Een gedeeld uitgangspunt in de Nederlandse gezondheidszorg is dat de kwaliteit van zorg voor iedereen zou moeten gelden. Dat betekent ook dat de gezondheidszorg rekening houdt met verschillen die er zijn tussen mensen, waaronder de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uitgelicht

Sekse- en genderverschillen in zorg en gezondheid zijn niet meer weg te denken

portret steven en maria

Na 4 jaar onderzoek in het Kennisprogramma Gender en gezondheid kan niemand er meer omheen: verschillen in sekse en gender doen ertoe. Nu de eindevaluatie er ligt, maken de voorzitter en vicevoorzitter van de programmacommissie de balans op. ‘Dit thema bevindt zich niet meer in een niche, voor de toekomst is dat veelbelovend.’

Lees het dubbelinterview

Man-vrouwverschillen in tijden van corona

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus COVID-19 heeft gevolgen voor ons allemaal. Maar in hoeverre verschilt die impact tussen mannen en vrouwen? Dat vroegen we aan prof. dr. Sabine Oertelt-Prigione, arts en hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care aan het Radboudumc, en dr. Petra Verdonk, universitair hoofddocent Gender en Diversiteit aan het Amsterdam UMC-VUmc en secretaris van de Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid.

Lees het interview

Eindevaluatie Kennisprogramma Gender en Gezondheid

illustratie gender en gezondheid

In september is de eindevaluatie van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gepubliceerd. Dit rapport presenteert de resultaten van de eindevaluatie van het vierjarige Kennisprogramma Gender en Gezondheid, looptijd 2016-2020.

Ga naar het rapport

Actueel

Studiebeurzen voor intensieve Gender in Health & Research cursus

Aankomend voorjaar start voor de tweede keer een cursusprogramma rondom sekse en gender in gezondheid en gezondheidsonderzoek, georganiseerd door ZonMw en het ErasmusMC. Vanwege corona zal dit volledig online plaatsvinden. Het Kennisprogramma Gender en Gezondheid stelt 20 Gender in Research Fellowships beschikbaar voor PhD-studenten en post-docs aan het begin van hun wetenschappelijke carrière om deel te kunnen nemen aan het programma.

Nieuws

Aandacht voor de overgang is essentieel voor de duurzame inzetbaarheid van vrouwen

Voor vrouwen heeft de overgang invloed op leven en werk. Vooral vrouwen met lager betaalde banen zijn kwetsbaar. Dit onderzoek van Karen Nieuwenhuijsen en Marjolein Verburgh biedt handvatten hoe je deze groep wél kunt bereiken. “Het is ons doel om werkgevers te bereiken en te zorgen dat ze meer kennis krijgen over de overgang en onze handvatten gaan gebruiken om vrouwen te ondersteunen, door het creëren van een vrouwvriendelijke werkomgeving”

Pagina

Intensieve sekse- en gendercursus geeft meerwaarde aan jonge onderzoekers

Tessa Magnée en Marijn van Wingerden profiteren bijna dagelijks van alles wat ze tijdens de Gender in Research Erasmus Summer School geleerd hebben. De vele voorbeelden over het belang van sekse- en genderverschillen in onderzoek zijn overtuigend. ‘Het is een mythe dat je betere resultaten krijgt als je alleen mannen voor je onderzoek selecteert. Je gooit dan 50 procent van de validiteit weg’, weet Van Wingerden.

Quote: "Ik was echt geschokt toen ik hoorde dat mannen en vrouwen dezelfde dosis medicijnen krijgen"
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Gender in Research Fellowship

Onderwerpen

  • Fellowship for sex and gender in health research
  • Improve skills and international network of young researchers
  • Erasmus Summer Programme

Onderdeel van programma

Kennisprogramma Gender en Gezondheid

Geplaatst op

2 februari 2021

Deadline

18 maart 2021,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Portret Miranda van Duijn

Miranda van Duijn

Programmamanager

+31703495365
gender@zonmw.nl
Portret Carine Stroet

Carine Stroet

Programmamanager

+31703495021
gender@zonmw.nl
portret lieselot van hoorn

Lieselot van Hoorn

Programmasecretaris

+31703495416
gender@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website