Heroes Keep The Heart Beat Going

Wat houdt het project in?

De kans dat iemand een hartstilstand overleeft, stijgt flink als omstanders starten met reanimeren. Het zou daarom goed zijn als iedere burger leert reanimeren, bij voorkeur al in het voortgezet onderwijs. Tijdens dit project krijgen mbo- en hbo-studenten in opleiding tot sportdocent en mbo- en hbo-studenten verpleegkunde een opleiding tot reanimatie-instructeur. Vervolgens gaan ze samen met studenten geneeskunde en docenten, opgeleid tot reanimatie-instructeur, reanimatietrainingen geven op scholen. Ook kunnen ze programma’s ontwikkelen voor het bereiken van andere jongeren en ter vernieuwing van reanimatietraining op scholen. Bijvoorbeeld door het opzetten van quizzen en andere (spel)programma’s.

Wereldmeiden

Het Vrouwenplatform Carree/ Sportservice Overijssel/ ISK Almelo en Vluchtelingenwerk

Wat houdt het project in?

Stel: je moest als jonge vrouw je land verlaten en woont nu in Nederland. Je kent je nieuwe omgeving, de taal en de mensen nog niet en voelt je alleen. Dit project helpt door deze meiden te laten sporten, onder begeleiding van meiden die al langer in Nederland zijn en meiden die lid zijn van een sportvereniging. Na een kennismaking met verschillende sporten schrijft iedere deelnemer zich samen met een begeleider (tijdelijk) in bij een sportvereniging, of start zelf een clubje. Zo kunnen ze gezellig samen bewegen, én elkaar beter leren kennen. De betrokken partijen benaderen de vrouwen persoonlijk via social media en organiseren een startfestival voor het aanmelden.

Feyenoord brengt mensen in beweging!

Wat houdt het project in?

De Feyenoord Foundation benut de ontwikkeling van Feyenoord City om zijn maatschappelijk jeugdprogramma een boost te geven via de maatschappelijke diensttijd. De stichting start ‘Feyenoord Hubs’ in verschillende wijken. Deelnemers draaien als coach mee in een hub in hun eigen wijk en geven o.a. sportlessen, werktrainingen en voorlichting aan kinderen. Hun coaching gaat niet alleen over sport, maar ook over samenwerken, doelen stellen en zelfvertrouwen. 

De deelnemers volgen tegelijkertijd onderdelen uit de Feyenoord Community Coach Training, bestaande uit verschillende bijeenkomsten. Ze worden het hele traject begeleid door ervaren maatschappelijk trainers en jongerenwerkers. Ook de ouders van de deelnemers zijn betrokken: zij kunnen workshops volgen.

Met sport Drenthe nog beter maken door de inzet van jongeren

Wat houdt het project in?

Bij veel sportverenigingen en sportscholen is er een structureel tekort aan vrijwilligers voor allerlei functies. SportDrenthe werft jongeren die zich bezig gaan houden met verschillende werkzaamheden bij sportverenigingen. Van onderhoud aan sportaccommodaties, kantinebeheer en bardiensten tot het geven van trainingen aan jonge sporters. SportDrenthe wil met dit project vooral jongeren bereiken die nu niet maatschappelijk actief of betrokken zijn. En jongeren voor wie de sportvereniging veel leerervaringen en sociale vaardigheden biedt. Tijdens het vrijwilligerswerk komen de jongeren in aanraking met allerlei verschillende sporters: jong en oud, arm en rijk.

Music Moves

Wat houdt het project in?

In dit project staat de verbindende kracht van muziek centraal. Meedoen kan in verschillende rollen. Coaches krijgen een 8-delige training over o.a. omgaan met kwetsbare mensen, sociaal ondernemerschap en presentatievaardigheden. Vervolgens bereiden zij, samen met een kwetsbare doelgroep, muzikale vrijwilligersactiviteiten voor (‘Music Moves’). Bijvoorbeeld dansen met iemand in een rolstoel. Of karaokekunsten vertonen op een daklozenopvang. Een grotere groep deelnemers voert deze activiteiten uit in de introductieweek van de Hogeschool van Amsterdam. Ze worden uitgedaagd om daarna vrijwilligerswerk te blijven doen of coach te worden.

Ik ben Professional Assistant (PA)

Wat houdt het project in?

Jongeren met een beperking gaan samen met jongeren zonder beperking als vrijwilliger aan de slag voor bijvoorbeeld een sportclub, de plaatselijke scouting of een theater. Eerst krijgen de deelnemers een training van zeven bijeenkomsten, waarin zij vaardigheden leren zoals presenteren, omgaan met tegenslagen, plannen, samenwerken en overleggen. Na de training kiezen de jongeren waar ze aan de slag gaan als professional assistent (PA).

Sportvrienden

Wat houdt het project in?

Binnen dit project gaan studenten sporten samen met een jeugdzorgjongeren. Voor jongeren met gedragsproblemen is de stap om te gaan sporten vaak groot, terwijl sporten zo goed is. Tijdens een Sport-Matching-Event maken studenten en jeugdzorgjongeren kennis met elkaar en met het sportaanbod. Ze worden op basis van hun interesses gematcht, waarna ze een sportclinic volgen. Als er een klik is, worden ze voor drie maanden sportvrienden. Na drie maanden kunnen ze nog een traject doen of ze kunnen samen lid worden van een sportvereniging. 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website