Het programma 'Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap' is een tijdelijke stimulering om met kennisontwikkeling en -benutting bij te dragen aan verbetering van de praktijk. In dit programma staan preventie van en integrale ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap centraal.
De ronde biedt mogelijkheden voor onderzoek op het gebied van: - Preventie, gezondheidsbevordering; - Organisatie van integrale geboortezorg; - Zorginterventies in de geboortezorg. Een projectidee voor onderzoek kan worden ingediend tot 9 februari 2021.
Chiara Vanenburg en Melissa Ruts vertellen vanuit hun ervaring als tienermoeder hoe belangrijk het is om als ervaringsdeskundige een bijdrage te leveren aan onderzoek en op die manier tienermoeders te kunnen helpen.
Begin april 2020 hebben we aan 14 samenwerkingsverbanden startbudget toegekend na beoordeling van ingediende motivatiebrieven binnen de subsidieronde ‘Verbetering lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’.
Bekijk de impressie van de informatiebijeenkomst over de subsidieoproepen die 5 november plaatsvond. In de film komen deelnemers van de bijeenkomst aan het woord.
ZonMw organiseerde een workshop op het congres Uitgerekend nu?! (preventie) onbedoelde (tiener) zwangerschappen. Deelnemers kregen meer informatie over het ZonMw programma en er werd ingegaan op de inhoud van de kennissynthese die de basis vormt voor de twee subsidieoproepen.
In opdracht van ZonMw heeft het Verwey-Jonker Instituut een kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap uitgevoerd. De beschikbare- en ontbrekende kennis, interventies en goede praktijkvoorbeelden zijn middels een quickscan van de literatuur en raadpleging van veldpartijen in kaart gebracht.
Het landelijk actieprogramma Kansrijke Start werkt aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. ZonMw draagt hieraan bij met kennis uit onderzoek.
In het pREGnant register worden gegevens van vrouwen verzameld over medicijngebruik rondom de zwangerschap. In deze vervolgstudie is via verschillende routes gewerkt aan de vergroting van de zichtbaarheid en aan de verspreiding van kennis uit het register.
Hoe kunnen online platforms bijdragen aan je mentale gezondheid? In dit filmpje zie je hoe de creatieve oplossing ‘Online communities: kwetsbare zwangeren met angst en zorgen over corona’ aanstaande moeders helpt.
In de afgelopen tijd is de samenwerking tussen de regionale consortia geboortezorg en Kansrijke Start verkend. Er is sprake van overlap en er zijn verschillen, maar over het algemeen lijkt de samenwerking veelbelovend.
Wilt u met onderzoek bijdragen aan de gezondheid voor moeder en kind rond de zwangerschap en geboorte? En heeft u een idee voor onderzoek naar de organisatie van integrale geboortezorg of op het gebied van preventie in de geboortezorg? Lees dan de nieuwe subsidieoproep Zwangerschap en geboorte.