Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Door samenwerking met ervaringsdeskundigen sluit onderzoek beter aan op de praktijk. Dat betekent meer concreet resultaat voor iedereen; van wetenschapper tot professional en ervaringsdeskundige. ZonMw stimuleert participatie daarom in al haar projecten en onderzoeken.
Hoe kan het Actieprogramma Grip op Onbegrip bijdragen aan het versterken van de positie van ervaringsdeskundigen? Met een expertbijeenkomst werd input verzameld om hier richting aan te geven.
Binnen het programma Vroege Opsporing loopt een experiment met een maatschappelijk panel waarin maatschappelijke organisaties en patiëntverenigingen vertegenwoordigd zijn. Zij denken mee over de onderzoeksprogrammering.
Kijk in 3 minuten een compilatie van afgelopen 6 talkshows! Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met talkshow, podcasts en publicaties.
Dat goed onderzoek en inbreng van ervaringsdeskundigen hand in hand gaan, is inmiddels gemeengoed. Maar hoe krijgt die participatie op de beste manier vorm? We vragen het Christine Dedding, die gespecialiseerd is in participatie en co-creatie. ‘We moeten meer naar buiten toe.’
Jongeren betrekken bij het subsidieproces gebeurt steeds vaker. Want als je projecten ontwikkeld voor jongeren, moet je ook laten beoordelen dóór jongeren. Beoordelaar en commissielid Robbert van Ettekoven (18) doet dit voor maatschappelijke diensttijd-projecten. Hij vertelt in dit interview hoe dit in zijn werk gaat én geeft tips over hoe je jouw project beter aan kunt laten sluiten op jongeren.
Participatie neemt bij onderzoek en projecten een steeds grotere rol in. Maar waarom is het zo belangrijk? En wat levert het op? Wetenschappers, ervaringsdeskundigen en Véronique Timmerhuis, de directeur van ZonMw, vertellen daar meer over in deze video.
Veel mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen momenteel niet de mogelijkheid om het werk te doen waar zij voor gekozen hebben. En dat terwijl de krapte op de arbeidsmarkt enorm is. Door de inzet van technologische en/of sociale innovaties en het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving zouden deze mensen werk kunnen doen dat past bij hun mogelijkheden en ambities. Om de arbeidsparticipatie van deze groepen te stimuleren en...
Goede communicatie is de basis voor goede zorg en het adequaat afstemmen van de zorg op de zorgvraag, behoeftes en wensen van cliënten. In Nederland wonen bijna 2,5 miljoen mensen met een andere moedertaal dan Nederlands. Bij een aanzienlijk deel van hen belemmert een taalbarrière de communicatie met zorgverleners. Daarom financieren we de ontwikkeling van een generieke module omgaan met taalbarrières in de zorg en het sociaal domein.
NWO kondigt de openstelling aan van een nieuwe KIC-call met de titel: ‘Meedoen op de arbeidsmarkt: innovatieve oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte’. Nieuw onderzoek door interdisciplinaire publiek-private consortia is nodig om de arbeidsparticipatie van deze groepen te stimuleren en faciliteren. De publicatie van de call for proposals wordt begin augustus 2022 verwacht.
Hoe kan het Actieprogramma Grip op Onbegrip bijdragen aan het versterken van de positie van ervaringsdeskundigen? Met een expertbijeenkomst werd input verzameld om hier richting aan te geven. Bekijk een uitgebreide impressie van de bijeenkomst.
Pagina
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
ZonMw-publicaties
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.
Bent u expert of ervaringsdeskundige in OneHealth? Kom dan naar ons jaarlijkse symposium van Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid. Met u praten we daar graag over circulaire landbouw in relatie tot veehouderij en humane gezondheid. Tot ziens op 14 oktober in Arnhem!