Voor patiënten is de huisartsenpraktijk vaak het eerste aanspreekpunt en daarmee een belangrijke schakel in de kwaliteit van zorg. Daarom ondersteunen wij de ontwikkeling van kennis voor de dagelijkse huisartsenpraktijk.

Uitgelicht

COVID-19 behandelingen in de huisartsgeneeskunde

Eerstelijnszorg

De 7 vakgroepen huisartsgeneeskunde en het Nivel hebben hun krachten gebundeld in het Consortium Onderzoek Huisartsgenees-kunde. In nauw overleg met patiënt-vertegenwoordigers en andere stakeholders werken zij 3 werkpakketten over COVID-19-zorg in de huisartsenpraktijk uit.

Lees meer over dit project

Impact kracht- en conditietraining op revalidatie kwetsbare ouderen

Portret Karin Gerrits

Wat is de impact van fysieke fitheid op het revalidatietraject van kwetsbare ouderen? 'Er is veel meer mogelijk op het gebied van fysieke fitheid bij kwetsbare ouderen dan nu vaak wordt gedacht’. Gerrits onderzoekt hoe dit vertaald kan worden naar de praktijk van orthopedische revalidatie van (kwetsbare) ouderen.

Lees het interview

Onderzoek voor de dagelijkse praktijk

Illustratie hulpverleners huisartsenpraktijk

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we 5 onderzoeken die vragen beantwoorden die huisartsen en artsen voor Verstandelijk Gehandicapten vaak tegenkomen. De onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker en dragen zo bij aan academisering van de opleidingen.

Bekijk de projecten

Actueel

Subsidie voor het versterken van leefstijladvies in de huisartsenpraktijk

Een zorggroep of huisartsorganisatie kan samen met een onderzoeksorganisatie en een gemeente subsidie aanvragen voor een project dat bijdraagt aan het verduurzamen en versterken van effectief leefstijladvies in de huisartsenpraktijk. Tot 2 augustus 2022 kan een projectidee worden ingediend voor de vandaag geopende subsidieoproep ‘Versterken preventie in de eerste lijn’. Op 2 juni is een digitale vragenbijeenkomst over deze oproep.

Nieuws

Preventieonderwijs in de geneeskunde opleiding

Preventie wordt binnen de zorg steeds belangrijker, maar hoe integreer je dat in een opleiding? Interprofessionele samenwerking is daarbij cruciaal, aldus projectleider Anna Kersten. Met ons project willen we bijdragen aan meer én beter preventieonderwijs in de artsenopleidingen. Lees meer in vakblad Voeding NU:

Elders gezien

Passend antibioticagebruik kwetsbare ouderen

Antibiotica blijkt in 1 op de 3 gevallen ten onrechte voorgeschreven te worden bij een vermoedelijke urineweginfectie bij kwetsbare ouderen. Jeanine Rutten onderzocht samen met artsen, verpleegkundigen en verzorgenden of een beslisboom bij de herziene richtlijn daadwerkelijk leidt tot meer passend antibioticagebruik, zonder negatieve gevolgen. Lees meer over hun resultaten en de praktische tools, zoals een patiëntenbrief en zakkaart.

Portret Jeanine Rutten
Pagina

Zorg voor zingeving samen versterken

Hoe kunnen geestelijk verzorgers en praktijkondersteuners ggz van huisartsenpraktijken samenwerken en elkaar versterken bij de zorg voor zingeving? Hoogleraar Geestelijke Verzorging Gaby Jacobs en geestelijk verzorger Ilse Frank vertellen over hun actieonderzoek.

Portret Gaby Jacobs en Ilse Frank
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Versterken preventie in de eerste lijn

Onderwerpen

  • Leefstijladvisering huisartsenpraktijk
  • Samenwerking huisartsen en professionals in de wijk
  • Preventie in de wijk
  • Verbinding eerste lijn, leefstijlaanbod, sociaal domein en welzijnsdomein

Onderdeel van programma

6e Preventieprogramma ‘Integraal met kennis aan de slag’ 2019 - 2022

Geplaatst op

12 mei 2022

Deadline

2 augustus 2022,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

NHG-Wetenschapsdag: proactieve huisartsenzorg, gebaseerd op data

Er zijn steeds meer data beschikbaar, ook in de huisartsenzorg. Hoe maken we bijvoorbeeld beter gebruik van onze HIS-gegevens en kunnen we daar nog wat aan verbeteren? En voordat we op grotere schaal gebruik kunnen maken van deze data: met welke methodologische uitdagingen gaat analyse van deze data gepaard?

Lees meer

Slotbijeenkomst voor POH-GGZ en geestelijk verzorgers

Bent u POH-GGZ of geestelijk verzorger in de thuissituatie? En wil u zich verder ontwikkelen op het gebied van zingeving? En daarin samenwerken met andere professionals in de eerstelijns zorg- en hulpverlening? Kom dan naar de slotbijeenkomst van actieonderzoek SamenZin!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Thirza Ras

Thirza Ras

Programmamanager

+31 70 349 53 30
kphag@zonmw.nl
Shamala Kotte

Shamala Kotte

Programmasecretaris

+31 70 349 53 30
kphag@zonmw.nl
Portretfoto Yael Stein

Yael Stein

Clusterassistent

+31 70 349 53 30
kphag@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website