Welk onderzoek wordt gedaan naar voorspellende diagnostiek en behandeling van coronavirus COVID-19?

Binnen de verschillende subsidieregelingen rondom COVID-19 wordt onderzoek gedaan naar de (door)ontwikkeling van (voorspellende) diagnostiek, behandeling op maat en het voorkomen van COVID-19-gerelateerde klachten in de vroege, acute en herstelfase. Hierbij gaat het om urgent, benodigd onderzoek naar nieuwe of bestaande therapieën en om het krijgen van inzichten in onder andere het microbioom, immuniteit, voorspellende parameters en behandeling op maat. Ook (klinische) behandelstudies en proefdiervrije innovaties maken hier deel van uit. Alle onderzoeken betreffende voorspellende diagnostiek en behandeling van coronavirus COVID-19 zijn per thema bij elkaar gezet.

Behandeling

De onderzoeksprojecten richten zich op de behandeling van COVID-19, inclusief preventieve behandeling en onderzoek naar trombose van herseninfarcten na besmetting met het coronavirus.

Bekijk de onderzoeken op het gebied van behandeling van COVID-19.

Nazorg

Deze specifieke onderzoeken richten zich op de nazorg van COVID-19. De studies zijn gericht op paramedische herstelzorg en chronische vermoeidheid bij patiënten die van COVID-19 herstellen.

Bekijk de onderzoeken naar nazorg.

Diagnostiek van besmetting

Onderzoek op het gebied van diagnostiek van besmetting heeft als doel inzicht te krijgen in het verband tussen het uitvoeren van COVID-19-tests en klinische bescherming. Er worden ook strategieën onderzocht op welke wijze diagnostische testen goed kunnen worden gebruikt.

Bekijk de onderzoeken naar diagnostiek van het coronavirus.

Risicoanalyse en prognostiek

Binnen het thema risicoanalyse en prognostiek van het coronavirus wordt onder andere onderzoek gedaan dat zich richt op de behandeling van coronapatiënten die thuis verbleven en hun gezinsleden. Daarnaast vindt er onderzoek plaats wat betreft modellen die de keuze voor wel of geen verblijf op de intensive care voorspellen.

Bekijk de onderzoeken naar risicoanalyse en prognostiek.

Virus, immuniteit, immuunrespons en pathogenese

Het uitgangspunt van de onderzoeken naar virus, immuniteit, immuunrespons en pathogenese zijn de effecten en mechanismen die worden veroorzaakt door COVID-19 bij verschillende populaties. Deze onderzoeken richten zich onder andere op op-maat-behandeling, preventieve vaccinatie en pathogenetische processen.

Bekijk de onderzoeken naar virus, immuniteit, immuunrespons en pathogenese

Proefdiervrije innovaties

Resultaten uit dierproeven zijn niet automatisch vertaalbaar naar de mens. Daarom stimuleert ZonMw al 20 jaar de ontwikkeling van proefdiervrije innovaties. 5 projecten gaan aan de slag om onderzoek te doen naar COVID-19 zonder gebruik te maken van proefdieren. Dit draagt bij aan relevanter gezondheids(zorg)onderzoek voor de mens.

Bekijk de onderzoeken met proefdiervrije innovaties

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website