Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Door samenwerking met ervaringsdeskundigen sluit onderzoek beter aan op de praktijk. Dat betekent meer concreet resultaat voor iedereen; van wetenschapper tot professional en ervaringsdeskundige. ZonMw stimuleert participatie daarom in al haar projecten en onderzoeken.
In 2020 werd hard gewerkt aan een onderzoeksagenda over de ziekte ME/CVS. Patiënten speelden een grote rol in de totstandkoming van deze agenda. In deze publicatie blikken de 4 patiëntenvertegenwoordigers uit de stuurgroep terug op het afgelopen jaar. Wat vonden zij van hun rol? En hebben zij tips voor mensen die met patiënten samen willen werken?
Van januari tot en met juni 2021 besteden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Dat doen we door middel van een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.
Hoe breng je de rol van ervaringsdeskundigen in de wetenschap een stap verder? Oud PGOsupport-bestuurder Joos Vaessens gaat hiermee als kwartiermaker aan de slag. In dit kennismakingsinterview lees je wat zijn drijfveren zijn en wat de plannen voor het komende half jaar zijn.
Participatie neemt bij onderzoek en projecten een steeds grotere rol in. Maar waarom is het zo belangrijk? En wat levert het op? Wetenschappers, ervaringsdeskundigen en Véronique Timmerhuis, de directeur van ZonMw, vertellen daar meer over in deze video.
Ervaringsdeskundigen zorgen dat onderzoek beter aansluit op de dagelijkse praktijk. We weten het inmiddels. Maar hoe moet dit dan? Onderzoek van Bente van Oort naar jongerenparticipatie levert inzicht en tips voor wetenschappers om dit samen te ontdekken. ‘Dat is eigenlijk wat participatie is: samen leren.’
Dat goed onderzoek en inbreng van ervaringsdeskundigen hand in hand gaan, is inmiddels gemeengoed. Maar hoe krijgt die participatie op de beste manier vorm? We vragen het Christine Dedding, die gespecialiseerd is in participatie en co-creatie. ‘We moeten meer naar buiten toe.’
De tweede leergang van EUPATI NL komt eraan. Dé opleiding die patiëntenvertegenwoordigers op het juiste kennis- en vaardigheidsniveau brengt om volwaardig te participeren als gesprekspartner bij geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling. Interesse? Meld je uiterlijk 14 mei aan!
STYPA is een training bedoeld voor jonge patiëntvertegenwoordigers (tussen de 18 en 30 jaar). Het doel is om jonge patiënten alles te leren wat ze moeten weten over belangenbehartiging van patiënten. Dit jaar vindt de training online plaats in de periode mei-oktober. Aanmelden kan tot en met 18 april. Lees meer of meld je aan!
Er is steeds meer aandacht voor cliëntenparticipatie bij de ontwikkeling van richtlijnen. Het opzetten van betekenisvolle participatie kan echter best lastig zijn. Het Athena Instituut van de Vrije Universiteit ontwikkelde daarom een roadmap voor richtlijnontwikkeling die naast inspiratie ook handvatten biedt om participatie van ouders, jongeren en kinderen vorm te geven binnen richtlijnontwikkeling.
Een vernieuwende aanpak voor een maatschappelijk vraagstuk. In de subsidieoproep ‘Innovaties in de jeugdsector’ is ruimte voor het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe innovatieve werkwijzen in de jeugdsector. Die aansluit bij de leefwereld en behoefte van kinderen, jongeren en gezinnen, samen met alle betrokkenen en vaak dwars door bestaande domeinen heen. Projectideeën kunnen door onderzoeksorganisaties worden ingediend tot 25 mei 2021, 14.00...
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Professionals & onderwijs - Ondersteuning werkveld.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Financiering & organisatie - Slim organiseren.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Beweging in kwetsbaarheid - Blik op de toekomst.
Ook in 2021 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) de Masterclass ‘Jongerenparticipatie in onderzoek’. Dit jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen op 17 september of 8 oktober. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is geheel digitaal. Meld u nu aan via onderstaande link.