Onderzoek naar huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis rondom ziekten waar huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Het gaat hierbij om wetenschappelijke vragen uit de klinische praktijk van de huisarts rondom diagnostiek, beloop en beleid van klachten en ziekten.

Uitgelicht

Hartritmestoornis eerder diagnosticeren

Foto Nicole Verbiest zittend op een trap

Door boezem- of atriumfibrilleren tijdig te onderkennen en te behandelen, zijn ernstige aandoeningen als beroertes en hartfalen te voorkomen. Kan de huisarts eerder een diagnose stellen?

Interview met AIOTO Nicole Verbiest-van Gurp

Projecten huisartsgeneeskunde

We financieren verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van huisartsgeneeskunde. Deze lopen uiteen van fundamenteel onderzoek tot preventie.

Bekijk de projecten

Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde

Huisartsen in gesprek tijdens een bijeenkomst

Huisartsen hebben met uiteenlopende zorgvragen te maken; van eenvoudig tot zeer complex. Daarom is het belangrijk dat zij toegang hebben tot de meest actuele kennis uit de wetenschap en praktijk om de klachten en problemen van patiënten te kunnen beantwoorden. Het nieuwe Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde ondersteunt hen hierbij.

Naar het kennisprogramma

Advanced care gesprekken met ouderen

Portetfoto Jolien Glaudemans

Hoe kunnen huisartsen ouderen helpen om na te denken over de zorg die zij wel en niet willen? Het bespreken van zorg voor ouderen voorkomt ongewenste en onnodige zorg. Naar verwachting vergroot het bovendien de patiënttevredenheid en reduceert het de zorgkosten.

Interview met huisarts Jolien Glaudemans

Risicopredictie van hartvaatziekten bij ouderen

Gezamenlijke foto Eric Moll van Charante en Emma van Bussel - prive foto

Bij gezonde ouderen boven de 70 jaar is de kans op hartvaatziekten lastig te voorspellen. Dat bemoeilijkt de besluitvorming over behandeling van hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol. AIOTO Emma van Bussel adviseert huisartsen de bestaande kennis en onzekerheden open met de oudere te bespreken.

Interview over dit promotieonderzoek

Psychosociale nazorg bij kanker tijdelijk weer voergoed

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben naast lichamelijke ook psychische klachten. De psychosociale zorg voor deze patiënten wordt tijdelijk weer vergoed en de effectiviteit van de behandeling wordt onderzocht.

informatie voor huisartsen

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van subsidieoproepen, projectresultaten en andere ontwikkelingen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief Kwaliteit van Zorg.

Aanmelden

Actueel

Nieuwe subsidieoproepen Juiste Zorg Op de Juiste Plek geopend

Het programma Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP) opent vandaag 3 nieuwe subsidieoproepen. Doel van de subsidies is het ondersteunen van de (door) ontwikkeling van regionale samenwerkingsinitiatieven gericht op het voorkomen, verplaatsen en/of vervangen van zorg. Ook is het mogelijk financiering aan te vragen voor het opstellen van een gedeeld regiobeeld, ter ondersteuning van het ontwikkelen van een regiovisie.

Nieuws

Bekijk het project Horen, Zien en Spreken: gelijkwaardige dialoog met zorgafhankelijke cliënten voor betere kwaliteit van langdurige zorg
Tweet

Luisterconsulten voor zingevingszorg

Luisterspreekuren blijken een goede manier te zijn om zingevingszorg meer te integreren in eerstelijns palliatieve zorg. Dit blijkt uit het pilotproject 'Luisterconsulten' vanuit Stichting PaTz en Amsterdam UMC.

Logo van PaTz
Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Contact

Thirza Ras

Thirza Ras

Programmamanager

+31 70 349 51 99
kphag@zonmw.nl
Shamala Kotte

Shamala Kotte

Programmasecretaris

+31 70 349 50 59
kphag@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website