Een gedeeld uitgangspunt in de Nederlandse gezondheidszorg is dat de kwaliteit van zorg voor iedereen zou moeten gelden. Dat betekent ook dat de gezondheidszorg rekening houdt met verschillen die er zijn tussen mensen, waaronder de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uitgelicht

Het is niet ‘de vrouwen zus, de mannen zo’

portret Hanneke en Judith

Onderzoek naar sekse- en genderverschillen in gezondheid en zorg moet net zo gewoon worden als onderzoek naar verschillen in leeftijd of opleiding. Gerichte programma’s kunnen daar ‘enorm bij helpen’, ervaren Judith Rosmalen en Hanneke Wijnhoven.

Lees het dubbelinterview

Man-vrouwverschillen in tijden van corona

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus COVID-19 heeft gevolgen voor ons allemaal. Maar in hoeverre verschilt die impact tussen mannen en vrouwen? Dat vroegen we aan prof. dr. Sabine Oertelt-Prigione, arts en hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care aan het Radboudumc, en dr. Petra Verdonk, universitair hoofddocent Gender en Diversiteit aan het Amsterdam UMC-VUmc en secretaris van de Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid.

Lees het interview

Eindevaluatie Kennisprogramma Gender en Gezondheid

illustratie gender en gezondheid

In september is de eindevaluatie van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gepubliceerd. Dit rapport presenteert de resultaten van de eindevaluatie van het vierjarige Kennisprogramma Gender en Gezondheid, looptijd 2016-2020.

Ga naar het rapport

Actueel

Komt een m/v bij de dokter

Maakt het uit of je als man of vrouw tegenover je huisarts zit? Promovendus Aranka Ballering zocht het uit met de financiering van ZonMw. Haar onderzoek wijst uit dat mannen vaker lichamelijk onderzoek en een verwijzing naar een specialist krijgen dan vrouwen.

Symbolen die mannelijk en vrouwelijk aanduiden
Elders gezien

Sekse- en genderverschillen bij de behandeling van alcoholverslaving

Veel mensen met een alcoholverslaving vallen binnen een half jaar na de start van een behandeling terug in de verslaving. Anne Marije Kaag kijkt in haar onderzoek naar sekse- en genderspecifieke voorspellers om terugval in het gebruik van alcohol te identificeren, zodat in de toekomst behandelingen zich hier specifiek op kunnen gaan richten.

Anne Marije Kaag onderzoeker
Pagina

Het is niet ‘de vrouwen zus, de mannen zo’

Onderzoek naar sekse- en genderverschillen in gezondheid en zorg moet net zo gewoon worden als onderzoek naar verschillen in leeftijd of opleiding. Gerichte programma’s kunnen daar enorm bij helpen, ervaren onderzoekers Judith Rosmalen en Hanneke Wijnhoven.

Pagina

Gender en Gezondheid expert Antoinette Maassen van den Brink ontvangt de Corrie Hermann Prijs 2021

Op zaterdag 2 oktober 2021 ontvangt hoogleraar Antoinette Maassen van den Brink (Erasmus MC) de Corrie Hermann Prijs van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA). Zij ontvangt deze prijs voor haar onderzoek naar de relatie tussen vrouwelijke hormonen en migraine. Daarmee levert ze een belangrijke bijdrage aan gender- en seksesensitief onderzoek voor medische zorg en gezondheid.

Nieuws
Toon meer

Agenda

Internationaal Symposium Multimorbiditeit

Op 1 november 2021 organiseert de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) een symposium over multimorbiditeit. Internationale experts zullen u bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen en daarna is er tijd voor interactieve discussies.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Portret Miranda van Duijn

Miranda van Duijn

Programmamanager

+31703495365
gender@zonmw.nl
Portret Carine Stroet

Carine Stroet

Programmamanager

+31703495021
gender@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website