Onderwerpen

Uitgelicht

Jeugdimpressie 2018 | 2019

voorkant jaaroverzicht

Door het ontwikkelen van kennis konden we in 2018 - samen met u - bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de (preventieve) jeugdhulp. Ook in 2019 hopen we met de inzet van de brede jeugdsector, van onderzoek tot gemeenten, en van jeugdprofessionals tot opleidingen, de zorg voor onze jeugd weer verder te versterken. Wat wordt uw rol komend jaar?

Bekijk de Impressie 2018 | 2019

Nieuw: jeugd-pagina op LinkedIn

Sinds kort hebben we een eigen jeugd-pagina op LinkedIn, zodat we u gerichter op de hoogte kunnen houden van alles dat er speelt in het jeugdveld en bij ZonMw. Meer weten?

Volg ons op LinkedIn

Elk gezin gerichte hulp

Gezin in problemen

‘Je moet je behandeling kunnen afstemmen op het gezin waar het om gaat’, vindt Niels Tibben, gezinsbehandelaar in de ggz. Het consortium Multiprobleemgezinnen en opvoedproblematiek onderzoekt de werkzame elementen van 8 interventies. Tibben vertelt in dit interview over zijn ervaringen. 

Lees het interview

De jeugdgezondheidszorg is onmisbaar om kinderen gezond te laten opgroeien en problemen op latere leeftijd te voorkomen

Kinderen bouwen met blokken

'Bij dit werk bieden JGZ-richtlijnen veel ondersteuning. Het is ontzettend belangrijk om nieuwe richtlijnen te kunnen ontwikkelen en bestaande aan te scherpen’, benadrukt Dr. Jeroen de Wilde. ‘We weten nog lang niet alles over een gezonde ontwikkeling.' 

Lees het interview

Kennis voor effectieve jeugdhulp voor gemeenten

Weten of er kennis beschikbaar is over vraagstukken waar u binnen uw gemeente aan werkt? Op www.werkplaatsenjeugd.nl en op twitter via @WPJeugd delen de academische werkplaatsen jeugd kennis en opgedane ervaringen.

Ga naar de website

Actueel

Volg via RSS

Ook jongeren met een beperking betrokken in projecten maatschappelijke diensttijd

Met de maatschappelijke diensttijd krijgen jongeren de kans om hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen en zich in te zetten voor anderen of de samenleving. Begin dit jaar hebben 34 projecten uit de tweede subsidieronde van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd het bericht gekregen dat zij hiervoor subsidie ontvangen. In dit artikel leest u meer over 3 projecten waarin jongeren met en zonder beperkingen elkaar ondersteunen.

Nieuws

Het belang van een brede blik: de toegang tot jeugdhulp in Brabantse gemeenten

Wat is de samenhang tussen de manier waarop de gemeentelijke toegang tot jeugdhulp is vormgegeven en de inzet van gespecialiseerde jeugdhulp? Die vraag stond centraal in een 3-jarig onderzoek dat is uitgevoerd vanuit de Academische Werkplaats Noord-Brabant in 4 West-Brabantse gemeenten. Het onderzoek biedt inzicht in de wijze waarop het jeugdstelsel zich tot nu toe ontwikkeld heeft en welke aandachtspunten er zijn voor de komende jaren.

Nieuws

Vlog: Mediatietherapie bij ADHD en druk gedrag in de klas

Hoe kan een leerkracht omgaan met druk en ongeconcentreerd gedrag? Een zeer relevante vraag nu er maatschappelijk debat is over het effect van volle klassen op het gedrag van leerlingen in het algemeen en in het bijzonder op dat van leerlingen die snel zijn afgeleid en beweeglijk zijn. Marjolein Luman en Anouck Staff (Academische Werkplaats ADHD en druk gedrag) geven concrete handvatten voor leerkrachten. Bekijk de volg op hun website.

Elders gezien

2 onderzoeksprojecten naar psychisch welzijn van vluchtelingen

VU start met 2 onderzoeksprojecten naar psychische zorg voor vluchtelingen. Het gaat om onderzoek naar een mobiel audio-instrument waarmee – zonder tolk – vragen over stress en andere psychische problemen kunnen worden gesteld aan Syrische statushouders. En onderzoek naar de effecten van een kortdurende (5 sessies) interventie voor angst en depressie bij vluchtelingjongeren.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Vici

Onderwerpen

  • Vernieuwingsimpuls: Veni, Vidi, Vici
  • Persoonsgebonden subsidie
  • Talentontwikkeling
  • Senior onderzoekers
  • Opbouwen eigen onderzoeksgroep

Onderdeel van programma

Vici

Geplaatst op

23 januari 2019

Deadline

26 maart 2019,
14.00 uur

Bekijk

Gender in Research Fellowship

Onderwerpen

  • Fellowship for sex and gender in health research
  • Improve skills and international network of young researchers
  • Erasmus Summer Programme

Onderdeel van programma

Kennisprogramma Gender en Gezondheid

Geplaatst op

21 maart 2019

Deadline

9 mei 2019,
14.00 uur

Bekijk
Toon alle subsidieoproepen

Agenda

NEJA conferentie 2019

Op donderdag 28 maart 2019 is de vierde conferentie van het Netwerk Effectief Jeugdstelsel Amsterdam (NEJA), in samenwerking met de Kenniswerkplaats Transformatie Jeugd Amsterdam (KeTJA) en de Gemeente Amsterdam. Het NEJA staat voor het verbinden van praktijk, onderzoek en beleid in het jeugddomein. Vanuit drie invalshoeken gaan sprekers en workshops deze dag in op nut en noodzaak van integraal werken in de Amsterdamse zorg voor jeugd.  

Lees meer

Maatschappelijke Diensttijd Festival

Kom naar het MDT (maatschappelijke diensttijd) Festival op 29 maart van 12:30 tot 17:00 uur in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam en ontdek wat MDT voor jou of jouw organisatie kan betekenen!

Lees meer

Slotsymposium 'Transformeren kun je leren'

De 15 actieonderzoeken van het project ‘Lerend Transformeren' zijn afgerond. Wat hebben de onderzoeken opgeleverd? Wat is er geleerd over de transformatiedoelen, ondersteuningsaanbod en actieonderzoek? En hoe kan jij daar je voordeel mee doen? Benieuwd? Meld je aan voor het slotsymposium van 8 april!

Lees meer

Congres 'Samen Sterk voor Volwaardig leven'

Op 15 mei 2019 organiseert het programma Volwaardig Leven het congres 'Samen Sterk voor Volwaardig leven'. Tijdens de eerste editie van dit jaarlijkse congres wordt er samen met mensen die zorg gebruiken, naasten, medewerkers en andere betrokkenen gewerkt aan zorg en ondersteuning die past bij de mensen die dat nodig hebben.

Lees meer

Jeugd in Onderzoek

Op donderdag 23 mei 2019 is alweer de 15e editie van Jeugd in Onderzoek. Jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en schoolleiders/-bestuurders inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen, om zo de ondersteuning aan jeugd en ouders te verbeteren.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Vicky Verschoor

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 52 02
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website