ZonMw-programma’s gericht op Diversiteit

Uitgelicht

Kleurrijk Almere: ‘Goed luisteren naar verhalen en ervaringen van oudere migranten is goud waard’

Netwerk Kleurrijk Almere wil de zorg en het welzijnsaanbod voor ouderen met een migratieachtergrond verbeteren. In het project spelen ervaringsdeskundigen van diverse herkomst een sleutelrol.

Lees het interview

Gestarte onderzoeken gender en diversiteit

Portretfoto transgenderjongen

De zorg is nog niet altijd afgestemd op de maatschappelijke ontwikkelingen en de behoeftes van LHBTI+ personen en vrouwen en meisjes die genitaal verminkt zijn. Daarom stimuleert ZonMw onderzoek en innovatie om de zorg rondom gender en diversiteit te verbeteren.

Bekijk de onderzoeken

‘Deze toolbox over diversiteit ga ik bij elk project gebruiken’

Het aantal ouderen met een migratieachtergrond neemt de komende jaren sterk toe. Het is van groot belang dat projecten resultaten opleveren waar zij echt mee geholpen zijn. Een nieuwe toolbox maakt rekening houden met diversiteit in projecten een stuk eenvoudiger.

Naar toolbox diversiteit

Checklist Aandacht voor diversiteit in onderzoek

Een algemene checklist voor aanvragers en referenten. Deze lijst bevat, gegeven de breedte van het door ZonMw gefinancierde onderzoek, vragen van algemene aard.

Bekijk de checklist

Verborgen oorzaken van gezondheidsproblemen

Naziha Senoussi, een ouderenzorgmedewerker

Armoede. Racisme. Discriminatie. Genderongelijkheid. Schulden. Volgens laagbetaalde zorgverleners in de ouderenzorg zijn dit belangrijke, vaak verzwegen oorzaken van hun gezondheidsklachten. Dit blijkt uit onderzoek van de vakgroep ethiek en recht van het Amsterdam UMC.

Lees meer over het onderzoek

Actueel

Hoe help je mantelzorgers met een migratieachtergrond om zorg te delen?

Bij het organiseren van hulp en ondersteuning voor mantelzorgers met een migratieachtergrond is het belangrijk om verder te kijken dan de culturele verschillen, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Menal Ahmad. 'Wat helpt is een open en nieuwsgierige houding.' Het onderzoek is gefinancierd vanuit het Memorabel programma van ZonMw.

Elders gezien

Draag bij aan een inclusieve arbeidsmarkt: meld je aan vóór 15 november

Ben jij onderzoeker, arts, techneut, werkgever, cofinancier en/of een samenwerkingspartner met relevante expertise? En heb jij interesse om interdisciplinair samen te werken aan innovatieve sociale of technologische oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte op de arbeidsmarkt? Meld je dan vóór 15 november aan voor de nieuwe NWO KIC call 'Meedoen op de arbeidsmarkt'. We zijn op zoek naar een breed palet aan kennis en expertise...

Nieuws

Meld je aan vóór 1 november en help vanuit jouw expertise bij hiv-genezing

Ben jij wetenschapper, patiënt, bedrijf of samenwerkingspartner en wil jij bijdragen aan een wereldwijde uitdaging: hiv-genezing? In de nieuwe subsidieoproep 'hiv-genezing voor iedereen' staat interdisciplinaire samenwerking centraal. We zoeken niet alleen wetenschappers binnen, maar juist óók buiten het hiv-veld. Denk daarbij aan sociale en geesteswetenschappers, datawetenschappers en technische wetenschappers. Ook (vertegenwoordigers van)...

Nieuws

‘Welkome Wijk’ bijeenkomsten leren wijkbewoners meer over psychische kwetsbaarheid

Er is nog veel onbekendheid en onbegrip rondom psychische kwetsbaarheden zoals een depressie of verslaving. De lokale ‘Welkome Wijk’ bewustwordingsbijeenkomsten brengen daar verandering in. Lees wat deze bijeenkomsten zo effectief maakt. En hoe u als professional, vrijwilliger of ervaringsdeskundige zelf aan de slag kunt met de Welkome Wijk aanpak.

Elders gezien
Toon meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website