Nieuwe richtlijnen verpleging en verzorging in 2023
Welke nieuwe richtlijnen en handreikingen heeft 2023 in petto voor de verpleging en verzorging? Nursing zette er een aantal op een rij.

Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals, de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren we de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening hiervan. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.
Om patiënten een stem te geven in professionele richtlijnen werk je samen met patiëntenverenigingen. Maar hoe pak je het aan als je ervaringskennis en waarden van een brede groep burgers wilt integreren?
Lees hoe de inzet van kunstmatige intelligentie hierbij helptHet is belangrijk dat aanbevelingen over face-to-face vervangende zorg op afstand worden opgenomen in richtlijnen. Daarom financieren we 7 projecten waarin de tijdens de coronacrisis opgedane ervaringen worden opgenomen in richtlijnen.
Bekijk de projectenDe nieuwe richtlijn Zorginfecties, die álle basismaatregelen omvat en in alle zorgsettings gebruikt kan worden. Lees over het ontwikkelproces, de implementatie en de uitdagingen bij patiëntenparticipatie en het gebruik van indicatoren.
Lees het interviewWelke nieuwe richtlijnen en handreikingen heeft 2023 in petto voor de verpleging en verzorging? Nursing zette er een aantal op een rij.
Dagelijks zijn er nieuwe medicijnen, interventies en inzichten waar patiënten baat bij kunnen hebben. Maar het duurt gemiddeld 2 tot 5 jaar voordat ontwikkelingen vertaald kunnen worden naar aanpassingen in richtlijnen. Kan dat niet sneller? Dat heeft het NHG samen met andere organisaties onderzocht. Het resultaat: een checklist, versnelde trajecten voor 3 behandelingen en een monitoringstool.
Om verslaglegging en overdracht gesmeerd te laten lopen, de zorg te verbeteren én te bereiken dat de patiënt en naasten meer regie krijgen, is het belangrijk dat verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden uit verschillende zorgsectoren dezelfde vaktermen gebruiken. En dat de elektronische systemen beter geschikt zijn voor rapportages. Lees de tips en aanbevelingen van Renate Kieft en Wolter Paans.
Het gaat vaak niet goed als jongeren de overgang maken van kinder- naar volwassenzorg. Hoe kan en moet de transitiezorg beter? Medicijnenstudente Elise Wessels, die haar eigen ervaringen deelt, en transitiezorg lector AnneLoes van Staa vertellen hoe je dit aanpakt. ‘Je gunt elke jongere met een chronische ziekte goede transitiezorg. Het moet de vaste aanpak worden. Het voorkomt ellende en ook complicaties. Er is een wereld te winnen.’
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.