Deze 10 projecten ontwikkelen kennis over een gezonde leefomgeving
![](/sites/zonmw/files/styles/hero_large/public/2024-03/achterstandswijken.jpg?itok=cKkbK5I4)
Praktische resultaten in 2025
De projecten zijn begin 2024 gestart en leveren voor de zomer van 2025 hun resultaten op met kennis over een gezonde leefomgeving. Denk aan handreikingen en checklists voor gemeenten, GGD’en en provincies. Blijf deze webpagina volgen, want hier verzamelen we alle relevante informatie over deze projecten. Denk aan tussentijdse artikelen, maar vooral juist: de resultaten.
Elk van de 10 projecten rond kwetsbare wijken richt zich op 1 of meerdere hoofdonderwerpen:
- Systematisch volgen, evalueren en onderzoeken van ingrepen in de leefomgeving
- Onderzoeken wat binnen kwetsbare wijken werkt
- Kennisontwikkeling van processtappen voor de besluitvorming
Hieronder staan de gehonoreerde projecten gegroepeerd per hoofdonderwerp.
Systematisch volgen, evalueren en onderzoeken
Wat zijn de effecten van uitgevoerde of lopende ingrepen in de leefomgeving? En wat zijn de werkzame elementen? 3 projecten volgen, evalueren en onderzoeken uitgebreid verschillende ingrepen in de leefomgeving. Dit is tot nu toe relatief weinig gedaan. Om goed inzicht te krijgen in de effecten, zoeken zij antwoorden op vragen zoals: Hoe is het project verlopen? Wat was de werkwijze van de onderzoekers? Wat hebben zij wel of niet kunnen meten?
Onderzoeken wat binnen kwetsbare wijken werkt
Het gebruik en effect van een gezonde leefomgeving verschilt per persoon. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Denk aan cultuur, leeftijd en huishoudenssamenstelling. Doordat behoeften uiteenlopen, zijn er meer voorbeelden nodig met een nauwkeurige omschrijving van de context en de effecten van de interventies. 3 projecten onderzoeken wat werkt voor welke groep en waarom.
Processtappen voor de besluitvorming
Hoe betrekt u bewoners van een kwetsbare wijk goed bij hun leefomgeving, zonder hen te overvragen? 4 projecten doen kennis op om kwetsbare inwoners te betrekken en om met hen het gesprek aan te gaan. Bij de besluitvorming over de inrichting van de leefomgeving, zijn verschillende domeinen betrokken. Deze zijn niet altijd goed met elkaar verbonden en hebben soms andere zienswijzen. Belangrijk dus dat de juiste mensen op het juiste moment aan tafel zitten.
Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak
Deze projecten doen onderzoek met subsidie uit onze ronde ‘Ontwikkelen van kennis over een gezonde leefomgeving in kwetsbare wijken en gebieden’ van ons programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak (GLIA). Naast deze 10 projecten, zijn er ook 15 projecten die beleid ontwikkelen en uitvoeren en 30 korte impuls-projecten die praktijkvoorbeelden hergebruiken. Daarnaast is in 3 living labs domein overstijgend samengewerkt.
GLIA is onderdeel van het bredere programma Gezonde Leefomgeving, dat ZonMw en RIVM samen uitvoeren in opdracht van het ministerie van VWS.