Sessie 4: Samenwerken aan expertise en ontwikkeling van infrastructuur
Hieronder vindt u de presentaties:
Sessieleiders
André Knottnerus, Maastricht University & Fleur Heeres/ Carrie Wegh, ZonMw.
De Pandemie en het ontstaan van het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde
Kun je een voorspellend model maken op basis van “gerapporteerde teksten” van huisartsen uit heel Nederland? Hoe kun je een thuisbehandeling effectief inzetten, waardoor je de ziekenhuiszorg kunt ontlasten? Kun je nieuwe medicatie getest krijgen in de eerstelijn?
In het vierjarig programma GRIP3 zijn 7 afdelingen Huisartsgeneeskunde en het Nivel gezamenlijk aan de slag gegaan om duurzame systemen te ontwikkelen die zowel de huidige als de toekomstige eerstelijnsonderzoeken kunnen ondersteunen. Onze tussentijdse resultaten zijn: een AI-model voor het herkennen van covid-gerelateerde klachten, een digitale informed consent voor RCT’s en effectieve thuisbehandelingsprotocollen. Maar we zijn nog niet klaar. We werken in GRIP3 nog door aan de Governance en modules ten behoeve van toekomstbestendig onderzoek in de eerstelijn.
Spreker
Nynke Schouwenaars, UMC Groningen
Post-COVID Netwerk Nederland (PCCN)
Epidemieën van infectieziekten gaan niet zelden gepaard met post-acute gevolgen en potentieel ernstige gevolgen ervan in de samenleving. Door de omvang van de problemen veroorzaakt door post-COVID zijn we als samenleving wereldwijd, bruut geconfronteerd met ontoereikende zorg voor en beperkte kennis over post-acute infectieuze syndromen (PAIS). In opdracht van VWS werken we nu in Nederland aan het opzetten van een landelijk netwerk met research infrastructuur waarin patiënten, wetenschappers, zorgprofessionals en maatschappelijke partners samenwerken om wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg voor mensen met post-COVID onderling en op elkaar af te stemmen. Door deze afstemming wordt systematisch en efficiënt kennis opgebouwd die nodig is om post-COVID beter te begrijpen, een betere diagnose te stellen en betere behandelmogelijkheden te ontwikkelen. Het netwerk bevordert actief benutting van alle relevante kennis om de zorg voor mensen met post-COVID voortdurend te verbeteren. Het dient ook als een template voor andere PAIS zoals Lyme, Q-koorts en myalgische encefalopathie en PAIS door eventuele nieuwe infectieziekten.
Spreker
Anske van der Bom, LUMC
WikiPathways en de COVID-19 Disease Map - Kennisplatform voor het beschrijven en visualiseren van de biologische processen achter COVID-19
In reactie op de wereldwijde COVID-19-pandemie heeft ons multidisciplinaire team een uitgebreide verzameling van pathwaymodellen en bioinformatica-tools ontwikkeld om onze kennis over COVID-19 uit te breiden. WikiPathways, een open platform voor het delen van pathwaykennis, is sindsdien aanzienlijk uitgebreid. Het bevat nu 38 gedetailleerde pathwaymodellen die de cruciale moleculaire processen bij SARS-CoV-2-infecties verduidelijken. Deze modellen zijn geïntegreerd in de COVID-19 Disease Map, een wereldwijd, gemeenschapsgericht initiatief dat gedetailleerde netwerken van COVID-19-ziektemechanismen samenstelt en deelt. Deze modellen verbeteren niet alleen onze kennis over de onderliggende biologie, maar kunnen ook worden gebruikt voor data-integratie en -analyse, visualisatie en drug repurposing.
Spreker
Martina Summer-Kutmon, Maastricht University
Pandemische Paraatheid – NCOH consortium
Wetenschappelijk onderzoek is nodig om kennis te vergaren voor het voorkomen en beter voorspellen van infectieziekte uitbraken en het zoveel mogelijk beperken van gevolgen voor de samenleving. Er is nog onvoldoende kennis over hoe uitbraken ontstaan, waar de grootste risico’s zijn en hoe de verspreiding van infecties tussendieren, van dieren naarmensen en tussen mensenzoveel mogelijkkunnen worden voorkomen of beperkt. Daarnaast is er behoefte om onder patiënten snel en effectief onderzoek naar effectiviteit van geneesmiddelen uit te voeren. Hoewel er veel kennis is over behandeling van bekende infecties, geldt dat niet voornieuwe infecties. Dit programma omvat zes samenhangende werkpakketten met een One Health focus op het kruispunt tussen dier, mens en omgeving gericht op het ontwikkelen van technieken en methodes die ons helpen om essentiële kennis te vergaren die nodig is als input voor bestrijdingsadvies bij uitbraken en pandemieën.
Spreker
Annemarie Rebel, Wageningen Bioveterinary Research