Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals en de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Wij stimuleren de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening van kwaliteitsinstrumenten. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.

Uitgelicht

Internationale dataverzameling

Parel uitreiking cardioloog Folkert Asselbergs

Welke patiënten met hart- en vaatziekten lopen (opnieuw) risico op een hartinfarct, hartfalen of een beroerte? Wat is de optimale individuele behandeling? Cardioloog Folkert Asselbergs zette een dataverzameling op die bijdraagt aan het beantwoorden van deze vragen.

Parel voor data-goudmijn

Medisch specialistische zorg

Koppelingen

We werken samen met het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten om beter inzichtelijk te maken welke kennis, die uit onderzoek beschikbaar komt, mogelijk opgenomen kan worden in richtlijnen (Richtlijnen-database). Op basis van richtlijnen kiest een arts samen met de patiënt voor de goede, en betaalbare zorg voor de patiënt.

Bekijk de 'gekoppelde' projecten

Wijkverpleging

Professionals en cliënten werken samen een kwaliteitsstandaarden

Het programma Ontwikkeling kwaliteitsstandaarden Wijkverpleging is gericht op de ontwikkeling en update van kwaliteitsstandaarden voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Daarnaast worden activiteiten uitgevoerd die de toepasbaarheid en het gebruik van kwaliteitstandaarden vergroten.

Naar het programma

Actueel

Werkwijze modulaire JGZ-richtlijnen beschikbaar

Voor herziening, onderhoud en betere toegankelijkheid van richtlijnen worden de komende jaren bestaande en nieuwe richtlijnen in modules opgedeeld. Dat maakt het makkelijker onderdelen te updaten zonder de hele richtlijn te hoeven herzien. Ook verloopt de implementatie beter. In opdracht van ZonMw ontwikkelde Miranda Langendam samen met richtlijnontwikkelaars, jgz-professionals en overige eindgebruikers een werkwijze.

Nieuws

App met keuzehulpen voor toepassing ggz-zorgstandaarden

Met de app GGZ Standaarden is er één centrale plek voor alle beschikbare keuzehulpen zodat ze makkelijker te gebruiken zijn. De app is er voor professionals in de ggz die niet dagelijks werken met een bepaalde stoornis en ook voor (laatstejaars)studenten als kennismaking met zorgstandaarden. Specialisten kunnen de keuzehulpen gebruiken om te toetsen of hun behandeling aansluit bij de zorgstandaard.

Mobiele telefoon met app GGZ Standaarden
Elders gezien

Gespreksinstrument voor persoonsgerichte zorg bij chronische ziektes

Huisarts Simone Postma ontwikkelde een gespreksinstrument voor persoonsgerichte zorg in de huisartsenpraktijk, bij patiënten met meerdere chronische ziektes. Lees hoe het oorspronkelijke meetinstrument in overleg met huisartsen, praktijkondersteuners én patiënten is omgebouwd tot een gesprekssteun voor het consult in de spreekkamer.

Portretfoto Simone Postma
Pagina

Zorgstandaarden optimaal laten aansluiten bij de ggz-praktijk

Akwa GGZ en de Nederlandse ggz onderzoeken binnen teams van ggz-professionals hoe zorgstandaarden deel uitmaken van hun dagelijkse praktijk. Het rapport met alle uitkomsten wordt ingezet om het veld beter te ondersteunen bij de implementatie van zorgstandaarden. Teams die deelnemen aan het onderzoek ontvangen inzicht in hoe het team zorgstandaarden toepast én ontvangen kosteloos deskundigheidsbevordering.

Infographic Zorgstandaarden in de praktijk (wordt uitgelegd in het nieuwsbericht op de Akwa GGZ website)
Elders gezien
Toon meer

Contact

Portretfoto Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Kwaliteitsstandaarden | meetinstrumenten langdurige zorg

+31 70 349 53 48
Portretfoto Elke van Vliet

Elke van Vliet

Kwaliteitsstandaarden | Paramedische Zorg

+31 70 349 50 60
evliet@zonmw.nl
Portretfoto Kees-Jan den Heijer

Kees-Jan den Heijer

Uitkomstgerichte zorg | Kwaliteitsgelden | Citrienfonds

+31 70 349 54 76
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website