Voor patiënten zijn huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde vaak het eerste aanspreekpunt. Daarom ondersteunen wij de ontwikkeling van nieuwe kennis rondom ziekten waarmee zij in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben.

Uitgelicht

Gespreksinstrument voor persoonsgerichte zorg bij chronische ziektes

Portret Simone Postma

Een gespreksinstrument op 1 A4’tje helpt om meer te focussen op de impact van chronische ziektes op het dagelijks leven van patiënten. Lees hoe huisartsen, praktijk-ondersteuners én patiënten dit gespreksinstrument samen hebben ontwikkeld.

Interview met huisarts Simone Postma

Draaiduizeligheid verminderen

Portret Vincent van Vugt

Draaiduizeligheid bij vijftigplussers kan veilig en kosteneffectief online worden behandeld. Wat is er voor nodig om deze behandeling ook daadwerkelijk online aan te bieden?

Lees het interview met huisarts en onderzoeker Vincent van Vugt

Huisartsgeneeskundig onderzoek naar geneesmiddelen

Voorkant ZonMw-editie H&W

In de ZonMw-editie van Huisarts & Wetenschap zijn de resultaten van een aantal huisartsgeneeskundeprojecten over geneesmiddelen op een rijtje gezet. Ook vindt u hier een compleet overzicht van onderzoeken naar bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, psychische problematiek en palliatieve zorg.

Bekijk de resultaten

Actueel

Evidence Based Medicine in de huisartsenpraktijk

Hoe kunnen huisartsen (in opleiding) kennis uit richtlijnen en literatuur goed combineren met hun klinische expertise en de wensen van de patiënt? Arts-onderzoeker Lisanne Welink analyseerde observaties en leergesprekken van aios en huisartsopleiders. Daaruit blijkt dat beide partijen elkaars redeneringen en argumenten niet goed herkennen. Bekijk haar observaties en tips.

Portretfoto Lisanne Welink
Pagina

Start gezamenlijk grootschalig long-COVID-onderzoek waarin diverse methodes en gegevensbronnen worden gecombineerd

Vanaf oktober 2021 gaat het Nivel samen met 3 vakgroepen Huisartsgeneeskunde (van UMCG, Radboud UMC, Maastricht UMC) en Dutch Hospital Data onderzoek doen naar aanhoudende klachten na COVID-19-besmetting, ook wel long-COVID genoemd. Extra aandacht gaat uit naar diverse kwetsbare groepen in de samenleving, zoals mensen met lage gezondheidsvaardigheden, mensen met meerdere chronische aandoeningen, mensen met een migratieachtergrond en zwangeren.

Elders gezien

Subsidieoproep: onderzoek naar alledaagse ziekten in de huisartsenpraktijk

Huisartsen zijn veel bezig met alledaagse aandoeningen. Bepaalde aandoeningen komen alleen voor bij vrouwen en zorgen voor verminderd levensplezier, verzuim of zelfs opname in het ziekenhuis. Voor een goede onderbouwing van de behandeling is wetenschappelijk onderzoek nodig. Dien uw projectidee uiterlijk 15 september 2021 in bij het Fonds Alledaagse Ziekten.

Illustratie zorgverleners in huisartsenpraktijk
Elders gezien

Verpleegkundig specialist in de wijk

De zorg in Nederland verschuift steeds meer van ziekenhuis en verpleeghuis naar mensen thuis. De wijkverpleging en -verzorging krijgt daardoor te maken met hoge complexe zorg. De huidige teams zijn vaak nog onvoldoende hiervoor toegerust. Een verpleegkundig specialist kan de teams wijkverpleging begeleiden in het leveren van complexe zorg aan huis en tevens laag-complexe, medische zorg thuis bieden waardoor de huisarts ontlast wordt.

Still uit vlog van Aaneke van Vught over de verpleegkundig specialist in de wijk
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Congres 1001 Voorbeelden Juiste zorg op de juiste plek

Wat kunnen we leren van 1001 voorbeelden van medisch specialisten zodat de juiste zorg op de juiste plek voor iedere patiënt mogelijk wordt? Deze vraag staat centraal tijdens het online congres '1001 Voorbeelden Juiste zorg op de juiste plek'.

Lees meer

Internationaal eerstelijnscongres NAPCRG

In november vindt het jaarlijkse NAPCRG-congres plaats. Dit online congres biedt meer dan 600 onderzoekssessies. Kom netwerken met andere onderzoekers in de eerstelijnszorg.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Thirza Ras

Thirza Ras

Programmamanager

+31 70 349 53 30
kphag@zonmw.nl
Shamala Kotte

Shamala Kotte

Programmasecretaris

+31 70 349 53 30
kphag@zonmw.nl
Portretfoto Yael Stein

Yael Stein

Clusterassistent

+31 70 349 53 30
kphag@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website