Subsidie voor het versterken van leefstijladvies in de huisartsenpraktijk

Een zorggroep of huisartsorganisatie kan samen met een onderzoeksorganisatie en een gemeente subsidie aanvragen voor een project dat bijdraagt aan het verduurzamen en versterken van effectief leefstijladvies in de huisartsenpraktijk. Tot 2 augustus 2022 kan een projectidee worden ingediend voor de vandaag geopende subsidieoproep ‘Versterken preventie in de eerste lijn’. Op 2 juni is een digitale vragenbijeenkomst over deze oproep.

Waarom deze subsidieoproep?

De huisartsenpraktijk is meestal het eerste aanspreekpunt bij gezondheidsklachten. Veel huisartsen willen vaker de leefstijl van hun patiënten bespreken of hierover adviseren dan ze nu doen. Maar het bespreken van leefstijl en advies hierover komt vaak in de knel vanwege gebrek aan tijd van de huisarts, maar ook door handelingsverlegenheid en niet altijd goed weten waarnaar toe te verwijzen.

Met deze subsidieoproep willen we bijdragen aan het versterken van de verbinding tussen eerstelijnszorg, publieke gezondheidszorg en sociaal domein. Zodat professionals in de wijk elkaar (beter) leren kennen, elkaars taal leren spreken en elkaars taken en verantwoordelijkheden kennen. De projecten die in aanmerking komen voor subsidie, moeten gaan bijdragen aan een succesvol samenhangend en toegankelijk aanbod van preventie in de wijk.

Wie kan subsidie aanvragen?

Een projectidee kan worden ingediend door een samenwerkingsverband dat bestaat uit een zorggroep of lokale of regionale huisartsorganisatie samen met een onderzoeksorganisatie en een gemeente. Samenwerking met de volgende partijen en organisaties is een pré: GGD, ROS, Academische Werkplaats Publieke Gezondheid, Werkplaats Sociaal Domein en relevante beroepsverenigingen.

Hoe werkt het aanvragen van subsidie?

Er is budget om 4 projecten te honoreren met een maximum bedrag van € 400.000 per project. De maximale looptijd van de projecten is 4 jaar. Op onze website staat algemene informatie over het aanvragen van subsidie bij ZonMw, een infographic ‘In 10 stappen subsidie aanvragen’ en veelgestelde vragen over subsidie. De specifieke procedure voor deze oproep staat in de subsidieoproep ‘Versterken preventie in de eerste lijn’.

Digitale vragenbijeenkomst op 2 juni

Voor alle geïnteresseerden organiseren we op donderdag 2 juni 2022 van 15.00 – 16.00 u een digitale inloop via Zoom met de mogelijkheid om vragen te stellen over deze subsidieoproep. U bent van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. Wel verzoeken wij u de subsidieoproep goed door te lezen en uw vragen uiterlijk 25 mei 2022 te mailen naar implementatiepreventie@zonmw.nl.

Naar aanleiding van deze digitale bijeenkomst is nadien een lijst opgesteld met veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden.

Programmalijn Kennisbenutting en Implementatie

De programmalijn Kennisbenutting en implementatie is onderdeel van het Preventieprogramma 2019-2022 'Integraal en met kennis aan de slag'. Met deze programmalijn stimuleren we dat de kennis, voortkomend uit eerdere preventieprogramma's, wordt gebruikt en geïmplementeerd in de praktijk. Op het gebied van preventie is deze praktijk heel divers; professionals vanuit verschillende expertises werken samen aan de gezondheid van burgers.

Op de hoogte blijven?