Onderwerpen

Uitgelicht

Met raamspellen eenzaamheid doorbreken

Yukali (23) volgde trainingen in LA om professioneel danseres te worden, toen door corona de wereld in lockdown ging. Terug in Nederland wilde ze iets bijdragen aan de situatie. En dat lukte haar; met boter kaas en eieren! Een ‘simpel’ raamspel dat ouderen hielp om het gevoel van verveling en eenzaamheid te doorbreken. Ze deed dit binnen de maatschappelijke diensttijd.

Lees over Yukali's ervaringen

Tips voor toepassing van de juiste technieken in de juiste mate

Psycho-educatie, een cognitieve aanpak en doelgericht oefenen blijken effectieve elementen in programma’s om jeugdigen sociaal vaardiger en weerbaarder te maken. Ook de trainingssetting en de hoeveelheid bijeenkomsten zijn daarvoor belangrijk. Dat concludeert het consortium sociale vaardigheden, onzekerheid en weerbaarheid. Zo blijken trainingen in klassenverband en trainingen buiten de klas beiden positieve effecten te hebben, maar wel verschillende. 

Wat werkt in socialevaardigheids en weerbaarheidstraining?

Subsidieoproep vervolgonderzoek outcome aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Wat zijn de resultaten van de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling en de hulpverleningstrajecten bij die gezinnen die bij Veilig Thuis zijn gemeld? Er kunnen subsidieaanvragen ingediend worden om een meting uit te voeren, die inzicht moet geven in langetermijngevolgen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Deadline voor het indienen is 16 november 2020, 14.00 uur.

Lees meer over de oproep

Subsidieoproep voor onderzoek naar kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden

Jongen staart voor zich uit

Wat werkt bij het tijdig signaleren en zo goed mogelijk ondersteunen van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden, waarvoor kansrijk opgroeien en opvoeden niet vanzelfsprekend is? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is er nu een subsidieronde opengesteld. Deadline voor het indienen van het projectidee is dinsdag 27 oktober 2020, 14.00 uur.

Meer over de subsidieoproep

Aanpak en zorg voor slachtoffers van mensenhandel/loverboys

Wat is de huidige stand van zaken rondom onderzoek naar de zorg en aanpak voor slachtoffers van mensenhandel/loverboys? Onlangs kwamen professionals en ervaringsdeskundigen digitaal bijeen. Samenwerking om meer uit onderzoek te halen stond hierbij centraal. Zo concludeerde onderzoeker Anne Addink: 'Iedereen wil behandeld worden als uniek persoon, niet als een groep die hetzelfde is.'

Bekijk het verslag

Jeugd bij ZonMw - blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief Jeugd en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Altijd als eerste op de hoogte zijn? Volg dan ZonMw: Jeugd ook op LinkedIn.

Volg ZonMw: Jeugd

Actueel

Kwetsbaarheid is kracht

Wat is er voor nodig om te zorgen dat jongeren met psychische kwetsbaarheid ongehinderd deel kunnen nemen aan het dagelijks leven? Het jongerenteam van Koplopers ging hierover in gesprek met professionals en leeftijdsgenoten. Met als doel: stigma’s wegnemen en de participatie van jongeren in onderwijs, welzijn en werk bevorderen. De resultaten van hun ontmoetingen lees je terug in het digitale magazine Kwetsbaarheid is kracht.

Elders gezien

Subsidieoproep vervolgonderzoek outcome aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling in 13 nieuwe regio’s

Wat zijn de resultaten van de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling en de hulpverleningstrajecten bij die gezinnen die bij Veilig Thuis zijn gemeld? Vanaf vandaag kunnen er subsidieaanvragen ingediend worden om een meting uit te voeren. Deze meting moet inzicht geven in langetermijngevolgen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Deadline voor het indienen is 16 november a.s. 14.00 uur.

Nieuws

Jij en je gezondheid ook voor primair onderwijs beschikbaar

De digitale werkwijze Jij en Je Gezondheid is onlangs doorontwikkeld voor toepassing binnen de preventieve gezondheidsonderzoeken bij kinderen op 5 en 10-jarige leeftijd. Jij en je gezondheid was al beschikbaar voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in het voortgezet onderwijs, maar is nu ook landelijk beschikbaar voor toepassing binnen het primair onderwijs.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Onbeperkt meedoen!

Onderwerpen

  • Onderwijs
  • Opleiding
  • Werk

Onderdeel van programma

Onbeperkt meedoen!

Geplaatst op

18 september 2020

Deadline

2 november 2020,
14.00 uur

Bekijk

Werkzame Elementen – Fase 2

Onderwerpen

  • preventie van overgewicht jeugd en volwassenen
  • terugdringen van problematisch alcoholgebruik
  • rookvrije generatie

Onderdeel van programma

Preventieprogramma 2019 – 2022

Geplaatst op

23 juni 2020

Deadline

10 november 2020,
14.00 uur

Bekijk
Toon alle subsidieoproepen

Agenda

Masterclass jongerenparticipatie in onderzoek - oktober

Op vrijdag 2 oktober 2020 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) opnieuw de Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom.

Lees meer

Voor de Jeugd Dag

Een brede blik op het jeugdveld. Dat krijg je als je naar de Voor de Jeugd Dag gaat. We richten onze blik op een sterke basis van ouders en omgeving. Dit doen we om kinderen en jongeren zo veilig, thuis en kansrijk mogelijk te laten opgroeien. Ook kunnen we met een sterke basis voorkomen dat kinderen en jongeren onnodig in de jeugdhulp belanden. Als het echt nodig is dan moeten we natuurlijk wel goede toegankelijke zorg kunnen bieden. Wat vraagt...

Lees meer

Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie 2020: online editie

De coronacrisis bracht ontwikkelingen rond bijvoorbeeld digitale zorg in een stroomversnelling, én nieuwe belemmeringen met zich mee. Het Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie staat op 19 november 2020 in een speciale online editie stil bij de lessen uit deze unieke periode. Ga met het Kenniscentrum en andere professionals in gesprek over kansen. Hoe kunnen we dit momentum gebruiken om de jeugdhulp naar een hoger plan te tillen?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website