijkheden om een MDT-project op te zetten

 1. Door zelf een project op te zetten.
 2. Door aan te sluiten bij een bestaande MDT.

Zelf een MDT starten

Wilt u zelf een MDT-project opzetten, dan dient u een projectplan in tijdens een openstaande subsidieronde. Of er op dit moment subsidierondes open staan, vindt u hieronder bij het kopje subsidiemogelijkheden.

Aansluiten bij bestaande partnerschappen

Het MDT-netwerk wordt steeds groter. Onder MDT-aanbieders vallen onder andere scholen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Vaak werken deze samen in een partnerschap. Wilt u zich aansluiten bij een bestaand partnerschap, dan kunt u hier zien welke MDT’s er op dit moment zijn in Nederland. Ga eens in gesprek met een MDT-organisatie om te zien of jullie elkaar kunnen aanvullen in jullie aanbod. Een organisatie die MDT uitvoert heeft namelijk allerlei taken. Van het werven van jongeren tot het persoonlijk coachen van deelnemers, en het begeleiden van maatschappelijke activiteiten. Wie weet passen uw diensten daar tussen!

Subsidiemogelijkheden MDT-kort

Maatschappelijke organisaties, gemeenten en onderwijsinstellingen konden tot 11 april 2024 subsidie aanvragen voor een MDT-kort project. Met als mogelijkheid om kennis te maken met MDT. Binnenkort maken wij bekend welke nieuwe, kortlopende MDT-projecten deze subsidieronde heeft voortgebracht.

Meer informatie nodig voor uw project?

Heeft u vragen? Mail ons via amd@zonmw.nl met uw vraag en contactgegevens, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Structureel aan de slag met MDT

De MDT-kort subsidie van ZonMw is gericht op kennismaken met MDT met kortlopende projecten. Liever structureel aan de slag met een MDT subsidie voor 2024? bekijk dan de varianten en mogelijkheden op de website van MDT. Als u op de hoogte wilt blijven van alle ontwikkelingen rondom MDT-subsidies, meld u dan aan voor de MDT-nieuwsbrief

Programmacommissie

Onderstaand een opsomming van de commissieleden van het programma. Per subsidieronde wordt een afweging gemaakt wie onderdeel is van de beoordelingscommissie.

Voorzitter

 • L. (Lucas) Meijs

Vice-voorzitter

 • L. (Lucy) Schmitz

Commissieleden

 • R. (Robert) van Ettekoven
 • J. (Jan) Faber
 • A. (André) Hudepohl 
 • J. (Jeske) de Kort
 • M. (Mehmet) Day
 • E. (Esther) Peeters
 • C. (Cees) van den Bos
 • J. (Jan-Willem) van der Roest
 • D. C. (Dwight) Krolis
 • I. (Irene) de Kort
 • K. (Kirsten) Ottens

Programmamanager

 • G. (Gabrielle) Zwinkels
 • R. (Rianne) Rietveld

Kenmerken

Status:
In uitvoering
Budget:
€ 192.203.655
Looptijd: 79%
Looptijd: 79 %

Contact

Gabrielle Zwinkels

Senior Programmamanager
amd [at] zonmw.nl

Rianne Rietveld

Senior Programmamanager
amd [at] zonmw.nl