Een gedeeld uitgangspunt in de Nederlandse gezondheidszorg is dat de kwaliteit van zorg voor iedereen zou moeten gelden. Dat betekent ook dat de gezondheidszorg rekening houdt met verschillen die er zijn tussen mensen, waaronder de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uitgelicht

Man-vrouwverschillen en de toekomst van cardiovasculaire zorg

De afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet op het gebied van onderzoek naar man-vrouwverschillen bij hart- en vaataandoeningen. Het thema staat op de wetenschappelijke agenda van medisch specialisten en de onderzoeksagenda op dit terrein wordt door de Hartstichting tussentijds geëvalueerd. Welke doorkijkjes zijn er naar de eerste resultaten? En vooral: welke onderwerpen zijn nog onderbelicht?

Ga naar de publicatie

Gender en gezondheid op congres 'Iedere patiënt is anders'

Foto: Stella Gommans

Op 11 april vond het congres 'Iedere patiënt is anders' van WOMEN Inc. plaats. Boodschap: het wordt tijd om iedere patiënt niet meer gelijk, maar anders te behandelen. ZonMw verzorgde een subsessie waarin projectleiders vertelden over hun onderzoeksresultaten m.b.t. man-vrouwverschillen. Bekijk het verslag en de video met de boodschap van ZonMw-directeur Henk Smid.

Lees meer over de subsessie

Vrouwspecifieke en hormonale klachten

Vrouwen maken veel hormoonveranderingen door, zowel maandelijks als per levensfase. Dat heeft invloed op ons lichaam, maar waarschijnlijk ook op (het ontwikkelen van) bepaalde aandoeningen, zoals diabetes. Hierover ging een aantal experts in gesprek. 

Lees meer over vrouwspecifieke en hormonale klachten

Actueel

Volg via RSS

Laatste kans: nu aanmelden voor studiebeurzen Gender&Health

De deadline nadert snel voor de Gender in Research Fellowship. Sekse- genderverschillen zijn in vrijwel alle onderzoeksvelden relevant. Nationale en internationale PhD’s en post-docs krijgen met deze beurs de kans deel te nemen aan de interessante nieuwe Erasmus Summer Programme cursus rondom gender, gezondheid en onderzoek.

Bron: Canadian Institutes of Health Research
Nieuws

Hart- en vaatziekten rond de overgang: de invloed van leefstijl

Jaarlijks sterven circa 20.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Voor de overgang worden vrouwen beschermd door de werking van geslachtshormonen, maar na de overgang neemt het risico op hart- en vaatziekten snel toe. Door niet te roken, gezond te eten en te bewegen vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat leefstijlinterventies minder effect hebben bij vrouwen. Waardoor komt dat?

Nieuws

Mannen en vrouwen verwerken geneesmiddelen anders in het lichaam

Over vrouwen wordt zo’n 50% meer bijwerkingen gemeld dan over mannen. Vrouwen gebruiken meer geneesmiddelen dan mannen, maar ook wanneer daar rekening mee wordt gehouden, blijken er verschillen te bestaan. Lareb heeft hier samen met onder meer de Universiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen nader onderzoek naar gedaan.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Portret Miranda van Duijn

Miranda van Duijn

Programmamanager

Telefoonnummer+31703495365
E-mailadresgender@zonmw.nl
Portret Carine Stroet

Carine Stroet

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31703495021
E-mailadresgender@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website