De jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft een belangrijke rol in de preventieve zorg voor kinderen en jongeren in ons land. De JGZ volgt via contactmomenten de ontwikkeling van het kind, signaleert zo achterstanden en biedt ondersteuning of verwijst indien nodig door naar andere zorgverleners. De huidige tijd stelt de JGZ voor nieuwe vraagstukken. ZonMw helpt de JGZ daarop te anticiperen.

Uitgelicht

Zo verbeter je de gezondheid van jongeren vanaf 14 jaar

In dit paktische overzicht vind je 3 varianten voor de invulling van het adolescenten contactmoment: M@ZL, Jij en je gezondheid, en Gezond leven, check het even. En lees je wat de werkwijzen inhouden, wanneer en hoe ze gebruikt kunnen worden en wat ze opleveren. Zo kies je voor een aanpak die bij jouw organisatie past.

Bekijk de keuzekaart

Snel en Slagvaardige hulp bij psychosociale problemen

still uit animatie

Goede samenwerking tussen de JGZ, huisartsen en andere verwijzers is van grote waarde in het tijdig signaleren en helpen van kinderen en jeugdigen met psychische problemen. Verschillende regio’s hebben hier succesvolle aanpakken voor ontwikkeld. Laat u inspireren door 3 succesvolle initiatieven.

Bekijk de animatievideo

In gesprek met ouders en jeugdigen

Hoe maak je, samen met je organisatie, de beste keuze voor de aanpak van het contactmoment? Deze keuzekaart biedt een overzicht van 4 gespreksmethodieken: 360°CHILDoc, GIZ, SamenStarten en SPARK. En geeft antwoord op de vragen: Wanneer is de aanpak geschikt? Hoe gebruik je de methodiek? En wat levert dat op?

Bekijk de keuzekaart

Kenniswaaier voor de JGZ

Bekijk de publicatie - bestel de waaier

Als JGZ-professional aan de slag met de laatste wetenschappelijke kennis? De kenniswaaier en bijbehorende digitale publicatie biedt concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met de laatste innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools.

Bekijk de publicatie - bestel de waaier

Heb je JIJ JGZ magazine al gelezen?

magazine JIJ JGZ

Speciaal voor JGZ-professionals: een magazine vol met interessante artikelen, interviews met collega's en ouders die vertellen over hun ervaring met de JGZ. Mogelijk gemaakt door ZonMw en het NCJ. Benieuwd? Bekijk de online versie! Kosteloos bestellen kan ook.

Lees het magazine online

Onderzoek voor kansrijke start

Wijkactiviteit consultatiebureau

De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte is een belangrijke voorspeller van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd. Binnen het actieprogramma Kansrijke Start werken verschillende partijen samen om meer kinderen een goede start te geven. Onderzoek draagt hieraan bij.

Meer over Kansrijke Start

Actueel

Nieuwe projecten van start over gender & jeugd

Om ontwikkelkansen van kinderen en jongeren te vergroten en ze de best passende hulp te bieden, is het belangrijk om rekening te houden met sekse- en genderverschillen. Onderzoek is nodig om erachter te komen wat deze (mogelijke) verschillen zijn. Daarom ontvangen 10 lopende of recent afgeronde onderzoeken een aanvullende subsidie. Met deze subsidie kunnen zij hun onderzoek verdiepen rond het thema gender en jeugd. De projecten starten uiterlijk...

Nieuws

Subsidieoproep voor herzien richtlijnen JGZ open

De subsidieoproep Herzien en omzetten richtlijnen JGZ - Opvoeden & ondersteunen is opengesteld. Daarmee kan worden gestart met de update van deze JGZ-richtlijnen en het omzetten naar richtlijnmodules. Dit wordt gedaan op basis van de prioriteringsstudie Samen naar gedragen JGZ Richtlijnmodules, uitgevoerd door TNO. De deadline voor het indienen is 24 november, 14.00 uur.

Nieuws

Inschrijven voor Jeugd in Onderzoek nú mogelijk

Vanaf vandaag is het mogelijk om in te schrijven voor Jeugd in Onderzoek. Dé ontmoetingspek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. We kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten op 22 september in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch.

Nieuws

Maken Nederlandse gezinnen zich zorgen over geld?

Door de huidige inflatiestijging wordt het dagelijks leven duurder. Om erachter te komen in welke mate Nederlandse gezinnen geldzorgen hebben en welke signalen professionals oppikken, zet het NCJ een vragenlijst uit onder ouders en professionals. Wil jij bijdragen aan dit onderzoek? Vul de vragenlijst in!

Elders gezien
Toon meer

Contact

foto Matthea van Leeuwe

Matthea van Leeuwe

Programmamanager

+31 70 349 53 34
Leeuwe@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website