Hoe stimuleer je dat zoveel mogelijk mensen zo regulier mogelijk werk vinden? En hoe kan je armoede en problematische schulden terugdringen? Dit programma levert kennis op voor gemeenten om de dienstverlening op het terrein van Werk en Inkomen te verbeteren. Op dit moment oogsten we de onderzoeksresultaten. In 2021 start het vervolgprogramma.
We hebben 8 studies uitgevoerd naar effectieve werkwijzen om vergunninghouders te ondersteunen bij het verkrijgen en behouden van regulier betaald werk. De lessen uit deze studies zijn gebundeld in een kennissynthese, maar ook in een handreiking voor professionals.
De meerderheid (64%) van leidinggevenden staat terughoudend tegenover het aannemen van sollicitanten met psychische gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit het tussentijdse resultaat van dit project.
Vier gemeenten ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde tools, handvatten en werkwijzen om vrouwen optimaal te begeleiden naar betaald werk en economische zelfstandigheid.
Klantmanagers bij gemeenten helpen inwoners betaald werk te vinden en schulden terug te dringen. Kennis uit onderzoek vult hun ervaring mooi aan. Zo kunnen inwoners (weer) meedoen op de arbeidsmarkt en hun veerkracht vergroten. Dit biedt ruimte voor gezond(er) leven.
We hebben 8 studies uitgevoerd naar werkwijzen om vergunninghouders te ondersteunen bij het verkrijgen en behouden van regulier betaald werk. De lessen uit deze studies zij nu gebundeld. Bekijk de kennissynthese en handreiking voor professionals.
In de gemeente Den Haag worden matchmaking, werkervaringsplaatsen en vrijwilligerswerk ingezet om vluchtelingen met een verblijfsstatus te begeleiden naar werk. Beleidsonderzoeksbureau Regioplan bracht de effectiviteit en de werkzame elementen in kaart. Lees het laatste artikel in onze resultatenreeks van het kennisprogramma Vakkundig aan het werk.
Gemeenten weten niet goed hoe zij moeten omgaan met gezondheidsproblemen van erkende vluchtelingen bij de toeleiding naar werk en participatie. Onderzoekers van Regioplan, het Verwey-Jonker Instituut, Movisie en Pharos leverden hiervoor kennis en handvatten. Lees het laatste artikel in onze resultatenreeks van het kennisprogramma Vakkundig aan het werk.
Wel ontzorgen maar niet de regie van statushouders overnemen. Dat is het streven van Wethouder Froukje de Jonge van de gemeente Almere bij het begeleiden naar werk en scholing.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Financiering & organisatie - Slim organiseren.