Met meer kennis kan de hulp en ondersteuning aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Op uiteenlopende wijze wordt effectonderzoek uitgevoerd. De afgelopen jaren heeft onderzoek veel kennis opgeleverd over de werkzaamheid van afzonderlijke interventies. In recent onderzoek wordt nu ook gekeken naar de werkzame elementen van interventies. Daarnaast wordt gekeken hoe meer kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies verkregen kan worden.
De onderzoeken van de consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd hebben nieuwe kennis opgelevert over welke (delen van) interventies wanneer, bij wie en door wie het beste ingezet kunnen worden. Vertrekpunt in de onderzoeken waren de kernelementen van bewezen effectieve interventies. Maar wat hebben de onderzoeken nu precies opgeleverd? Samen met de onderzoekers en praktijkprofessionals kijken we terug op het onderzoek én de resulaten.
Eigen kracht wordt als hét aangrijpingspunt gezien voor effectieve hulpverlening. Maar wat er precies mee bedoeld wordt en wat het betekent voor uw werk als professional, blijft vaak in het midden. Deze gesprekswaaier helpt u om in gesprek te gaan over spanningsvelden waarmee u te maken krijgt als u uitgaat van eigen kracht.
Hoe moet je wegwijs worden in alle interventies voor multiprobleemgezinnen en zware opvoedproblematiek? En hoe weet je welke interventie voor welk gezin werkt? 8 veelgebruikte interventies werden onderzocht. Ze vertonen veel overlap en zijn allemaal nagenoeg even effectief, blijkt hieruit. Verbeter en verfijn dit bestaande aanbod, adviseert consortiumleider Danielle Jansen.
De consortia Effectiviteit psychosociale interventies jeugd presenteerde op donderdag 26 november hun bevindingen tijdens de online conferentie Building on effectiveness research: results and lessons learned from research into core elements of youth interventions. Wat hebben zij geleerd van onderzoek naar kernelementen? Je kunt nu de video's en presentaties van de dag terugkijken.
Naast ouders kunnen volwassenen waar jongeren een goede band mee hebben van positieve invloed zijn op het algemeen welbevinden van jongeren. Met de JIM-methode (Jouw Ingebrachte Mentor) wordt er samengewerkt met natuurlijke mentoren uit het sociale netwerk rondom een jongere. Eerder onderzoek wees aan dat dit op de korte termijn effectief is, maar nu blijkt de methode ook op de lange termijn effectief. Wat een JIM oplevert voor jongeren, leest u in dit bericht.
Het consortium Externaliserend probleemgedrag heeft onderzocht welke aanpak werkt bij kinderen en jongeren die zichzelf en hun omgeving veel overlast bezorgen met hun probleemgedrag. Met de resultaten kunnen hulpverleners jeugdigen veel effectiever helpen. We spraken hoogleraar ontwikkelingspsychologie, Bram Orobio de Castro over de bevindingen.
Om ontwikkelkansen van kinderen en jongeren te vergroten en ze de best passende hulp te bieden, is het belangrijk om rekening te houden met sekse- en genderverschillen. Onderzoek is nodig om erachter te komen wat deze (mogelijke) verschillen zijn. Daarom ontvangen 10 lopende of recent afgeronde onderzoeken een aanvullende subsidie. Met deze subsidie kunnen zij hun onderzoek verdiepen rond het thema gender en jeugd. De projecten starten uiterlijk...
Het betrekken van jongeren in onderzoek dat gaat over jongeren is belangrijk. Hierdoor sluiten de aanpak en uitkomsten van het onderzoek beter aan bij hun behoeften en leefwereld. Dit is echter nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom wil ZonMw jongerenorganisaties de kans geven om vanuit hun kracht een impuls te geven aan jongerenparticipatie in onderzoek. Door samen met meerdere jongerenorganisaties een sterk netwerk te vormen. Voor dit netwerk...
NWO heeft een project toegekend binnen het NWA-programma ‘Jeugd en digitalisering – impact op identiteitsontwikkeling, relaties en kansengelijkheid’. Het programma heeft als doel om inzichten te ontwikkelen voor toekomstbestendige handelingsperspectieven voor (landelijk en/of regionaal/gemeentelijk) beleid en praktijk, om daarmee de kansen van digitalisering te kunnen benutten en/of negatieve impact te kunnen reduceren.
Er is sprake van een sterke samenhang tussen specialistisch ggz gebruik van ouders en jeugdzorg gebruik van kinderen. In het versterken van de (netwerk)samenwerking tussen de jeugdhulp en volwassenen-ggz is nog veel winst te behalen. Daarom staat er nu een subsidieoproep open voor overkoepelend onderzoek naar de verbinding tussen volwassenen-ggz en jeugdhulp. De uiterste datum om in te dienen is 13 september 2022.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.