In Nederland is één op de vijf vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest en was 68% van deze zwangerschappen ook ongewenst. Onbedoeld zwanger raken is vaak een ingrijpende en emotionele gebeurtenis.

Hoewel het in Nederland beter gaat dan in bijna alle andere landen ter wereld als het gaat om anticonceptiegebruik, abortus en het terugdringen van het aantal tienerzwangerschappen, is er nog altijd veel te verbeteren.

Zo zijn er hoogrisicogroepen die meer aandacht behoeven. Met name jonge mensen, migranten en laag opgeleiden zijn kwetsbaar en weten niet altijd de weg naar goede informatie te vinden en naar begeleiding bij anticonceptiegebruik.

Uitgelicht

Platform Leernetwerk KOOZ

Het is dé plek waar onderzoekers, professionals en ervarings-deskundigen elkaar kunnen ontmoeten over kwetsbaar ouderschap en onbedoelde zwangerschap. Deel jouw ervaringen en kennis uit onderzoek en praktijk. Laat je inspireren, werk samen en leer van elkaar! 

Bekijk het online platform

Interviewserie projectleiders

Samen werken we aan 25 projecten die toekomstige generaties een sterkere start bieden. Wie zijn de mensen achter deze onderzoeken? En wat drijft hen? We stellen projectleiders voor.

Lees de interviewserie met projectleiders

Leernetwerkbijeenkomsten

Sinds de start van het leernetwerk KOOZ worden er bijeenkomsten georganiseerd voor o.a kennisuitwisseling en afstemming tussen de projecten.

Bekijk de bijeenkomsten die hebben plaatsgevonden

Het leernetwerk in beeld

Benieuwd naar wat het Leernetwerk onbedoelde zwangerschappen en kwetsbaar (jong) ouderschap inhoudt? Deelnemers gaan gezamenlijk kennis opbouwen door samen te werken en te leren binnen het leernetwerk.

Deze illustratie brengt het in beeld

Waar bevinden zich de samenwerkingsverbanden?

Verspreid over Nederland gaan verschillende samenwerkingsverbanden in de lokale praktijk aan de slag om de preventie van en ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap te verbeteren.

Bekijk de samenwerkingsverbanden

Kansrijke Start

Het landelijk actieprogramma Kansrijke Start werkt aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. ZonMw draagt hieraan bij met kennis uit onderzoek.

Meer over Kansrijke Start

Meer weten over het programma?

Hier vindt u alle informatie over het programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap.

Lees verder

Actueel

Inschrijven voor Jeugd in Onderzoek nú mogelijk

Vanaf vandaag is het mogelijk om in te schrijven voor Jeugd in Onderzoek. Dé ontmoetingspek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. We kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten op 22 september in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch.

Nieuws

Online platform leernetwerk KOOZ gelanceerd

Het online platform van het leernetwerk KOOZ is gelanceerd. Het is dé plek waar onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen elkaar ontmoeten over kwetsbaar ouderschap en onbedoelde zwangerschap. Deel jouw ervaringen en kennis uit onderzoek en praktijk. Laat je inspireren, werk samen en leer van elkaar!

Nieuws

Regeling over late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen biedt onvoldoende duidelijkheid en zekerheid

De Regeling beoordelingscommissie late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen (de Regeling) biedt onvoldoende duidelijkheid en zekerheid aan artsen en heeft daardoor voor hen niet de functie die zij beoogt. Artsen zijn hierdoor terughoudend om een late zwangerschapsafbreking of levensbeëindiging bij pasgeborenen uit te voeren, ook wanneer de Regeling wel hiervoor de mogelijkheid biedt.

Nieuws
Toon meer

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website