Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals, de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren we de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening hiervan. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.

Uitgelicht

Ervaringskennis en waarden van burgers en professionals integreren in vaccinatierichtlijnen

Om patiënten een stem te geven in professionele richtlijnen werk je samen met patiëntenverenigingen. Maar hoe pak je het aan als je ervaringskennis en waarden van een brede groep burgers wilt integreren?

Lees hoe de inzet van kunstmatige intelligentie hierbij helpt

Zorg op afstand opnemen in richtlijnen

Illustratie diverse zorgverleners

Het is belangrijk dat aanbevelingen over face-to-face vervangende zorg op afstand worden opgenomen in richtlijnen. Daarom financieren we 7 projecten waarin de tijdens de coronacrisis opgedane ervaringen worden opgenomen in richtlijnen.

Bekijk de projecten

Hygiënekaart en implementatiegids zorginfecties

Portret Anita Huis en Nynke Bos

De nieuwe richtlijn Zorginfecties, die álle basismaatregelen omvat en in alle zorgsettings gebruikt kan worden. Lees over het ontwikkelproces, de implementatie en de uitdagingen bij patiëntenparticipatie en het gebruik van indicatoren.

Lees het interview

Actueel

Versnelde aanpassing van richtlijnen voor huisartsen en medisch specialisten is mogelijk

Dagelijks zijn er nieuwe medicijnen, interventies en inzichten waar patiënten baat bij kunnen hebben. Maar het duurt gemiddeld 2 tot 5 jaar voordat ontwikkelingen vertaald kunnen worden naar aanpassingen in richtlijnen. Kan dat niet sneller? Dat heeft het NHG samen met andere organisaties onderzocht. Het resultaat: een checklist, versnelde trajecten voor 3 behandelingen en een monitoringstool.

Ton Kuijpers, Bert Aertgeerts en Jako Burgers
Pagina

Eenduidige vaktaal en betere elektronische systemen in de verpleging en verzorging

Om verslaglegging en overdracht gesmeerd te laten lopen, de zorg te verbeteren én te bereiken dat de patiënt en naasten meer regie krijgen, is het belangrijk dat verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden uit verschillende zorgsectoren dezelfde vaktermen gebruiken. En dat de elektronische systemen beter geschikt zijn voor rapportages. Lees de tips en aanbevelingen van Renate Kieft en Wolter Paans.

Foto Renate Kieft en Wolter Paans
Pagina

Hoe kan en moet de overgang van kinder- naar volwassenzorg beter?

Het gaat vaak niet goed als jongeren de overgang maken van kinder- naar volwassenzorg. Hoe kan en moet de transitiezorg beter? Medicijnenstudente Elise Wessels, die haar eigen ervaringen deelt, en transitiezorg lector AnneLoes van Staa vertellen hoe je dit aanpakt. ‘Je gunt elke jongere met een chronische ziekte goede transitiezorg. Het moet de vaste aanpak worden. Het voorkomt ellende en ook complicaties. Er is een wereld te winnen.’

AnneLoes van Staa en Elise Wessels
Pagina
Toon meer

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Portretfoto Jogé Boumans

Jogé Boumans

Kwaliteitsstandaarden | meetinstrumenten langdurige zorg

+31 70 349 53 70
Portretfoto Kees-Jan den Heijer

Kees-Jan den Heijer

Uitkomstgerichte zorg | Kwaliteitsgelden | Citrienfonds

+31 70 349 54 76
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website