Sessie 8: Zet de burger centraal

Foto header: credit David Jagersma
Hieronder vindt u de presentaties:

Sessieleiders

Hoe wij de zorg toegankelijk houden, ook tijdens een pandemie

Tijdens de eerste fase van de COVID-19 pandemie ging één op de 5 patiënten niet naar de dokter. Daarnaast hebben zorgverleners afspraken uit- en/of afgesteld vanwege COVID-19. Inmiddels weten wij dat de gevolgen hiervan groot zijn. Patiënten die geen toegang vonden tot zorg stierven eerder en tot tweemaal vaker dan zij die wel toegang tot zorg vonden. Wij vinden aanwijzingen dat bestaande sociale en psychische ongelijkheden in de bevolking hebben geleid tot deze verhoogde kans op sterfte. In deze presentatie geef ik voorbeelden hoe wij de zorg toegankelijk houden, ook tijdens een pandemie. Ik ga met u in gesprek en samen bespreken wij haalbare oplossingen om ook voor kwetsbare mensen de toegang tot zorg te behouden. Voor, na of tijdens een gezondheidscrisis zoals COVID-19.

Spreker
Silvan Licher, Erasmus MC

COVID-UNCOVERED: Een visuele etnografie over de impact van corona maatregelen op sociaal kwetsbare groepen

De coronatijd heeft een grote invloed gehad op ouderen, mensen met een lichtverstandelijke beperking (LVB) en thuis- en daklozen. Nu de pandemie wegebt, is het belangrijk stil te staan bij de lange termijn gevolgen van de maatregelen voor deze sociaal kwetsbare groepen. Aan de hand van gefilmde diepte-interviews met deze kwetsbare mensen, hun sociale netwerk en (in/formele) zorgverleners, hebben wij 3 korte etnografische video’s gemaakt. Visuele methode zijn een krachtige manier om persoonlijke verhalen zichtbaar te maken en complexe sociale processen beter te begrijpen, en kunnen gebruikt worden als aanzet tot dialoog, training, en verdere reflectie. Samen met partner organisaties MEE Amstel en Zaan en Ben Sajet laten hebben we de video’s laten zien aan deelnemers en stakeholders en verder gepraat over de coronatijd en de geleerde lessen. In deze presentatie laten we een van de films zien, en reflecteren we op de geleerde lessen.

Spreker
Danny de Vries, Universiteit van Amsterdam

Burgerwetenschap voor pandemische paraatheid: kansen en voorwaarden

Is het mogelijk om ook wanneer een land onder hoogspanning staat burgers effectief te laten participeren in kennisontwikkeling? Zoals wanneer er zich een pandemie aandient?

In de corona-crisis bleek het moeilijk om dit te doen. Terwijl bekend is dat mét de inbreng van patiënten en burgers betere beslissingen gemaakt worden. Het onderstreept de noodzaak om vooruit te denken: hoe blijven we, ook in situaties van grote druk, alle capaciteiten benutten die in onze samenleving aanwezig zijn?

In opdracht van ZonMw voeren Stichting Mijn Data Onze Gezondheid en Wageningen University & Research (leerstoelgroep Gezondheid & Maatschappij) een verkenning uit om zicht te krijgen op de kansen en voorwaarden voor de inzet van burgerwetenschap ten behoeve van pandemische paraatheid. 3 vragen staan centraal: 1) Welke typen Burgerwetenschap bieden kansen voor burgers om een bijdrage te leveren aan pandemische paraatheid? 2) Wat zijn de randvoorwaarden voor een effectieve bijdrage van Burgerwetenschap aan Pandemische Paraatheid, 3) Wat zijn relevante vervolgstappen die in de ‘koude fase’ van een pandemie moeten en kunnen worden gezet? De presentatie zal ingaan op deze vragen aan de hand van voorlopige resultaten van de verkenning. 

Spreker
Gaston Remmers, Mijn Data Onze Gezondheid
Samantha Elkhuizen, WUR

Veerkracht en kwetsbaarheid van kinderen en adolescenten met een chronische aandoening in relatie tot de COVID-19 pandemie

In stressvolle periodes functioneren sommige kinderen veerkrachtiger dan anderen. Welke factoren dragen bij aan deze veerkracht en wat zijn de risicofactoren voor verminderd functioneren? Hoe zit het met kwetsbaardere groepen, zoals jongeren met een chronische aandoening?

Ons interdisciplinaire onderzoek richt zich op het psychosociale functioneren van kinderen en adolescenten met een chronische aandoening, evenals het proces van ‘Samen Beslissen’ met deze populatie. Tijdens deze sessie delen we inzichten over de uitdagingen van het opgroeien met een chronische aandoening en de impact van de COVID-19 pandemie op deze groep. We willen graag met jullie in gesprek gaan over hoe we de zorg in de toekomst kunnen verbeteren, zodat iedere jongere zo gezond mogelijk kan opgroeien.

Sprekers
Emma Berkelbach van der Sprenkel, Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht Sanne Nijhof, Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht