Er is een kennisachterstand over sekse en gender in het gezondheidszorgonderzoek. Aangezien iedereen recht heeft op goede en passende gezondheidszorg, ongeacht sekse en gender, financiert ZonMw onderzoek om met kennis en innovatie de zorg rondom sekse en gender te verbeteren.

Uitgelicht

Man-vrouwverschillen in de spreekkamer

Kwaliteit van Zorg illustratie

Huisartsen die in hun spreekkamer rekening houden met verschillen tussen mannen en vrouwen, bieden een betere kwaliteit van zorg dan huisartsen die dat niet doen. In de interviewreeks belichten we 5 projecten die dit illustreren.

Lees de interviews

Gestarte onderzoeken gender en diversiteit

Portretfoto transgenderjongen

De zorg is nog niet altijd afgestemd op de maatschappelijke ontwikkelingen en de behoeftes van LHBTI+ personen en vrouwen en meisjes die genitaal verminkt zijn. Daarom stimuleert ZonMw onderzoek en innovatie om de zorg rondom gender en diversiteit te verbeteren.

Bekijk de onderzoeken

Eindevaluatie Kennisprogramma Gender en Gezondheid

illustratie gender en gezondheid

Wat heeft het kennisprogramma Gender en gezondheid opgeleverd? Welke lessen trekken we voor een vervolg op dit programma? In 2021 is de eindevaluatie van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gepubliceerd. In de bijbehorende interviewreeks lichten experts de conclusies toe.

Actueel

Arbeidsparticipatie van slachtoffers huiselijk geweld

Voor vrouwen die (ex)partnergeweld hebben meegemaakt, is de drempel naar werk vaak erg hoog. Hoe helpt De Nieuwe Toekomst, een interventie op het snijvlak van zorg en re-integratie, deze vrouwen op weg?

Pagina

Psychologen maken podcast over hersenonderzoek en mentale gezondheid

Vrouwen krijgen vaker dan mannen de diagnose depressie. Bij mannen wordt veel frequenter ADHD vastgesteld en zo zijn er meer opvallende verschillen. Welke rol spelen onze hersenen in de mentale gezondheid en wat is de invloed van de omgeving? Luister naar de podcast (Un)gendered brains van de psychologen Lara Wierenga en Marieke Bos.

Elders gezien

De groeiende vraag naar transgenderzorg

Waarom melden steeds meer kinderen zich voor een genderbehandeling? Onderzoekers van de Radboud Universiteit doen hier onderzoek naar in opdracht van ZonMw. De resultaten worden in mei 2023 verwacht.

Elders gezien
Toon meer

Contact

Portret Miranda van Duijn

Miranda van Duijn

Programmamanager

+31703495365
gender@zonmw.nl
Portret Carine Stroet

Carine Stroet

Programmamanager

+31703495021
gender@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website