Onderwerpen

Uitgelicht

Betere opvoedingsondersteuning migrantengezinnen

Migrantengezinnen maken weinig gebruik van opvoedhulp. Krista van Mourik, promovenda bij het Leids Universitair Medisch Centrum onderzocht de behoeften en ontwikkelde een geslaagde aanpak. ‘Veel ouders hebben het idee dat ze hun kind tekort doen.’

Lees het artikel

Kwetsbare kinderen en de transformatie jeugd belicht

Op 9 maart hield de Academische Werkplaats Jeugd Twente een symposium over ‘Kwetsbare kinderen’. De dag was een ontmoetingsplek voor gemeenten, beroepskrachten en onderzoekers uit de regio. In de brochure leest u, naast het verslag van de dag, heel veel achtergrondinformatie die bruikbaar is bij de transformatie jeugd.

meer weten?

Jeugd bij ZonMw - blijf op de hoogte

ZonMw investeert veel in de gezondheid en het welzijn van de jeugd. Want hoewel het in ons land met veel kinderen goed gaat, zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld om kinderen die kampen met gedragsproblemen. En om kinderen die opgroeien in risicovolle opvoedsituaties. De jeugdprogramma’s van ZonMw ontwikkelen en onderzoeken initiatieven waarmee de kansen op een gezonde ontwikkeling toenemen. Dat doen we samen met professionals, onderzoekers, bestuurders, vrijwilligers, ouders én de jeugd zelf.

Blijf op de hoogte van jeugd bij ZonMw en meld u aan voor de nieuwsbrief jeugd.

abonneren

Consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd

Projectleiders van de 6 consortia vertellen hoe er binnen hun consortium op innovatieve wijze gewerkt wordt aan effectonderzoek op het betreffende thema en hoe dit bijdraagt aan een nog effectievere praktijk en betere hulp voor kinderen en gezinnen.

ga naar de interviews

Terugblik op geslaagde 13e editie congres Jeugd in Onderzoek

Op 13 maart vond congres Jeugd in Onderzoek plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Lees het congresverslag met o.a. een interview met keynote Michael Little en Louis Cauffman.

ga naar het congresverslag

Kennis Jeugd voor gemeenten

jongere en burgemeester op skateboard

Academische werkplaatsen ondersteunen gemeenten met kennis over de transformatie van de jeugdhulp. Lees in deze publicatie hoe 4 gemeenten kennis inzetten voor een goed draaiend jeugdstelsel in hun gemeente.

lees de digitale publicatie

10 jaar jeugd bij ZonMw

sceenshot van video 10 jaar jeugd bij ZonMw
video 10 jaar jeugd bij ZonMw

ZonMw presenteert 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd in de publicatie 'En… werkt het? 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd'. Download de publicatie via www.zonmw.nl/enwerkthet

download de publicatie

10 jaar jeugdonderzoek: tips voor jeugdonderzoek én het implementeren van onderzoek in de praktijk

cover publicaties
cover publicaties

Op basis van ervaringen van onderzoekers publiceerde ZonMw een twee-tal publicaties rond de thema's 'onderzoek doen in het jeugdveld' (Gesneden koek) én 'het implementeren van onderzoeksresultaten in de praktijk' (Andere koek). Meer weten?

Download 'Gesneden koek'
Download 'Andere Koek'

Actueel

Volg via RSS

Verbetering van het jgz-richtlijnontwikkelproces

Om het richtlijnontwikkelproces efficiënter te maken en verder te verbeteren heeft ZonMw IQ Healthcare gevraagd om advies uit te brengen over mogelijke vernieuwingen in de werkwijze voor richtlijnontwikkeling vanuit het ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018.

Nieuws

Leertraject ambassadeurs Jeugdverpleegkundige van start

Op 29 maart 2017 is het leertraject ambassadeur jeugdverpleegkundige gestart. Zestien aspirant ambassadeurs, werkzaam bij 11 verschillende zorgorganisaties en GGD’en, gaan 9 maanden lang actief aan de slag om zich te bekwamen in het invloed uitoefenen op een effectieve manier. Na afloop kunnen zij optreden als ambassadeur van hun vakgenoten, hun werkgevers en hun beroepsorganisatie.

Nieuws

M@ZL, tegen ziekteverzuim scholieren, erkend als effectief

De methodiek M@ZL (Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling) is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als ‘Effectief volgens eerste aanwijzingen’. Dit helpt scholen, gemeenten en de jeugdgezondheidzorg om verhoogd ziekteverzuim vroegtijdig te signaleren en te begeleiden. Hierdoor wordt langdurig thuiszitten en vroegtijdig schoolverlaten voorkomen.

Nieuws

Nieuw onderzoek van start om de aanpak van kindermishandeling te verbeteren

Wat is de effectiviteit van behandelingen in een multidisciplinaire aanpak op het gebied van kindermishandeling? En welke basisvaardigheden hebben professionals nodig in de aanpak van kindermishandeling? Binnen het ZonMw-programma Kindermishandeling gaan 8 onderzoeksprojecten van start waarin deze vragen centraal staan.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Samen op School: De werkplaats opent haar deuren

De werkplaats Samen op School is in 2015 gestart en maakt - naast promotieonderzoek - kortdurend onderzoek mogelijk in de vorm van Klein-en-Fijn projecten. Hogeschool studenten werken in deze projecten kortdurend aan een specifieke onderzoeksvraag. De vragen komen voort uit de praktijk.

Lees meer

Middagsymposium Academische Werkplaats Kindermishandeling

Uitkomsten wetenschappelijk onderzoek brengen de aanpak van seksueel misbruik, vechtscheidingen en geweld in het gezin weer een stap verder. De Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK) slaat een brug tussen kennisinstellingen, praktijkinstellingen, opleidingen en de overheid. Het doel is kindermishandeling zoveel mogelijk te voorkomen en mishandelde kinderen – én hun gezin – sneller en beter te helpen dan dit nu gebeurt.

Lees meer

Zwangerschap en geboorte II

Het vervolgprogramma Zwangerschap en geboorte is van start. Op deze bijeenkomst bent u van harte welkom als u wilt weten wat het programma inhoudt en welke subsidierondes er aan komen.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Karin van Gorp

Programmacoödinator

Telefoonnummer+31 70 349 53 17
E-mailadresgorp@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website