Zijn alle behandelingen die nu in de zorg worden gegeven eigenlijk wel (kosten)effectief? In de ziekenhuiszorg is daar nog lang niet altijd een wetenschappelijk antwoord op. ZonMw financiert zorgevaluaties om dit te onderzoeken.

Wat zijn zorgevaluaties?

Zorgevaluatie is onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van een (be)handeling die al onderdeel uitmaakt van de gebruikelijke zorg. Zorgevaluaties geven antwoord op de vraag of een patiënt wel baat heeft bij een bepaalde behandeling, of welke behandeling de voorkeur verdient. Hiermee kan niet alleen gezondheidswinst voor de patiënt bereikt worden, maar kunnen ook onnodige kosten worden bespaard. ZonMw voert onder andere zorgevaluaties uit in het programma DoelmatigheidsOnderzoek.

Uitgelicht

Lopende zorgevaluaties

Het programma DoelmatigheidsOnderzoek organiseerde verschillende subsidierondes speciaal voor zorgevaluaties.

Bekijk de zorgevaluatieprojecten

Projectleidersbijeenkomsten

Sinds 2016 worden de projectleiders van de zorgevaluatie-projecten jaarlijks uitgenodigd voor een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomsten wordt gediscussieerd over de gezamenlijk ervaren uitdagingen.

Naar het overzicht van de projectleidersbijeenkomsten

Inclusie van patiënten

projectleidersbijeenkomst
Samen werken aan oplossingen

Het vinden van voldoende patiënten die bereid zijn deel te nemen aan een (gerandomiseerd) onderzoek is niet eenvoudig. Daarom was het belangrijkste thema op de projectleidersbijeenkomst zorgevaluatie op 2 november 2018 patiëntinclusie.

Ga naar de video

Open rondes

Bij ZonMw zijn open subsidierondes voor doelmatigheidsonderzoek naar nieuwe veelbelovende inverventies en naar reeds toegepaste interventies (waaronder zorgevaluaties). Subsidieoproepen worden veelal in de zomer gepubliceerd, de deadline voor indienen van projectideeën is dan in oktober. Houdt u daarvoor de subsidiekalender in de gaten.

Naar de ZonMw subsidiekalender

Contactpersoon

Karen van Liere - Visser
Senior programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 54 65
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website