Binnen verschillende ZonMw-progamma's wordt onderzoek gedaan naar trauma- en stressgerelateerde stoornissen.

Overzicht projecten

Lichaamsgeoriënteerde behandeling van arousalregulatie

Voor cliënten met traumagerelateerde problematiek is het vaak moeilijk om lichamelijke stress goed te reguleren. Dit wordt aangeduid met ‘problemen in de arousalregulatie’. Het arousalniveau kan te hoog zijn (hyperarousal), met als gevolg angst, verhoogde waakzaamheid en soms agressief gedrag. In dit project wordt samen met cliënten/ervaringsdeskundigen een lichaamsgericht programma ontwikkeld om de arousalregulatie te verbeteren. In het onderzoek staat centraal of volgens cliënten gevoelens van regie, empowerment  en verbondenheid door dit programma toenemen.

Lees meer

Vaardigheidstraining voorafgaand aan EMDR voor jongeren met PTSS

Wat is de meest efficiënte behandelvorm voor jongeren die als gevolg van kindermishandeling een posttraumatisch stressstoornis (PTSS) ontwikkelen? Rik Knipschild onderzoekt met een persoonsgebonden subsidie (fellowship) of jongeren voordat zij beginnen aan een evidence-based behandeling (in dit project EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing) voor hun PTSS eerst vaardigheden aangeleerd moeten krijgen om verwerking van traumatische herinneringen aan te kunnen. 

Bekijk het project

De rol van cortisol bij exposuretherapie

Bij de helft van de patiënten met PTSS (post traumatisch stresssyndroom) werkt exposuretherapie niet. Prof. dr. B. (Benno) Roozendaal (Radboudumc) gaat met zijn groep onderzoek doen naar de rol van het hormoon cortisol bij exposuretherapie. Met dit onderzoek kan de effectiviteit van de behandeling verbeterd worden.

Bekijk het project
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website