Verduurzamen Uitkomstgerichte Zorg

Uitkomstinformatie helpt om de best passende zorg te bieden en om samen met de patiënt te beslissen. Daarom is het belangrijk om het gebruik van uitkomstinformatie in de praktijk optimaal te ondersteunen en deze data voldoende plek te geven binnen beleid om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

4 projecten gaan hiermee aan de slag in de medisch-specialistische zorg.

3 goede voorbeelden (showcases)

Een praktische manier om het werken met uitkomstinformatie in de praktijk te stimuleren en ondersteunen, wat relevant is voor samen beslissen en leren en verbeteren, is het structureel inbedden van de principes van uitkomstgerichte zorg in alle aspecten van de (landelijke) kwaliteitscyclus en de daarbij gebruikte kwaliteitsinstrumenten. Daarom financieren wij 3 projecten die goede voorbeelden (showcases) hiervan uitwerken voor de aandoeningen knieartrose, chronische nierschade en dikke darmkanker.

  • Showcase nefrologie
    Projectleider: Willem-Jan Bos (St. Antonius Ziekenhuis)
    Toepassingen van uitkomsten in het kwaliteitssysteem voor nefrologische zorg (zorg voor mensen met een nieraandoening) beschrijven en advies geven voor blijvend verbeteren van dit kwaliteitssysteem.
  • Showcase knieartrose
    Projectleider: Gerben Aarnoudse (Nederlandse Orthopaedische Vereniging)
    De kwaliteitcyclus van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging in kaart brengen en het gebruik van uitkomstinformatie in verschillende kwaliteitsinstrumenten borgen.
  • Showcase dikke darmkanker: de waarde van kwaliteitsregistraties voor de gehele kwaliteitscyclus
    Projectleider: Michel Wouters (Dutch Institute for Clinical Auditing)
    Optimaliseren van de kwaliteitscyclus voor dikke darmkanker met behulp van uitkomstinformatie, als showcase voor andere zorgaanbieders en reflectie voor de beroepsgroep.

Kwaliteitscyclus doorlopen

De 3 projecten doorlopen de gehele kwaliteitscyclus en maken inzichtelijk hoe de verbinding tussen de fases in de kwaliteitscyclus gerealiseerd kan worden. Daarom was een voorwaarde voor de projecten dat zij kozen voor een aandoening waarvoor al een landelijk gedragen uitkomstenset is vastgesteld en waarvoor al instrumenten beschikbaar zijn voor alle onderdelen van de kwaliteitscyclus. De projecten leveren duidelijke eindproducten op die een vertaalslag naar gebruik in de praktijk mogelijk maken. Zoals praktische leidraden, blauwdrukken en landelijke instrumenten.

Vertaling naar de praktijk

In het vierde project wordt een vertaling van deze voorbeelden naar een algemene handleiding om uitkomstgerichte zorg in de kwaliteitscyclus te verankeren én wordt een toolkit met een gerichte aanpak per kwaliteitsinstrument gemaakt. Deze handleiding en toolkit zijn bruikbaar voor wetenschappelijke verenigingen om de instrumenten en onderlinge samenhang van de kwaliteitscyclus in kaart te brengen en te verbeteren.

ZonMw en uitkomstgerichte zorg

Inzicht in voor de patiënt relevante uitkomsten is nodig om de best passende zorg te bieden. Maar hoe organiseren we dat uitkomstinformatie bruikbaar wordt om beter samen te beslissen, en om te leren en verbeteren? Welke afspraken maken we vervolgens over de financiering? In verschillende ZonMw-projecten wordt daar onderzoek naar gedaan. De ontwikkelingen en resultaten vanuit al deze projecten vindt u op ons thema uitkomstgerichte zorg.

Contact

Kees-Jan den Heijer

Senior programmamanager
kwaliteitvanzorg [at] zonmw.nl

Bobby Otto

Programmasecretaris
kwaliteitvanzorg [at] zonmw.nl

Simone Schellekens

Senior programmamanager
kwaliteitvanzorg [at] zonmw.nl