Vrouwspecifieke gezondheid
Aanleiding
In december 2023 is het rapport ‘Maatschappelijke acceptatie vrouwspecifieke aandoeningen’ aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In dit rapport werd duidelijk dat door kennisachterstand, onvoldoende aandacht, gebrekkige voorlichting en gebrek aan samenwerking, veel vrouwen onbegrepen klachten en misdiagnoses ervaren. Ook zit er voor hen lange tijd tot de juiste diagnose en is er sprake van onbehandelde aandoeningen. Dit heeft grote impact op de kwaliteit van leven van vrouwen, maar ook grote sociale en maatschappelijke impact door bijvoorbeeld verhoogd ziekteverzuim en verminderde arbeidsparticipatie. Dit was directe aanleiding voor de minister om geld beschikbaar te stellen voor het Kennisprogramma Vrouwspecifieke gezondheid.
Doel
Het kennisprogramma Vrouwspecifieke gezondheid zet in op meer kennis en aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen en vrouwspecifieke somatische gezondheidsproblematiek. Ook wil het programma de diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen verbeteren. Dit moet ervoor zorgen dat vrouwen eerder de benodigde hulp zoeken en passende zorg krijgen voor vrouwspecifieke gezondheidsproblemen.
Over dit programma
Om de doelstelling van het programma te behalen, richt het programma zich op kennisontwikkeling voor zowel gynaecologische aandoeningen als vrouwspecifieke problematiek bij andere somatische aandoeningen. Daarnaast is het nodig om te werken aan samenwerking, infrastructuur, netwerkvorming, toepassing van kennis in de zorgpraktijk en onderwijs, en bewustwording over de problematiek.
Het programma wordt daarom uitgewerkt rond 3 programmalijnen:
Programmalijn 1: Kennisontwikkeling gynaecologische aandoeningen
Nieuwe kennisontwikkeling, gericht op drie aandoeningen die geïdentificeerd zijn in het rapport ‘Maatschappelijke acceptatie vrouwspecifieke aandoeningen’:
- bekkenbodemproblemen
- cyclusstoornissen en cyclusgerelateerde buikpijn
- hormoongerelateerde aandoeningen
Onderzoek dat in deze programmalijn gefinancierd wordt, moet aansluiten bij de wetenschappelijke agenda die op deze thema’s wordt uitgewerkt.
Programmalijn 2: Kennisontwikkeling vrouwspecifieke problematiek bij niet-gynaecologische somatische specialismen
Nieuwe kennisontwikkeling, gericht op 1) aandoeningen die voornamelijk bij vrouwen voorkomen en tot nu toe in onderzoek onderbelicht zijn en 2) voor vrouwen tot lange zoektochten tot diagnose kunnen leiden in de zorg, omdat ze gepaard gaan met vaak langdurig onverklaarde of onbegrepen klachten. Aandoeningen waar deze programmalijn zich op richt zijn migraine en auto-immuunziektes.
Programmalijn 3: Netwerkvorming en infrastructuur, implementatie en bewustwording
Bevorderen van samenwerking, kennisuitwisseling en kennisdeling op het gebied van vrouwspecifieke gezondheid. Daarvoor wordt allereerst de vorming van een landelijk multidisciplinair samenwerkingsverband gestimuleerd. Dit netwerk zal bestaan uit betrokken medisch professionals, zorgprofessionals, patiënten(verenigingen) en andere relevante organisaties zoals zorgverzekeraars en werkgevers. Daarnaast zal binnen het netwerk ook een platform ontwikkeld worden, waarop betrouwbare kennis over vrouwspecifieke gezondheid samenkomt. Ook is er een rol voor het platform weggelegd voor het gebruik, het verder verspreiden en de implementatie van nieuwe en reeds ontwikkelde kennis, aanpakken en interventies.
Het Kennisprogramma loopt van 2024 t/m 2030 met een totaalbudget van €15 miljoen. In de loop van het programma zullen verschillende subsidierondes worden ingezet, passend bij de 3 programmalijnen. Daarnaast zal actief de samenwerking gezocht worden met subsidieprogramma’s binnen en buiten ZonMw voor een zo groot mogelijke impact.
Meer informatie
Artikelen
-
Vrouwelijke statushouders vinden stap na stap hun weg naar de arbeidsmarkt
Het project Zelfie van de gemeente ’s Hertogenbosch helpt...
-
‘Veel vrouwen met onverklaarde klachten lopen lang rond met een diepe eenzaamheid’
Door een tekort aan kennis over het vrouwenlichaam hebben veel...
-
Wetenschappelijke basis transgenderzorg moet breder en steviger
In de transgenderzorg moet meer aandacht komen voor de grote...