Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Door samenwerking met ervaringsdeskundigen sluit onderzoek beter aan op de praktijk. Dat betekent meer concreet resultaat voor iedereen; van wetenschapper tot professional en ervaringsdeskundige. ZonMw stimuleert participatie daarom in al haar projecten en onderzoeken.

Onderwerpen

Uitgelicht

Onderzoeksresultaten ‘Verkenning inzet ervaringdeskundigen’

De resultaten zijn bekend van het onderzoek ‘Verkenning inzet ervaringsdeskundigen’. De inzet van ervaringsdeskundigen werd onderzocht in 300 ZonMw-projecten over verward gedrag en in 36 projecten voor en door ervaringsdeskundigen.

Bekijk de bevindingen

Video: waarom is participatie zo belangrijk?

Participatie neemt bij onderzoek en projecten een steeds grotere rol in. Maar waarom is het zo belangrijk? En wat levert het op? Wetenschappers, ervaringsdeskundigen en Véronique Timmerhuis, de directeur van ZonMw, vertellen daar meer over in deze video.

Bekijk de video

Participatie in onderzoek: ‘Als er geen blauwdruk is, hoe doe je het dan?’

Portret Christine Dedding

Dat goed onderzoek en inbreng van ervaringsdeskundigen hand in hand gaan, is inmiddels gemeengoed. Maar hoe krijgt die participatie op de beste manier vorm? We vragen het Christine Dedding, die gespecialiseerd is in participatie en co-creatie. ‘We moeten meer naar buiten toe.’

Ik wil meer weten over participatie

Participatie bij fundamenteel onderzoek is onmogelijk. Toch?

Een aantal onderzoekers reageren op deze stelling. Ze vertellen over hun ervaringen met participatie in het onderzoek dat vaak ver af staat van de mensen waar het om gaat. Of kunnen zij juist een hele waardevolle toevoeging aan het onderzoek geven?

Bekijk de video

Ervaringsdeskundigen aan het woord: van tienermoeder tot powervrouw

Chiara Vanenburg en Melissa Ruts vertellen vanuit hun ervaring als tienermoeder hoe belangrijk het is om als ervaringsdeskundige een bijdrage te leveren aan onderzoek en op die manier tienermoeders te kunnen helpen.

Lees hun blog

Eerste hulp bij verward gedrag

Mensen met verward gedrag op straat hebben niet zelden complexe gezondheidsproblemen. Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate beproefde een nieuwe manier om hen op te vangen, waarbij een ervaringsdeskundige ze mede begeleidt.

Lees het Mediator-artikel

Tips en tools

Kickstarter voor onderzoekers

Vrouw kijkt naar laptop

Speciaal voor onderzoekers is er de Kickstarter, met informatie gericht op participatie van patiëntenorganisaties in medisch onderzoek. Want hoe start je een samenwerking met betrokkenen? En wat zijn daarbij de valkuilen en succesfactoren?

Naar de Kickstarter

Participatiekompas

Kompas

De ervaring met participatie groeit. Om kennis en ervaring uit te wisselen, bundelt het Participatiekompas die projecten en onderzoeken. Dat biedt een bron voor praktische handvatten en inspirerende voorbeelden voor onderzoekers, zorgverleners, beleidsmakers en patiëntenorganisaties.

Naar het Participatiekompas

Laat u inspireren met deze participatiespecial!

Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Hoe kan je er concreet mee aan de slag? En participatie in coronatijd, hoe pak je dat aan? Je leest het in onze nieuwsbriefspecial.

Naar de nieuwsbrief

Tips voor succesvolle inclusie in jeugdonderzoek

afbeelding uit de publicatie

Wetenschappelijk onderzoek staat of valt bij het includeren van voldoende én de juiste respondenten. In de praktijk valt het werven van deelnemers aan een studie soms tegen. Hoe voorkom je vertraging in je onderzoek doordat de inclusie niet vlot genoeg verloopt? In deze publicatie vindt u 5 tips om beter beslagen ten ijs te komen. De publicatie richt zich specifiek op jeugd, maar zijn breder toepasbaar.

bekijk de publicatie

Must read: Een 10 voor patiëntenparticipatie!

Afbeelding voorkant publicatie Een 10 voor patiëntenparticipatie

Er is afgelopen jaren veel op het vlak van participatie ontwikkeld om op voort te bouwen. Niemand hoeft bij nul te beginnen. Deze bondige publicatie - verschenen als afronding van het programma Patiëntenparticipatie -  bundelt de belangrijkste opbrengsten en inzichten. Welke hindernissen kun je tegenkomen? Wat valt er te leren van elkaars bloopers? Ook nodigt het boek uit om te kijken naar uitdagingen voor de toekomst.

Bekijk de publicatie

Ervaringsverhalen

Succesvolle participatie begint met elkaar leren kennen en begrijpen. Ervaringsverhalen kunnen daarbij helpen. Een aantal websites verzamelt en bundelt deze verhalen: 

Actueel

Kwetsbaarheid is kracht

Wat is er voor nodig om te zorgen dat jongeren met psychische kwetsbaarheid ongehinderd deel kunnen nemen aan het dagelijks leven? Het jongerenteam van Koplopers ging hierover in gesprek met professionals en leeftijdsgenoten. Met als doel: stigma’s wegnemen en de participatie van jongeren in onderwijs, welzijn en werk bevorderen. De resultaten van hun ontmoetingen lees je terug in het digitale magazine Kwetsbaarheid is kracht.

Elders gezien

Verpleegkundige hartzorg op afstand

Patiënten met chronisch hartfalen kunnen met gebruik van technologie een deel van de zorg thuis ontvangen. Deze innovatieve manier van zorg verlenen aan patiënten die in de thuissituatie werken aan hun herstel is in de praktijk ontwikkeld en wordt door zowel verpleegkundigen als patiënten bijzonder gewaardeerd. Senior onderzoeker Annemarie van Hout vertelt hoe dit ook in andere zorgsettingen kan worden ingezet.

Portetfoto Annemarie van Hout
Pagina
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

portret Jolanda Huizer

Jolanda Huizer

Coördinator Patiëntenparticipatie

+31703495257
huizer@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website