Door onderzoekers op een nieuwe manier te erkennen en waarderen, financiert ZonMw onderzoek dat past bij de veranderende rol van wetenschap in de samenleving.

De samenleving verandert en wetenschap ook. Er worden nieuwe eisen gesteld aan onderzoekers. Denk aan Open Access publiceren, datamanagement, betrouwbare wetenschap en integriteit. Dat vraagt om een andere manier om onderzoek en onderzoekers te erkennen en waarderen.

Tot voor kort werden onderzoekers vooral beoordeeld op hun onderzoeksprestaties zoals het aantal publicaties, de tijdschriften waarin zij publiceren en hoe vaak hun artikelen worden geciteerd. ZonMw streeft naar een evenwichtiger systeem van beoordelen en selecteren waarin we recht doen aan de diversiteit van talenten: onderzoek, onderwijs, impact, leiderschap en de patiëntenzorg waaraan onderzoekers hun bijdrage leveren.

Met het nieuwe erkennen en waarderen hebben we oog voor diversiteit in carrièrepaden. En we geven ruimte aan  een goede balans tussen individueel talent en team science , passend bij het doel van het onderzoek. ZonMw neemt deze verschillende aspecten mee in haar beleid en de beoordeling van projectaanvragen en aanvragers.

Hoe doen we dat?
 

Uitgelicht

Erkennen en Waarderen

Elke onderzoeker heeft een unieke set talenten. Het erkennen van de verscheidenheid van deze talenten vormt de kern van verantwoorde onderzoeksbeoordeling.

Het verantwoord beoordelen van onderzoek is het kernproces van ZonMw en NWO. Daarom hebben we de San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA) ondertekend en dragen we actief bij aan het nationale programma Erkennen en Waarderen.

Bekijk de video over erkennen en waarderen (in Dutch)

Video Jeroen Geurts over narratief CV

Jeroen Geurts: waarom implementeert ZonMw een narratief CV?

ZonMw implementeert de uitgangspunten van het nieuwe Erkennen en Waarderen in haar beleid. Hoe we daarin een eerste stap maken, vertelt Jeroen Geurts (voorzitter van het bestuur van ZonMw) in deze video.

Bekijk nu de video van Jeroen!

Video Jeroen Geurts over erkennen en waarderen

Jeroen Geurts: waarom vindt ZonMw het nieuwe Erkennen en Waarderen belangrijk?

Samen met VSNU, NWO, NFU, KNAW lanceerde ZonMw het position paper ‘Ruimte voor Ieders Talent, naar een nieuwe balans in het erkennen en waarderen van wetenschappers’. Jeroen Geurts (voorzitter van het bestuur van ZonMw) legt uit waarom ZonMw dit belangrijk vindt.

Bekijk nu de video van Jeroen!

Actueel

Ga mee op innovatiemissie naar India voor samenwerking op data, technologie en oncologie

Ben jij actief op het gebied van data en digitale technologie en wil je dit toepassen in het oncologie- of medische domein? Pak dan nú je kans en ga mee op een vierdaagse innovatiemissie naar India. Hier kom je in contact met Indiase partners om kennis en ervaring uit te wisselen. Tegelijkertijd ontdek je mogelijkheden voor samenwerkingen met waardevolle Indiase partners. Momenteel is er een nieuwe KIC-call op hetzelfde thema in ontwikkeling,...

Nieuws

Onderzoekdata opnieuw benutten voor neurowetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers kunnen subsidie aanvragen voor preklinisch en klinisch neurowetenschappelijk onderzoek waarin data herbruikt wordt. De subsidieoproep maakt deel uit van het EU FLAG-ERA-initiatief en sluit op 1 juni 2023. Het doel van de subsidieronde is het bevorderen van het hergebruik van data om innovaties in de gezondheidszorg te stimuleren.

Nieuws

34 vooraanstaande wetenschappers ontvangen Vici-beurs

De wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (ZonMw) krijgen een Vici-financiering van maximaal 1,5 miljoen euro.Hiermee kunnen de laureaten in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Annelein Stax

Programmamanager

+31 70 349 5291
Stax@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website