Onderwerpen

Uitgelicht

Jongeren betrekken bij onderzoek: hoe doe je dat?

voorkant folder

Om jeugdhulp beter aan te laten sluiten bij de behoeften van jongeren en ouders, is hun betrokkenheid noodzakelijk. Daarom worden ouders en jongeren structureel betrokken bij de onderzoeksactiviteiten van de academische werkplaatsen. Maar hoe organiseer je deze structurele betrokkenheid? Lees daarover meer in de nieuwe publicatie.

Publicatie Participatief onderzoek met jongeren & ouders

Effectief vroegtijdig handelen ter voorkoming van kindermishandeling

afbeelding van een knuffel

Om kindermishandeling effectief te voorkomen, moeten bestaande interventies worden doorontwikkeld. Daarvoor biedt deze publicatie veel aanknopingspunten. Met informatie over de 5 W's: wat werkt wanneer, bij wie en waardoor? Met deze publicatie willen we alle betrokkenen in beleid, praktijk en wetenschap inspireren.

Download de publicatie

Jeugd bij ZonMw - blijf op de hoogte

De jeugd­programma’s van ZonMw ontwikkelen en onderzoeken initiatieven
waarmee de kansen op een gezonde ontwikkeling toenemen.

Blijf op de hoogte van jeugd bij ZonMw en meld u aan voor de nieuwsbrief jeugd.

abonneren

Onderzoek en jongere vluchtelingen

De jongere vluchteling heeft baat bij projecten die gaan over veerkracht of over hun toekomst. De focus binnen de projecten ligt vaak op het gezin. ZonMw heeft verschillende onderzoeken laten doen naar psychosociale problemen, arbeidsparticipatie en de problemen waar de jongere vluchteling mee kampt.

Lees over hulp aan vluchtelingen

Consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd

Projectleiders van de 6 consortia vertellen hoe er binnen hun consortium op innovatieve wijze gewerkt wordt aan effectonderzoek op het betreffende thema en hoe dit bijdraagt aan een nog effectievere praktijk en betere hulp voor kinderen en gezinnen.

ga naar de interviews

Artikel BMC Psychiatry: Invloed van ernstige gedragsproblemen op de kwaliteit van leven van kinderen en pubers

Jongen op stoep

Het onderzoek in dit artikel geeft inzicht in de mate waarin ernstige gedragsproblemen van invloed zijn op de kwaliteit van leven van kinderen en pubers beïnvloeden. Met een afname in kwaliteit van leven van 40 – 60% blijkt die invloed groot.

Lees het artikel

10 jaar jeugd bij ZonMw

sceenshot van video 10 jaar jeugd bij ZonMw
video 10 jaar jeugd bij ZonMw

ZonMw presenteert 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd in de publicatie 'En… werkt het? 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd'. Download de publicatie via www.zonmw.nl/enwerkthet

download de publicatie

Actueel

Volg via RSS

Gereedschapskist voor opleiding en werkveld om moeilijk bereikbare ouders en jeugd te ondersteunen

In afgelopen jaren is binnen de academische werkplaatsen jeugd veel kennis opgebouwd rond het beter ondersteunen van gezinnen met een migratieachtergrond, of andere ouders en jeugdigen die soms ver af staan van vormen van opvoedondersteuning. Deze kennis en instrumenten zijn gebundeld in een toegankelijke gereedschapskist, met contactgegevens voor wie interesse heeft in een gesprek, verdiepende workshop of lezing!

Nieuws

Inspiratie voor meer kennis en kunde rond kindermishandeling

Om kindermishandeling effectief te voorkomen, moeten bestaande interventies worden doorontwikkeld. Daarvoor biedt de publicatie 'Effectief vroegtijdig handelen ter voorkoming van kindermishandeling' veel aanknopingspunten. Met informatie over de 5 W's: wat werkt wanneer, bij wie en waardoor? Met deze publicatie willen we alle betrokkenen in beleid, praktijk en wetenschap inspireren.

Nieuws

Ed Anker wethouder van Zwolle: 'Betere samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs is ontzettend belangrijk'

Minder uitval op school door betere samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Dat is het idee achter de academische werkplaats Samen op School. 'In Zwolle zijn we daar al heel ver mee, maar we willen echt leren' vertelt Anker in een radio interview. Donderdag 14 september gingen zo'n 60 bestuurders, wethouders, leerkrachten, jongeren en professionals met een bus langs 3 scholen om ze kennis te laten maken met het idee.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Innovatie in de JGZ

Onderwerpen

 • Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ: Onderzoek ter onderbouwing en doorontwikkeling van innovatieve werkwijzen in de jeugdgezondheidszorg. Er zijn 2 thema’s die als prioriteit benoemd zijn: vluchtelingen en eHealth.
 • Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg: Projecten die het richtlijnontwikkelproces efficiënter en innovatiever maken, zodat de richtlijnen beter toepasbaar worden voor de praktijk. Aandachtspunten:
  • Ouder/kind participatie bij richtlijnontwikkeling;
  • Zoeken naar samenhang tussen JGZ-richtlijnen;
  • Signaleren en samenwerken van de JGZ met de aanpalende beroepsgroepen.

Onderdeel van programma

Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ & Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018

Geplaatst op

25 april 2017

Deadline

21 september 2017,
12.00 uur

Bekijk

Afstemming aanpak kindermishandeling

Onderwerpen

 • Aanpak kindermishandeling
 • Afstemming
 • Rol- en taakverdeling
 • Optimale regievoering

  Onderdeel van programma

  Kindermishandeling

  Geplaatst op

  22 juni 2017

  Deadline

  28 september 2017,
  14.00 uur

  Bekijk

  Agenda

  Samen op School: De werkplaats opent haar deuren

  De werkplaats Samen op School is in 2015 gestart en maakt - naast promotieonderzoek - kortdurend onderzoek mogelijk in de vorm van Klein-en-Fijn projecten. Hogeschool studenten werken in deze projecten kortdurend aan een specifieke onderzoeksvraag. De vragen komen voort uit de praktijk.

  Lees meer

  Congres Autisme en levensvragen

  Wat is de rol van gender bij het ontstaan en uiten van autisme en de manier waarop je met autisme omgaat? Welke gevolgen heeft autisme op gezinsleden? Hoe maak je intimiteit en (homo)seksualiteit bespreekbaar? En hoe bespreek je een doodswens van iemand met autisme?

  Lees meer

  Jaarlijkse Postermeeting

  Op donderdag 28 september van 13.30 - 16.00 organiseert de Academische Werkplaats Risicojeugd in samenwerking met ForCA de jaarlijkse Postermeeting voor onderzoekers en mensen uit de praktijk.

  Lees meer

  Conferentie conflictscheidingen

  Unieke conferentie die professionals wetenschappelijke kennis en vaardigheden biedt om ouders en kinderen in een conflictscheiding effectiever te helpen.

  Lees meer

  Symposium 'Op weg naar goede zorg voor jeugd'

  Een kijkje achter de bouwschermen van de Academische Werkplaats Jeugd Noord-Brabant. Hoe ver zijn we op weg naar een betere zorg voor jeugd. Waar staan we tweeëneenhalf jaar na de transformatie in de jeugdhulp en tweeëneenhalf jaar na de oprichting van de academische werkplaats?

  Lees meer

  Kennisatelier E-mental Health

  Hoe kunnen we met ICT en internettechnologie de psychische gezondheid van kinderen en jongeren ondersteunen of verbeteren. Voorbeelden uit de regio en discussie.

  Lees meer

  LOCK Congres Trauma en Veerkracht

  Tijdens het LOCK Congres van 2017 staat Trauma en het versterken van de veerkracht van jeugdigen centraal. Met bijdragen van Trudy Mooren, Leony Coppens, Margreet Visser en dagvoorzitter Merel van Dorp belooft het een inspirerende dag te worden!

  Lees meer

  18th International Conference on Integrated Care

  De International Foundation of Integrated Care (IFIC) presenteert in samenwerking met RIVM, Vilans en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de 18e Internationale conferentie over geïntegreerde zorg 'Value for People and Populations: Investing in Integrated Care'.

  Lees meer
  Toon alle agenda-items

  Contact

  Vicky Verschoor

  Programmacoördinator

  Telefoonnummer+31 70 349 52 02
  Naar boven
  Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website