Met meer kennis kan de hulp en ondersteuning aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Op uiteenlopende wijze wordt effectonderzoek uitgevoerd. De afgelopen jaren heeft onderzoek veel kennis opgeleverd over de werkzaamheid van afzonderlijke interventies. In recent onderzoek wordt nu ook gekeken naar de werkzame elementen van interventies. Daarnaast wordt gekeken hoe meer kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies verkregen kan worden.
De onderzoeken van de consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd hebben nieuwe kennis opgelevert over welke (delen van) interventies wanneer, bij wie en door wie het beste ingezet kunnen worden. Vertrekpunt in de onderzoeken waren de kernelementen van bewezen effectieve interventies. Maar wat hebben de onderzoeken nu precies opgeleverd? Samen met de onderzoekers en praktijkprofessionals kijken we terug op het onderzoek én de resulaten.
Eigen kracht wordt als hét aangrijpingspunt gezien voor effectieve hulpverlening. Maar wat er precies mee bedoeld wordt en wat het betekent voor uw werk als professional, blijft vaak in het midden. Deze gesprekswaaier helpt u om in gesprek te gaan over spanningsvelden waarmee u te maken krijgt als u uitgaat van eigen kracht.
Hoe moet je wegwijs worden in alle interventies voor multiprobleemgezinnen en zware opvoedproblematiek? En hoe weet je welke interventie voor welk gezin werkt? 8 veelgebruikte interventies werden onderzocht. Ze vertonen veel overlap en zijn allemaal nagenoeg even effectief, blijkt hieruit. Verbeter en verfijn dit bestaande aanbod, adviseert consortiumleider Danielle Jansen.
De consortia Effectiviteit psychosociale interventies jeugd presenteerde op donderdag 26 november hun bevindingen tijdens de online conferentie Building on effectiveness research: results and lessons learned from research into core elements of youth interventions. Wat hebben zij geleerd van onderzoek naar kernelementen? Je kunt nu de video's en presentaties van de dag terugkijken.
Naast ouders kunnen volwassenen waar jongeren een goede band mee hebben van positieve invloed zijn op het algemeen welbevinden van jongeren. Met de JIM-methode (Jouw Ingebrachte Mentor) wordt er samengewerkt met natuurlijke mentoren uit het sociale netwerk rondom een jongere. Eerder onderzoek wees aan dat dit op de korte termijn effectief is, maar nu blijkt de methode ook op de lange termijn effectief. Wat een JIM oplevert voor jongeren, leest u in dit bericht.
Het consortium Externaliserend probleemgedrag heeft onderzocht welke aanpak werkt bij kinderen en jongeren die zichzelf en hun omgeving veel overlast bezorgen met hun probleemgedrag. Met de resultaten kunnen hulpverleners jeugdigen veel effectiever helpen. We spraken hoogleraar ontwikkelingspsychologie, Bram Orobio de Castro over de bevindingen.
De afgelopen jaren zijn we veel te weten gekomen over het (adolescenten)brein. Ook de kennis over neurobiologische factoren van antisociaal gedrag bij jongeren is sterk gegroeid. De toepassing van deze kennis is van groot belang voor de preventie van (jeugd)criminaliteit en de interventies die daarvoor ingezet worden. In het project Brainstorm zijn 2 modules ontwikkeld, die ervoor moeten zorgen dat bestaande neurobiologische en psychosociale...
Binnenkort starten 6 projecten die innovatieve werkwijzen gaan ontwikkelen rond urgente maatschappelijke vraagstukken in de jeugdsector. De projecten leveren vernieuwende aanpakken op die aansluiten bij de leefwereld en behoefte van kinderen, jongeren en gezinnen. En stimuleren samenwerking met alle betrokkenen vanuit verschillende domeinen.
Het is een uitdaging om alle actuele kennis op het gebied van hulpverlening aan gezinnen met meervoudige en complexe problemen (GMCP) terug te laten vloeien naar opleidingen voor jeugdprofessionals. Daarom zijn in het project ‘Samen de handen in één voor multiprobleem’ diverse onderwijsmaterialen ontwikkeld. Hiermee kunnen (toekomstig) jeugdprofessionals belangrijke vaardigheden voor de hulpverlening aan gezinnen met meervoudige en complexe...
Kansrijk opgroeien en opvoeden is niet altijd vanzelfsprekend. Wat werkt bij het tijdig signaleren en zo goed mogelijk ondersteunen van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden? Om hierover meer kennis te krijgen gaan 11 onderzoeksprojecten en 1 overkoepelend project van start.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Jeugd in Onderzoek vindt dit jaar plaats op 22 september 2022 in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. En is dé ontmoetingsplek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. Het wordt een dag vol ontmoetingen en interactie. Met kennisuitwisseling én het stimuleren van het gebruik van kennis door professionals, gemeenten, onderwijs en opleidingen. Zodat ouders en jeugdigen hiervan profiteren.
Vanaf medio mei is het programma bekend en kunt u...