Onderwerpen

Uitgelicht

Flexibel behandelen met koffer vol bouwstenen

Afbeelding Flexibel behandelen in Mediator

De jeugdsector kent veel interventies voor hulp bij opvoeden en opgroeien, die zijn erkend als ‘goed onderbouwd’ of ‘effectief’. Maar bij sommige doelgroepen is er nogal wat overlap. Zes consortia zoeken naar methoden om ze effectiever toe te passen.

Emeritus hoogleraar Veerman: ‘Behandelaren zien door de bomen het bos niet meer.’ 

Lees het hele interview in Mediator

Artikel BMC Psychiatry: Invloed van ernstige gedragsproblemen op de kwaliteit van leven van kinderen en pubers

Jongen op stoep

Het onderzoek in dit artikel geeft inzicht in de mate waarin ernstige gedragsproblemen van invloed zijn op de kwaliteit van leven van kinderen en pubers beïnvloeden. Met een afname in kwaliteit van leven van 40 – 60% blijkt die invloed groot.

Lees het artikel

Betere opvoedingsondersteuning migrantengezinnen

Migrantengezinnen maken weinig gebruik van opvoedhulp. Krista van Mourik, promovenda bij het Leids Universitair Medisch Centrum onderzocht de behoeften en ontwikkelde een geslaagde aanpak. ‘Veel ouders hebben het idee dat ze hun kind tekort doen.’

Lees het artikel

Jeugd bij ZonMw - blijf op de hoogte

De jeugd­programma’s van ZonMw ontwikkelen en onderzoeken initiatieven
waarmee de kansen op een gezonde ontwikkeling toenemen.

Blijf op de hoogte van jeugd bij ZonMw en meld u aan voor de nieuwsbrief jeugd.

abonneren

Zelfmanagement: Ontwikkelen van eigen kracht

afbeelding van het artikel

Gemeenten, zorgaanbieders en onderwijs moeten er sinds 2015 samen voor zorgen dat jongeren veilig en gezond kunnen opgroeien. Het ontwikkelen van eigen kracht en eigen regie is daarbij een kernbegrip. ST-RAW brengt enerzijds wetenschap dichter bij praktijk en beleid en zet anderzijds praktijk en beleid aan tot reflectie. Coördinator Wilma Jansen brengt de lijntjes bij elkaar.

Lees het artikel

Kwetsbare kinderen en de transformatie jeugd belicht

Op 9 maart hield de Academische Werkplaats Jeugd Twente een symposium over ‘Kwetsbare kinderen’. De dag was een ontmoetingsplek voor gemeenten, beroepskrachten en onderzoekers uit de regio. In de brochure leest u, naast het verslag van de dag, heel veel achtergrondinformatie die bruikbaar is bij de transformatie jeugd.

meer weten?

Consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd

Projectleiders van de 6 consortia vertellen hoe er binnen hun consortium op innovatieve wijze gewerkt wordt aan effectonderzoek op het betreffende thema en hoe dit bijdraagt aan een nog effectievere praktijk en betere hulp voor kinderen en gezinnen.

ga naar de interviews

Kennis Jeugd voor gemeenten

jongere en burgemeester op skateboard

Academische werkplaatsen ondersteunen gemeenten met kennis over de transformatie van de jeugdhulp. Lees in deze publicatie hoe 4 gemeenten kennis inzetten voor een goed draaiend jeugdstelsel in hun gemeente.

lees de digitale publicatie

10 jaar jeugd bij ZonMw

sceenshot van video 10 jaar jeugd bij ZonMw
video 10 jaar jeugd bij ZonMw

ZonMw presenteert 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd in de publicatie 'En… werkt het? 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd'. Download de publicatie via www.zonmw.nl/enwerkthet

download de publicatie

Actueel

Volg via RSS

Op weg naar een gelijkwaardige relatie tussen ouders in de jeugdzorg en jeugdprofessionals

De relatie tussen ouders met kinderen in de jeugdzorg en jeugdprofessionals staat vaak onder grote druk. Hoe kan deze relatie verbeterd worden? De cliëntenorganisatie De Noodkreet ontwikkelde samen met ouders een methode om de empowerment van ouders te versterken: de Houvast-methodiek. De Academische Werkplaats Jeugd van Tranzo (Tilburg School of Social and Behavioral Sciences, Tilburg University) en De Noodkreet onderzochten de methodiek.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

5e Richtlijnenronde JGZ

Onderwerpen

 1. Ontwikkeling JGZ-richtlijn Houding en bewegen;
 2. Herziening JGZ-richtlijn Astma

Onderdeel van programma

Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018

Geplaatst op

6 juli 2017

Deadline

19 september 2017,
12.00 uur

Bekijk

Innovatie in de JGZ

Onderwerpen

 • Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ: Onderzoek ter onderbouwing en doorontwikkeling van innovatieve werkwijzen in de jeugdgezondheidszorg. Er zijn 2 thema’s die als prioriteit benoemd zijn: vluchtelingen en eHealth.
 • Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg: Projecten die het richtlijnontwikkelproces efficiënter en innovatiever maken, zodat de richtlijnen beter toepasbaar worden voor de praktijk. Aandachtspunten:
  • Ouder/kind participatie bij richtlijnontwikkeling;
  • Zoeken naar samenhang tussen JGZ-richtlijnen;
  • Signaleren en samenwerken van de JGZ met de aanpalende beroepsgroepen.

Onderdeel van programma

Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ & Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018

Geplaatst op

25 april 2017

Deadline

21 september 2017,
12.00 uur

Bekijk

Afstemming aanpak kindermishandeling

Onderwerpen

 • Aanpak kindermishandeling
 • Afstemming
 • Rol- en taakverdeling
 • Optimale regievoering

  Onderdeel van programma

  Kindermishandeling

  Geplaatst op

  22 juni 2017

  Deadline

  28 september 2017,
  14.00 uur

  Bekijk

  Agenda

  Rotterdamse werkplaats ST-RAW organiseert kennisatelier Reflectieve Professional

  Een succesvolle transformatie van het jeugdhulpstelsel vraagt om reflectie en continue verbetering. Wat doen we al op dit vlak? En wat levert dat op? Wat vraagt dat van professionals en organisaties? Hoe zorgen we er voor dat we leren met en van elkaar? De Rotterdamse academische werkplaats ST-RAW organiseert 29 juni 2017 een kennisatelier Reflectieve Professional waar deze vragen aan de orde worden gesteld. De bijeenkomst is bedoeld voor...

  Lees meer

  Samen op School: De werkplaats opent haar deuren

  De werkplaats Samen op School is in 2015 gestart en maakt - naast promotieonderzoek - kortdurend onderzoek mogelijk in de vorm van Klein-en-Fijn projecten. Hogeschool studenten werken in deze projecten kortdurend aan een specifieke onderzoeksvraag. De vragen komen voort uit de praktijk.

  Lees meer

  Congres Autisme: Existentiële vragen

  In de behandeling van mensen met autisme richten we het eerste gesprek vaak op criteria die ons helpen bij classificatie. Dit verschilt van hoe een cliënt een eerste gesprek met ons in gaat. De cliënt wil vooral graag vertellen over eigen moeilijkheden. Dit dilemma maakt duidelijk hoe belangrijk het allereerste gesprek is. Als we goed luisteren, wordt duidelijk dat mensen met autisme worstelen met vragen over zingeving en andere levensvragen.

  Lees meer

  Jaarlijkse Postermeeting

  Op donderdag 28 september van 13.30 - 16.00 organiseert de Academische Werkplaats Risicojeugd in samenwerking met ForCA de jaarlijkse Postermeeting voor onderzoekers en mensen uit de praktijk.

  Lees meer

  Symposium 'Op weg naar goede zorg voor jeugd'

  Een kijkje achter de bouwschermen van de Academische Werkplaats Jeugd Noord-Brabant. Hoe ver zijn we op weg naar een betere zorg voor jeugd. Waar staan we tweeëneenhalf jaar na de transformatie in de jeugdhulp en tweeëneenhalf jaar na de oprichting van de academische werkplaats?

  Lees meer

  LOCK Congres Trauma en Veerkracht

  Tijdens het LOCK Congres van 2017 staat Trauma en het versterken van de veerkracht van jeugdigen centraal. Met bijdragen van Trudy Mooren, Leony Coppens, Margreet Visser en dagvoorzitter Merel van Dorp belooft het een inspirerende dag te worden!

  Lees meer
  Toon alle agenda-items

  Contact

  Vicky Verschoor

  Programmacoördinator

  Telefoonnummer+31 70 349 52 02
  Naar boven
  Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website