In Nederland is één op de vijf vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest en was 68% van deze zwangerschappen ook ongewenst. Onbedoeld zwanger raken is vaak een ingrijpende en emotionele gebeurtenis.

Hoewel het in Nederland beter gaat dan in bijna alle andere landen ter wereld als het gaat om anticonceptiegebruik, abortus en het terugdringen van het aantal tienerzwangerschappen, is er nog altijd veel te verbeteren.

Zo zijn er hoogrisicogroepen die meer aandacht behoeven. Met name jonge mensen, migranten en laag opgeleiden zijn kwetsbaar en weten niet altijd de weg naar goede informatie te vinden en naar begeleiding bij anticonceptiegebruik.

Uitgelicht

Startbijeenkomst Leernetwerk: naar huis met een hoofd vol ideeën

Deelnemers van de eerste leernetwerkbijeenkomst Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap waren het  eens: deze bijeenkomsten worden onmisbaar. Deelnemers maakten kennis met elkaar en gingen in kleine groepen aan de slag.

Lees meer over het leernetwerk

Waar bevinden zich de samenwerkingsverbanden?

Verspreid over Nederland gaan verschillende samenwerkingsverbanden in de lokale praktijk aan de slag om de preventie van en ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap te verbeteren.

Bekijk de samenwerkingsverbanden

Kansrijke Start

Het landelijk actieprogramma Kansrijke Start werkt aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. ZonMw draagt hieraan bij met kennis uit onderzoek.

Meer over Kansrijke Start

Meer weten over het programma?

Hier vindt u alle informatie over het programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap.

Lees verder

Actueel

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

Uit cijfers blijkt dat bijna 9% van de Nederlandse vrouwen dagelijks rookt gedurende de zwangerschap. Onder laag opgeleide vrouwen is dat zelfs 22%. Roken tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk. Zwangeren die roken kunnen bij de gynaecoloog of verloskundige terecht voor ondersteuning bij stoppen met roken. Met dit animatiefilmpje informeert het project ‘Samen Stoppen, Samen Sterk!’ zwangeren in Noord Nederland.

Nieuws

Aanknopingspunten voor betere signalering van kwetsbare gezinnen

Het signaleren van niet-medische risicofactoren van kwetsbaarheid in de eerste 1000 dagen van het leven van een kind is van groot belang. Om deze signalering te verbeteren is door Kansrijke Start onderzoek gedaan onder verloskundigen, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Op basis van de bevindingen is een rapport met aanknopingspunten opgesteld.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website