Iedereen heeft recht op een goede gezondheid en op een passende zorg, ongeacht leeftijd, sekse, seksuele voorkeur, het al dan niet hebben van een beperking en bijvoorbeeld culturele achtergrond.
Tussen 1976 en 2019 fotografeerde Hans van der Kamp mensen die niet in het hokje man of vrouw passen. Waar komt zijn interesse in seksuele- en genderdiversiteit vandaan? En wat hoopt hij met zijn werk te bereiken?
Het aantal ouderen met een migratieachtergrond neemt de komende jaren sterk toe. Het is van groot belang dat projecten resultaten opleveren waar zij echt mee geholpen zijn. Een nieuwe toolbox maakt rekening houden met diversiteit in projecten een stuk eenvoudiger.
Een algemene checklist voor aanvragers en referenten. Deze lijst bevat, gegeven de breedte van het door ZonMw gefinancierde onderzoek, vragen van algemene aard. Bekijk de checklist
Als onderzoeksfinancier subsidiëren we de ontwikkeling van kennis. Maar afgelopen zomer faciliteerden we juist de vráág naar kennis. Via een samenwerking tussen het Erasmus Summer Programme en Kennisprogramma Gender en gezondheid ontwikkelden we de cursus ‘Gender in Research’, voor veelbelovende (inter)nationale onderzoekers aan het begin van hun wetenschappelijke carrière.
Aranka Ballering (26) uit Alphen doet onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen bij veel voorkomende lichamelijke gezondheidsklachten. Ze komt tot de conclusie dat er inderdaad verschillen zijn, maar dat het niet gemakkelijk aan te tonen is in hoeverre het door biologische of genderverschillen komt. Lees het interview in het AD
Aankomend voorjaar start voor de tweede keer een cursusprogramma rondom sekse en gender in gezondheid en gezondheidsonderzoek, georganiseerd door ZonMw en het ErasmusMC. Vanwege corona zal dit volledig online plaatsvinden. Het Kennisprogramma Gender en Gezondheid stelt 20 Gender in Research Fellowships beschikbaar voor PhD-studenten en post-docs aan het begin van hun wetenschappelijke carrière om deel te kunnen nemen aan het programma.
Tessa Magnée en Marijn van Wingerden profiteren bijna dagelijks van alles wat ze tijdens de Gender in Research Erasmus Summer School geleerd hebben. De vele voorbeelden over het belang van sekse- en genderverschillen in onderzoek zijn overtuigend. ‘Het is een mythe dat je betere resultaten krijgt als je alleen mannen voor je onderzoek selecteert. Je gooit dan 50 procent van de validiteit weg’, weet Van Wingerden.
Den Bosch, Tilburg, Rotterdam en Den Haag gaan komen tot wetenschappelijk onderbouwde tools, handvaten en werkwijzen voor de gemeentelijke praktijk. Om vrouwen (met afstand tot de arbeidsmarkt) optimaal te begeleiden naar betaald werk en economische zelfstandigheid. De projecten zijn gehonoreerd in de 6e ronde van Vakkundig aan het werk.