Subsidie om kennis over gezonde leefomgeving toe te passen in de praktijk
Een gezonde leefomgeving nodigt uit tot gezond gedrag en verbetert de gezondheid van inwoners. Er is dan ook steeds meer aandacht voor een gezonde leefomgeving. Gemeenten kunnen bij het ontwikkelen en beheer van de leefomgeving bijvoorbeeld rekening houden met gezonde lucht of ruimte voor fietsen en wandelen. Om een gezonde leefomgeving in de praktijk te realiseren is een integrale aanpak over de verschillende domeinen van cruciaal belang.
Praktijkgerichte kennis, binnen ontwikkeling en uitvoering beleid
Binnen deze subsidieoproep gaat het om het toepassen en borgen van praktijkgerichte kennis, binnen de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Een gemeente kan samen met een GGD en provincie bijvoorbeeld een procesevaluatie van gedane ingrepen uitvoeren, een verdiepingsslag op een bestaand traject maken of nieuwe aanpakken en instrumenten uitproberen waarmee een gemeente bijvoorbeeld:
- het proces kan inrichten om tot een gezonde leefomgeving te komen;
- de leefomgeving integraal in beeld kan brengen in relatie tot gezondheid;
- specifieke thema’s kan oppakken, op het terrein van bijvoorbeeld klimaat, mobiliteit, luchtkwaliteit.
Over de subsidieoproep
Op 3 oktober 2023 is de subsidieoproep ‘Toepassen van kennis over een gezonde leefomgeving’ open gegaan. Indienen kan tot 5 december 2023, 14:00 uur.
Eén of meer gemeenten kunnen samen met een GGD of provincie subsidie aanvragen. Zowel een gemeente als een GGD of provincie kan hierbij hoofdaanvrager zijn.
Ook andere relevante partijen mogen aansluiten. Samenwerken met andere gemeenten of een partner van een Academische Werkplaats Publieke Gezondheid is een pré.
*Let op: gemeenten, GGD’en en provincies kunnen bij maximaal twee aanvragen betrokken zijn. Voor gemeenten geldt daarbij dat zij één keer als hoofdaanvrager en één keer als medeaanvrager kunnen optreden. Er is een uitzondering: er is geen beperking voor het aantal keren dat een GGD als partner van een academische werkplaats betrokken wordt bij een subsidieaanvraag, onder voorwaarde dat er ook een andere GGD als hoofd- of medeaanvrager optreedt.
Intentie tot indienen
Overweegt u om subsidie aan te vragen? Dan kunt u dit uiterlijk 1 november 2023 kenbaar maken via het 'Intentie tot indienen-formulier'. Dit is niet verplicht, maar komt het beoordelingsproces van ZonMw ten goede. Het formulier vindt u in bijlage 1 van de subsidieoproep.
Andere subsidieronden
Naast deze subsidieoproep is er op dit moment ook een andere subsidieoproep open binnen het subsidieprogramma Gezonde leefomgeving integrale aanpak: Evaluatie programma Gezonde leefomgeving integrale aanpak. Het doel van deze oproep is om alle projecten doorlopend te evalueren op inhoud en proces. De opgedane kennis en geleerde lessen uit de evaluatie worden gebundeld en met de praktijk gedeeld.
Voor de zomer was er ook een andere subsidieronde binnen het subsidieprogramma: Ontwikkelen van kennis over gezondheid in kwetsbare wijken en gebieden. Hierin lag de focus op het ontwikkelen van kennis, terwijl in de huidige openstaande subsidieoproep de focus ligt op toepassing en borging van kennis.
Programma Gezonde leefomgeving integrale aanpak
Deze subsidieoproep is onderdeel van het subsidieprogramma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak (GLIA). Dit programma richt zich op lokale en regionale beleidsontwikkelaars, uitvoerders en beslissers uit het ruimtelijk, gezondheids- en sociaal domein, die een rol (kunnen) spelen bij het ontwerp, inrichting en beheer van de leefomgeving.
Centraal staat het samen leren en het (door)ontwikkelen van kennis. Zo dragen we bij aan een gezonde leefomgeving voor iedere inwoner van Nederland. Het laatste nieuws hierover vindt u op onze pagina Gezonde leefomgeving.
Breder programma ZonMw en RIVM
Het nieuwe subsidieprogramma is onderdeel van het bredere programma ‘Gezonde Leefomgeving’ dat ZonMw en RIVM uitvoeren in opdracht van het ministerie van VWS. Uiteraard werken RIVM en ZonMw daarbij nauw samen met partners.
Gezonde leefomgeving is actueel én belangrijk
Met deze subsidie kunnen gemeenten met bestaande kennis domein overstijgende beleidsambities realiseren. In het kader van de Specifieke Uitkering (SPUK) van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) heeft u als gemeente mogelijk al plannen op het oog. Deze subsidie kan hier op aansluiten. Bijvoorbeeld door als minder ervaren gemeente via deze subsidieregeling te leren van een ervaren gemeente.
In de landelijke nota’s, zoals de Landelijke Nota Volksgezondheid 2020-2023, maar ook in de Omgevingswet en Nationale Omgevingsvisie wordt specifiek verwezen naar de effecten van de fysieke omgeving op de gezondheid van mensen.
Meer informatie
- Kennissynthese ‘Gezonde leefomgeving in kwetsbare wijken’
- Gids Gezonde Leefomgeving (RIVM)
- Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief Preventie en LinkedIn via ZonMw: Preventie