Onderzoek van onderwijs
De onderzoeksprojecten dragen bij aan verbetering van de kwaliteit van de opleidingen en aan de internationale body of knowledge op het terrein van geneeskundige opleidingen. De onderzoeksprojecten zijn ingebed in een bestaand onderzoeksprogramma ‘onderzoek van onderwijs’ van de betreffende vakgroep huisartsgeneeskunde of ouderengeneeskunde dan wel het universitair medische centrum (umc).
Programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde
De projecten krijgen subsidie vanuit het onderdeel Onderzoek van Onderwijs van ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde. We voeren dit programma uit in opdracht van SBOH; de werkgever van huisartsen in opleiding en specialisten ouderengeneeskunde in opleiding. SBOH financiert de hele huisartsopleiding en opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.
Achtergrondinformatie over de subsidierondes
Ongeveer eenmaal per jaar werden er vanuit het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde subsidieoproepen opengesteld. Uitsluitend universitaire vakgroepen huisartsgeneeskunde, eerstelijnsgeneeskunde en ouderengeneeskunde met een opleiding tot huisarts en/of opleiding tot specialist ouderengeneeskunde konden subsidie aanvragen. Per organisatie vond een interne voorselectie plaats om het aantal subsidieaanvragen in relatie tot het totaal beschikbare subsidiebedrag te brengen. Dit kwam neer op maximaal 1 subsidieaanvraag per organisatie per subsidieronde.
Projecten uit de subsidieronde van 2023
Projecten uit de subsidieronde van 2020
Op weg naar concrete en waardevolle reflectie binnen de huisartsenopleiding
Projecten uit de subsidieronde van 2017
Machtsdynamieken hebben veel impact op intraprofessioneel leren en samenwerken tussen artsen
Klinisch redeneren in de huisartsenpraktijk verhoogt de patiëntveiligheid
Projecten uit de subsidieronde van 2016
Kritisch leren reflecteren
Nieuwe leerlijn samen beslissen
Evidence Based Medicine in de praktijk leren toepassen
Reflexief redeneren in de huisartsenopleiding
Projecten uit de subsidieronde van 2014
Wat kan en moet een aio leren?
Werken aan betere praktijkervaring van de huisarts in opleiding
Hoe krijgen huisartsen de complexe ouderenzorg in de vingers?
Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde
Vanuit het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG) financieren we projecten die bijdragen aan kennisontwikkeling én aan de academisering van de opleidingen tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts voor verstandelijk gehandicapten en arts maatschappij en gezondheid. Artsen in opleiding tot (klinisch) onderzoeker (aioto's) doen onderzoek naar wetenschappelijke vragen uit de klinische praktijk. ZonMw voert het programma uit in opdracht van de SBOH.