Spin-offs van COVID-19 data FAIRification

Een raamwerk om data te FAIRificeren (3-Point FAIRification Framework)

De aanpak die in 2020 werd ontwikkeld om data in COVID-19-onderzoek te FAIRificeren, is nu vastgelegd als het three-point FAIRification Framework (3-PFF). Dit raamwerk wordt voortdurend verbeterd door nieuwe ontwikkelingen en toepassingen in uiteenlopende onderzoeksdomeinen, vooral buiten COVID-19. ZonMw gebruikt (delen van) het raamwerk in haar programma’s over AMRpandemische paraatheiddementieGoed Gebruik Geneesmiddelen, etc. 

Het afstemmen van onderzoeksprogramma's

FAIR-metadata, die nodig zijn voor het produceren van FAIR-data, bevatten ook informatie over de projecten waarin gegevens worden geproduceerd. Deze metadata op projectniveau bieden een gestandaardiseerde, computer-bruikbare beschrijving van de projecten die op zichzelf al een waardevolle bron van informatie zijn. Onderzoeksfinanciers kunnen de metadata gebruiken om informatie over projecten te delen en hun onderzoeksprogrammering op elkaar af te stemmen.

GloPID-r research tracker implementeert FAIR metadata op projectniveau

Het eerste voorbeeld van het volgen en afstemmen van onderzoek op basis van metadata over projecten betreft pandemische paraatheid en gebeurt in samenwerking tussen ZonMw met GloPID-r. GloPID-r is de mondiale samenwerking van financiers die investeren in onderzoek naar nieuwe of opnieuw opduikende infectieziekten en het verbeteren van een snelle respons van onderzoek naar uitbraken met pandemisch potentieel. ZonMw financierde daarvoor GO FAIR Foundation om een gecontroleerde terminologielijst en metadataschema te ontwikkelen voor het project Pandemic PACT. De terminologie en het metadataschema zullen worden geïmplementeerd in een tool. Zo kunnen gegevens over onderzoeksfinanciering en klinisch bewijs voor dergelijke ziekten bijgehouden worden, vooral voor de door de WHO geprioriteerde ziekten.

U kunt meer lezen over data FAIRification in Eerste stappen richting FAIR-data in COVID-19-onderzoek, en op Achtergrondinformatie over FAIR-dataGO FAIR Foudantion en Health-RI.