In Nederland is één op de vijf vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest en was 68% van deze zwangerschappen ook ongewenst. Onbedoeld zwanger raken is vaak een ingrijpende en emotionele gebeurtenis.

Hoewel het in Nederland beter gaat dan in bijna alle andere landen ter wereld als het gaat om anticonceptiegebruik, abortus en het terugdringen van het aantal tienerzwangerschappen, is er nog altijd veel te verbeteren.

Zo zijn er hoogrisicogroepen die meer aandacht behoeven. Met name jonge mensen, migranten en laag opgeleiden zijn kwetsbaar en weten niet altijd de weg naar goede informatie te vinden en naar begeleiding bij anticonceptiegebruik.

Uitgelicht

RIVM Monitor onbedoelde (tiener)zwangerschappen 2020

Cover monitor onbedoelde (tiener)zwangerschappen 2020

Om een impuls te geven aan de preventie van onbedoelde (tiener)zwangerschappen is in 2018 het zevenpuntenplan ingevoerd. Het RIVM monitort dit plan en presenteert het eerste deel: het tot stand komen en de invulling van indicatoren.

Lees meer over de monitor

Ervaringsdeskundigen aan het woord: van tienermoeder tot powervrouw

Chiara Vanenburg en Melissa Ruts vertellen vanuit hun ervaring als tienermoeder hoe belangrijk het is om als ervaringsdeskundige een bijdrage te leveren aan onderzoek en op die manier tienermoeders te kunnen helpen.

Lees hun blog

Kansrijke Start

Het landelijk actieprogramma Kansrijke Start werkt aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. ZonMw draagt hieraan bij met kennis uit onderzoek.

Meer over Kansrijke Start

Meer weten over het programma?

Hier vindt u alle informatie over het programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap.

Lees verder

Actueel

Aanknopingspunten voor betere signalering van kwetsbare gezinnen

Het signaleren van niet-medische risicofactoren van kwetsbaarheid in de eerste 1000 dagen van het leven van een kind is van groot belang. Om deze signalering te verbeteren is door Kansrijke Start onderzoek gedaan onder verloskundigen, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Op basis van de bevindingen is een rapport met aanknopingspunten opgesteld.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website