Interculturele bruggen bouwen in de laatste levensfase
Ruimte voor verbetering
In de wijk Hoge Vucht in Breda wonen veel mensen met een migratieachtergrond en toch zien zorgprofessionals en -vrijwilligers amper mensen met een migratieachtergrond in de laatste levensfase en/of hun naasten. Daarbij hebben mantelzorgers van mensen met een migratieachtergrond uit de wijk in gesprek met de projectgroep aangegeven dat de zorg en ondersteuning onvoldoende aansluit bij hun behoeften en die van hun naasten. Hierdoor zijn zij vaak (onnodig) lang aan het zoeken naar oplossingen. Ook zien deze mantelzorgers dat hun naaste niet altijd passende zorg krijgt als er wel een zorgprofessional betrokken is, waardoor ontevredenheid over de zorg groeit.
Aan de andere kant zijn er voorbeelden van lokale initiatieven die van grote betekenis zijn voor mensen met een migratieachtergrond in de laatste levensfase en hun naasten (bijvoorbeeld bij La Femme Vitaal, Status Go, Egalazorg en Dunya Zorg en Welzijn). Echter, de verbinding met andere (professionele en informele) initiatieven is niet vanzelfsprekend.
Kortom: er is nog ruimte voor verbetering in de zorg voor mensen met een migratieachtergrond in de laatste levensfase en hun naasten in de Hoge Vucht. Hierbij zijn we ervan overtuigd dat een verbeterde verbinding en samenwerking tussen alle betrokkenen bijdraagt aan het vergroten van de kwaliteit van deze zorg en ondersteuning. Met het project ‘Samenwerken en verbinding in de wijk: Interculturele en passende zorg in de laatste levensfase’ hopen we deze verbinding en samenwerking te vergroten.
Compassionate Communities
Bij alle stappen die we doorlopen in het project, hanteren we het gedachtengoed van ‘Compassionate Communities’. Gelijkwaardige samenwerking tussen inwoners, zorgverleners, gemeenschapsorganisaties en lokale initiatieven is hierbij een voorwaarde. Het doel van deze gemeenschappen is om een inclusieve en ondersteunende omgeving te creëren waarin alle leden van de gemeenschap zich gesteund voelen tijdens de meest kwetsbare fase van het leven.
Plan van aanpak
Begin mei heeft de startbijeenkomst plaatsgevonden. Samen met de projectgroep hebben we als eerste onze (persoonlijke) dromen voor de toekomst vastgesteld. Gedeelde kenmerken van deze dromen, zijn: passende zorg voor iedereen, deskundigheid van alle betrokkenen, oog voor diversiteit en zorgzame gemeenschap.
In het komend half jaar gaan we aan de slag met het ophalen van ervaringen van inwoners met een migratieachtergrond in de laatste levensfase en hun naasten. Dit wordt gedaan door betrokken inwoners die getraind worden als co-onderzoeker met behulp van Status Go en La Femme Vitaal. We gaan daarnaast in gesprek met aanwezige professionele en informele initiatieven in de wijk om hun ervaringen te horen met de zorg en ondersteuning die zij op dit moment bieden aan de genoemde doelgroep.
In de fase erna organiseren we 6 ‘proeftuinbijeenkomsten Leven tot het Einde’ (Agora/Movisie), waarvoor we diverse belanghebbenden en sleutelfiguren uitnodigen. Op basis van de eerder opgehaalde verhalen en ervaringen, gaan we met elkaar in gesprek hoe we de zorg en ondersteuning voor mensen met een migratieachtergrond in de laatste levensfase en hun naasten kunnen verbeteren. Er worden dan gezamenlijke doelen gesteld en experimenten aangegaan om tot verbetering te komen. Wat we gaan doen is afhankelijk van alle betrokkenen. Een kernteam met medewerkers van La Femme Vitaal, Bredamantelzorg, St. Zinvol Centrum voor Levensvragen en Dunya Zorg en Welzijn gaat deze bijeenkomsten leiden.
Gedurende alle stappen evalueren we het proces en brengen we resultaten in beeld. Dit doen we met behulp van diverse onderzoeksmethoden, zoals interviews, focusgroepen, vragenlijsten en observaties. De resultaten hiervan maken we op verschillende manieren toegankelijk voor andere partijen buiten Breda die met dezelfde vragen rondlopen als wij.
Bruggenbouwen
Inmiddels zijn we van start gegaan. De eerste funderingen voor de noodzakelijke bruggen zijn gelegd. Over 2,5 jaar hopen we dat er duurzame bruggen zijn gebouwd in de wijk Hoge Vucht, met als stevig fundament de verbinding en samenwerking tussen alle betrokkenen (van inwoner tot professional). Ook hopen we dan een blauwdruk te hebben van hoe deze bruggen zijn gebouwd, de kracht van het fundament en de reisdoelen waartoe ze kunnen leiden.
Dit artikel staat in de nieuwsbrief Palliatieve Zorg, editie juni 2024, over sociaal domein en de palliatieve zorg. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan.
ZonMw en palliatieve zorg in het sociaal domein
Met het programma Palliantie zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Zodat zij palliatieve zorg en ondersteuning ontvangen die aansluit op hun wensen en behoeften, op fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. Om te zorgen dat mensen in de laatste levensfase hun leven tot aan het einde zinvol, in verbinding met anderen en waar mogelijk en wenselijk zelfstandig kunnen leven, is sterke samenwerking nodig tussen zorg- en welzijnsinitiatieven in het sociaal domein.