Op basis van criteria uit de implementatieliteratuur werken we samen met PZNL aan een overzicht van interventies die geschikt en gereed zijn om breder te implementeren. Het gaat daarbij om interventies uit afgeronde ZonMw-projecten en uit bij PZNL bekende projecten rondom proactieve zorg en ondersteuning. Deze 2 interventies waren op dit moment zowel geschikt als gereed, en staan daarom centraal in deze 1e ronde van de stimuleringssubsidie.
Het is ons streven om in 2023 ook op andere (combinaties van) interventies stimuleringssubsidies uit te zetten. Op basis van een evaluatie van deze 1e subsidieronde bepalen we of, wanneer en op welke manier dit gebeurt. Zodra hierover meer bekend is, zullen wij dat communiceren via de kanalen van ZonMw en PZNL.
Het leerwerkplatform is door PZNL opgezet om zorgorganisaties die aan de slag gaan met een nieuwe interventie te ondersteunen. In het leerwerkplatform ontmoeten zorgorganisaties elkaar digitaal en fysiek, en kunnen zij van elkaar kunnen leren over de opzet en uitvoering van hun implementatieproject en van het uitvoeren van de nieuwe interventie in de praktijk. Het leertraject wordt vormgegeven in afstemming met de projectleiders zelf. Aanwezigheid en actieve deelname van de projectleiders aan het leerwerkplatform, inclusief het implementatieonderzoek, is verplicht. Dit betreft, gedurende de looptijd van het project, 1x per 2 maanden een bijeenkomst en een actieve rol van de projectleider op het platform. Aan de bijeenkomsten kunnen ook betrokken zorgverleners en andere projectleden deelnemen.
Met behulp van de stimuleringssubsidie gaan meerdere zorgorganisaties tegelijkertijd aan de slag met de implementatie van een interventie. In deze implementatieprojecten doen zij veel kennis op over implementatie in de palliatieve zorg. Door middel van implementatieonderzoek wil ZonMw de opgedane kennis boven water krijgen en leren van het proces. Zodat toekomstige projecten kunnen profiteren van deze geleerde lessen. En om in bredere zin een bijdrage te leveren aan de bestaande kennis op het gebied van implementatie. Daarnaast geeft het implementatieonderzoek ons inzicht in hoe de implementatie verloopt in de implementatieprojecten, wat als input kan dienen voor een evaluatie van de subsidieronde.
Met 'specialist' bedoelen we een in de palliatieve zorg ervaren zorgprofessional. Deze moet in staat zijn om tijdens de training een wat actievere rol op te pakken. De geestelijk verzorger en de in de palliatieve zorg ervaren zorgprofessional delen ter voorbereiding van de training wat meer achtergrond met de trainer, zodat de training zo goed mogelijk past bij de setting. Ook kan diegene bijvoorbeeld de trainer casuïstiek aanreiken of tijdens de training ‘inbreken’ om zaken nader uit te leggen. Tijdens de training een presentatie over proactieve palliatieve zorg geven behoort ook tot de taken van deze specialist palliatieve zorg.
Deze kunt u per e-mail richten aan palliatievezorg@zonmw.nl. Ook organiseren wij op 8 december 2022 een informatiebijeenkomst, met informatie over onder andere de subsidieoproep, het proces van aanvragen en beoordelen, het leerwerkplatform en het implementatieonderzoek. Tijdens de bijeenkomst is er ruimte om uw vragen te stellen.
Als het aantal subsidieaanvragen dat in aanmerking komt voor de stimuleringssubsidie het beschikbare budget ruimschoots overstijgt, kunnen we ervoor kiezen om de indienperiode eerder te sluiten. Het is dan niet meer mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen. U kunt in dat geval wel uw interesse voor de subsidieoproep doorgeven door ons een e-mail te sturen met uw contactgegevens. Mogelijk herhalen we de subsidieoproep dan in de toekomst.
De subsidieaanvragen die het eerst binnen zijn, beoordeelt ZonMw op de beoordelingscriteria uit de subsidieoproep. Hierna volgt het besluit tot honoreren of tot afwijzen van een subsidieaanvraag. In geval van afwijzen van uw subsidieaanvraag krijgt u eerst nog de gelegenheid tot het geven van een schriftelijke reactie.
Aan het einde van het project dient u een compact verslag in over het verloop en de resultaten van uw project. U ontvangt hiervoor tegen die tijd een format van ons.
In de subsidieoproep vindt u informatie over het indienen van een subsidieaanvraag. Het indienen van een subsidieaanvraag kan via MijnZonMw. Lees dit handboek voor meer informatie over het indienen van een subsidieaanvraag. Voor hulp bij technische vragen rond het indienen kunt u contact opnemen met de servicedesk: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur, 070 349 51 76, servicedesk@zonmw.nl.
Nee, in principe is bij deze stimuleringssubsidie geen verklaring van de-minimissteun van toepassing.
Nederlandse zorginstellingen (zie artikel 5, lid 1, van de Wet toelating zorginstellingen), samenwerkingsverbanden van Nederlandse zorginstellingen of zorgnetwerken en huisartsengroepen kunnen aanspraak maken op stimuleringssubsidie. In principe valt ook de wijkverpleging onder 'zorginstellingen'.
Alle subsidieaanvragen checken we op de ontvangstcriteria. Als deze niet in orde zijn, de begroting ontbreekt bijvoorbeeld, er staat niet 1 van de 2 genoemde interventies, er is al eerder subsidie verkregen, de hoofdaanvrager heeft meer dan 1 subsidieaanvraag ingediend of de aanvrager voldoet niet aan de criteria voor 'wie kunnen aanvragen', krijgt de aanvrager 48 uur om aanpassingen in de subsidieaanvraag te doen. Hierbij telt het tijdstip van de herindiening en niet het oorspronkelijke indienmoment. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze punten correct zijn opgenomen in de subsidieaanvraag.
De subsidieaanvragen beoordelen we op basis van de beschreven beoordelingscriteria in de subsidieoproep. Als de subsidieaanvraag daaraan voldoet, honoreren we de subsidieaanvraag. Als de subsidieaanvraag niet voldoet, is er de mogelijkheid tot wederhoor. U kunt dan reageren, waarna het uiteindelijke besluit volgt. Bij een wederhoor geldt de oorspronkelijke datum van indiening waarop de subsidieaanvraag volledig is ingediend.
Er zijn bij ZonMw 2 manieren waarop subsidie wordt verstrekt. De eerste manier is het verstrekken van subsidie op tender, waarbij aanvragers indienen en de subsidieaanvragen worden beoordeeld op kwaliteit en relevantie. Daar zit vaak een wat langer traject achter van hoor en wederhoor, waarbij een programmacommissie en/of referenten kijken naar kwaliteit. De andere manier is het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt', vaak voor kleinere bedragen. Hierbij heeft ZonMw de mogelijkheid om, als subsidieaanvragen voldoen aan de beschreven criteria, de bedragen direct toe te wijzen. Met het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ zijn de kansen om een subsidie binnen te halen voor iedereen even groot. Zo maken ook kleinere organisaties, die minder ervaring hebben met het indienen, kans op een subsidie.
De subsidieaanvragen die het eerst binnen zijn, beoordelen we als eerste, op voorwaarde dat ze op het moment van indiening volledig zijn. Dit is de eerste keer dat we binnen ons programma Palliantie op deze manier subsidie uitzetten, dus we weten niet precies wat we aan subsidieaanvragen kunnen verwachten. We controleren met regelmaat in hoeverre het aantal ingediende subsidieaanvragen het beschikbare budget overschrijdt. Daarbij creëren we sowieso wat ruimte, zodat we, als subsidieaanvragen ook na het wederhoor niet voldoen aan de criteria, de volgende projecten op de lijst kunnen honoreren. Subsidieverstrekking vindt dus ook plaats op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Dit is de datum (en zo nodig het tijdstip) waarop de aanvraag compleet is ingediend. Let op: indien de aanvraag tijdelijk incompleet was en hierdoor opnieuw is opengesteld, betreft dit de datum waarop de aanvraag opnieuw is ingediend.
Een organisatie mag slechts 1 subsidieaanvraag voor deze subsidieronde indienen. Zo heeft iedere organisatie de kans om mee te doen.
Met deze stimuleringssubsidie kunnen zorgorganisaties een stimuleringssubsidie aanvragen. In de subsidieoproep staat ook dat onder andere zorgnetwerken een subsidieaanvraag kunnen indienen. Dit kan een Netwerk Palliatieve Zorg zijn. Voor ZonMw is de indiener van de subsidieaanvraag, ofwel de persoon die het aanvraagformulier invult en indient, de hoofdaanvrager. U kunt niet een subsidieaanvraag indienen namens uw collega of namens een zorginstelling, waarin uw collega of een zorginstelling de hoofdaanvrager is. In dat geval dient de collega of de zorginstelling zelf een account aan te maken en zelf een subsidieaanvraag in te dienen, waarbij diegene de hoofdaanvrager is.
Bij subsidies tot € 25.000,- is het voldoende om een beknopt eindverslag aan te leveren. Subsidieaanvragen boven de € 25.000,- moeten naast dit beknopte eindverslag ook een eindafrekening aanleveren.
Deze subsidieoproep gaat uit van het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Dat wil zeggen: subsidieaanvragen die voldoen aan de beoordelingscriteria komen in aanmerking voor subsidie, mits het subsidieplafond nog niet bereikt is. De subsidieaanvragen die het eerst binnen zijn, beoordelen we als eerste, op voorwaarde dat ze op het moment van indiening volledig zijn. Door het vroegtijdig publiceren van en communiceren over de subsidieoproep hebben potentiële aanvragers de tijd om zich voor te bereiden. Zorgorganisaties kunnen zo al voor de indiendatum proactief aan de slag met deze voorbereiding en het schrijven van de subsidieaanvraag.
Voor het indienen van een subsidieaanvraag doorloopt u de volgende stappen:
Nederlandse zorginstellingen (zie artikel 5, lid 1, van de Wet toelating zorginstellingen), samenwerkingsverbanden van Nederlandse zorginstellingen of zorgnetwerken en huisartsengroepen kunnen aanspraak maken op stimuleringssubsidie. Bij een samenwerkingsverband treedt 1 van de partijen op als hoofdaanvrager, de overige projectpartners kunnen participeren als mede-aanvrager. De hoofdaanvrager dient namens het samenwerkingsverband de subsidieaanvraag in. Een zorginstelling mag slechts 1 subsidieaanvraag voor deze subsidieronde indienen. Zo heeft iedere zorginstelling de kans om mee te doen.
In het aanvraagformulier staan de vragen die u in de subsidieaanvraag moet beantwoorden. Dit aanvraagformulier is beschikbaar vanaf 6 februari 2023 vanaf 14.00, als indiening van de subsidieaanvraag mogelijk is. De beoordelingscriteria die in de subsidieoproep staan vermeld, komen terug in het aanvraagformulier. Het is dus belangrijk dat deze aan bod komen in uw subsidieaanvraag.
Vanaf 6 februari vindt u bij de subsidieoproep op de ZonMw-pagina met openstaande subsidieoproepen een button ‘Subsidie aanvragen’. Als u hier op klikt, wordt u doorgeleid naar MijnZonMw en vindt u daar het beschikbare aanvraagformulier voor deze subsidieronde.
Deze standaardvraag in ons aanvraagsysteem kunt u met 'nee' beantwoorden.
Ons aanvraagsysteem laat het niet toe om het aanvraagformulier nu al ter beschikking te stellen, zonder dat er de mogelijkheid is om in te dienen. We hebben er dus voor gekozen om tijdens de informatiebijeenkomst van 8 december het aanvraagformulier door te nemen, en de presentatie waarin de verschillende items uit het aanvraagformulier beschreven staan te delen. Zo heeft iedereen ook dezelfde informatie.