Ouders, hulpverleners en leerkrachten worstelen met vragen als het gaat om hulp aan kinderen en jeugdigen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Krijgen misschien te veel jeugdigen met ADHD medicatie? Of zijn dit er juist te weinig? En is er wel altijd sprake van ADHD, of plakken we misschien te snel ‘etiketten’?
Effectievere psychosociale behandelingen voor kinderen met ADHD of druk gedrag, hun ouders en hun leerkrachten, én minder medicatiegebruik. Dat is wat het consortium wil bereiken. De resultaten uit het onderzoek bieden veel mogelijkheden tot verbetering van de bestaande aanpak. Projectleider Barbara van den Hoofdakker en therapeute Lianne van der Veen vertellen erover.
In de wetenschap is altijd alleen gekeken naar de bepekringen van ADHD. Martine Hoogman wilde met haar Veni-project een andere weg in slaan en is gaan onderzoeken naar een verband tussen ADHD en creativiteit. Om het beeld rondom ADHD uit te breiden gaat Hoogman dus creativiteit en de onderliggende neurobiologie onderzoeken. 'Ik hoop dat dat veel gaat bijdragen aan de manier waarop we met ADHD omgaan; er is nu nog een heel negatief stigma.’
Ouders van jeugdigen met de diagnose ADHD hebben baat bij een zo vroeg mogelijke ondersteuning bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kind. Deze JGZ-richtlijn richt zich op signalering, begeleiding en toeleiding naar diagnostiek. Bij deze richtlijn vind je meer informatie en training voor professionals, maar ook links naar informatie voor ouders.
Een groeiend aantal jeugdigen met ADHD-en druk gedrag blijkt in het hulpcircuit terecht te komen. Dit roept allerlei vragen op vanuit de samenleving en de wetenschap rond de beste aanpak van deze kinderen. Doel van de Academische Werkplaats is het stimuleren van gepaste zorg bij ADHD en druk gedrag.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben in samenwerking met een aantal onderzoekers van andere universiteiten een gids gepubliceerd met daarin de meest recente wetenschappelijke inzichten over diagnostiek en behandeling bij ADHD. Deze gids, "ADHD, een update", is bedoeld voor zowel zorgverleners als degenen die vanuit de gemeenten betrokken zijn bij de inkoop van zorg.
De afgelopen decennia kregen kinderen steeds vaker Ritalin voorgeschreven bij ADHD. Onderzoekers gingen na hoe zorgvuldig dit gebeurde en ook of het middel na 2 jaar nog werkt. Eén conclusie: de toepassing van de ADHD-richtlijn kan stukken beter.
Kinderen die druk en impulsief gedrag vertonen krijgen al snel de classificatie ADHD. Maar is dat label altijd nodig om passende hulp te bieden? Binnen de Academische Werkplaats ADHD en druk gedrag kijken wetenschappers verschillend tegen dit vraagstuk aan. In een recent verschenen artikel voor Kind en Adolescent gaan zij in op de voor- en nadelen van de ADHD-classificatie. En slaan zij een brug tussen 2 visies die lijnrecht tegenover elkaar...
Waar staan we in Nederland met de ADHD-zorg in 2020? Op deze vraag wilde oudervereniging Balans een zo goed en veelzijdig mogelijk antwoord krijgen. Daarom maakte zij in samenwerking met de Academische Werkplaats ADHD en Druk Gedrag een themadossier over dit onderwerp. Hierin vertellen onder andere wetenschappers, docenten en ouders over bijvoorbeeld het labelen van ADHD, leerkrachtprogramma’s als Druk in de Klas en het belang van...
Veel psychische stoornissen ontstaan vroeg in het leven met vaak levenslange gevolgen. Door vroeg in te grijpen kan de ontwikkeling, terugval of verergering van psychische stoornissen mogelijk worden voorkomen.
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit in Heerlen werkten aan een uitgebreide kennissynthese over de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen gedurende de levensloop. Het rapport van deze kennissynthese is nu verschenen.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Op 8 april 2021 vindt de digitale editie van Jeugd in Onderzoek plaats. Net als voorgaande jaren, staat ook dit jaar kennisuitwisseling en netwerken centraal.