Lees meer over het experiment
Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals en de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Wij stimuleren de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening van kwaliteitsinstrumenten. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.
Binnen het programma Paramedische Zorg 2019-2022 worden kwaliteitstandaarden ontwikkeld voor 6 beroepsgroepen binnen de paramedische zorg: fysiotherapie, diëtetiek, logopedie, oefentherapie, ergotherapie en huidtherapie.
Meer over paramedische zorgWe werken samen met het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten om beter inzichtelijk te maken welke kennis, die uit onderzoek beschikbaar komt, mogelijk opgenomen kan worden in richtlijnen (Richtlijnen-database). Op basis van richtlijnen kiest een arts samen met de patiënt voor de goede, en betaalbare zorg voor de patiënt.
Bekijk de 'gekoppelde' projectenHet programma Ontwikkeling kwaliteitsstandaarden Wijkverpleging is gericht op de ontwikkeling en update van kwaliteitsstandaarden voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Daarnaast worden activiteiten uitgevoerd die de toepasbaarheid en het gebruik van kwaliteitstandaarden vergroten.
Naar het programmaVanwege de snelle (internationale) kennisontwikkeling is het een uitdaging om richtlijnen actueel en praktisch bruikbaar te houden. Daarnaast zijn ook steeds vaker praktijkdata beschikbaar, die gebruikt kunnen worden om de richtlijnen te actualiseren. Daarom financieren wij verschillende projecten die aan de slag gaan met het verbeteren van de actualiteit, toegankelijkheid en praktische bruikbaarheid van richtlijnen.
Beroepsorganisaties die eigenaar zijn van richtlijnen of beheerders/regiehouders van multidisciplinaire richtlijnen, kunnen subsidie aanvragen voor het in bestaande richtlijnen opnemen van tijdens de coronacrisis opgedane ervaringen met face-to-face vervangende zorg op afstand. De deadline voor het het indienen van je projectidee is 16 februari 2021 (14.00 uur).
Het implementeren van de resultaten uit zorgevaluatie-onderzoek duurt vaak lang en blijkt lastig. Tijdens de online lustrumbijeenkomst voor projectleiders van zorgevaluaties kwam modulair onderhoud van richtlijnen aan bod, iets wat flinke tijdwinst moet opleveren. Praktijkvoorbeelden lieten zien welke rol de wetenschappelijke verenigingen kunnen spelen in het sneller implementeren van onderzoeksresultaten.
Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Zorginstituut
15 december 2020
16 februari 2021,
14.00 uur
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.