Een gedeeld uitgangspunt in de Nederlandse gezondheidszorg is dat de kwaliteit van zorg voor iedereen zou moeten gelden. Dat betekent ook dat de gezondheidszorg rekening houdt met verschillen die er zijn tussen mensen, waaronder de verschillen tussen mannen en vrouwen.
Na 4 jaar onderzoek in het Kennisprogramma Gender en gezondheid kan niemand er meer omheen: verschillen in sekse en gender doen ertoe. Nu de eindevaluatie er ligt, maken de voorzitter en vicevoorzitter van de programmacommissie de balans op. ‘Dit thema bevindt zich niet meer in een niche, voor de toekomst is dat veelbelovend.’
De wereldwijde uitbraak van het coronavirus COVID-19 heeft gevolgen voor ons allemaal. Maar in hoeverre verschilt die impact tussen mannen en vrouwen? Dat vroegen we aan prof. dr. Sabine Oertelt-Prigione, arts en hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care aan het Radboudumc, en dr. Petra Verdonk, universitair hoofddocent Gender en Diversiteit aan het Amsterdam UMC-VUmc en secretaris van de Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid.
In september is de eindevaluatie van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gepubliceerd. Dit rapport presenteert de resultaten van de eindevaluatie van het vierjarige Kennisprogramma Gender en Gezondheid, looptijd 2016-2020.
Aranka Ballering (26) uit Alphen doet onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen bij veel voorkomende lichamelijke gezondheidsklachten. Ze komt tot de conclusie dat er inderdaad verschillen zijn, maar dat het niet gemakkelijk aan te tonen is in hoeverre het door biologische of genderverschillen komt. Lees het interview in het AD
Aankomend voorjaar start voor de tweede keer een cursusprogramma rondom sekse en gender in gezondheid en gezondheidsonderzoek, georganiseerd door ZonMw en het ErasmusMC. Vanwege corona zal dit volledig online plaatsvinden. Het Kennisprogramma Gender en Gezondheid stelt 20 Gender in Research Fellowships beschikbaar voor PhD-studenten en post-docs aan het begin van hun wetenschappelijke carrière om deel te kunnen nemen aan het programma.
Voor vrouwen heeft de overgang invloed op leven en werk. Vooral vrouwen met lager betaalde banen zijn kwetsbaar. Dit onderzoek van Karen Nieuwenhuijsen en Marjolein Verburgh biedt handvatten hoe je deze groep wél kunt bereiken. “Het is ons doel om werkgevers te bereiken en te zorgen dat ze meer kennis krijgen over de overgang en onze handvatten gaan gebruiken om vrouwen te ondersteunen, door het creëren van een vrouwvriendelijke werkomgeving”
Tessa Magnée en Marijn van Wingerden profiteren bijna dagelijks van alles wat ze tijdens de Gender in Research Erasmus Summer School geleerd hebben. De vele voorbeelden over het belang van sekse- en genderverschillen in onderzoek zijn overtuigend. ‘Het is een mythe dat je betere resultaten krijgt als je alleen mannen voor je onderzoek selecteert. Je gooit dan 50 procent van de validiteit weg’, weet Van Wingerden.