Jaarlijks krijgen 70.000 kinderen te maken met een scheiding. Effectieve ondersteuning kan helpen negatieve gevolgen te voorkomen. Als er sprake is van een problematische (vecht)scheiding, is het van belang dat dit tijdig gesignaleerd wordt. En dat professionals weten wat voor aanbod beschikbaar is, dat ze van elkaar weten wie welke rol vervult en naar wie of welke instantie doorverwezen kan worden.
Scheiden heeft vaak enorme impact op het leven van gezinnen. Tot nu toe was er geen laagdrempelige training voor ouders om met het verlies en de vele vragen om te gaan. Maar nu is er de ScheidingsATLAS.
Om ouders en professionals in een scheidingssituatie te helpen de juiste hulp te vinden is de Routekaart KEES ontwikkeld. In deze routekaart is het hulpaanbod op het gebied van scheiding in de 3 Noordelijke provincies te vinden.
Het taxatie-instrument KEES ondersteunt bij het in kaart brengen van vroege signalen van het ontstaan van een mogelijk (problematische) scheiding. Het taxatie-instrument bestaat uit een vijftal praatplaten en een taxatielijst.
Veel kinderen en jongeren hebben het gevoel dat hun wereld instort wanneer hun ouders gaan scheiden. Een scheiding is voor hen een heel ingrijpende, vaak overweldigende gebeurtenis. En ruim 1 op de 5 kinderen krijgt ermee te maken. Om te helpen bij de verwerking van hun emoties is voor deze kinderen en jongeren het werkboek 'Als je ouders uit elkaar gaan' beschikbaar.
Hoe zorg je ervoor dat kinderen zo min mogelijk te lijden hebben onder een scheiding? En welke ondersteuning kun je daar als wijkteam, gemeente of andere professional bij bieden? De Wegwijzer Kind en scheiding maakt het preventieve aanbod inzichtelijk en is voor iedereen gratis en online beschikbaar.
Het project 'Met elkaar uit elkaar' heeft als hoofddoel een veilige situatie voor kinderen in scheiding te creeëren in de regio IJsselland, ook als er sprake is van een complexe scheidingsproblematiek. Door middel van een samenhangende aanpak door betrokken organisaties en professies in de ondersteuning van gezinnen met complexe scheidingsproblematiek.
Vanaf vandaag is het mogelijk om in te schrijven voor Jeugd in Onderzoek. Dé ontmoetingspek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. We kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten op 22 september in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch.
De training ScheidingsATLAS helpt ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn met het vormgeven van het hernieuwde ouderschap. In deze unieke en korte training krijgen ouders steun, informatie en tools om beter met de scheiding om te kunnen gaan. Door het laagdrempelige en preventieve karakter van de training, het hiaat waarin de training voorziet en de impact die de training heeft op ouders, ontving ScheidingsATLAS uit handen van ZonMw-directeur...
Jongerenparticipatie wordt steeds belangrijker in onderzoek. De subsidieoproep Leernetwerk Participatief jeugdonderzoek geeft een impuls aan het gezamenlijk leren over en reflecteren hierop. De opgedane kennis en creatieve voorbeelden worden breed gedeeld.
Subsidieaanvragen kunnen door onderzoeksorganisaties worden ingediend tot dinsdag 31 augustus 2021, 14.00 uur.
De onafhankelijke Erkenningscommissie Interventies heeft de interventie Kinderen In een Scheiding (KIES) erkent als effectief volgens goede aanwijzingen. Dit is het op een na hoogste erkenningsniveau dat een interventie kan bereiken in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut. KIES is een preventieve groepsinterventie voor kinderen van 7 tot 12 jaar en hun gescheiden ouders.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.