Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals en de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Wij stimuleren de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening van kwaliteitsinstrumenten. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.

Uitgelicht

Paramedische zorg

Grafische weergave van de 6 beroepsgroepen in de paramedische zorg met de patiënt daarin centraal

Binnen het programma Paramedische Zorg 2019-2022 worden kwaliteitstandaarden ontwikkeld voor 6 beroepsgroepen binnen de paramedische zorg: fysiotherapie, diëtetiek, logopedie, oefentherapie, ergotherapie en huidtherapie.

Meer over paramedische zorg

Medisch specialistische zorg

Koppelingen

We werken samen met het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten om beter inzichtelijk te maken welke kennis, die uit onderzoek beschikbaar komt, mogelijk opgenomen kan worden in richtlijnen (Richtlijnen-database). Op basis van richtlijnen kiest een arts samen met de patiënt voor de goede, en betaalbare zorg voor de patiënt.

Bekijk de 'gekoppelde' projecten

Wijkverpleging

Professionals en cliënten werken samen een kwaliteitsstandaarden

Het programma Ontwikkeling kwaliteitsstandaarden Wijkverpleging is gericht op de ontwikkeling en update van kwaliteitsstandaarden voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Daarnaast worden activiteiten uitgevoerd die de toepasbaarheid en het gebruik van kwaliteitstandaarden vergroten.

Naar het programma

Actueel


Lees meer over het experiment
Tweet

Innovatie van richtlijnen

Vanwege de snelle (internationale) kennisontwikkeling is het een uitdaging om richtlijnen actueel en praktisch bruikbaar te houden. Daarnaast zijn ook steeds vaker praktijkdata beschikbaar, die gebruikt kunnen worden om de richtlijnen te actualiseren. Daarom financieren wij verschillende projecten die aan de slag gaan met het verbeteren van de actualiteit, toegankelijkheid en praktische bruikbaarheid van richtlijnen.

Zorgprofessionals en patiënt werken samen aan innovatie van richtlijnen
Pagina

Subsidieoproep: face-to-face vervangende Zorg op Afstand

Beroepsorganisaties die eigenaar zijn van richtlijnen of beheerders/regiehouders van multidisciplinaire richtlijnen, kunnen subsidie aanvragen voor het in bestaande richtlijnen opnemen van tijdens de coronacrisis opgedane ervaringen met face-to-face vervangende zorg op afstand. De deadline voor het het indienen van je projectidee is 16 februari 2021 (14.00 uur).

Beeld subsidieoproep Zorg op Afstand
Pagina

Sneller van zorgevaluatie naar richtlijn: hoe krijg je dat samen voor elkaar?

Het implementeren van de resultaten uit zorgevaluatie-onderzoek duurt vaak lang en blijkt lastig. Tijdens de online lustrumbijeenkomst voor projectleiders van zorgevaluaties kwam modulair onderhoud van richtlijnen aan bod, iets wat flinke tijdwinst moet opleveren. Praktijkvoorbeelden lieten zien welke rol de wetenschappelijke verenigingen kunnen spelen in het sneller implementeren van onderzoeksresultaten.

Illustratie 'nieuwe oplossingen'
Lustrum ZonMw-projectleidersbijeenkomst zorgevaluaties
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Contact

Portretfoto Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Kwaliteitsstandaarden | meetinstrumenten langdurige zorg

+31 70 349 53 48
Portretfoto Elke van Vliet

Elke van Vliet

Kwaliteitsstandaarden | Paramedische Zorg

+31 70 349 50 60
evliet@zonmw.nl
Portretfoto Kees-Jan den Heijer

Kees-Jan den Heijer

Uitkomstgerichte zorg | Kwaliteitsgelden | Citrienfonds

+31 70 349 54 76
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website