Onderwerpen

Uitgelicht

Impressie Jeugd bij ZonMw 2019 | 2020

We werken met onze programma’s aan vraagstukken van professionals, gemeenten, ouders en jeugd. Daarmee konden we in 2019 bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de (preventieve) jeugdhulp. In dit jaaroverzicht blikken we terug op enkele hoogtepunten uit 2019. En kijken we alvast door naar 2020. Ben je een jeugdprofessional, onderzoeker, werk je bij de gemeente of leid je jeugdprofessionals op? Bekijk dan nu in onze impressie wat jij dit jaar kan doen!

Bekijk de impressie

I-JGZ: waardevolle eHealth-toepassingen in één landelijk ICT-platform

'De kunst is om innovaties in de JGZ op elkaar aan te laten sluiten en landelijk te benutten’, vertelt dr. Olivier Blanson Henkemans. Olivier houdt zich bezig met de ontwikkeling van een landelijk ICT-platform voor de JGZ. Hoe dit platform JGZ-professionals helpt bij hun werk vertelt hij in dit interview.

Lees meer over eHealth in de JGZ

Inschrijven voor Jeugd in Onderzoek nu mogelijk!

Op dinsdag 12 mei 2020 vindt Jeugd in Onderzoek weer plaats. Jeugd in Onderzoek is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de jeugd- en onderwijssector. Het extra thema voor dit jaar is ‘Gelijke Kansen’. Laat u inspireren door de masterclass van hoogleraar Sabine Severiens en de lezingen van Gwyther Rees, bijzonder hoogleraar Annemiek Harder en meer dan 40 deelsessies! Komt u ook?

Schrijf u in!

Er is meer wetenschappelijk bewijs nodig om ouders en kinderen effectief te helpen

kind houdt hand vader vast

Meer bewustzijn van de complexe problematiek van kindermishandeling, zoveel mogelijk preventief werken én inzetten op bewezen effectieve interventies, daaraan kan wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bijdrage leveren. Lees meer in het interview met Diana Monissen, programmavoorzitter van het ZonMw-programma Veilig opgroeien en Valesca Kuling, programmamanager bij ZonMw.

Lees meer over deze aanpak

Gesprekswaaier: werkwijzer om het gesprek aan te gaan over eigen kracht

professionals aan tafel

Eigen kracht wordt als hét aangrijpingspunt gezien voor effectieve hulpverlening. Maar wat er precies mee bedoeld wordt en wat het betekent voor uw werk als professional, blijft vaak in het midden. Deze gesprekswaaier helpt u om in gesprek te gaan over spanningsvelden waarmee u te maken krijgt als u uitgaat van eigen kracht.

Bekijk de gesprekswaaier

Jeugd bij ZonMw - blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief Jeugd en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Altijd als eerste op de hoogte zijn? Volg dan ZonMw: Jeugd ook op LinkedIn.

Volg ZonMw: Jeugd

Actueel

Wetenschap begint met verwondering

Kan iedereen straks gezond honderd jaar oud worden? Gaat de mens op vakantie naar Mars? Welke problemen kan de supercomputer oplossen? Met de ‘Stel je voor’ – publiekscampagne stelt de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de komende 2 jaar verschillende vragen aan het publiek om zich over te verwonderen.

Nieuws

Aanmelden informatiebijeenkomst Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd subsidieronde 4b nu mogelijk

Na de fase van experimenteren, groeit MDT (maatschappelijke diensttijd) nu door naar een landelijk dekkend netwerk. De eerste projecten die dit landelijke netwerk moeten gaan vormen hebben inmiddels te horen gekregen dat zij mogen starten. Op 14 april 2020 wordt de subsidieoproep (subsidieronde 4b) voor de tweede groep opengesteld. Voor deze subsidieoproep worden op donderdag 16 april (in Den Bosch) en op dinsdag 12 mei (in Zwolle)...

Nieuws

6 implementatieprojecten van start die transformatie jeugdsector ondersteunen

De projecten binnen het ZonMw-programma Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd (AWTJ) hebben gezamenlijk veel kennis opgeleverd die beleid en praktijk ondersteunt bij de transformatie van de jeugdsector. Om te stimuleren dat deze resultaten daadwerkelijk worden toegepast in de praktijk, heeft ZonMw aan 6 projecten een ‘implementatie-impuls’ toegekend.

Nieuws

Kinderen melden pijn via app

Mooi resultaat uit het Palliantieproject 'Vermindering van pijn bij kinderen met kanker door gebruik van pijnmonitor via het internet'. In deze video van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie komt de app aan bod na 4 minuut 16.

Prinses Maxima Centrum
Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Onderzoek naar goede aanpakken voor (vroeg)signalering

Onderwerpen

  • (vroeg)signalering
  • huiselijk geweld, partnergeweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling
  • instrumenten, disclosure, normstelling, herkennen trauma

Onderdeel van programma

Onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis

Geplaatst op

17 december 2019

Deadline

3 maart 2020,
10.00 uur

Bekijk

Agenda

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Zwolle

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer

Handen ineen voor de jeugd

Werk je met jongeren en ben je geïnteresseerd in verdieping door wetenschappelijk onderzoek? Ben je als wetenschapper bezig met de kansen van jongeren? Kom dan langs op 10 maart en versterk je netwerk!

Lees meer

Publieksacademie Kinderarmoede Twente

Thema: Het verschil maken in de levens van alle 378.000 kinderen die in Nederland opgroeien in armoede. Dat wil de alliantie kinderarmoede. In 2020 worden in het land 7 publieksacademies georganiseerd, elk met een eigen thema. Tijdens de Twentse publieksacademie wordt de gezondheid van kinderen in armoede centraal gesteld. De AWTJ Twente krijgt op deze dag het podium om de geleerde lessen uit het traject Gezonde Kinderen in Krappe Tijden en uit...

Lees meer

Masterclass: Inclusie in onderzoek

Deze masterclass is gericht op werving en rekrutering van patiënten voor onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg. Professionals uit het veld geven tips en delen hun ervaringen.

Lees meer

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Eindhoven

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer

NCVGZ 2020

Laat je inspireren, leg nieuwe contacten, zie, hoor en ervaar wat er allemaal op het gebied van public health gebeurt. Op 8 april 2020 vindt het NCVGZ, hét congres voor de publieke gezondheid plaats, dus zorg dat je er (weer) bij bent!

Lees meer

Vervolgbijeenkomst ‘Aanpak en zorg voor slachtoffers van loverboys’

Samenwerking in onderzoek en hulpverlening is essentieel om de zorg voor slachtoffers van loverboys te verbeteren en de kennis hierover te vergroten. Matchen bij de kennisontwikkeling over slachtoffers van loverboys is nodig om meer uit onderzoeken te kunnen halen. Het is belangrijk om zorg te geven die echt bij die unieke jongere past. Dus matched care in plaats van hokjesdenken. Samenwerken is noodzakelijk om echt vooruitgang te boeken. Dat...

Lees meer

Masterclass jongerenparticipatie in onderzoek

Op vrijdag 24 april 2020 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) opnieuw de Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom.

Lees meer

Jeugd in Onderzoek 2020

U bent op 12 mei 2020 van harte welkom op het congres Jeugd in Onderzoek. Het is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Jeugdhulpverleners, beleidsmedewerkers en wetenschappers inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen. Waarom? Om de ondersteuning aan jeugd en ouders nog beter te maken.

Lees meer

Symposium bouwstenen voor effectonderzoek: resultaten en lessen van onderzoek naar kernelementen van interventies jeugd

Met meer kennis over interventies kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Maar wat maakt dat een interventie werkt? En wat werkt voor wie en wanneer het beste? 7 consortia onderzochten kernelementen van effectieve interventies en presenteren hun nieuwste inzichten. Het symposium vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 (gehele dag) in het Beatrixgebouw in Utrecht. Het volledige programma is nog niet bekend, maar volgt zo snel...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website