Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd
MDT en het hoofdlijnenakkoord
In het hoofdlijnenakkoord 2024-2028 is opgenomen dat de beschikbare overheidsmiddelen voor MDT de komende jaren worden verminderd tot nul. Er kan momenteel geen subsidie worden aangevraagd voor MDT-projecten. Wel kunnen organisaties zich aansluiten als partner bij lopende MDT-projecten.
Meer weten of op de hoogte blijven? Kijk op de website van MDT. Antwoorden op vragen over lopende subsidies en subsidieaanvragen staan op de pagina F.A.Q. Hoofdlijnenakkoord.
Wat is MDT?
MDT is de afkorting voor Maatschappelijke Diensttijd. Gedurende een aantal weken tot maanden zetten jongeren zich voor een paar uur per week vrijwillig in voor een ander. Ondertussen ontdekken ze hun talenten en ontmoeten ze anderen. Zo organiseren jongeren bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buurt, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden eenzame ouderen als buddy. MDT helpt jongeren hun draai te vinden in de samenleving en vergroot hun maatschappelijke betrokkenheid.
MDT in ons magazine Impuls: 'Mijn wereld werd groter'
In Impuls vertelt MDT-projectleider Wietske de Koe hoe het Friese MDT-project ‘Zoek het uit!’ bijdraagt aan de talentontwikkeling van jongeren, én aan beleidsthema’s die spelen in de regio. ‘Bij ons MDT-project gaat het onder meer over thuiszitters, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en eenzaamheid bij jongeren. Maar ook over het verbeteren van de mentale gezondheid, leefbaarheid en sociale cohesie. MDT draagt bij aan een domeinoverstijgende aanpak op die thema’s.'
Een MDT-project starten
In het hoofdlijnenakkoord 2024-2028 is opgenomen dat de beschikbare overheidsmiddelen voor MDT de komende jaren worden verminderd tot nul. Uitgaande van het hoofdlijnenakkoord zal er geen subsidieronde voor nieuwe projecten komen. Na aanstelling van het nieuwe kabinet wordt het definitieve regeerakkoord vormgegeven. Het hoofdlijnenakkoord dient als basis hiervoor. In het regeerakkoord zal definitief blijken of er nog subsidiemogelijkheden zijn voor 2025 en verder. Actuele informatie hierover vindt u op de website van MDT.
Aansluiten bij bestaande partnerschappen
Het MDT-netwerk wordt steeds groter. Onder MDT-aanbieders vallen onder andere scholen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Vaak werken deze samen in een partnerschap.
Ga eens in gesprek met een MDT-organisatie om te zien of jullie elkaar kunnen aanvullen in jullie aanbod. Een organisatie die MDT uitvoert heeft namelijk allerlei taken. Van het werven van jongeren tot het persoonlijk coachen van deelnemers, en het begeleiden van maatschappelijke activiteiten. Wie weet passen uw diensten daar tussen!
> Bekijk hier welke MDT’s er op dit moment zijn in Nederland
MDT-kort
Met MDT-kort kunnen maatschappelijke organisaties, gemeenten en onderwijsinstellingen aan de slag met een kortlopend MDT-project, met een looptijd van maximaal 4 maanden.
In april 2024 sloot de laatste subsidieronde voor MDT-kort. Dat leverde een grote variatie aan nieuwe projecten op, waarin jongeren zich op een waardevolle manier inzetten.
> Meer over de MDT-kort projecten van 2024
Meer informatie nodig?
Heeft u vragen? Mail ons via amd@zonmw.nl met uw vraag en contactgegevens, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom MDT? Bekijk dan de website van MDT, of meld u aan voor de MDT-nieuwsbrief.
Programmacommissie
Onderstaand een opsomming van de commissieleden van het programma. Per subsidieronde wordt een afweging gemaakt wie onderdeel is van de beoordelingscommissie.
Voorzitter
- L. (Lucas) Meijs
Vice-voorzitter
- L. (Lucy) Schmitz
Commissieleden
- R. (Robbert) van Ettekoven
- J. (Jan) Faber
- A. (André) Hudepohl
- J. (Jeske) de Kort
- M. (Mehmet) Day
- E. (Esther) Peeters
- C. (Cees) van den Bos
- J. (Jan-Willem) van der Roest
- D. C. (Dwight) Krolis
- I. (Irene) de Kort
- K. (Kirsten) Ottens
Programmamanagers
- G. (Gabrielle) Zwinkels
- R. (Rianne) Rietveld