Onderwerpen

Uitgelicht

in Mediator 34: artikel 'Voorkomen dat gedragsproblemen het kinderbrein veranderen'

Bij aanhoudende ernstige gedragsproblemen veranderen de hersenen van een kind, blijkt uit Rotterdams neurobiologisch onderzoek. Hogeschool Windesheim werkt aan inbedding van dit soort actuele kennis in de opleidingen voor jeugd- en juridische professionals.

Lees nu in Mediator 34

Onderzoek naar kindermishandeling volop in ontwikkeling, verslag van de bijeenkomst op 14 maart

Kind bij volwassene met stop-hand

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar het voorkomen, signaleren, stoppen en behandelen van (de gevolgen van) kindermishandeling in Nederland? Hoe maken we de onderzoeksagenda bruikbaar voor de komende jaren? Vind informatie over actuele onderzoeken en de beantwoording van deze vragen in het verslag van de bijeenkomst die wij organiseerden op 14 maart.

Lees de publicatie

Jeugdimpressie 2018 | 2019

voorkant jaaroverzicht

Door het ontwikkelen van kennis konden we in 2018 - samen met u - bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de (preventieve) jeugdhulp. Ook in 2019 hopen we met de inzet van de brede jeugdsector, van onderzoek tot gemeenten, en van jeugdprofessionals tot opleidingen, de zorg voor onze jeugd weer verder te versterken. Wat wordt uw rol komend jaar?

Bekijk de Impressie 2018 | 2019

De JGZ helpt gevluchte gezinnen om hun leven gezond en veilig voort te zetten

2 jongetjes spelen met blokken

Kinderen die met hun ouders naar Nederland zijn gevlucht, krijgen niet altijd de zorg die ze nodig hebben. Veel ouders hebben een zeer beperkt netwerk, weten niet bij welke zorginstellingen ze terecht kunnen en vinden het lastig om hulp te vragen. De JGZ ondersteunt deze gezinnen zodat zij hun leven gezond en veilig voort kunnen zetten.

Lees het interview

Praktijkverhalen uit de consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd

Kinderen spelend met blokken

De consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd onderzoeken de werkzame elementen van verschillende interventies op een 7-tal thema’s rond opgroeien en opvoeden. In deze interviewreeks vertellen praktijkprofessionals hoe deze onderzoeken bijdragen aan de zorg voor kinderen en hun ouders.

Lees het interview

Kennis voor effectieve jeugdhulp voor gemeenten

Weten of er kennis beschikbaar is over vraagstukken waar u binnen uw gemeente aan werkt? Op www.werkplaatsenjeugd.nl en op twitter via @WPJeugd delen de academische werkplaatsen jeugd kennis en opgedane ervaringen.

Ga naar de website

Actueel

Volg via RSS

Jeugdhulp is teveel gebaseerd op aannames

'De jeugdhulp is teveel gebaseerd op aannames' vertelt jolanda mathijssen van de Academische Werkplaats Jeugd. Haar pleidooi? Gemeenten moeten bij het bepalen van hun beleid eerst goed nadenken over hoe ze de mechanismen en factoren die van invloed zijn op de doorverwijzing naar de specialistische jeugdhulp in hun eigen voordeel en die van de kinderen en hun ouders kunnen laten werken. Al is het maar om te voorkomen dat we over een aantal jaar de...

Elders gezien

Vlog 8: Is ADHD een hersenstoornis?

Is ADHD een hersenstoornis of zelfs een hersenziekte? Sarah Durston geeft antwoord op deze vraag door hersenonderzoek te bespreken dat de afgelopen tientallen jaren verricht is bij kinderen en volwassenen met een diagnose ADHD. Het antwoord op de vraag zal menigeen verrassen!

Elders gezien

Subsidieoproepen Implementatie Preventieprogramma opengesteld

Heeft uw ZonMw preventieproject mooie resultaten opgeleverd en wilt u dat deze op de juiste plek terecht komen in de praktijk? Binnen het Preventieprogramma zijn 2 subsidieoproepen opengesteld die u hierbij helpen. U kunt indienen tot 24 september 2019, 14:00 uur.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Preventieprogramma: Implementatie-Impulsen

Onderwerpen

  • Praktijkrelevante kennis uit het Preventieprogramma
  • Aantoonbare meerwaarde ontwikkelde kennis
  • Implementatie
  • Samenwerking praktijk - onderzoek

Onderdeel van programma

Kennisbenutting en implementatie van Preventieprogramma 2019 - 2022

Geplaatst op

16 mei 2019

Deadline

24 september 2019,
14.00 uur

Bekijk

Preventieprogramma: Implementatie in samenwerking

Onderwerpen

  • Praktijkrelevante kennis uit het Preventieprogramma
  • Aantoonbare meerwaarde ontwikkelde kennis
  • Implementatie door samenwerking praktijk - onderzoek
  • Lerende aanpak
  • Versterken evidence-based handelen

Onderdeel van programma

Kennisbenutting en implementatie van Preventieprogramma 2019 - 2022

Geplaatst op

16 mei 2019

Deadline

24 september 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Jeugd in Onderzoek

Op donderdag 23 mei 2019 is alweer de 15e editie van Jeugd in Onderzoek. Jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en schoolleiders/-bestuurders inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen, om zo de ondersteuning aan jeugd en ouders te verbeteren.

Lees meer

Slotconferentie Koplopers

Op vrijdag 14 juni 2019 vindt de feestelijke afsluiting van het project Koplopers plaats. Dé gelegenheid om actuele kennis en inspiratie op te doen over de participatie van jongeren met psychische kwetsbaarheid. Met prikkelende bijdragen van het Jongerenteam, studenten, docenten, onderzoekers en professionals.

Lees meer

Dag van Zorg en Veiligheid

Op de Dag van Zorg en Veiligheid maak je kennis met nieuwe manieren van samenwerken van zorg, welzijn, veiligheid en straf. Centraal staat de kwetsbare burger waarvan de persoonlijke situatie zo complex is, dat één partij alleen het niet kan oplossen. In een inspirerend en praktijkgericht aanbod van workshops delen collega-professionals en deskundigen hun ervaringen, kennis en succesvolle werkwijzen.

Lees meer

Utrechtse Jeugd Meetup Uitsluiting en polarisatie bij jongeren

De Academische Werkplaats Transformatie Jeugd (AWTJ) Utrecht organiseert donderdag 27 juni 2019 van 14.45-17.00 uur de tweede Utrechtse Jeugd Meetup. Het thema is ‘Uitsluiting en polarisatie bij jongeren’. Sprekers zijn Nora El Abdouni (ervaringsdeskundige en senior adviseur Platform JEP), Dennis de Vries (directeur Stichting Vreedzaam) en Japke Schonewille (senior adviseur Nederlands Jeugdinstituut en Platform JEP).

Lees meer

Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie 2019

De kinder- en jeugdpsychiatrie heeft een schat aan betrouwbare kennis voorhanden. Voor kinderen en jongeren die hulp nodig hebben, is in veel gevallen bekend welke hulp in hun geval effectief is. Maar vier jaar na de transitie blijft er in elke sector van de jeugdhulp veel onzekerheid over hoe het in de toekomst verder moet. Biedt onze kennis wel antwoorden op de maatschappelijke vragen die nu leven? Welke kansen bieden nieuwe technologische...

Lees meer

Voor de Jeugd Dag 2019

Op maandag 7 oktober 2019 vindt de zevende editie van de Voor de Jeugd Dag plaats. Dit is dé dag voor iedereen die samen wil werken om álle kinderen van Nederland een veilige, gezonde en kansrijke toekomst te geven. Dit jaar heeft de Voor de Jeugd Dag als thema Samen in actie! Hoe kunnen we elkaar nog beter helpen oplossingen te vinden waar jeugd én hun opvoeders het meest bij gebaat zijn? Ook al werken we bij verschillende organisaties en in...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Vicky Verschoor

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 52 02
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website