Een gedeeld uitgangspunt in de Nederlandse gezondheidszorg is dat de kwaliteit van zorg voor iedereen zou moeten gelden. Dat betekent ook dat de gezondheidszorg rekening houdt met verschillen die er zijn tussen mensen, waaronder de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uitgelicht

Man-vrouwverschillen en de toekomst van cardiovasculaire zorg

De afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet op het gebied van onderzoek naar man-vrouwverschillen bij hart- en vaataandoeningen. Het thema staat op de wetenschappelijke agenda van medisch specialisten en de onderzoeksagenda op dit terrein wordt door de Hartstichting tussentijds geëvalueerd. Welke doorkijkjes zijn er naar de eerste resultaten? En vooral: welke onderwerpen zijn nog onderbelicht?

Ga naar de publicatie

Podcast: Gender en gezondheid

Wat hebben psychologische klachten met hart- en vaatziekten te maken? Dat onderzoekt Paula Mommersteeg, universitair docent bij Tilburg University. Cardiovasculair internist Jeanine Roeters van Lennep vertelt over hoe je Schotse mannen motiveert hun leefstijl te verbeteren.

Komende weken publiceren we podcasts én artikelen over diverse thema's. Abonneer u om op de hoogte te blijven.

Lees meer

Zijn Nederlandse jongeren nog even gelukkig?

Daalt het welzijn van scholieren in Nederland, net als in Scandinavië, Groot-Brittannië en de VS? De ruwe data wijzen niet op een dalende trend, zegt Margreet de Looze van de Universiteit Utrecht. Een beschermende factor in de Nederlandse samenleving is de mate van gendergelijkheid, verklaart zij. Door gendergelijkheid te relateren aan welzijn weten we dat meisjes - én jongens - gelukkiger zijn in meer gendergelijke landen. 

Lees het Mediator-artikel

Actueel

Volg via RSS

Vrouwen met reuma: beter informeren en betrekken

Vrouwen met reuma hebben vaak een slechter ziekteverloop en ondervinden meer problemen dan mannen bij het omgaan met hun ziekte. Onderzoekers van het Nivel onderzochten welke factoren deze ‘behandellast’ beïnvloeden en welke rol sekse en gender daarin spelen. Lees meer over dit project in online magazine Mediator

Pagina

Zijn Nederlandse jongeren nog even gelukkig?

Daalt het welzijn van scholieren in Nederland, net als in Scandinavië, Groot-Brittannië en de VS? Die vraag willen onderzoekers beantwoorden door cijfers uit 2017 nader te analyseren. De ruwe data wijzen niet op een dalende trend, zegt Margreet de Looze van de Universiteit Utrecht. Lees het volledige artikel in Mediator

Pagina

Geneesmiddelen tijdens zwangerschap: raadpleeg de Kennisbank

In de vernieuwde digitale Kennisbank www.zwangerenmedicijn.nl vindt u de meest actuele informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Deze Kennisbank is een initiatief van Bijwerkingencentrum Lareb. Het door ZonMw gefinancierde project pREGnant gaat mede nieuwe kennis leveren voor de Kennisbank.

Nieuws

Laatste kans: nu aanmelden voor studiebeurzen Gender&Health

De deadline nadert snel voor de Gender in Research Fellowship. Sekse- genderverschillen zijn in vrijwel alle onderzoeksvelden relevant. Nationale en internationale PhD’s en post-docs krijgen met deze beurs de kans deel te nemen aan de interessante nieuwe Erasmus Summer Programme cursus rondom gender, gezondheid en onderzoek.

Bron: Canadian Institutes of Health Research
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Portret Miranda van Duijn

Miranda van Duijn

Programmamanager

Telefoonnummer+31703495365
E-mailadresgender@zonmw.nl
Portret Carine Stroet

Carine Stroet

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31703495021
E-mailadresgender@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website