Eén op de 5 huishoudens puzzelt elke maand hoe ze de rekeningen moeten betalen. In gezinnen is dan vaak minder geld voor gezonde voeding, gezondheidszorg en sociale activiteiten, zoals sport, muziek en feestjes. Ouders maken zich zorgen over hun financiële situatie én over de gezondheid en het welzijn van hun kinderen. ZonMw zet in op kennis om deze gezinnen te ondersteunen naar een betere situatie.
Uitgelicht
Kwetsbare jongeren begeleiden naar de arbeidsmarkt
Inzichten en handvatten om de weg van kwetsbare jongeren naar de arbeidsmarkt te bevorderen, door onderzoek naar:
Preventieonderzoek zet in op het verkleinen van sociaal economische gezondheidsverschillen, zodat inwoners meer veerkracht krijgen om zelf te werken aan gezond(er) leven en leefstijl. Zo werken we met kennis aan een goede gezondheid voor iedereen.
Gemeenten zijn rechtstreeks betrokken mensen zo goed mogelijk op weg helpen naar werk. En gezinnen te ondersteunen om weer uit de armoede te komen. Maar het is lang niet altijd duidelijk wat de beste manier is om die doelen te bereiken. Deze brochure laat zien hoe we aan kennis komen die werkt in de praktijk.
Hoofddoel van de werkplaats is de samenwerking in de AWJTwente voortzetten om, met een onderzoeksproject en 5 klein-en-fijn-projecten, de zorg voor kinderen in armoede te verbeteren. In een onderzoeksproject, waarin gezinnen en zorgprofessionals actief deelnemen, wordt stapsgewijs een methodiek ontwikkeld om armoede gerelateerde problemen te voorkomen bij kinderen van 0 tot 18 jaar.
AWTJTwente, versterking van zorg voor kinderen in armoede:
De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg schat in een achtergrondstudie in (uitgegeven in 2012) dat Nederland zo’n 70.000 multiprobleemgezinnen telde. Volgens de definitie kampen dergelijke gezinnen langdurig met sociaaleconomische en psychosociale problemen. In de praktijk leven veel multiprobleemgezinnen van een uitkering en hebben ze schulden. Deze armoede gaat vaak hand in hand met sociaal isolement en psychosociale klachten bij gezinsleden.
De Academische Werkplaats Jeugd in Twente organiseerde een symposium met als thema ‘Kwetsbare kinderen; samen sterk in onderzoek en praktijk’. Deze brochure doet verslag van het symposium en geeft veel achtergrondinformatie over o.a. de aanpak van armoede en kindermishandeling, die relevant is voor de transformatie van de jeugdsector.
Mobility mentoring combineert het onderwerp armoede met de laatste en de ontwikkelbaarheid van hersenfuncties. Chronische stress door schulden en armoede, verandert de ‘bedrading’ van het brein van mensen. Deze inzichten vanuit de hersenwetenschap over de effecten van schaarste en armoede wordt ingezet in een aanpak bij de begeleiding van mensen die hun financiële en sociale problemen willen oplossen.
Veel mensen melden zich met financiële ondersteuningsvragen bij de wijkteams. In dit project wordt onderzocht hoe de inzet van ervaringsdeskundigen door de Leeuwarder sociale wijkteams bijdraagt aan de financiële zelfredzaamheid van bewoners in een armoedesituatie.
Dit dossier vermeldt de meest recente inzichten vanuit onderzoek en praktijk naar werkzame factoren in de aanpak van armoede. In de economische crisis was armoede in Nederland met ruim een derde gegroeid. In het dossier wordt antwoord gegeven op de vraag wat overheden, professionals en burgers zelf kunnen doen om armoede op een succesvolle wijze te voorkomen en aan te pakken.
Eind december zijn 4 nieuwe onderzoeksprojecten van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van start gegaan. De projecten richten zich op het verbeteren van de professionele norm en leveren kennis op om professionals in hun werk te ondersteunen.
Bent u werkzaam in of vóór de jeugdsector als praktijkprofessional, beleidsmaker of opleider én op zoek naar een innovatieve oplossing die de jeugdhulp in uw regio kan helpen verbeteren? De werkplaatsen jeugd hebben een schat aan kennis opgedaan en bruikbare producten ontwikkeld. Deze kennisproducten kunt u nu toepassen in uw eigen organisatie met behulp van een kennisvoucher. Vanaf 10 december stelt ZonMw maximaal 10.000 euro per voucher...
Vanaf vandaag kunnen onderzoeksvoorstellen ingediend worden die kennis opleveren over wat werkt bij het tijdig signaleren en zo goed mogelijk ondersteunen van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden, waarvoor kansrijk opgroeien en opvoeden niet vanzelfsprekend is.
Kwetsbaren zoals daklozen, eenzame ouderen en slachtoffers van huiselijk geweld, hebben meer hulp nodig om de sociale impact van de coronamaatregelen te boven te komen. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van onderzoek 'Coronatijden in Nederland' dat gefinancierd wordt door ZonMw. ‘Vooral nieuwe zorg is problematisch.’ Het onderzoek wordt uitgevoerd door Universiteit van Amsterdam, Trimbos-instituut, Hogeschool van Amsterdam, Pharos, Vrije...
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.