Een gedeeld uitgangspunt in de Nederlandse gezondheidszorg is dat de kwaliteit van zorg voor iedereen zou moeten gelden. Dat betekent ook dat de gezondheidszorg rekening houdt met verschillen die er zijn tussen mensen, waaronder de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uitgelicht

Sekse- en genderverschillen in zorg en gezondheid zijn niet meer weg te denken

portret steven en maria

Na 4 jaar onderzoek in het Kennisprogramma Gender en gezondheid kan niemand er meer omheen: verschillen in sekse en gender doen ertoe. Nu de eindevaluatie er ligt, maken de voorzitter en vicevoorzitter van de programmacommissie de balans op. ‘Dit thema bevindt zich niet meer in een niche, voor de toekomst is dat veelbelovend.’

Lees het dubbelinterview

Man-vrouwverschillen in tijden van corona

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus COVID-19 heeft gevolgen voor ons allemaal. Maar in hoeverre verschilt die impact tussen mannen en vrouwen? Dat vroegen we aan prof. dr. Sabine Oertelt-Prigione, arts en hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care aan het Radboudumc, en dr. Petra Verdonk, universitair hoofddocent Gender en Diversiteit aan het Amsterdam UMC-VUmc en secretaris van de Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid.

Lees het interview

Eindevaluatie Kennisprogramma Gender en Gezondheid

illustratie gender en gezondheid

In september is de eindevaluatie van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gepubliceerd. Dit rapport presenteert de resultaten van de eindevaluatie van het vierjarige Kennisprogramma Gender en Gezondheid, looptijd 2016-2020.

Ga naar het rapport

Actueel

ZonMw biedt jonge onderzoekers kans op grensverleggend onderzoek in de ggz

Veelbelovende onderzoekers en praktijkprofessionals voeren de komende jaren innovatief, creatief en grensverleggend onderzoek uit. Van angstbehandeling bij LVB tot inzet van Virtual Reality bij stemmen horen, maar ook onderzoek waarin specifiek aandacht is voor sekse- en genderverschillen in de ggz. De projectleiders vertellen wat ze gaan onderzoeken en waarom.

6 portretfoto's van alle fellows
Nieuws

Studiebeurzen voor intensieve Gender in Health & Research cursus

Aankomend voorjaar start voor de tweede keer een cursusprogramma rondom sekse en gender in gezondheid en gezondheidsonderzoek, georganiseerd door ZonMw en het ErasmusMC. Vanwege corona zal dit volledig online plaatsvinden. Het Kennisprogramma Gender en Gezondheid stelt 20 Gender in Research Fellowships beschikbaar voor PhD-studenten en post-docs aan het begin van hun wetenschappelijke carrière om deel te kunnen nemen aan het programma.

Nieuws
Toon meer

Agenda

Webinar over hetproject naar sekse- en genderverschillen in tabaksgebruik

Mannen en vrouwen ervaren verschillende drijfveren en obstakels rondom stoppen met roken. Voor onderzoekers en zorgverleners is het belangrijk dat we hier aandacht voor hebben om bestaande ongelijkheden in roken en stoppen met roken aan te pakken. Maar wat zijn deze verschillen precies? En hoe kunnen we ze aanpakken?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Portret Miranda van Duijn

Miranda van Duijn

Programmamanager

+31703495365
gender@zonmw.nl
Portret Carine Stroet

Carine Stroet

Programmamanager

+31703495021
gender@zonmw.nl
portret lieselot van hoorn

Lieselot van Hoorn

Programmasecretaris

+31703495416
gender@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website