ZonMw-programma’s gericht op Diversiteit

Uitgelicht

Sekse- en genderverschillen in gezondheidsonderzoek

portret cara tannenbaum

Lange tijd deden gezondheidsonderzoekers vaak alleen onderzoek met mannelijke proefpersonen of proefdieren. Dat kan in de 21e eeuw echt niet meer, aldus de Canadese hoogleraar Cara Tannenbaum. Zonder aandacht voor sekse- en genderverschillen bij gezondheidsonderzoek zijn goede preventie, juiste diagnostiek en passende behandeling onmogelijk.

Ga naar het Mediator-artikel

Bent u een vrouw? Pech gehad! U ontvangt veel slechtere zorg

still bas bloem

Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan het Radboudumc en internationale topper op het gebied van Parkinsononderzoek, begint zijn lezingen altijd met een video. Filmpjes van parkinsonpatiënten die niet kunnen lopen, maar wel soepel op de fiets stappen. Van patiënten die overal in huis kunstmatige barrières hebben aangebracht omdat gewoon stappen niet meer gaat, maar ergens óverheen stappen wel. Dat doet hij dus ook die donderdagmorgen 5 oktober, voor zijn keynotespeech op het congres Gender en Gezondheid. En terwijl hij wat 'filmpjes bij elkaar klatst' voor in zijn powerpoint, krijgt hij een inzicht waarvan hij nog steeds niet snapt waarom hij dat nooit eerder had.

'Verrek', denkt Bloem, 'dit zijn alleen maar kerels.'

Bekijk de video

Betere opvoedingsondersteuning migrantengezinnen

Migrantengezinnen maken weinig gebruik van opvoedhulp. Krista van Mourik, promovenda bij het Leids Universitair Medisch Centrum onderzocht de behoeften en ontwikkelde een geslaagde aanpak. ‘Veel ouders hebben het idee dat ze hun kind tekort doen.’

Lees het artikel

Belang van kennis over man-vrouw verschillen

Still uit vlog van Jeroen Geurts over gender

Jeroen Geurts bespreekt het belang van nieuwe kennis over man-vrouw verschillen in gezondheid en zorg met Marcel Daniëls, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. Hoe komt kennis over man-vrouw verschillen in de spreekkamer?

Bekijk de vlog

Diversiteit bij ZonMw

In Artikel 22 in de Grondwet staat dat de overheid volksgezondheid bevordert van iedereen, ongeacht leeftijd, sekse, seksuele voorkeur, sociaal-economische situatie en culturele achtergrond. In alle ZonMw-programma’s wordt rekening gehouden met dit belangrijke maatschappelijke thema. De bestaande gezondheidsverschillen maken duidelijk dat dit nog lang niet het geval is. ZonMw vraagt blijvend aandacht voor deze gezondheidsverschillen in programma’s en projecten. Dit is noodzakelijk om tot generaliseerbaarheid van uitkomsten te komen.

Meer over Diversiteit bij ZonMw

Onderzoekersnetwerk Diversiteit & Gezondheid 2014

mensen bij bijeenkomst

Bij het onderzoek naar verschillen in gezondheid en gezondheidszorg zijn er thema’s die iedereen tegenkomt. Het Onderzoekersnetwerk Diversiteit & Gezondheid heeft als doel om kennis tussen onderzoekers uit te wisselen op het terrein van diversiteitsaspecten zoals cultuur, etniciteit, sekse, gender, SES en leeftijd. Op 20 mei 2014 vond de laatst bijeenkomst plaats. Bekijk een fotoverslag en de de presentaties terug. Lees meer

Checklist Aandacht voor diversiteit in onderzoek

Een algemene checklist voor aanvragers en referenten. Deze lijst bevat, gegeven de breedte van het door ZonMw gefinancierde onderzoek, vragen van algemene aard. Bekijk de checklist

Actueel

Volg via RSS

‘Erg veel pijn als je ongesteld bent is niet normaal’

Een op de 3 vrouwen heeft zulke ernstige menstruatieklachten dat ze niet normaal kan functioneren en er elke maand een of meer dagen voor thuis moet blijven. 'En toch', zegt Judith Huirne, 'is er verbazingwekkend weinig aandacht voor deze problematiek.' Daar wil zij verandering in brengen.

Elders gezien

Hartklachten? Meld u aan voor de Women's Heart Study

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij Europese vrouwen. De onderzoekers van Women's Heart Study willen daarom de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen verbeteren. Zij onderzoeken de invloed van vrouwelijke hormonen op hartklachten.

Nieuws

Ervaringsdeskundigen van partnergeweld werken met Radboudumc aan app

Eén op de 3 vrouwen in Nederland is ooit slachtoffer van een vorm van partnergeweld. Deze vrouwelijke slachtoffers hebben een hoger risico op depressie, angststoornissen en andere psychische en (onverklaarde) lichamelijke klachten. Samen met ervaringsdeskundigen werkt Sabine Oertelt-Prigione momenteel aan een online interventie, de app SAFE, die ervoor moet zorgen de drempel om hulp te zoeken te verlagen.

Nieuws

Hebben vrouwen meer last van medicijnbijwerkingen dan mannen?

Vrouwen melden vaker bijwerkingen van medicijnen dan mannen. Dat is al bekend bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb. Onderzoekster Sieta de Vries bekijkt nu met haar collega’s of deze verschillen in het melden van bijwerkingen vooral voorkomen bij bepaalde typen medicijnen of bijwerkingen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Gender en Gezondheid – Aanvullend onderzoek

Onderwerpen

  • Sekse- en gendergerelateerde verschillen in gezondheid en zorg
  • Twaalf inhoudelijke thema’s (zie programmatekst)
  • Intersectionaliteit
  • Bestaande databases of reeds lopend onderzoek

Onderdeel van programma

Kennisprogramma Gender en Gezondheid

Geplaatst op

18 januari 2018

Deadline

27 maart 2018,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Week van de overgang

Vrouwen die nu in de overgang komen, weten vaak niet wat hen te wachten staat. Om bewustwording rond de overgang te creëren, zijn er diverse activiteiten gedurende deze week.

Lees meer
Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website