ZonMw-programma’s gericht op Diversiteit

Uitgelicht

Gender en gezondheid op congres 'Iedere patiënt is anders'

Foto: Stella Gommans

Op 11 april vond het congres 'Iedere patiënt is anders' van WOMEN Inc. plaats. Boodschap: het wordt tijd om iedere patiënt niet meer gelijk, maar anders te behandelen. ZonMw verzorgde een subsessie waarin projectleiders vertelden over hun onderzoeksresultaten m.b.t. man-vrouwverschillen. Bekijk het verslag en de video met de boodschap van ZonMw-directeur Henk Smid.

Lees meer over de subsessie

Checklist Aandacht voor diversiteit in onderzoek

Een algemene checklist voor aanvragers en referenten. Deze lijst bevat, gegeven de breedte van het door ZonMw gefinancierde onderzoek, vragen van algemene aard. Bekijk de checklist

Vrouwspecifieke en hormonale klachten

Vrouwen maken veel hormoonveranderingen door, zowel maandelijks als per levensfase. Dat heeft invloed op ons lichaam, maar waarschijnlijk ook op (het ontwikkelen van) bepaalde aandoeningen, zoals diabetes. Hierover ging een aantal experts in gesprek. 

Lees meer over vrouwspecifieke en hormonale klachten

Actueel

Volg via RSS

Geneesmiddelen tijdens zwangerschap: raadpleeg de Kennisbank

In de vernieuwde digitale Kennisbank www.zwangerenmedicijn.nl vindt u de meest actuele informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Deze Kennisbank is een initiatief van Bijwerkingencentrum Lareb. Het door ZonMw gefinancierde project pREGnant gaat mede nieuwe kennis leveren voor de Kennisbank.

Nieuws

Laatste kans: nu aanmelden voor studiebeurzen Gender&Health

De deadline nadert snel voor de Gender in Research Fellowship. Sekse- genderverschillen zijn in vrijwel alle onderzoeksvelden relevant. Nationale en internationale PhD’s en post-docs krijgen met deze beurs de kans deel te nemen aan de interessante nieuwe Erasmus Summer Programme cursus rondom gender, gezondheid en onderzoek.

Bron: Canadian Institutes of Health Research
Nieuws

Hart- en vaatziekten rond de overgang: de invloed van leefstijl

Jaarlijks sterven circa 20.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Voor de overgang worden vrouwen beschermd door de werking van geslachtshormonen, maar na de overgang neemt het risico op hart- en vaatziekten snel toe. Door niet te roken, gezond te eten en te bewegen vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat leefstijlinterventies minder effect hebben bij vrouwen. Waardoor komt dat?

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website