Iedereen heeft recht op een goede gezondheid en op een passende zorg, ongeacht leeftijd, sekse, seksuele voorkeur, het al dan niet hebben van een beperking en bijvoorbeeld culturele achtergrond.
Netwerk Kleurrijk Almere wil de zorg en het welzijnsaanbod voor ouderen met een migratieachtergrond verbeteren. In het project spelen ervaringsdeskundigen van diverse herkomst een sleutelrol.
De zorg is nog niet altijd afgestemd op de maatschappelijke ontwikkelingen en de behoeftes van LHBTI+ personen en vrouwen en meisjes die genitaal verminkt zijn. Daarom stimuleert ZonMw onderzoek en innovatie om de zorg rondom gender en diversiteit te verbeteren.
Het aantal ouderen met een migratieachtergrond neemt de komende jaren sterk toe. Het is van groot belang dat projecten resultaten opleveren waar zij echt mee geholpen zijn. Een nieuwe toolbox maakt rekening houden met diversiteit in projecten een stuk eenvoudiger.
Een algemene checklist voor aanvragers en referenten. Deze lijst bevat, gegeven de breedte van het door ZonMw gefinancierde onderzoek, vragen van algemene aard.
Armoede. Racisme. Discriminatie. Genderongelijkheid. Schulden. Volgens laagbetaalde zorgverleners in de ouderenzorg zijn dit belangrijke, vaak verzwegen oorzaken van hun gezondheidsklachten. Dit blijkt uit onderzoek van de vakgroep ethiek en recht van het Amsterdam UMC.
Vrouwen hebben meer last van kou dan mannen. Dat komt omdat vrouwen gemiddeld kleiner zijn dan mannen en minder spiermassa hebben. Daardoor produceren vrouwen iets minder warmte. Hein Daanen van de Vrije Universiteit Amsterdam doet onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in de regulatie van de lichaamstemperatuur en vertelt over zijn bevindingen.
Door rekening te houden met verschillen tussen mensen, worden de resultaten van onderzoeken breder toepasbaar. Hoe houden beoordelaars rekening met diversiteitsaspecten? Vier van hen vertellen waar zij op letten bij het beoordelen van een subsidieaanvraag.
Het aantal mensen dat in Nederland transgenderzorg zoekt, neemt toe. Wachtlijsten voor deze zorg worden langer en er is een grote diversiteit in zorgbehoeften. Wat is nodig om deze uitdagingen aan te pakken waar de transgenderzorg voor staat? En welke rol kan kennisontwikkeling daarbij spelen? Twee ervaringsdeskundige belangenbehartigers delen hun visie.
Vandaag is het de dag tegen vrouwelijk genitale verminking. Een probleem dat nog steeds in Nederland speelt, maar waar veel professionals werkzaam in preventie, medische zorg en veiligheidszorg te weinig kennis op hebben. Dat blijkt uit het onderzoek van de GGD Amsterdam, gefinancierd via het ZonMw-programma Geweld hoort nergens thuis.
Waarin, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, onderscheidt de online samenleving zich van de offline samenleving, bezien vanuit de verantwoordelijkheden van de overheid?
Hoe en waar, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, is het onderscheid in een online versus offline samenleving zichtbaar in de organisatie van onder andere het onderwijs, zorg, veiligheid, mobiliteit, arbeidsmarkt en de woon- leef- en (voedsel-)omgeving? • Welke nieuwe kwetsbaarheden en nieuwe vormen van weerbaarheid zijn het gevolg van de online samenleving?
Hoe kan de weerbaarheid van bepaalde (groepen) mensen in de online samenleving worden gewaarborgd/vergroot en de kwetsbaarheid worden voorkomen/beperkt?
Welke implicaties, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, brengen de verdere uitbreidingen in de online omgeving voor verantwoordelijkheden van de overheid? Te denken valt aan onder meer ontwikkelingen als metaverse, immersive technologie etc.
De toename van het aantal transgender personen dat medische hulp zoekt, zet de bestaande voorzieningen onder druk: wachttijden nemen toe. Daarom hebben we twee onderzoeken gefinancierd over de verklaring en het toekomstperspectief van de vraag naar transgenderzorg. De resultaten worden tijdens de bijeenkomst op woensdag 10 mei om 10.00 uur besproken.