Er is een kennisachterstand over sekse en gender in het gezondheidszorgonderzoek. Aangezien iedereen recht heeft op goede en passende gezondheidszorg, ongeacht sekse en gender, financiert ZonMw onderzoek om met kennis en innovatie de zorg rondom sekse en gender te verbeteren.

Uitgelicht

Verwachte subsidieoproep Gender en Preventie

ZonMw verwacht de publicatie van een subsidieoproep voor onderzoek naar Gender bij bestaande projecten uit verschillende subsidierondes vanuit het Cluster Preventie. Deze subsidieoproep komt tot stand in samenwerking met de taakopdracht Gender en Gezondheid. De oproep wordt naar verwachting nog voor de zomer gepubliceerd.

Man-vrouw verschillen in de spreekkamer

Portret Tim Olde Hartman

‘Vrouwen krijgen minder vaak een diagnose van de huisarts dan mannen.’ Waardoor komt dit? Huisarts Tim Olde Hartman doet hier onderzoek naar. 'Als huisarts doe ik iets anders bij mannen dan bij vrouwen, dat had ik me nooit zo gerealiseerd.'

Lees het interview

Eindevaluatie Kennisprogramma Gender en Gezondheid

illustratie gender en gezondheid

Wat heeft het kennisprogramma Gender en gezondheid opgeleverd? Welke lessen trekken we voor een vervolg op dit programma? In 2021 is de eindevaluatie van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gepubliceerd. In de bijbehorende interviewreeks lichten experts de conclusies toe.

Actueel

Onderzoek naar aantal genitale operaties bij kinderen met DSD in Nederland

Het Nivel gaat onderzoek doen naar het aantal genitale operaties bij kinderen met Differences of Sex Development (DSD) in Nederland in de afgelopen jaren. Van DSD, ook wel intersekse genoemd, is er sprake van diversiteit in sekse, de kinderen hebben zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken. Onderzoekers Sandra van Dulmen en Chantal Leemrijse van het Nivel lichten toe waarom en hoe dit onderzoek wordt uitgevoerd.

Nieuws

Handboek voor gendersensitief citeren

Wist je dat vrouwelijke academici in verhouding minder vaak geciteerd worden in wetenschappelijke publicaties dan hun mannelijke collega’s? Om hier iets aan te doen hebben professor Sally Wyatt en assistent professor Aurélie Carlier van de Maastricht University een handboek gemaakt met daarin voorbeelden van goede praktijken.

Nieuws

Onderzoek naar gender in de gezondheidszorg

In de gezondheidszorg is het mannelijke perspectief nog steeds dominant. Dat is niet goed voor de medische professie, en met name vrouwelijke artsen betalen hiervoor de prijs. De masculiene oriëntatie is evenmin goed voor patiënten. Dat blijkt uit het onderzoek van hoogleraar en commissielid Gender en Gezondheid Kiki Lombarts en internist en hoogleraar Abraham Verghese.

Nieuws

Man-vrouw verschillen in de spreekkamer

‘Vrouwen krijgen minder vaak een diagnose van de huisarts dan mannen.’ Waardoor komt dit? Huisarts Tim Olde Hartman doet hier onderzoek naar.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Bevorderen van werken met een arbeidsbeperking

Onderwerpen

  • Werken met een arbeidsbeperking
  • Werk en inkomen
  • Gemeentelijke uitvoeringspraktijk
  • Praktijkrelevant onderzoek
  • Gendersensitieve aanpak

Onderdeel van programma

Vakkundig aan het werk 2

Geplaatst op

22 maart 2022

Deadline

7 juni 2022,
14.00 uur

Bekijk

Verankering van sekse en gender in onderzoek

Onderwerpen

  • Verankering van sekse en gender in onderzoek
  • (Bio)medisch onderzoeksdomein
  • Public health onderzoeksdomein
  • GGZ onderzoeksdomein

Onderdeel van programma

Kennisprogramma Gender en Gezondheid

Geplaatst op

18 januari 2022

Deadline

23 juni 2022,
14.00 uur

Bekijk

Contact

Portret Miranda van Duijn

Miranda van Duijn

Programmamanager

+31703495365
gender@zonmw.nl
Portret Carine Stroet

Carine Stroet

Programmamanager

+31703495021
gender@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website