Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Door samenwerking met ervaringsdeskundigen sluit onderzoek beter aan op de praktijk. Dat betekent meer concreet resultaat voor iedereen; van wetenschapper tot professional en ervaringsdeskundige. ZonMw stimuleert participatie daarom in al haar projecten en onderzoeken.
Van januari tot en met juni 2021 besteden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Dat doen we door middel van een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.
Hoe breng je de rol van ervaringsdeskundigen in de wetenschap een stap verder? Oud PGOsupport-bestuurder Joos Vaessens gaat hiermee als kwartiermaker aan de slag. In dit kennismakingsinterview lees je wat zijn drijfveren zijn en wat de plannen voor het komende half jaar zijn.
De resultaten zijn bekend van het onderzoek ‘Verkenning inzet ervaringsdeskundigen’. De inzet van ervaringsdeskundigen werd onderzocht in 300 ZonMw-projecten over verward gedrag en in 36 projecten voor en door ervaringsdeskundigen.
Wat is er voor nodig om te zorgen dat jongeren met psychische kwetsbaarheid ongehinderd deel kunnen nemen aan het dagelijks leven? Het jongerenteam van Koplopers ging hierover in gesprek met professionals en leeftijdsgenoten. Met als doel: stigma’s wegnemen en de participatie van jongeren in onderwijs, welzijn en werk bevorderen. De resultaten van hun ontmoetingen lees je terug in het digitale magazine Kwetsbaarheid is kracht.
Participatie neemt bij onderzoek en projecten een steeds grotere rol in. Maar waarom is het zo belangrijk? En wat levert het op? Wetenschappers, ervaringsdeskundigen en Véronique Timmerhuis, de directeur van ZonMw, vertellen daar meer over in deze video.
Dat goed onderzoek en inbreng van ervaringsdeskundigen hand in hand gaan, is inmiddels gemeengoed. Maar hoe krijgt die participatie op de beste manier vorm? We vragen het Christine Dedding, die gespecialiseerd is in participatie en co-creatie. ‘We moeten meer naar buiten toe.’
Speciaal voor onderzoekers is er de Kickstarter, met informatie gericht op participatie van patiëntenorganisaties in medisch onderzoek. Want hoe start je een samenwerking met betrokkenen? En wat zijn daarbij de valkuilen en succesfactoren?
Wetenschappelijk onderzoek staat of valt bij het includeren van voldoende én de juiste respondenten. In de praktijk valt het werven van deelnemers aan een studie soms tegen. Hoe voorkom je vertraging in je onderzoek doordat de inclusie niet vlot genoeg verloopt? In deze publicatie vindt u 5 tips om beter beslagen ten ijs te komen. De publicatie richt zich specifiek op jeugd, maar zijn breder toepasbaar.
De ervaring met participatie groeit. Om kennis en ervaring uit te wisselen, bundelt het Participatiekompas die projecten en onderzoeken. Dat biedt een bron voor praktische handvatten en inspirerende voorbeelden voor onderzoekers, zorgverleners, beleidsmakers en patiëntenorganisaties.
Er is afgelopen jaren veel op het vlak van participatie ontwikkeld om op voort te bouwen. Niemand hoeft bij nul te beginnen. Deze bondige publicatie - verschenen als afronding van het programma Patiëntenparticipatie - bundelt de belangrijkste opbrengsten en inzichten. Welke hindernissen kun je tegenkomen? Wat valt er te leren van elkaars bloopers? Ook nodigt het boek uit om te kijken naar uitdagingen voor de toekomst.
Succesvolle participatie begint met elkaar leren kennen en begrijpen. Ervaringsverhalen kunnen daarbij helpen. Een aantal websites verzamelt en bundelt deze verhalen:
Displace.nl, met verhalen over het leven met een beperking
Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Hoe kan je er concreet mee aan de slag? En participatie in coronatijd, hoe pak je dat aan? Je leest het in onze nieuwsbriefspecial.
Hoe ga je op weg naar een structurele dialoog tussen besluitvormers en jongeren? In deze nieuwe handreiking van het Nederlands Jeugdinstituut krijgen gemeenten tips en handvatten om aan de slag te gaan met jongereninspraak. Het helpt schijnparticipatie te voorkomen en een open houding aan te nemen.
Elders gezien
Kies een behandeling niet alleen op basis van ziekte, maar vraag een oudere ook wat voor hem of haar belangrijk is, zegt Ruth Pel-Littel van @VilansNL in @trouw. Haar promotieonderzoek is een pleidooi voor 'samen beslissen' in de #ouderenzorg. https://t.co/T8J9Ag1cKC.
Eind december zijn 4 nieuwe onderzoeksprojecten van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van start gegaan. De projecten richten zich op het verbeteren van de professionele norm en leveren kennis op om professionals in hun werk te ondersteunen.
Het brandwondencentrum is een uitdagende zorgomgeving. Verpleegkundigen komen voor een groot aantal complexe verpleegproblemen te staan. Pijn bij brandwonden is zo’n probleem; het is langdurig, fluctuerend en dynamisch en vaak gerelateerd aan wondzorg procedures. Alette de Jong vertelt hoe zij met haar onderzoekslijn bij wil dragen aan excellente brandwondverpleegkunde in het algemeen en persoonsgerichte, pijnvrije wondzorg in het bijzonder.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Kennis en inzicht - Dit weten we.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Leefwereld centraal - om hen gaat het.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Bestaanszekerheid - Dit is de basis.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Professionals & onderwijs - Ondersteuning werkveld.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Financiering & organisatie - Slim organiseren.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Beweging in kwetsbaarheid - Blik op de toekomst.