Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals en de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Wij stimuleren de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening van kwaliteitsinstrumenten. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.

Uitgelicht

Paramedische zorg

Grafische weergave van de 6 beroepsgroepen in de paramedische zorg met de patiënt daarin centraal

Binnen het programma Paramedische Zorg 2019-2022 worden kwaliteitstandaarden ontwikkeld voor 6 beroepsgroepen binnen de paramedische zorg: fysiotherapie, diëtetiek, logopedie, oefentherapie, ergotherapie en huidtherapie.

Meer over paramedische zorg

Medisch specialistische zorg

Koppelingen

We werken samen met het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten om beter inzichtelijk te maken welke kennis, die uit onderzoek beschikbaar komt, mogelijk opgenomen kan worden in richtlijnen (Richtlijnen-database). Op basis van richtlijnen kiest een arts samen met de patiënt voor de goede, en betaalbare zorg voor de patiënt.

Bekijk de 'gekoppelde' projecten

Wijkverpleging

Professionals en cliënten werken samen een kwaliteitsstandaarden

Het programma Ontwikkeling kwaliteitsstandaarden Wijkverpleging is gericht op de ontwikkeling en update van kwaliteitsstandaarden voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Daarnaast worden activiteiten uitgevoerd die de toepasbaarheid en het gebruik van kwaliteitstandaarden vergroten.

Naar het programma

Actueel

Unieke samenwerking paramedische beroepsgroepen bij richtlijnontwikkeling

Richtlijnen zijn belangrijk voor een goede kwaliteit van zorg. De paramedische beroepsgroepen starten daarom met het gezamenlijk ontwikkelen van richtlijnen. Zij hebben subsidie gekregen voor 3 projecten: een knelpuntenanalyse voor kwetsbare ouderen, een knelpuntenanalyse voor mensen met dementie en het opzetten van een learning community voor het vergroten en borgen van gezamenlijke kennis over richtlijnontwikkeling.

Illustratie paramedici
Pagina

Terugkijken webinar Akwa GGZ over zorgstandaard Psychotrauma

Hoe kun je het beste omgaan met diagnostiek, samen beslissen, medicatie, herstel en nazorg bij psychotrauma? Ervaringsdeskundige Monique Timmermans en klinisch psycholoog Sjef Berendsen bespraken deze onderwerpen tijdens het Akwa GGZ webinar over de zorgstandaard Psychotrauma. Patrick Nederkoorn leidde het gesprek. Je kunt het webinar nu terugkijken.

Portretfoto's van de sprekers
Elders gezien

Nieuwe richtlijn decubitus

De richtlijn decubitus uit 2011 is in nauwe samenwerking met beroeps- en patiëntenverenigingen en inhoudelijk en methodologisch adviseurs aangepast. Deze keer geen dik boekwerk, maar informatie die echt specifiek is voor doorligwonden én relevant is voor verpleegkundigen en verzorgenden. Verpleegkundig specialist Erik de Laat vertelt wat er nog wél in de richtlijn staat.

Verpleegkundig specialist Erik de Laat
Pagina

Balanceren tussen zelfredzaamheid en kwetsbaarheid in de langdurige zorg

Hoe ga je als cliënt, zorgverlener en naaste samen het gesprek aan over zelfredzaamheid en eigen regie? De Erasmus School of Health Policy & Management en zorgorganisaties Laurens en Pameijer ontwikkelden een nieuwe methode. Waarbij films met monologen van cliënten, naasten en zorgverleners helpen om het gesprek over de zorgrelatie in de langdurige zorg op gang te brengen.

Beeld zorgverleners
Pagina
Toon meer

Contact

Portretfoto Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Kwaliteitsstandaarden | meetinstrumenten langdurige zorg

+31 70 349 53 48
Portretfoto Elke van Vliet

Elke van Vliet

Kwaliteitsstandaarden | Paramedische Zorg

+31 70 349 50 60
evliet@zonmw.nl
Portretfoto Kees-Jan den Heijer

Kees-Jan den Heijer

Uitkomstgerichte zorg | Kwaliteitsgelden | Citrienfonds

+31 70 349 54 76
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website