Onderwerpen

Uitgelicht

Kinderen hebben voordeel van ondersteuning ouderschap

Alle ouders willen een goede ouder zijn en hun kinderen de beste kansen bieden. Soms hebben ze daarbij echt hulp nodig, vertelt Hein Raat, hoogleraar Jeugdgezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.

Ga naar de publicatie

CenteringParenting vergroot gemeenschapsgevoel

Niet langer als ouder alleen een-op-een op gesprek bij het consultatiebureau, maar samen met andere ouders praten over ouderschap en het opvoeden van je kind. Dat is CenteringParenting. Marlies Rijnders onderzoekt samen met Eline Vlasblom namens TNO de resultaten.

Lees het interview

Kennisagenda Jeugd: denk mee!

De komende maanden wordt er door het NRO i.s.w.m. met NWO onderdeel SGW en ZonMw een kennisagenda Jeugd opgesteld. Hierin worden onder andere de gamechangers van de route Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs verder uitgewerkt. Ben je werkzaam op het gebied van jeugd en wil je meedenken?

laat alvast je e-mailadres achter

Aan de slag met toepasbare kennis, methodieken en instrumenten in de jeugdhulp!

In samenwerkingsverbanden tussen universiteiten, hogescholen, jeugdhulporganisaties, gemeenten en opleidingen is de afgelopen jaren veel kennis ontwikkeld die aansluit bij vragen uit de jeugdhulp zelf. Dit digitale magazine zet deze toepasbare kennis, methodieken en instrumenten in de etalage. Ga ermee aan de slag!

Ga naar het magazine

Extra inspanningen nodig om ambities Jeugdwet te realiseren

Op dinsdag 30 januari is de Eerste evaluatie van de Jeugdwet aangeboden aan VWS, JenV en VNG. De evaluatie laat zien dat de beoogde transformatie naar een effectiever jeugdstelsel nog niet is gerealiseerd. De evaluatie levert een agenda op voor een gezamenlijke aanpak door gemeenten, zorgaanbieders en cliënten om de transformatie verder te brengen.

Lees meer

Jongeren betrekken bij onderzoek: hoe doe je dat?

voorkant folder

Om jeugdhulp beter aan te laten sluiten bij de behoeften van jongeren en ouders, is hun betrokkenheid noodzakelijk. Maar hoe organiseer je deze betrokkenheid structureel? Lees daarover meer in de nieuwe publicatie.

Publicatie Participatief onderzoek met jongeren & ouders

Actueel

Volg via RSS

Gezocht! Praktijkvoorbeelden in het sociaal domein

Tijdens de PraktijkVoorbeeldenParade in het najaar van 2018 laten gemeenten en hun maatschappelijke partners aan elkaar zien wat zij waarmaken van de transformatie in het sociaal domein. Om te inspireren en geïnspireerd te raken. Wat is er in uw gemeente geslaagd? Wat kan beter? Laat het zien! Indienen kan tot 15 april.

Nieuws

Projecten huisartsgeneeskunde

Op het gebied van huisartsgeneeskunde stimuleert en financiert ZonMw verschillende projecten. We onderschrijven het belang van de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsengeneeskunde (NHG) en proberen de geprioriteerde onderwerpen op te nemen. Welke projecten financieren we op dit moment?

Pagina

Op Volle Kracht vermindert depressieve klachten niet

De groepsinterventie Op Volle Kracht is niet effectief in het verminderen van klachten als angst en depressiviteit bij jongeren in een residentiële instelling, maar vermindert het piekeren wel. Dit concludeert ontwikkelingspsycholoog Martine Weeland uit onderzoek waarop zij op 5 maart promoveerde.

Elders gezien

Nieuwe subsidieoproepen: Kwaliteitsstandaarden voor verpleegkundigen en verzorgenden

Sinds 2015 werkt ZonMw intensief samen met V&VN – de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden – aan de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden die vanuit de verpleegkundig zorg ontwikkeld worden. Op dit moment staan er 4 subsidieoproepen open voor nieuw te ontwikkelen kwaliteitsstandaarden. Deze gaan over familieparticipatie in de acute zorg, kwetsbare geboortezorg, delirium en tuberculose.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Effectonderzoek Gezonde School aanpak

Onderwerpen

 • Evaluatie van de toepassing en uitvoering van Gezonde School in Nederland
 • Effecten van de Gezonde School aanpak op schoolniveau en op leerlingniveau
 • Verklaring(en) van effecten van de Gezonde School aanpak

Onderdeel van programma

Preventie 5: Deelprogramma 1 - Opvoeding en Onderwijs

Geplaatst op

9 januari 2018

Deadline

20 maart 2018,
14.00 uur

Bekijk

AWTJ ronde 2017: regionale leernetwerken

Onderwerpen

 • Duurzame uitwisseling onderwijs- en werkveld in de jeugdsector
 • Het benutten van bestaande kennis door opleidingen
 • Deskundigheidsbevordering in het jeugdveld
 • Regionale Leernetwerken

Onderdeel van programma

Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd

Geplaatst op

9 februari 2018

Deadline

10 april 2018,
14.00 uur

Bekijk

Onderzoek naar Tabaksontmoediging

Onderwerpen

 • Tabaksontmoediging
 • Kennisinfrastructuur/Consortiumvorming
 • Rookvrije Generatie
 • Implementatieonderzoek
 • Effectonderzoek

Onderdeel van programma

Preventieprogramma 5

Geplaatst op

26 februari 2018

Deadline

19 april 2018,
14.00 uur

Bekijk
Toon alle subsidieoproepen

Agenda

Derde Masterclass Lerend Transformeren

Vijftien organisaties ontwikkelen door middel van actieonderzoek ondersteuningsaanbod. Eén van de belangrijkste pijlers binnen actieonderzoek is ‘samenwerken’. Wat betekent dat in actieonderzoek en hoe doe je dat? Daarover gaat de derde masterclass van Lerend Transformeren.

Lees meer

NCVGZ 2018 Het congres voor de volksgezondheid

Wilt u op de hoogte blijven van de trends en ontwikkelingen op het gebied van de Publieke gezondheid? Ga met ons mee om te ontdekken hoe we samen Nederland een klein stukje gezonder kunnen maken. Kom ook op 10 april naar het NCVGZ, hét congres voor de publieke gezondheid, in Media Plaza, onderdeel van de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees meer

International Conference on Integrated Care

Van 23 t/m 25 mei 2018 organiseert de International Foundation for Integrated Care (IFIC) voor de 18e keer de International Conference on Integrated Care (ICIC). ZonMw is partner, net als het RIVM en Vilans.

Lees meer

Jeugd in Onderzoek

Jeugd in Onderzoek is een congres voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Bent u onderzoeker op een universiteit of bij een praktijkinstelling, professional in de jgz, jeugdhulp, sociaal werk of ggz, beleidsmedewerker bij een instelling, gemeente of landelijke overheid, werkzaam in het primair of voortgezet onderwijs of bij opleidingen in het mbo, het hbo of universitair, medewerker bij een kennisinstituut, beroepsvereniging,...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Vicky Verschoor

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 52 02
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website