Van oudsher heeft de jeugdgezondheidszorg (JGZ) een belangrijke rol in de preventieve zorg voor de jeugd in ons land. De JGZ volgt via contactmomenten de ontwikkeling van het kind, signaleert zo achterstanden en biedt ondersteuning of verwijst indien nodig door naar andere zorgverleners. De huidige tijd stelt de JGZ voor nieuwe vraagstukken. ZonMw helpt de JGZ daarop te anticiperen.

Uitgelicht

Heb je JIJ JGZ magazine al gelezen?

magazine JIJ JGZ

Speciaal voor JGZ-professionals: een magazine vol met interessante artikelen, interviews met collega's en ouders die vertellen over hun ervaring met de JGZ. Mogelijk gemaakt door ZonMw en het NCJ. Benieuwd? Bekijk de online versie! Kosteloos bestellen kan ook.

Lees het magazine online

Nieuw programma Richtlijnen JGZ gestart

meisje opgemeten door jeugdarts

Om JGZ-richtlijnen te herzien en ontwikkelen is ZonMw eind 2019 gestart met de uitvoering van het programma Richtlijnen JGZ 2019-2024. Nieuw in dit vervolgprogramma is het modulair inrichten van nieuwe en bestaande richtlijnen. Zo zijn deze gemakkelijker te raadplegen door de JGZ-professionals en is het actualiseren eenvoudiger. 

Lees meer

I-JGZ: waardevolle eHealth-toepassingen in één landelijk ICT-platform

Jongen kijkt naar scherm

'De kunst is om innovaties in de JGZ op elkaar aan te laten sluiten en landelijk te benutten’, vertelt dr. Olivier Blanson Henkemans. Olivier houdt zich bezig met de ontwikkeling van een landelijk ICT-platform voor de JGZ. Hoe dit platform JGZ-professionals helpt bij hun werk vertelt hij in dit interview.

Lees meer over eHealth in de JGZ

Meer weten over JGZ-projecten?

In deze artikelenreeks spreken we met projectleiders en professionals uit de JGZ over het nut en de noodzaak van de meer dan 85 projecten in de JGZ. Hierin lees je meer over wat de projecten gaan opleveren. Om het overzichtelijk te maken, zijn de projecten ingedeeld in verschillende thema’s. Zo is het makkelijk om te zoeken naar kennis die voor jouw werk relevant is.

Lees de interviews

Onderzoek voor kansrijke start

Wijkactiviteit consultatiebureau

De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd. Binnen het actieprogramma Kansrijke Start werken verschillende partijen samen om meer kinderen een goede start te geven. Opbrengsten uit verschillende onderzoeken dragen bij aan deze doelen.

Meer over Kansrijke Start

NWA-subsidie voor big data en kansrijke start

jong kind op weegschaal

Hoe krijgen we met behulp van big data kinderen in kwetsbare gezinnen zo vroeg mogelijk in beeld? En bieden we hen optimale kansen voor een goede start. Vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) wordt hier onderzoek naar gedaan. Fase II van het programma start na de zomer.

Lees meer over dit programma

Actueel

Deelnemers gezocht voor klankbordgroep modulaire JGZ-richtlijnen

Benieuwd naar hoe de JGZ-richtlijnen er in de toekomst uit gaan zien door modulaire vormgeving? Wil je meepraten vanuit gebruikersperspectief en of meedenken over de toepasbaarheid van de vormgegeven werkwijze? Geef je dan nu op voor de klankbordgroep bijeenkomst van vrijdagochtend 20 november 2020.

Nieuws

Training in ACP in de kindergeneeskunde blijkt heel waardevol

De doelen en voorkeuren voor toekomstige zorg en behandeling bij kinderen, en die van hun ouders, blijven onbesproken als zorgverleners het gesprek niet kunnen openen. Een speciale ACP-training is beschikbaar. Verpleegkundig specialist Laura Verweij- van den Oudenrijn: 'We voeren veel meer ACP-gesprekken dan vroeger, en de meerwaarde van de gesprekken is duidelijk zichtbaar.'

 

Portretfoto Laura Verweij- van de Oudenrijn
Pagina

Jij en je gezondheid ook voor primair onderwijs beschikbaar

De digitale werkwijze Jij en Je Gezondheid is onlangs doorontwikkeld voor toepassing binnen de preventieve gezondheidsonderzoeken bij kinderen op 5 en 10-jarige leeftijd. Jij en je gezondheid was al beschikbaar voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in het voortgezet onderwijs, maar is nu ook landelijk beschikbaar voor toepassing binnen het primair onderwijs.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Contact

foto Matthea van Leeuwe

Matthea van Leeuwe

Programmamanager

+31 70 349 53 34
Leeuwe@zonmw.nl
portret Milly Vesters

Milly Vesters

Programmamanager

+31 70 349 52 43
vesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website