De jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft een belangrijke rol in de preventieve zorg voor kinderen en jongeren in ons land. De JGZ volgt via contactmomenten de ontwikkeling van het kind, signaleert zo achterstanden en biedt ondersteuning of verwijst indien nodig door naar andere zorgverleners. De huidige tijd stelt de JGZ voor nieuwe vraagstukken. ZonMw helpt de JGZ daarop te anticiperen.

Uitgelicht

Snel en Slagvaardige hulp bij psychosociale problemen

still uit animatie

Goede samenwerking tussen de JGZ, huisartsen en andere verwijzers is van grote waarde in het tijdig signaleren en helpen van kinderen en jeugdigen met psychische problemen. Verschillende regio’s hebben hier succesvolle aanpakken voor ontwikkeld. Laat u inspireren door 3 succesvolle initiatieven.

Bekijk de animatievideo

Samen blijven bouwen aan JGZ-richtlijnen

Een belangrijk onderdeel van professionaliteit is het werken met wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Maar hoe komt een richtlijn tot stand? En hoe kun je als JGZ-professional jouw kennis en expertise inzetten om een richtlijn goed te laten aansluiten op het dagelijks werk in de JGZ?

Ontdek het met onze infographic

Aan de slag met triage binnen de JGZ

jongetje wordt opgemeten

Het uniform triageprotocol helpt om in de contactmomenten voor kinderen onderscheid te maken tussen kinderen mét en zonder gezondheidsen ontwikkelingsrisico’s. Ga aan de slag met hulpmiddelen als gezondheidsvragenlijsten voor ouders, informatiebrieven en een factsheet.

Bekijk de protocollen en producten

Kenniswaaier voor de JGZ

Bekijk de publicatie - bestel de waaier

Als JGZ-professional aan de slag met de laatste wetenschappelijke kennis? De kenniswaaier en bijbehorende digitale publicatie biedt concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met de laatste innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools.

Bekijk de publicatie - bestel de waaier

Heb je JIJ JGZ magazine al gelezen?

magazine JIJ JGZ

Speciaal voor JGZ-professionals: een magazine vol met interessante artikelen, interviews met collega's en ouders die vertellen over hun ervaring met de JGZ. Mogelijk gemaakt door ZonMw en het NCJ. Benieuwd? Bekijk de online versie! Kosteloos bestellen kan ook.

Lees het magazine online

Onderzoek voor kansrijke start

Wijkactiviteit consultatiebureau

De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte is een belangrijke voorspeller van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd. Binnen het actieprogramma Kansrijke Start werken verschillende partijen samen om meer kinderen een goede start te geven. Onderzoek draagt hieraan bij.

Meer over Kansrijke Start

Actueel

Podcast 'Op leven en dood' over dilemma's op de Intensive Care

In aflevering 5 en 6 van de podcast ‘Op leven en dood’, over dilemma’s op de IC, horen we een casus van de 17-jarige Caspar die na reanimatie niet meer dezelfde is. Zijn ouders willen hem beschermen tegen toenemend lijden. Onderzoeker Mirjam de Vos praat met hoogleraar kinderpalliatieve zorg Eduard Verhagen. Wat doe je als ouders vragen: laat mijn kind sterven? En hoe steun je ouders bij het overlijden van hun kind?

Artwork van de podcast 'Op leven en dood'
Pagina

Uitnodiging matchmaking Jeugd en digitalisering 12 oktober 2021

Schrijf je nu in voor de online matchmaking van de NWA-call Jeugd en digitalisering op 12 oktober 2021 en ontmoet vanaf de dag van inschrijving al andere geïnteresseerden via het digitale platform. Professionals in het onderwijs en de brede jeugdsector worden expliciet uitgenodigd om hun kennis én vragen te delen.

Elders gezien

Podcast 'Op leven en dood' over dilemma's op de Intensive Care

De 10-delige podcast ‘Op leven en dood’ laat zien wat voorafgaat aan de beslissing om een IC-behandeling van een ernstig zieke patiënt te staken. Onderzoeker Mirjam de Vos praat in aflevering 4 met hoofd van de kinder-IC Matthijs de Hoog. Welke nieuwe dilemma’s ontstaan nu daar steeds meer kinderen met verschillende chronische aandoeningen komen te liggen? En wat doe je als je het niet eens bent met ouders over wat in het belang is van het kind?

Artwork van de podcast Op leven en dood
Pagina

Prioriteringsstudie modulaire richtlijnen JGZ van start

Vanaf 1 september start TNO met een prioriteringsstudie voor het modulair vormgeven van de JGZ Richtlijnen. Hierbij worden alle om te zetten richtlijnen in kaart gebracht en voorzien van een prioriteringsadvies. Werk je als JGZ-professional? Geef je alvast op voor deelname aan de behoeftepeiling in november.

 

Nieuws
Toon meer

Agenda

Voor de Jeugd Dag

De Voor de Jeugd Dag 2021 is op maandag 27 september. Vanuit de Westergas worden live programma onderdelen aangeboden. Je herkent de zalen en werkvormen vast nog van voorgaande edities. Het enige verschil is dat je vanuit je eigen stoel meekijkt.

Lees meer

Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek

Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

foto Matthea van Leeuwe

Matthea van Leeuwe

Programmamanager

+31 70 349 53 34
Leeuwe@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website