Gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Kennis over wat werkt is belangrijk in het realiseren van goede zorg voor kinderen en hun gezinnen. Verschillende ZonMw-programma’s ondersteunen gemeenten met kennis over de transformatie van de jeugdhulp. Zo bouwen we samen aan een effectieve jeugdhulp.

Uitgelicht

Oproep: presenteer jouw praktijkvoorbeeld tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’!

oudere vrouw tuiniert en zit op haar hurken

Blink jij als gemeente, organisatie of professional uit in het werken aan maatschappelijke vraagstukken op basis van onderbouwde kennis? En wil je jouw ervaringen graag met anderen delen? Meld jouw praktijkvoorbeeld dan aan voor het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’! Het congres vindt plaats op 10 maart (Zwolle) én 24 maart 2020 (Eindhoven). Aanmelden van praktijkvoorbeelden kan tot en met 3 november 2019.

Meer informatie over het congres

Kennis voor effectieve jeugdhulp

logo academische werkplaatsen jeugd

Weten of er kennis beschikbaar is over vraagstukken waar u binnen uw gemeente aan werkt? Op www.werkplaatsenjeugd.nl en op twitter via @WPJeugd delen de academische werkplaatsen jeugd kennis en opgedane ervaringen.

Ga naar de website

Zorg voor kinderen is niet een kwestie van je eigen hokjes afvinken

Om het kind écht centraal te kunnen stellen en daaromheen passende zorg te organiseren, is het cruciaal dat de JGZ samenwerkt binnen het sociaal domein. De invoering van de Jeugdwet in 2015 en de decentralisatie van de jeugdhulp naar gemeenten maakten samenwerken nog belangrijker. We vroegen dr. Frank van Leerdam wat nodig is voor een goede samenwerking.

Thema Sociaal Domein - interview met de expert

Wat werkt voor de jeugd

Voor gemeenten is het belangrijk kennis te hebben die helpt beslissingen te nemen rondom het aanbieden van jeugdhulp. Daarnaast is het ook goed om te weten met wie je kan samenwerken om de zorg voor de jeugd nog beter te maken. Wij willen met dit kennisprogramma gemeenten hierbij ondersteunen. Weten hoe? Ga naar de programmapagina of lees de publiekssamenvatting

Lees meer over het programma

Aanpak kindermishandeling

Kindermishandeling grijpt diep in het leven van kinderen in. De gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van het kind zijn groot, ook op latere leeftijd. Het is dan ook belangrijk om kindermishandeling daadkrachtig te bestrijden. Kennis vanuit ZonMw-projecten op het gebied van de aanpak van kindermishandeling overzichtelijk op een rij.

Lees meer

Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd

Hoe vergroot je de eigen kracht van gezinnen in armoede? Hoe versterk je de samenwerking tussen gezin, school en jeugdhulp? In het ZonMw-programma Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd werken gemeenten, praktijkinstellingen, universiteiten en hogescholen samen met ouders en jongeren in 12 academische werkplaatsen aan regionale vraagstukken. Zij brengen kennis samen die gemeenten en praktijkorganisaties ondersteunen bij de transformatie in de jeugdsector.

Ga naar het programma

Actueel

Volg via RSS

17 regio’s aan de slag met leren en verbeteren in de jeugdsector

Voor de subsidieronde ‘Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd Startimpuls’ zijn 17 aanvragen gehonoreerd. De samenwerkingsverbanden vormen de komende maanden met behulp van een Startimpuls een Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en bepalen gezamenlijk de doelen en inhoudelijke projecten.

Nieuws

Geef een impuls aan je werkplaats!

In een academische werkplaats bundelen praktijk, beleid, onderzoek, onderwijs, ouders en jongeren hun krachten. Uiteenlopende belangen en organisatieculturen kunnen het samenwerkingsproces echter lastig maken. Hoe maak je de overbrugging om tot een effectieve en duurzame samenwerking te komen? De handreiking ‘Geef een impuls aan je academische werkplaats’ biedt inzichten voor werkplaatsen die worstelen met samenwerken.

Elders gezien

Friese dialoogtafels bieden ruimte voor reflectie op het zorgtraject

Een hulpverleningstraject is in de praktijk vaak een complex proces dat zich niet altijd ontwikkelt zoals gewenst of verwacht. Om systematisch te kunnen evalueren welke factoren bevorderend en belemmerend werken in het zorgtraject, heeft de Academische Werkplaats Transformatie Jeugd Friesland (AWTJF) de Dialoogtafelmethodiek ontwikkeld. De dialoogtafel biedt jeugdigen, ouders en hulpverleners de ruimte om vanuit een gelijkwaardige positie te...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Yvonne Benard

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 51 75
E-mailadresYBenard@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website