Kennis over diversiteit in klimaatonderzoek

Door klimaatverandering wordt het weer in Nederland extremer. Dit heeft een verschillende impact op mannen en vrouwen, die zowel lichamelijk als in het gedrag verschillen van elkaar. Ook vergroot klimaatverandering op veel gebieden bestaande sociale en economische ongelijkheden. Lees hoe ZonMw inzet op meer kennis en bewustwording op het thema diversiteit en klimaat.
Afbeelding

Met een pollen-buienradar kan de kwaliteit van leven van hooikoortspatiënten verbeteren


Als gevolg van klimaatverandering kunnen mensen met hooikoorts meer klachten ervaren en zal het aantal patiënten toenemen. Om op tijd te beginnen met het bestrijden van hooikoortsklachten, kan een pollenradar goed van pas komen. Zo’n ‘pollen-buienradar’ is een van de ‘tools’ die onderzoeker Letty de Weger en haar projectpartners willen ontwikkelen om de kwaliteit van leven van hooikoortspatiënten te verbeteren.

Afbeelding

Onderzoek naar duurzame zorg in het ziekenhuis


De ziekenhuiszorg heeft een grote impact op het klimaat en milieu. De CO2-uitstoot van een openhartoperatie staat bijvoorbeeld gelijk aan 4700 kilometer vliegen. Intensivist Hugo Touw doet onderzoek naar de milieu- en klimaatimpact van individuele zorgtrajecten in het ziekenhuis: “Het klimaatprobleem gaat me zo aan het hart, dat ik écht wil weten hoe vervuilend een ziekenhuisbehandeling is.” Lees in dit interview hoe we de zorg écht duurzamer kunnen maken.
Afbeelding

Bij hittegolven sterven relatief meer oudere vrouwen dan oudere mannen


Vrouwen hebben eerder last van extreme temperaturen dan mannen. Dat komt omdat vrouwen gemiddeld kleiner zijn dan mannen en minder spiermassa hebben. Daardoor produceren vrouwen iets minder warmte. Lees in dit interview met onderzoeker Hein Daanen hoe mannen en vrouwen verschillen in de regulatie van de lichaamstemperatuur.