Onderzoek en praktijk in de palliatieve zorg
Interviewreeks
In april 2020 startten 8 onderzoeken en 54 implementatietrajecten aan het doorontwikkelen en implementeren van bestaande interventies in de palliatieve zorg. Wij financieren deze implementatietrajecten en aanvullend onderzoek.
Implementeren van interventies in de palliatieve zorg
Voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten is een goede kwaliteit van leven belangrijk. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak, die aansluit op hun wensen en behoeften. Met ons programma Palliantie investeren we daarom in kennisontwikkeling in de palliatieve zorg. Om bestaande interventies in de palliatieve zorg door te ontwikkelen en verder in de praktijk te brengen, financieren we een aantal projecten waarin de Netwerken Palliatieve Zorg samen met onderzoekers een te onderzoeken interventie in organisaties binnen de netwerken implementeren. Lees meer hierover in de onderstaande artikelen.
Afbeelding
Het belang van onderzoek en praktijk in de palliatieve zorg
Lang niet alle onderzoeksresultaten worden ook daadwerkelijk in de praktijk toegepast. Samenwerking tussen onderzoek en praktijk is essentieel om het gebruik van onderzoeksresultaten in de praktijk te stimuleren. Lees hoe wij deze samenwerking faciliteren.
Afbeelding
Betere palliatieve zorg door actief signaleren en markeren (SigMa)
‘Er gaat iets niet goed, maar ik kan mijn vinger er niet op leggen.’ Wat doe je in de zorg met zo’n onderbuikgevoel? In dit interview vertellen Sandra Post, Annemieke Verresen en Marjolijn Mouton hoe de SigMa-methodiek hierbij helpt.
Afbeelding
Mogelijkheden rond het levenseinde beter in beeld door informatiebijeenkomsten
Als er een nieuwe fase in ons leven aanbreekt, bereiden we ons meestal goed voor. Hoe anders is dat voor ons levenseinde? Laura Jansen, Margrieta Hilz en Roeline Pasman vertellen hoe zij mensen bewustwording en helderheid geven over de mogelijkheden van palliatieve zorg met informatiebijeenkomsten.
Afbeelding
Trainingsprogramma bevordert gesprekken over intimiteit en seksualiteit
Mensen met ongeneeslijke kanker praten bijna nooit met hun zorgprofessional over hun behoeften bij intimiteit en seksualiteit. Maar die zijn er wel. Hoe ga je als professional het gesprek dan aan? Irene Jongerden en Donna Ruijter vertellen hoe zij hiervoor het trainingsprogramma GPS gebruiken.
Afbeelding
9 praktijkprojecten rond palliatieve zorg bij een verstandelijke beperking
Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is de laatste tijd erg verbeterd. Toch leven er binnen organisaties nog vragen hoe je deze zorg in de praktijk kan borgen. Een ‘gereedschapskist’ biedt uitkomst.
Afbeelding
'Voor betere patiëntenzorg heb je ruimte voor reflectie nodig'
CURA is een methode voor zorgverleners in de palliatieve zorg om beter te leren omgaan met morele twijfels. Inmiddels is het project bezig met het toepassen van CURA in de praktijk. Hoe gaat dat?
Afbeelding
Nóg meer oog voor naasten en nabestaanden
Hoe bied je steun aan dierbaren van patiënten? De methodiek Oog voor Naasten helpt zorgprofessionals daarbij. Deze wordt nu uitgebreid voor naasten en nabestaanden in hospices en extramurale zorg.
Afbeelding
Een vernieuwd individueel zorgplan voor kinderen in de palliatieve fase
Het individueel zorgplan, waarin zorgverleners wensen en behoeften van kinderen en hun gezin kunnen vastleggen, is op dit moment nog een lijvig en ongebruiksvriendelijk document. Tijd voor herziening.
Afbeelding
Zingeving extra relevant tijdens de coronacrisis
Mensen met een beperkte levensverwachting, zoals bewoners van verpleeghuizen, hebben vaak veel zingevingsvragen. Hoe ga je daar als professional mee om? De 'Patient Dignity Question' kan dit vergemakkelijken.