Subsidiemogelijkheden die implementatie bevorderen
Implementatie- en actieprogramma’s
ZonMw zet implementatieprogramma’s op en voert deze uit. Dit gebeurt vaak samen met veldpartijen, die de trekker kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn:
- Het Preventieprogramma 2019-2022, programmalijn Kennisbenutting en implementatie
- Deelprogramma Implementatie van Doelmatigheidsonderzoek. Uit een evaluatie van dit (afgeronde) programma blijkt dat de implementatie van een effectieve interventie in 41 van de 73 projecten is geslaagd. Dit levert een potentiële besparing op van ruim 50 miljoen euro per jaar.
- Verbeterprogramma Palliantie. Met verbeterprogramma’s helpt ZonMw de kwaliteit van zorg te verbeteren.
- Programma implementatie en opschalingscoaching ouderen thuis
- Programma Zwangerschap en geboorte II
Actie- en praktijkgericht onderzoek
Bij actieonderzoek gaan veranderen, leren en kennisontwikkeling hand in hand. Bij het veranderen en leren wordt gebruik gemaakt van kennis over acties die implementatie bevorderen. Denk aan (kennis over) belemmerende of bevorderende factoren bij implementatie en manieren waarop projectleiders daarop kunnen inspelen. Enkele voorbeelden van actie-onderzoek binnen ZonMw zijn:
- Programma Actieonderzoek verward gedrag
- Actieonderzoek Safety-II en veiligheidsergonomie
- Actieonderzoek Innovatieve zorg
Bij praktijkgericht onderzoek gaat het om het ontwikkelen en toepassen van kennis die direct oplossingen kan bieden voor de praktijk. Een nauwe samenwerking tussen praktijk, cliënten en/of naasten en onderzoek is hierbij vereist.
- Praktijkgerichte onderzoeken in de ggz
- Bekijk het praktijkgericht onderzoek over jongeren met een licht verstandelijke beperking
- Kijk hier voor Goede voorbeelden van samengaan wetenschap en praktijk
- Kijk hier voor Publicaties over dit onderwerp
Verspreiding- en Implementatie Impuls (VIMP)
Aan het einde van een project kunnen projectleiders bij sommige programma’s een subsidieverzoek indienen. Dit kan alleen op uitnodiging van ZonMw. Deze extra subsidie voor implementatie van projectopbrengsten bedraagt maximaal €50.000. Twee voorbeelden van zo’n Verspreiding- en Implementatie Impuls (VIMP):
Implementatievouchers en -fellows
Om opschaling van interventies te bevorderen geeft ZonMw soms kennisvouchers uit. Hiermee kan gericht een adviseur worden ingehuurd om lokaal implementatie-advies te geven. Hieronder staan enkele voorbeelden.
- Oproep Implementatie- en opschalingscoaching, programma Zorg voor innoveren
- Bekijk de pagina van het programma Op een Lijn, waarin kennisvouchers positief werden ontvangen door zowel aanvragers als adviseurs.
- Sportinnovator Vouchers 2023
- Implementatie science practitioner Fellowships Passende Zorg
- Bezoek de pagina met contactgegevens van de eerder in (academische) ziekenhuizen opgeleide implementatiefellows. Hun ervaringen zijn gebundeld in de publicatie Goud verzilveren, de waarde van implementatie experts.
Valorisatie en doorgeleiding
Veelgebruikte termen die met implementatie overlappen, zijn valorisatie en doorgeleiding. Samenwerkingspartners als NWO, Health~Holland en universiteiten gebruiken vaak deze termen. In werkgebieden die buiten de zorg liggen of er aan grenzen, is het begrip implementatie vaak onvoldoende bekend. In deze sectoren worden daarom andere financieringsinstrumenten ingezet, zoals Take-off, Impact-explorer, Impact Scout en Demonstrator.
Parels
Projecten met bijzondere resultaten of toepassingen kunnen met een ZonMw-parel worden bekroond. Dit kan bijvoorbeeld gaan om projecten die actuele vraagstukken in de zorg helpen oplossen. Bij de toekenning van deze prijs is de impact van het project een belangrijk criterium.