Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Door samenwerking met ervaringsdeskundigen sluit onderzoek beter aan op de praktijk. Dat betekent meer concreet resultaat voor iedereen; van wetenschapper tot professional en ervaringsdeskundige. ZonMw stimuleert participatie daarom in al haar projecten en onderzoeken.

Onderwerpen

Uitgelicht

Laat u inspireren met deze participatiespecial!

Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Hoe kan je er concreet mee aan de slag? En participatie in coronatijd, hoe pak je dat aan? Je leest het in onze nieuwsbriefspecial.

Naar de nieuwsbrief

Video: waarom is participatie zo belangrijk?

Participatie neemt bij onderzoek en projecten een steeds grotere rol in. Maar waarom is het zo belangrijk? En wat levert het op? Wetenschappers, ervaringsdeskundigen en Véronique Timmerhuis, de directeur van ZonMw, vertellen daar meer over in deze video.

Bekijk de video

Participatie in onderzoek: ‘Als er geen blauwdruk is, hoe doe je het dan?’

Portret Christine Dedding

Dat goed onderzoek en inbreng van ervaringsdeskundigen hand in hand gaan, is inmiddels gemeengoed. Maar hoe krijgt die participatie op de beste manier vorm? We vragen het Christine Dedding, die gespecialiseerd is in participatie en co-creatie. ‘We moeten meer naar buiten toe.’

Ik wil meer weten over participatie

Participatie bij fundamenteel onderzoek is onmogelijk. Toch?

Een aantal onderzoekers reageren op deze stelling. Ze vertellen over hun ervaringen met participatie in het onderzoek dat vaak ver af staat van de mensen waar het om gaat. Of kunnen zij juist een hele waardevolle toevoeging aan het onderzoek geven?

Bekijk de video

Eerste hulp bij verward gedrag

Mensen met verward gedrag op straat hebben niet zelden complexe gezondheidsproblemen. Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate beproefde een nieuwe manier om hen op te vangen, waarbij een ervaringsdeskundige ze mede begeleidt.

Lees het Mediator-artikel

Ervaringsdeskundigen aan het woord: van tienermoeder tot powervrouw

Chiara Vanenburg en Melissa Ruts vertellen vanuit hun ervaring als tienermoeder hoe belangrijk het is om als ervaringsdeskundige een bijdrage te leveren aan onderzoek en op die manier tienermoeders te kunnen helpen.

Lees hun blog

Tips en tools

Participatiekompas

Kompas

De ervaring met participatie groeit. Om kennis en ervaring uit te wisselen, bundelt het Participatiekompas die projecten en onderzoeken. Dat biedt een bron voor praktische handvatten en inspirerende voorbeelden voor onderzoekers, zorgverleners, beleidsmakers en patiëntenorganisaties.

Naar het Participatiekompas

Must read: Een 10 voor patiëntenparticipatie!

Afbeelding voorkant publicatie Een 10 voor patiëntenparticipatie

Er is afgelopen jaren veel op het vlak van participatie ontwikkeld om op voort te bouwen. Niemand hoeft bij nul te beginnen. Deze bondige publicatie - verschenen als afronding van het programma Patiëntenparticipatie -  bundelt de belangrijkste opbrengsten en inzichten. Welke hindernissen kun je tegenkomen? Wat valt er te leren van elkaars bloopers? Ook nodigt het boek uit om te kijken naar uitdagingen voor de toekomst.

Bekijk de publicatie

Kickstarter voor onderzoekers

Vrouw kijkt naar laptop

Speciaal voor onderzoekers is er de Kickstarter, met informatie gericht op participatie van patiëntenorganisaties in medisch onderzoek. Want hoe start je een samenwerking met betrokkenen? En wat zijn daarbij de valkuilen en succesfactoren?

Naar de Kickstarter

Tips voor succesvolle inclusie in jeugdonderzoek

afbeelding uit de publicatie

Wetenschappelijk onderzoek staat of valt bij het includeren van voldoende én de juiste respondenten. In de praktijk valt het werven van deelnemers aan een studie soms tegen. Hoe voorkom je vertraging in je onderzoek doordat de inclusie niet vlot genoeg verloopt? In deze publicatie vindt u 5 tips om beter beslagen ten ijs te komen. De publicatie richt zich specifiek op jeugd, maar zijn breder toepasbaar.

bekijk de publicatie

Actueel

Wel of niet voorschrijven: preventieve medicatie voor hart- en vaatziekten bij 80-plussers

Is het zinvol ouderen in verpleeghuizen preventief medicijnen te geven om hart- en vaatziekten te voorkomen? Wanneer zijn deze middelen erger dan de eventuele kwaal? Specialist ouderengeneeskunde in opleiding Milly van der Ploeg liet deskundigen en patiënten hierover discussiëren. Zij ontwikkelt nu een schaal die artsen moet helpen de juiste balans te vinden in het voorschrijven van deze medicatie.

Portretfoto Milly van der Ploeg
Pagina

Magazine Patiëntenfederatie over impact en bereik

Patiëntenorganisaties zijn vaak langdurig betrokken bij veranderingsprocessen in de zorg. Zo blijkt uit een recent magazine van Patiëntenfederatie Nederland. Het magazine 'Het ware verhaal van impact en bereik' laat zien hoe drie patiëntenorganisaties bezig zijn om de zorg voor hun achterban te verbeteren. Zij zijn de stem van de patiënt in deze processen en dus onontbeerlijk. Maar het vraagt veel, het zijn langdurige processen die door Stichting...

voorblad magazine 'het ware verhaal over impact en bereik' van de Patiëntenfederatie
Elders gezien

Tussen persoonlijke ervaringen en professionele eisen

Kinder- en jeugdpsychiater prof. dr. Robert Vermeiren interviewt Marjo Boer, bestuurslid van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd) over het ZonMw-project Ontwikkelen kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen binnen de GGZ. Zo vraagt Vermeiren of beroepseisen en protocollen niet met de unieke ervaringskennis wringen.

Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk – Aanvullingsronde 4a

Onderwerpen

  • Maatschappelijke diensttijd
  • Partnerschappen MDT
  • Versterken, verbinden, opschalen en landelijke dekking
  • Maatschappelijke impact, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten
  • Gericht op alle jongeren van 14-27 jaar

Onderdeel van programma

Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd

Geplaatst op

4 juni 2020

Deadline

7 september 2020,
15.00 uur

Bekijk

Pilot Cirkelen Rond Je Onderzoek Fase I

Onderwerpen

  • Onderzoeksvoorstel schrijven dat aansluit op een praktijkkwestie
  • Duurzaam samenwerkingsverband ontwikkelen
  • Zingeving cliënten in de Langdurige Zorg en Ondersteuning
  • Versterken van de relatie tussen cliënten, naasten en/of mantelzorgers en zorgprofessionals en ondersteuningsprofessionals

Onderdeel van programma

Langdurige Zorg en Ondersteuning

Geplaatst op

6 augustus 2020

Deadline

17 september 2020,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

portret Jolanda Huizer

Jolanda Huizer

Coördinator Patiëntenparticipatie

+31703495257
huizer@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website