Kwaliteit en transparantie in de paramedische zorg
Ontwikkeling zorgmodules huidtherapie
De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie gaan aan de slag met het ontwikkelen van evidence-based zorgmodules, om daarmee bij te dragen aan betere gezondheidsuitkomsten voor patiënten. Bekijk de projectpagina NVH-zorgmodule voor meer informatie over de samenwerkingspartners, de aanpak en de verwachte resultaten.
Kwaliteitskader optometrie
Door intensivering en formalisering van samenwerking tussen oogartsen en optometristen zijn er mogelijkheden om de toenemende zorgvraag op te vangen. Daarvoor is wel een stevig kwaliteitskader nodig. Lees over de acties van project Kwaliteitskader Passende Oogzorg.
Gezamenlijke richtlijnontwikkeling
Binnen het programma werken de paramedische beroepsgroepen samen aan het ontwikkelen van paramedische richtlijnen. Voorafgaand aan de gezamenlijke richtlijnontwikkeling zijn knelpuntenanalyses gedaan.
Learning community richtlijnontwikkeling
In 2021 zijn de eerste stappen gemaakt voor het opzetten van een learning community om kennis en expertise over richtlijnontwikkeling in de paramedische zorg te vergroten. Lees meer over het opzetten en de doorontwikkeling van de learning community.
Ontwikkeling routekaart voor paramedische interventies met substitutiepotentieel
Hoe kunnen interventies met substitutiepotentieel nader onderbouwd, opgeschaald en geïmplementeerd worden? Interventies met potentie zijn: interventies waarbij tenminste aanwijzing is dat zij zorginhoudelijk effectief en/of kosteneffectief zijn in vergelijking met de zorg in de huidige situatie. Het project 'Routekaart voor paramedische interventies met substitutiepotentieel' gaat hiermee aan de slag. De routekaart biedt een leidraad voor hoe het proces moet worden doorlopen van begin (een interventie biedt aanwijzing voor substitutiepotentie) tot daadwerkelijke implementatie in 1 regio, meerdere regio’s of landelijke implementatie (daadwerkelijke verplaatsing van zorg).
Ontwikkeling overstijgende richtlijnen
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck onderzochten of de ontwikkeling van aandoening overstijgende richtlijnen voor fysio- en oefentherapie sneller, efficiënter en kostenbesparender is.
Werken aan kwaliteit en transparantie
Op basis van een inventarisatie (zie Inventarisatie kwaliteitsstandaarden hieronder) hebben de paramedische beroepsgroepen onderwerpen geprioriteerd waarmee ze werken aan kwaliteit en transparantie. Bekijk de projecten:
- Kwaliteitsindicatoren in de diëtetische praktijk
- Ontwikkeling start-stop criteria en gestructureerde keuze-informatie voor taalontwikkeling stoornissen (TOS) en Afasie
- Ontwikkeling Generieke Zorgmodule 'begeleiding en educatie bij chronische huidaandoeningen'
- Valideren en invoeren van het Patient Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) in de fysio- en oefentherapie
- Ontwikkeling en start implementatie van de richtlijn ergotherapie bij hersenletsel (betreft de herziening van de ergotherapierichtlijn CVA)
Inventarisatie kwaliteitsstandaarden
In februari 2020 hebben 6 paramedische beroepsgroepen subsidie ontvangen voor het inventariseren van bestaande, geplande en gewenste activiteiten op het gebied van de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden. Bekijk de inventarisaties:
Interviews
Om de kwaliteit van paramedische zorg merkbaar, zichtbaar en toetsbaar te maken voor patiënt en maatschappij, financieren we verschillende initiatieven voor een duurzame kwaliteitsverbetering van de paramedische zorg.
Ketenaanpak valpreventie: slim gebruikmaken van de gemeenschap
Efficiëntere eerstelijnszorg bij constitutioneel eczeem
Oefentherapie voor gezond beweeggedrag in de leefomgeving
Behandeling chronische lage rugpijn
Het belang van communicatieve participatie
Nieuw type overstijgende richtlijn
Ergotherapie en e-health bij geriatrische revalidatie
Evidence-based en gepersonaliseerd voedingsadvies
Unieke samenwerking bij richtlijnontwikkeling
Steun voor paramedische zorg
Projectenbijeenkomst 17 november 2022
Hoe betrek je patiënten op een gelijkwaardige manier bij een project? En waar loop je dan tegenaan? Hoe ontwikkelen we richtlijnen in de paramedische zorg en hoe doen we dat in de toekomst? Bij de projectenbijeenkomst gingen onderzoekers, patiëntvertegenwoordigers, beleidsmakers en commissieleden van het programma Paramedische Zorg met elkaar in gesprek over patiëntenparticipatie en kwaliteitsbeleid.
Hoe betrek je patiënten op een gelijkwaardige manier bij een project? En waar loop je dan tegenaan? Hoe ontwikkelen we richtlijnen in de paramedische zorg en hoe doen we dat in de toekomst? Bij de projectenbijeenkomst gingen onderzoekers, patiëntvertegenwoordigers, beleidsmakers en commissieleden van het programma Paramedische Zorg met elkaar in gesprek over patiëntenparticipatie en kwaliteitsbeleid.
- Presentatie programma Paramedische Zorg
Joost Dekker, voorzitter van de programmacommissie, licht toe wat er in het programma de afgelopen jaren is bereikt. Ook werpen we een blik op de toekomst met heugelijk nieuws: vanaf 2023 gaat er een vervolgprogramma van start. Ook projecten gericht op samenwerking tussen paramedici, huisartsen en verpleegkundigen komen kort aan bod. - Speeddates
In 2 speeddate sessies zijn projecten aan elkaar gekoppeld om elkaar beter te leren kennen en te kunnen uitwisselen. Dit biedt kansen voor verdere samenwerking. - Presentatie Patiëntenparticipatie
Casper Schoemaker van PGOsupport geeft toelichting op de meerwaarde van het betrekken van de patiëntendoelgroep bij het onderzoek. Aan de hand van de participatiematrix praten de deelnemers over de verschillende manieren van participatie. Bijvoorbeeld: in hoeverre krijgt de patiëntvertegenwoordiger echt ruimte om regisseur te zijn? En kan een rol van toehoorder die enkel geïnformeerd wordt, wel gerekend worden tot participatie? Aan de hand van 4 persona’s van patiëntvertegenwoordigers bespreken we welke type patiëntvertegenwoordiger je kiest bij welk type onderzoek. De deelnemers zijn het er over eens dat ze in het vervolg liever de term ervaringsdeskundigen dan patiëntvertegenwoordigers gebruiken. - Interview met patiëntvertegenwoordigers
In 2 groepen deelden verschillende ervaringsdeskundigen uit projecten samen met een onderzoeker hun ervaringen over hun samenwerking in paramedisch onderzoek. Dit leidde tot een mooie intervisie over waar je praktisch tegenaan loopt in de samenwerking en hoe je er samen uitkomt. Het (blijven) uitspreken van wederzijdse verwachtingen is hierin cruciaal:
- Vraag expliciet waarom en hoe de patiëntvertegenwoordiger wil bijdragen aan het project. Maak duidelijk waar je elkaar op bevraagt. Bijvoorbeeld voor een richtlijn of voor het meelezen van patiënteninformatie. Hoe kan elkaars kennis en ervaring optimaal gebruikt worden?
- Wat verwacht de patiëntvertegenwoordiger wanneer van de onderzoeker en andersom? Hoe vaak en wanneer heb je contact? Een gezamenlijk afgestemd plan kan hierin helpen. - Presentatie Richtlijnontwikkeling
Mitchell van Doormaal en Nynke Swart, richtlijnontwikkelaars bij het KNGF, nemen de deelnemers aan de hand van discussievragen mee in de historie, methodiek en uitdagingen van richtlijnontwikkeling. Zij geven toelichting op de lopende ontwikkeling van een visie op richtlijnontwikkeling binnen de paramedische zorg, waar samenwerking tussen paramedici van groot belang is.