Topspecialistische functies en duurzame bekostiging

Wat hebben de topspecialistische functies tot nu toe bereikt?
In deze artikelenreeks worden 10 projecten uitgelicht die van het programma Topspecialistische Zorg & Onderzoek financiering ontvangen om de topspecialistische zorg gecombineerd met onderzoek en onderwijs te continueren en te verbeteren en qua bekostiging tot een duurzame oplossing te komen. In de artikelen vertellen zij wat tot nu toe is bereikt.
Afbeelding

Verduurzamen topspecialistische functie radiotherapie

Maastro is een topspecialistische radiotherapie centrum met locaties in Maastricht en Venlo. Patiënten worden verwezen door artsen en ziekenhuizen uit heel Zuid-Nederland. Zij streven naar de beste overleving en functiebehoud van patiënten. 'We hebben met de TZO-subsidies indrukwekkende stappen kunnen zetten'.
Afbeelding

Topspecialistische brandwondenzorg

Het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en het Martini Ziekenhuis Groningen (de brandwondencentra) hebben hun krachten gebundeld om de zorg voor patiënten met ernstige brandwonden te verbeteren. 'Daarin hebben we niet alleen onderzoek ondergebracht, maar ook opleiding en zorg.', aldus Kees van der Vlies, traumachirurg.
Afbeelding

Beter samen beslissen

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werkt aan verbetering van het gepersonaliseerd zorgpad voor patiënten met een hersentumor. Het doel van het project? Samen met de patiënt de best passende keuzes maken. 'Om dat goed te kunnen doen, heb je vooral veel informatie nodig.' aldus Geert-Jan Rutten, Neurochirurg en onderzoeker van het TZO-project.
Afbeelding

Sterke verbetering behandeling complexe endeldarmkanker

Het Catharina Ziekenhuis Eindhoven is gespecialiseerd in de complexe behandeling van endeldarmkanker. 'We zijn laaiend enthousiast over het TZO-project', zegt projectleider en oncologisch chirurg Pim Burger. 'De beoogde kwaliteitsimpuls is daadwerkelijk gerealiseerd.'