De jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft een belangrijke rol in de preventieve zorg voor kinderen en jongeren in ons land. De JGZ volgt via contactmomenten de ontwikkeling van het kind, signaleert zo achterstanden en biedt ondersteuning of verwijst indien nodig door naar andere zorgverleners. De huidige tijd stelt de JGZ voor nieuwe vraagstukken. ZonMw helpt de JGZ daarop te anticiperen.

Uitgelicht

Kenniswaaier voor de JGZ

kenniswaaier voor de JGZ

Als JGZ-professional aan de slag met de laatste wetenschappelijke kennis? De kenniswaaier en bijbehorende digitale publicatie biedt concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met de laatste innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Ingedeeld in 10 herkenbare thema’s zoals bijvoorbeeld Psychosociale gezondheid en prenatale zorg.

Bekijk de publicatie - bestel de waaier

Vernieuwde JGZ-richtlijn Psychosociale problemen

jongen alleen op bankje

De vernieuwde JGZ-richtlijn Psychosociale problemen bevat de meest recente inzichten over risico- en beschermende factoren. En geeft informatie over effectieve interventies en samenwerking met ouders. Zo kun je samen met ouders en jeugdigen zoeken naar de juiste aanpak.

Download de richtlijn en bijbehorende producten

Nieuwe SDQ voor asolescenten beschikbaar

jongeren op school met laptops

De Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) is een korte vragenlijst waarmee psychosociale problemen bij jeugdigen snel gemeten kunnen worden. De vragenlijst is nu ookbeschikbaar voor de leeftijdsgroep 12-17 jaar. En bovendien geschikt voor laagopgeleide jongeren.

Bekijk de handleiding en bijbehorende factsheet

Hoe komt een JGZ-richtlijn tot stand?

En waar en hoe kun jij als JGZ-professional bijdragen? Breng jouw expertise en ervaring uit de dagelijkse praktijk in. En gebruik ze in je werk. Zo houden we de kwaliteit van ons vakmanschap hoog met werkbare en wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen.

Bekijk de infographic

Heb je JIJ JGZ magazine al gelezen?

magazine JIJ JGZ

Speciaal voor JGZ-professionals: een magazine vol met interessante artikelen, interviews met collega's en ouders die vertellen over hun ervaring met de JGZ. Mogelijk gemaakt door ZonMw en het NCJ. Benieuwd? Bekijk de online versie! Kosteloos bestellen kan ook.

Lees het magazine online

Onderzoek voor kansrijke start

Wijkactiviteit consultatiebureau

De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte is een belangrijke voorspeller van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd. Binnen het actieprogramma Kansrijke Start werken verschillende partijen samen om meer kinderen een goede start te geven. Onderzoek draagt hieraan bij.

Meer over Kansrijke Start

Actueel

Toolkit leefstijladvisering (0 tot 4 jaar) voor JGZ-professionals

Een gezonde leefstijl kan overgewicht en andere leefstijl gerelateerde ziekten bij kinderen voorkomen. Ouders spelen in de eerste levensjaren een cruciale rol door het aanleren en stimuleren van een gezonde leefstijl. Maar hoe adviseer je als JGZ-professional ouders adviseren naar hun eigen behoeften?

Nieuws

Werkwijze modulaire JGZ-richtlijnen beschikbaar

Voor herziening, onderhoud en betere toegankelijkheid van richtlijnen worden de komende jaren bestaande en nieuwe richtlijnen in modules opgedeeld. Dat maakt het makkelijker onderdelen te updaten zonder de hele richtlijn te hoeven herzien. Ook verloopt de implementatie beter. In opdracht van ZonMw ontwikkelde Miranda Langendam samen met richtlijnontwikkelaars, jgz-professionals en overige eindgebruikers een werkwijze.

Nieuws

Nieuw systeem voor zorgpartners, ouders en jongeren maakt digitaal samenwerken mogelijk

Het jeugddossier Noord-Veluwe ontwikkelde een interdisciplinair digitaal systeem dat samenwerken van de jeugdgezondheidszorg (JGZ), jeugdhulp, ouders en jongeren in één systeem mogelijk maakt. Het dossier ondersteunt werken volgens de regionale visie op transformatie jeugd en bevat zowel de basisdataset JGZ als functionaliteiten die nodig zijn voor ambulante jeugdhulpverlening.

Nieuws

NWA financiert 2 projecten over big data en kansrijke start

Binnen het NWA-programma Big data en kansrijke start zijn 2 consortia gehonoreerd. Deze consortia zullen onderzoeken welke mogelijkheden big data biedt ter ondersteuning van zorgprofessionals in de eerste duizend dagen van een kind.

Nieuws
Toon meer

Agenda

Masterclass Jongerenparticipatie in Onderzoek

Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.

Lees meer

Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek

Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

foto Matthea van Leeuwe

Matthea van Leeuwe

Programmamanager

+31 70 349 53 34
Leeuwe@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website