Kennisagenda's paramedische zorg
Kennisagenda’s
Kennisagenda’s maken inzichtelijk welke onderzoeksonderwerpen zorgprofessionals, patiënten en andere relevante betrokken partijen belangrijk vinden. Deze agenda’s beschrijven per onderwerp welke kennis al beschikbaar is en aan welke kennis er behoefte is. Hiermee vormen de kennisagenda’s een leidraad voor wetenschappelijk onderzoek.
8 projecten aan de slag met beantwoording kennisvragen
8 projecten werken aan de beantwoording van deze kennisvragen. De resultaten zijn mogelijk ook bruikbaar voor andere eerstelijnszorgverleners, zoals huisartsen.
- Dietetics, building the future
- Stratified care with LARS(Lage Rugpijn Support tool)
- The (cost-)effectiveness of an innovative, personalised intervention of therapeutic VirtuAl Reality
- Communicative participation by PROMs in speech and language therapy
- A healthcare trajector for people with atopic dermatitis in primary care
- Supporting daily functioning of persons with a neurological disorder: (cost)effectiveness of Occupational Therapy at Home E-Rehabilitation (OTHER) for persons post-stroke
- Optimising Exercise Therapy to improve healthy movement behaviour in the patient’s context
- Verbetering van de doelgerichtheid en nauwkeurigheid van de risico-inschatting met betrekking tot verdachte huidafwijkingen
Actualiseren kennisagenda's
4 projecten actualiseren de kennisagenda’s ergotherapie, diëtetiek, logopedie en oefentherapie.
Kennisagenda's en onderzoeksagenda
Kennisagenda's
De verschillende kennisagenda’s zijn in 2018 opgesteld op basis van gesignaleerde kennishiaten en inhoudelijke vraagstukken van de paramedische beroepsgroepen. Zorgprofessionals en beroepsorganisaties hebben gewerkt aan de volgende kennisagenda’s:
Om meer bekendheid te geven aan de kennisagenda Huidtherapie en samenwerking in onderzoek te bevorderen met andere beroepsgroepen en stakeholders, heeft de Nederlandse Vereniging Van Huidtherapeuten (NVH) uitleganimaties ontwikkeld (film 1, film 2). In de separate kennisagenda’s is aandacht voor afstemming met de andere (paramedische) kennisagenda’s en in het Meerjarig Onderzoekskader Paramedische Zorg (MOPZ) is toegewerkt naar een raamwerk met gezamenlijke onderzoeksvragen.
Onderzoeksagenda Fysiotherapie
De onderzoeksagenda voor Fysiotherapie was in 2017 al klaar. Naar aanleiding hiervan financieren we 2 onderzoeken:
- Werk aan de winkel: fysiotherapeut en patiënt integreren arbeid in de fysiotherapeutische besluitvorming
- Armed4Stroke: Caregiver Mediated Exercises, ondersteund met tele-revalidatie
De laatste 5 jaar is de rol van de fysiotherapeut in het zorglandschap veranderd. Daarom wordt de onderzoeksagenda geactualiseerd. Met een uitgebreidere procedure kunnen stakeholders, patiënten en leden nauwer betrokken worden bij het proces. Lees meer over het project gericht op uitbreiding en herziening van de onderzoeksagenda fysiotherapie.
Voorbereidingen
Om de kennisagenda’s te kunnen opstellen, hebben de partijen gewerkt aan:
- verzamelen en analyseren van beschikbare kennis
- ordenen en prioriteren van kennishiaten bijvoorbeeld op basis van relevantie (ernst, prevalentie, kosten (effectiviteit), urgentie, onderzoekbaarheid/haalbaarheid en impact op het vakgebied en belang voor de maatschappij
- inventarisatie van leden, verwijzers en andere zorgverleners alsmede patiëntenverenigingen over urgente kennisvragen
- raadplegen van hoogleraren en lectoren
- raadpleging van andere onderzoeksagenda’s
- voorbereiden, organiseren en coördineren van werkzaamheden
Checklist
Bij de voorbereiding hebben de partijen gebruik gemaakt van de checklist en ook van de kennis en ervaring die het KNGF/WCF heeft opgedaan bij het ontwikkelen van de onderzoeksagenda Fysiotherapie.