Klinische ouderenzorg vanaf de werkvloer optimaliseren
Even voorstellen
Na het afronden van de HBO-V (duale variant) heb ik een jaar als verpleegkundige op de afdeling Cardiologie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) gewerkt om vervolgens de overstap te maken naar de Cardiac Care Unit. Enkele jaren mijn specialisatie besloot ik om mijn horizon te verbreden en te starten met de master Evidence Based Practice (EBP) in Health Care aan de Universiteit van Amsterdam. Deze master gaf me de mogelijkheid om als klinisch epidemioloog op de Intensive Care Unit (ICU) van het OLVG te werken en wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Dit resulteerde in 2018 tot het verdedigen van mijn proefschrift aan de Universiteit van Tilburg.
Gedurende 5 jaar heb ik mijn werkzaamheden op de ICU gecombineerd met de functie van wetenschapscoördinator verpleegkundig onderzoek en EBP in het Leerhuis van het OLVG. In deze functie heb ik onder andere het project EBP voor verpleegkundigen in het OLVG geïmplementeerd, EBP onderwijs ontwikkeld en het OLVG wetenschapsmagzine voor verpleegkundigen opgezet.
In september 2019 ben ik gestart als klinisch epidemioloog op de afdeling Geriatrie en sta ik weer regelmatig als verpleegkundige aan het bed.
Muziek@OLVG
Muziek is emotie. Het aantal wetenschappelijke publicaties en media-uitingen over de positieve effecten van muziek op het welzijn van patiënten groeit. Het is daarom geen verrassing dat muziek een plek aan het veroveren is in de zorg.
4 bevlogen OLVG-ers besloten dat het de hoogste tijd was om patiënten en collega’s kennis te laten maken met de mooie effecten van livemuziek. Dit resulteerde in het project muziek@OLVG. Na bijna 40 optredens gooide COVID-19 roet in het eten en was het niet meer mogelijk om externe musici in het OLVG te laten optreden. Daarom besloten we om onze verpleegkundige zorg voor de COVID-19 patiënten te combineren met muziek. Dit resulteerde in het volgende filmpje (pianist: verpleegkundige Louise van de Sande Bakhuyzen, zang: Saskia Rijkenberg).
Over Saskia Rijkenberg
Saskia Rijkenberg is klinisch epidemioloog op de afdeling Geriatrie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.
Zij leverde onder andere een bijdrage aan het boek Onderzoek langs de meetlat: onderzoekdesigns voor verpleegkundigen.
Samen met haar collega Janneke Schuitenmaker hield zij een pitch (vanaf minuut 8.10) voor de Santeon verbeterprijs over hun verbeterproject op de SEH.
Op de hoogte blijven van haar activiteiten?
Volg Saskia op Twitter, LinkedIn en ResearchGate
Contact
Heb je een vraag aan Saskia? Neem dan contact op via s.rijkenberg@olvg.nl of
+31 (0)20 510 82 15
Verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 2.0
In februari 2019 startte de 2e groep fellows met het 2-jarig verpleegkundig leiderschapsprogramma Leadership Mentoring in Nursing Research (LMNR 2.0): een leiderschapstraining gericht op gepromoveerde verpleegkundigen en postdocs die werkzaam zijn als onderzoekers. Op 26 februari 2021 vond de slotbijeenkomst Connecting the dots: notes on nursing #2030 plaats.
De ontwikkeling en uitvoering van de leiderschapstraining LMNR 1.0 werd gefinancierd vanuit het inmiddels afgeronde ZonMw-programma Tussen Weten en Doen II. De uitvoering van LMNR 2.0 is ook gefinancierd vanuit het programma Tussen Weten en Doen II, maar wordt vervolgd in het programma Verpleging en Verzorging. In 2023 start LMNR 3.0 (met financiering vanuit het programma Verpleging en Verzorging).
Colofon
Tekst: Saskia Rijkenberg
Eindredactie: ZonMw