Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Door samenwerking met ervaringsdeskundigen sluit onderzoek beter aan op de praktijk. Dat betekent meer concreet resultaat voor iedereen; van wetenschapper tot professional en ervaringsdeskundige. ZonMw stimuleert participatie daarom in al haar projecten en onderzoeken.

Onderwerpen

Uitgelicht

Kleurrijk Almere: ‘Goed luisteren naar verhalen en ervaringen van oudere migranten is goud waard’

Netwerk Kleurrijk Almere wil de zorg en het welzijnsaanbod voor ouderen met een migratieachtergrond verbeteren. In het project spelen ervaringsdeskundigen van diverse herkomst een sleutelrol.

Lees het interview

Een impuls geven aan de inzet van ervaringsdeskundigen

Hoe kan het Actieprogramma Grip op Onbegrip bijdragen aan het versterken van de positie van ervaringsdeskundigen? Met een expertbijeenkomst werd input verzameld om hier richting aan te geven.

Bekijk een uitgebreide impressie van de bijeenkomst

“We gaan het gesprek aan met de burger”

Binnen het programma Vroege Opsporing loopt een experiment met een maatschappelijk panel waarin maatschappelijke organisaties en patiëntverenigingen vertegenwoordigd zijn. Zij denken mee over de onderzoeksprogrammering.

Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat?

Inclusie van (psychisch) kwetsbare mensen

Kijk in 3 minuten een compilatie van afgelopen 6 talkshows! Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met talkshow, podcasts en publicaties.

Bekijk de compilatievideo

Participatie in onderzoek: ‘Als er geen blauwdruk is, hoe doe je het dan?’

Portret Christine Dedding

Dat goed onderzoek en inbreng van ervaringsdeskundigen hand in hand gaan, is inmiddels gemeengoed. Maar hoe krijgt die participatie op de beste manier vorm? We vragen het Christine Dedding, die gespecialiseerd is in participatie en co-creatie. ‘We moeten meer naar buiten toe.’

Ik wil meer weten over participatie

'Door mijn inbreng sluiten MDT-projecten beter aan bij jongeren’

Portret Robbert

Jongeren betrekken bij het subsidieproces gebeurt steeds vaker. Want als je projecten ontwikkeld voor jongeren, moet je ook laten beoordelen dóór jongeren. Beoordelaar en commissielid Robbert van Ettekoven (18) doet dit voor maatschappelijke diensttijd-projecten. Hij vertelt in dit interview hoe dit in zijn werk gaat én geeft tips over hoe je jouw project beter aan kunt laten sluiten op jongeren.

Lees het interview

Video: waarom is participatie zo belangrijk?

Participatie neemt bij onderzoek en projecten een steeds grotere rol in. Maar waarom is het zo belangrijk? En wat levert het op? Wetenschappers, ervaringsdeskundigen en Véronique Timmerhuis, de directeur van ZonMw, vertellen daar meer over in deze video.

Bekijk de video

Tips en tools

Actueel

Webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’

Heb jij het webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’ gemist tijdens de Slimme Zorg Estafette afgelopen februari? Goed nieuws! Wegens groot succes organiseert VitaValley, de ondersteuningsorganisatie van de Stimuleringsregeling E-health Thuis, het webinar nóg een keer. Dit doen zij samen met het Vliegwiel, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn en RegioPlus. Ben jij erbij?

Nieuws

3 nieuwe subsidieoproepen voor belangenbehartigende organisaties

Het programma Voor elkaar! is met een jaar verlengd. Daardoor kunnen we extra subsidierondes openstellen voor projecten die voor en door patiëntenorganisaties (of andere belangenbehartigende organisaties) worden uitgevoerd. Er zijn 3 subsidierondes waarvoor aanvragen ingediend kunnen worden. In dit nieuwsbericht lees je daar meer over.

Nieuws

In gesprek over de dag van morgen

Hoe krijgen zorg- en welzijnsprofessionals een beter beeld van wat ouderen belangrijk vinden in hun leven? En hoe kun je ervoor zorgen dat het ook gemakkelijker wordt voor de doelgroep om hierover te praten? Deze vragen staan centraal in het GENERO-netwerk en samen met de doelgroep ontwikkelden zij het wensenboekje: In gesprek over de dag van morgen. Zo gaan zij samen aan de slag met proactieve zorgplanning.

Pagina

‘Welkome Wijk’ bijeenkomsten leren wijkbewoners meer over psychische kwetsbaarheid

Er is nog veel onbekendheid en onbegrip rondom psychische kwetsbaarheden zoals een depressie of verslaving. De lokale ‘Welkome Wijk’ bewustwordingsbijeenkomsten brengen daar verandering in. Lees wat deze bijeenkomsten zo effectief maakt. En hoe u als professional, vrijwilliger of ervaringsdeskundige zelf aan de slag kunt met de Welkome Wijk aanpak.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

NWA Synergiethema: Kwetsbaarheid en weerbaarheid in een online samenleving

Onderwerpen

  • Waarin, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, onderscheidt de online samenleving zich van de offline samenleving, bezien vanuit de verantwoordelijkheden van de overheid?
  • Hoe en waar, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, is het onderscheid in een online versus offline samenleving zichtbaar in de organisatie van onder andere het onderwijs, zorg, veiligheid, mobiliteit, arbeidsmarkt en de woon- leef- en (voedsel-)omgeving? • Welke nieuwe kwetsbaarheden en nieuwe vormen van weerbaarheid zijn het gevolg van de online samenleving?
  • Hoe kan de weerbaarheid van bepaalde (groepen) mensen in de online samenleving worden gewaarborgd/vergroot en de kwetsbaarheid worden voorkomen/beperkt?
  • Welke implicaties, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, brengen de verdere uitbreidingen in de online omgeving voor verantwoordelijkheden van de overheid? Te denken valt aan onder meer ontwikkelingen als metaverse, immersive technologie etc.

Onderdeel van programma

COVID-19 programma

Geplaatst op

15 december 2022

Deadline

6 april 2023,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

portret Jolanda Huizer

Jolanda Huizer

Coördinator Patiëntenparticipatie

+31703495257
huizer@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website