Een gedeeld uitgangspunt in de Nederlandse gezondheidszorg is dat de kwaliteit van zorg voor iedereen zou moeten gelden. Dat betekent ook dat de gezondheidszorg rekening houdt met verschillen die er zijn tussen mensen, waaronder de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uitgelicht

Een vrouw is geen klein mannetje

Screenshot campagnevideo migraine

Artsen zijn zich nog lang niet altijd bewust van verschillen tussen mannen en vrouwen die een rol spelen bij ziekte en gezondheid. Een projectteam ontwikkelde een e-learning voor medische vervolgopleidingen.

Lees het Mediator-artikel

Aandacht voor het vrouwenhart

Video Hester den Ruijter

In Nederland overlijdt 1 op de 4 vrouwen aan een hart- of vaatziekte. Op 29 september vraagt de Hartstichting met Dress Red Day aandacht voor meer onderzoek naar het vrouwenhart. Onze onderzoekers vertellen waarom dat zo belangrijk is.

Lees meer over het vrouwenhart

Meer kennis nodig over de overgang

still video women inc studio vrouw

Tijdens de overgang kunnen vrouwen last krijgen van complexe klachten, die wel 10 jaar aan kunnen houden en ook veel verder kunnen gaan dan zweetaanvallen en opvliegers. De oorsprong van klachten, hoe de hormoonhuishouding tijdens en na de overgang precies werkt en hoe dat de rest van het lichaam beïnvloedt, is nog niet goed bekend. Dat kan beter. 

Lees meer over de overgang

Actueel

Volg via RSS

Tips voor onderzoekers: sekse en gender integreren in onderzoek

Om iedereen even goede zorg te kunnen bieden, moet de gezondheidszorg rekening houden met verschillen die er zijn tussen mensen. Een voorbeeld daarvan zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen. Voor subsidieaanvragers hebben we daarom tips en tools verzameld over hoe in gezondheidsonderzoek goed aandacht te besteden aan deze verschillen.

Nieuws

Vooraankondiging: JPND-call Precision medicine

Het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) stelt samen met de Europese Commissie een nieuwe gezamenlijke subsidieoproep open gericht op precision medicine.

Nieuws
Tweet

Cardioloog zet zich in voor vrouwen: Man kan beter met stress omgaan

Angela Maas (61) is de eerste hoogleraar cardiologie voor vrouwen: Ik was opgevoed en opgeleid met het mannenmodel van de hartpatiënt. Leerde dat vrouwelijke patiënten rare klachten hadden. Dat hun fietsproeven afweken, maar dat er vervolgens niets in de kransvaten was te zien. Vrouwen ‘klopten’ nooit, zal ik maar zeggen, vertelt Maas in het AD. 'Vrouwen met hartproblemen voelen zich inmiddels vaker begrepen. Maar we zijn er nog niet.'

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Portret Miranda van Duijn

Miranda van Duijn

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31703495365
E-mailadresgender@zonmw.nl
Portret Carine Stroet

Carine Stroet

Programma-assistent

Telefoonnummer+31703495021
E-mailadresgender@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website