Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Interviewreeks
Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking brengt soms nieuwe uitdagingen met zich mee, wat vraagt om specifieke expertise en vaardigheden van zorgverleners.

In gesprek met mensen met een verstandelijke beperking

Voor mensen met een verstandelijke beperking is het soms moeilijk om over een naderende dood te praten. Toch willen zij graag in gesprek over passende zorg in de laatste levensfase. Hoe gaat u dit gesprek aan?

In ons programma Palliantie zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Zodat zij zorg en ondersteuning ontvangen die aansluit op hun wensen en behoeften. Bij mensen met een verstandelijke beperking in de palliatieve fase is dat soms een extra uitdaging. Daarom investeren we in onderzoek naar ondersteuning bij praten over wensen en behoeften en samen beslissen met deze doelgroep. Lees in onderstaande interviews welke palliatieve zorg u voor mensen met een verstandelijke beperking kunt bieden en hoe we vanuit onderzoek en beleid werken aan verbetering.

Afbeelding

'Wees onbevangen en nieuwsgierig bij een gesprek over het levenseinde'

De SamenSpraak gesprekdoos maakt het begeleiders makkelijker om met hun cliënten over palliatieve zorg te praten. In de doos zit een stappenplan, een digitaal en fysiek werkboek, een handleiding, een werkplaat met 13 kaarten en 50 ondersteunende illustraties.

Afbeelding

'Als er iets nog taboe is in de zorg, is dit het wel'

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is er voor organisaties die zorg bieden aan mensen met een (verstandelijke) beperking. Mara Spit-Verdonschot vertelt hoe de vereniging zich inzet voor palliatieve zorg bij deze doelgroep, en wat de uitdagingen zijn.
Afbeelding

'Je mag naar mama toe'

Als arts voor verstandelijk gehandicapten, opleider en palliatief consulent, weet Marijke Tonino als geen ander hoe levenseindezorg bij mensen met een verstandelijke beperking er in de praktijk uitziet. Ze vertelt waar de gevoeligheden en uitdagingen liggen.
Afbeelding

Advance care planning bij mensen met een verstandelijke beperking

Cliënten en naasten beslissen graag mee over toekomstige zorg. Hoe praat je op tijd met hen en hun naasten over zorgwensen en behoeften? Een training en informatiematerialen helpen zorgverleners hierbij.
Afbeelding

Gereedschapskist met instrumenten

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is de laatste tijd erg verbeterd. Toch leven er binnen organisaties nog vragen hoe je deze zorg in de praktijk kan borgen. Een ‘gereedschapskist’ met werkwijzen, tools en methoden biedt uitkomst.
Afbeelding

Hospice voor mensen met een verstandelijke beperking

De meeste mensen met een verstandelijke beperking sterven in hun eigen omgeving. Thuis of in de instelling waar ze altijd hebben gewoond. Hospice Balade is een plek waar zij terecht kunnen als thuis sterven niet gaat.
Afbeelding

Uit de praktijk

Trudi Weijers is praktijkverpleegkundige in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en palliatief consulent. Wat komt zij allemaal tegen in haar dagelijkse werk? Met welke uitdagingen krijgt ze te maken?
Afbeelding

'Luister naar mensen met een verstandelijke beperking'

Irene Tuffrey-Wijne, geassocieerd hoogleraar aan Kingston and St George’s University, vertelt over de internationale aandacht voor palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.