Blogreeks: ME/CVS-onderzoek in beeld

ME/CVS lab onderzoek
Het is niet bekend wat ME/CVS veroorzaakt en dat maakt het behandelen van deze ziekte lastig. Biomedisch onderzoek moet daar verandering in brengen. ZonMw financiert onderzoeken naar ME/CVS die een effectieve behandeling dichterbij moet brengen. In deze blogreeks vertellen onderzoekers wat ze gaan doen en wat hun onderzoek moet gaan opleveren.

De onderzoeken die in deze blogreeks aan bod komen worden gefinancierd vanuit het ZonMw-onderzoeksprogramma ME/CVS. Het doel van dat programma is  om de gezondheid, kwaliteit van leven en maatschappelijke positie van ME/CVS-patiënten te verbeteren. Op deze pagina leest u meer over dit programma. 

10 onderzoeken, 2 consortia

De 10 onderzoeken uit deze blogreeks maken onderdeel uit van 2 samenwerkingsverbanden, ook wel 'consortia' genoemd. Binnen de consortia werken partijen met elkaar samen in de uitvoering van gedegen biomedisch onderzoek naar ME/CVS. Ook zorgen de consortia voor data-uitwisseling en beheren zij de biobanken, waarin lichaamsmaterialen van patiënten verzameld worden die gebruikt worden voor verder onderzoek. In dit nieuwsbericht leest u meer over de onderzoeken en de consortia. 

Binnen het onderzoeksprogramma ME/CVS financiert ZonMw het NNMCB-consortium en het ME/CFS Lines consortium. In dit interview vertellen de consortiumleiders meer over hun samenwerking en wat deze moet gaan opleveren. 

Afbeelding
Portretfoto Inge Zijdewind

Blog 1: ME/CVS beter begrijpen door klachten na inspanning te volgen

Bij ME/CVS-patiënten leidt inspanning tot een verergering van klachten. Waarom dit zo is, is nog onduidelijk. Daarom gaan Inge Zijdewind en Leda Maffei (UMCG) dit onderzoeken.
Afbeelding
Man van gemiddelde leeftijd met middellang krullend, bruin haar met een blauwe blouse aan. Hij staat buiten in de stad

Blog 2: leren van PAIS om ME/CVS te begrijpen

Patiënten met ME/CVS hebben vaak dezelfde klachten als mensen met andere postinfectieuze aandoeningen. Volgens Ruud Raijmakers (Radboudumc) is het daarom slim om naar deze andere ziektebeelden te kijken om ME/CVS beter te begrijpen.
Afbeelding
Een close-up portretfoto van Cindy Boer

Blog 3: rol van genen bij ontwikkeling van ME/CVS

Welke rol spelen genen bij de ontwikkeling van de ziekte ME/CVS? Geneticus Cindy Boer wil deze vragen beantwoorden met onderzoek naar de ziekte ME/CVS.
Afbeelding

Blog 4: Behandeling voor ME/CVS met immuunhandtekeningen

Immunoloog Wim Dik onderzoekt of een immuunhandtekening, het patroon van een ontregeld afweersysteem, in kaart kan worden gebracht zodat er effectieve behandeling ontwikkeld kan worden voor ME/CVS.
Afbeelding
Rob Wüst

Blog 5: wat verandert er in de skeletspieren en het bloed bij ME/CVS?

Mensen met ME/CVS ervaren veel spiergerelateerde klachten, zoals vermoeidheid en spierpijn. Inspanning maakt de klachten nog erger. Wat gebeurt er precies in de skeletspieren en het bloed, en welke rol speelt het afweersysteem hierbij? Onderzoeker Rob Wüst wil hierachter komen.
Afbeelding

Blog 6: de rol van een ontregelde afweer bij het ontstaan van ME/CVS

Er is tot nu toe geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van de ziekte ME/CVS. Onderzoekers denken aan een ontregelde afweer op ziekteverwekkers en een veranderd darmmicrobioom. Alexandra Zhernakova en Thomas Vogl doen daar onderzoek naar.

Tekst: Ilse Bos, Fotografie: Robert Tjalondo