Zo werken lokale consortia aan kennis en inzicht voor preventief gemeentebeleid

Projecten 'Aan de slag met preventie in uw gemeente' in beeld
Hoe stimuleer je het gebruik van erkende interventies en hoe bevorder je een brede lerende aanpak? In deze filmpjes laten de consortia van ‘Aan de slag met preventie in uw gemeente’ zien hoe zij dit aanpakken in gemeentelijke preventieprojecten.

Aan de slag met preventie in de Drentse gemeenten

In Drenthe kampen inwoners, meer dan gemiddeld in Nederland, met gezondheidsrisico’s en –problemen. Twaalf gemeenten zetten stevig in op een integrale aanpak om de gezondheid van hun inwoners te verbeteren.

Meer informatie vind je op de projectpagina Aan de slag met preventie in de Drentse gemeenten.

Bruggen naar gezond gewicht

Vijf gemeenten in Zaanstreek-Waterland werken samen aan een gezonde leefomgeving voor de jeugd én passende ondersteuning voor gezinnen waar al sprake is van overgewicht.

Meer informatie vind je op de projectpagina Bruggen naar gezond gewicht in Zaanstreek-Waterland.

Samen in beweging met kwetsbare bewoners

Lichamelijke beweging en sociaal actief zijn dragen bij aan goede gezondheid in de breedste zin. Zes gemeenten uit de regio IJsselland en de Achterhoek brengen met een brede, integrale aanpak hun kwetsbare bewoners, zoals ouderen, letterlijk én figuurlijk in beweging.

Meer informatie vind je op de projectpagina Samen in beweging met kwetsbare inwoners in Oost-Nederland.

Samen leren voor gezond gewicht in Rivierenland

Maasdriel, Tiel, Culemborg en West-Betuwe werken samen aan een gezondere toekomst voor de inwoners van Rivierenland. Dit doen ze door inwoners te betrekken en door de inzet van kennis die in het land al beschikbaar is.

Meer informatie vind je op de projectpagina Samen leren voor gezond gewicht in Rivierenland.

Senioren sterker maken: fysiek en sociaal

De gemeenten Rotterdam, Vlaardingen, Papendrecht en Dordrecht versterken samen het integrale en preventieve gezondheidsbeleid, gericht op senioren. Dat doen ze door de inzet van erkende interventies.

Meer informatie vind je op de projectpagina Ouderen sterker maken: fysiek en sociaal.

Wijzer in de wijk

Alphen aan de Rijn, Den Haag en Leiden werken aan het wijkgericht terugdringen van gezondheidsachterstanden. Hoe bieden zij de inwoners de benodigde ondersteuning?

Meer informatie vind je op de projectpagina Wijzer in de Wijk.

Over ‘Aan de slag met preventie in uw gemeente’

Gemeenten spelen een belangrijke rol in een betere gezondheid van hun inwoners en in het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen wijken. Met onderzoek willen we hen ondersteunen in de dagelijkse uitvoeringspraktijk, onder meer door het gebruik van erkende interventies te stimuleren. Deze interventies zijn veelal ontwikkeld met financiering van ZonMw.