Verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 2.0
Deelnemers
Benieuwd wie deze toptalenten zijn? Lees de blogs waarin de deelnemers aan LMNR 2.0 zichzelf voor stellen:
Op zoek naar balans bij transplantatiezorg
Vlog over functioneren als focus van zorg
Verminderen van emotionele belasting
Persoonsgerichte, pijnvrije brandwondzorg
Zorg om Naasten
Persoonsgerichte zorg op de IC
Persoonsgerichte oncologische zorg
Zorgen om kinderen in kwetsbare omstandigheden
Ingrediënten voor succesvolle scholingen
Tijdige transmurale palliatieve ouderenzorg
Teamdynamiek in de ouderenzorg
Verpleegkundig Leiderschap en Wetenschap
Annemarie de Vos vertelt over verpleegkundig leiderschap en wetenschap.
Verbinding vanuit de positieve gezondheidsbenadering
Nurse-led clinics buiten het ziekenhuis
Gedifferentieerde inzet verpleegkundigen
Verpleegkundig onderzoek op de IC
Kwaliteit van leven in de palliatieve zorg
Optimaal herstel van patiënten met psychiatrische aandoeningen
Klinische ouderenzorg vanaf de werkvloer optimaliseren
Aanleiding
Thóra B. Hafsteinsdóttir (coördinator LMNR) licht toe waarom er een leiderschapsprogramma voor verpleegkundig onderzoekers nodig is en wat het programma inhoudt.
Het LMNR-programma ondersteunt en stimuleert gepromoveerde verpleegkundigen om een academische carrière te ontwikkelen zodat de capaciteiten van deze professionals optimaal benut worden
Carrièremogelijkheden
Om verplegingswetenschap verder te ontwikkelen, zijn er meer gepromoveerde verpleegkundigen nodig die werken aan praktijkgericht onderzoek. Gepromoveerde verpleegkundigen doen kwalitatief goed onderzoek en zijn sleutelfiguren in evidence based care, het ontwikkelen van zorgprogramma’s en therapeutische interventies voor patiënten en families. Daarnaast spelen zij ook een belangrijke rol in het onderwijs en in het verbeteren van de klinische praktijk.
Op dit moment zijn er nog te weinig carrièremogelijkheden voor gepromoveerde verpleegkundigen en zijn er nog maar weinig shared clinician-scientist functies voor gepromoveerde verpleegkundigen waarin onderzoeksfunctie en functie in de zorg gecombineerd wordt in een functie. Het LMNR-programma ondersteunt en stimuleert gepromoveerde verpleegkundigen om een academische carrière te ontwikkelen zodat de capaciteiten van deze professionals optimaal benut worden. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van verplegingswetenschap en het vak verpleegkunde: het verbeteren van de zorg aan patiënten door meer evidence based zorg, hogere kwaliteit en meer veiligheid in de zorg én het versterken van onderwijs aan studenten verpleegkunde en verplegingswetenschap.
Het LMNR-programma
Aan het LMNR 2.0 programma doen 19 gepromoveerde verpleegkundig onderzoekers ofwel de LMNR-fellows mee. Zij zijn verbonden aan verschillende universitaire medische centra (umc’s) en hogescholen in Nederland. De fellows werken aan de verdere ontwikkeling van hun leiderschap- en onderzoekscompetenties. Zij volgen verschillende tweedaagse workshops en eendaagse meetings waarin experts over hun eigen professionele ontwikkeling vertellen en in discussie gaan met de fellows. Er is aandacht voor de ontwikkeling van een eigen visie op onderzoek en de gezondheidszorg en de beste manier om andere professionals hierin mee te nemen. De fellows leren zichzelf te zien als leiders op hun eigen expertisegebied, maar ook als leiders in de gezondheidszorg, nationaal en internationaal.
Aan de orde komen thema’s als leiderschaps- en professionele ontwikkeling, strategisch leiderschap, het ontwikkelen van onderzoeksprogramma’s, politieke krachtenvelden van de academische wereld en nationale en internationale Grant funding; nationale en internationale samenwerking met andere onderzoekers en professionals. De fellows geven onder andere presentaties over eigen ontwikkeling, nemen deel aan intervisie en aan groepsdiscussies.
Gepromoveerde verpleegkundig onderzoekers:
- hebben unieke expertise over wetenschappelijk onderzoek en onderzoeksmethodologie
- werken aan het ontwikkelen van verpleegkundige kennis door het uitvoeren van onderzoek
- vertalen onderzoeksresultaten in innovaties die klaar zijn voor implementatie
- implementeren evidence based kennis/innovaties in de klinische praktijk en onderwijs
- werken samen met bestuurders, manager(s), andere verpleegkundigen en professionals in de zorg in het doen van onderzoek en de ontwikkeling van evidence die geïmplementeerd kan worden in de klinische praktijk
- ondersteunen en leiden veranderingsprocessen in zorgorganisaties/zorginstellingen op basis van wetenschappelijke expertise
- geven onderwijs aan professionals in de zorg over onderzoek en onderzoeksmethodologie
- schrijven wetenschappelijke artikelen waarin zij de resultaten van onderzoek rapporteren en presenteren de resultaten aan professionals en andere wetenschappers
Het uiteindelijke doel van het onderzoek en het werk van gepromoveerde verpleegkundigen is patiëntenzorg van hoge kwaliteit en de verbetering van de veiligheid van de patiënt, families en communities.
Mentoring
Een belangrijk onderdeel van het programma is mentoring. Alle fellows hebben een mentor. Dit is een senior expert op het gebied van onderzoek en in de verpleegkunde en de gezondheidszorg. Met de mentoren bespreken zij de eigen ontwikkeling en krijgen zij advies over de mogelijke stappen. Uiteraard gaat het er om of en hoe de fellows in staat zijn om goed te reflecteren op eigen gedrag en of zij hun eigen gedrag kunnen veranderen en verder ontwikkelen. Waar lopen zij tegenaan? Boeken zij voortuitgang met hun ontwikkeling?
Resultaten
Door het leiderschapsprogramma zijn verpleegkundig onderzoekers opgeleid om een sleutelpositie tussen beleid, praktijk, onderzoek en onderwijs te vervullen. De deelnemers hebben zich ontwikkeld tot toonaangevende praktijkgerichte onderzoekers die zich als ambassadeur inzetten voor de verbinding tussen praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs. Wij verwachten dat ook LMNR 2.0 zal bijdragen aan de groei van verplegingswetenschap in Nederland met het ultieme doel om de kwaliteit van de zorg en veiligheid van de patiënt te verbeteren.
Studiereis
Vanwege de coronpandemie moesten de studiereizen, die onderdeel zijn van het verpleegkundig leiderschapsprogramma worden uitgesteld. Op een later moment zijn die alsnog uitgevoerd.
Professionele zeggenschap en invloed op kwaliteit van zorg
Verpleegkundig onderwijs en onderzoek in Zweden
Afsluiting LMNR 2.0
Op vrijdagmiddag 26 februari 2021 vond de slotbijeenkomst plaats.
Slotbijeenkomst Connecting the dots
Verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 2.0
De ontwikkeling en uitvoering van de leiderschapstraining LMNR 1.0 werd gefinancierd vanuit het inmiddels afgeronde ZonMw-programma Tussen Weten en Doen II. De uitvoering van LMNR 2.0 is ook gefinancierd vanuit het programma Tussen Weten en Doen II, maar is vervolgd in het programma Verpleging en Verzorging. In 2023 is LMNR 3.0 gestart met financiering vanuit het ZonMw-programma Verpleging en Verzorging.