Eén op de 5 huishoudens puzzelt elke maand hoe ze de rekeningen moeten betalen. In gezinnen is dan vaak minder geld voor gezonde voeding, gezondheidszorg en sociale activiteiten, zoals sport, muziek en feestjes. Ouders maken zich zorgen over hun financiële situatie én over de gezondheid en het welzijn van hun kinderen. ZonMw zet in op kennis om deze gezinnen te ondersteunen naar een betere situatie.

Uitgelicht

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Preventieonderzoek zet in op het verkleinen van sociaal economische gezondheidsverschillen, zodat inwoners meer veerkracht krijgen om zelf te werken aan gezond(er) leven en leefstijl. Zo werken we met kennis aan een goede gezondheid voor iedereen.

Meer over sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Samenwerking tussen praktijk en onderzoek t.a.v. armoede

afbeelding download

Gemeenten zijn rechtstreeks betrokken mensen zo goed mogelijk op weg helpen naar werk. En gezinnen te ondersteunen om weer uit de armoede te komen. Maar het is lang niet altijd duidelijk wat de beste manier is om die doelen te bereiken. Deze brochure laat zien hoe we aan kennis komen die werkt in de praktijk.

Bekijk de publicatie

Zorg voor kinderen in armoede (Academische Werkplaats Jeugd Twente)

afbeelding publicatie

Hoofddoel van de werkplaats is de samenwerking in de AWJTwente voortzetten om, met een onderzoeksproject en 5 klein-en-fijn-projecten, de zorg voor kinderen in armoede te verbeteren. In een onderzoeksproject, waarin gezinnen en zorgprofessionals actief deelnemen, wordt stapsgewijs een methodiek ontwikkeld om armoede gerelateerde problemen te voorkomen bij kinderen van 0 tot 18 jaar.

AWTJTwente, versterking van zorg voor kinderen in armoede:

Samenwerken met minimagezinnen aan gezondheid en welzijn van kinderen (digitale publicatie, uit: 'Meer weten, beter doen')

Op zoek naar een prototype voor de beste hulp aan gezinnen in nood

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg schat in een achtergrondstudie in (uitgegeven in 2012) dat Nederland zo’n 70.000 multiprobleemgezinnen telde. Volgens de definitie kampen dergelijke gezinnen langdurig met sociaaleconomische en psychosociale problemen. In de praktijk leven veel multiprobleemgezinnen van een uitkering en hebben ze schulden. Deze armoede gaat vaak hand in hand met sociaal isolement en psychosociale klachten bij gezinsleden. 

Bekijk de publicatie

Magazine Kwetsbare kinderen

Magazine kwetsbare kinderen

De Academische Werkplaats Jeugd in Twente organiseerde een symposium met als thema ‘Kwetsbare kinderen;
samen sterk in onderzoek en praktijk’. Deze brochure doet verslag van het symposium en geeft veel achtergrondinformatie over o.a. de aanpak van armoede en kindermishandeling, die relevant is voor de transformatie van de jeugdsector.

Bekijk het magazine

Mobility mentoring in de wijk

Mobility mentoring combineert het onderwerp armoede met de laatste en de ontwikkelbaarheid van hersenfuncties. Chronische stress door schulden en armoede, verandert de ‘bedrading’ van het brein van mensen. Deze inzichten vanuit de hersenwetenschap over de effecten van schaarste en armoede wordt ingezet in een aanpak bij de begeleiding van mensen die hun financiële en sociale problemen willen oplossen. 

Lees meer over het project

Inzet ervaringsdeskundigen

Veel mensen melden zich met financiële ondersteuningsvragen bij de wijkteams. In dit project wordt onderzocht hoe de inzet van ervaringsdeskundigen door de Leeuwarder sociale wijkteams bijdraagt aan de financiële zelfredzaamheid van bewoners in een armoedesituatie.

Lees meer over het project

Wat werkt bij de aanpak van armoede?

Dit dossier vermeldt de meest recente inzichten vanuit onderzoek en praktijk naar werkzame factoren in de aanpak van armoede. In de economische crisis was armoede in Nederland met ruim een derde gegroeid. In het dossier wordt antwoord gegeven op de vraag wat overheden, professionals en burgers zelf kunnen doen om armoede op een succesvolle wijze te voorkomen en aan te pakken.

Bekijk de publicatie (Movisie)

Actueel

Inschrijven voor Jeugd in Onderzoek nú mogelijk

Vanaf vandaag is het mogelijk om in te schrijven voor Jeugd in Onderzoek. Dé ontmoetingspek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. We kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten op 22 september in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch.

Nieuws

Nieuwe subsidieoproep voor leernetwerk participatief jeugdonderzoek

Jongerenparticipatie wordt steeds belangrijker in onderzoek. De subsidieoproep Leernetwerk Participatief jeugdonderzoek geeft een impuls aan het gezamenlijk leren over en reflecteren hierop. De opgedane kennis en creatieve voorbeelden worden breed gedeeld.

Subsidieaanvragen kunnen door onderzoeksorganisaties worden ingediend tot dinsdag 31 augustus 2021, 14.00 uur.

Nieuws

Waardevolle kennisproducten voor de jeugdsector

Bent u werkzaam in of vóór de jeugdsector als praktijkprofessional, beleidsmaker of opleider én op zoek naar een innovatieve oplossing die de jeugdhulp in uw regio kan helpen verbeteren? De werkplaatsen jeugd hebben een schat aan kennis opgedaan en bruikbare producten ontwikkeld. Deze kennisproducten kunt u nu toepassen in uw eigen organisatie met behulp van een kennisvoucher. Vanaf 10 december stelt ZonMw maximaal 10.000 euro per voucher...

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contactpersoon

foto Yvonne Benard

Yvonne Benard

Programmamanager

+31 70 349 51 75
YBenard@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website