15 projecten gaan kennis over een gezonde leefomgeving toepassen in praktijk

Gemeenten, GGD’en en onderzoekers gaan in de projecten nauw samenwerken om zo het verschil te maken voor de wijkbewoners. Dat doen zij door het toepassen en borgen van bestaande kennis in de praktijk. Het gaat dan om kennis over het gezonder inrichten van de leefomgeving. De 15 projecten gaan beleid ontwikkelen en uitvoeren.

Aandacht voor 5 relevante thema’s

Elk van de 15 projecten richt zich op kennis toepassen op  1 of meerdere thema’s:

  • De omgeving groen(er) en aantrekkelijker maken. 
  • Voorzieningen maken die veilig zijn en inwoners stimuleren tot ontmoeten, bewegen, spelen en rust. 
  • Inwoners beschermen tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering en hittestress, infectieziekten, overlast (onder andere geluidsoverlast en geurhinder), en/of de gevolgen van vervuiling (onder andere onvoldoende luchtkwaliteit, watervervuiling en afval). 
  • Het toegankelijk en veilig maken van (sociale) voorzieningen en gezonde keuzes, zoals een gezonde voedselomgeving. 
  • Sociale cohesie stimuleren en bevorderen met ingrepen in (of de inrichting van) de fysieke leefomgeving. 

Bij elk van de projecten is inwonersparticipatie belangrijk. Bij alle projecten doen inwoners op verschillende manieren mee. Denk aan samenwerken, meebeslissen of inwinnen van advies. Ook zijn bij een aantal projecten bewonersinitiatieven betrokken. 

  Dit zijn de gehonoreerde projecten, gegroepeerd per thema: 

Groene en aantrekkelijke omgeving 

Voorzieningen die stimuleren tot bewegen en ontmoeten

Beschermen van inwoners

Toegankelijk en veilig maken van gezonde keuzes 

  • Nicotinevrije schooldagen In Amsterdam implementeert dit consortium de rookvrije schooldag op middelbare scholen en richt alternatieve activiteiten in voor pauzes en tussenuren.

Stimuleren en bevorderen sociale cohesie

Over de ronde 'Toepassen van kennis over een gezonde leefomgeving'

De 15 projecten zijn gehonoreerd in de ronde ‘Toepassen van kennis over een gezonde leefomgeving’.  Met deze projecten kunnen gemeenten en GGD’en praktijkgerichte kennis beter benutten en borgen binnen de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Uiterlijk 1 juli 2024 gaan de projecten van start. Ze hebben 1 jaar de tijd om kennis toe te passen over een gezonde leefomgeving.

De ronde is onderdeel van het subsidieprogramma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak . Deze zet in op de samenwerking tussen verschillende disciplines, domeinen en stakeholders voor een gezonde leefomgeving in de nabijheid voor iedereen, en het (beleids)proces dat daaraan is verboden. Centraal staat het samen leren en het (door)ontwikkelen van kennis. Zo dragen we bij aan een gezonde leefomgeving voor iedere inwoner van Nederland. 

Breed programma samen met RIVM

Het ZonMw-programma ‘Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak’ is onderdeel van het bredere programma Gezonde Leefomgeving. Dat voeren ZonMw en RIVM samen uit in opdracht van het ministerie van VWS.