Onderzoek naar sport en bewegen is van belang om de positieve opbrengsten van sport voor de maatschappij te vergroten. Niet alleen voor topsport, maar juist ook voor de breedtesport. Ons doel is om kennis te ontwikkelen over hoe iedereen kan (blijven) sporten en bewegen naar eigen vermogen. Daarom investeren we in kwalitatief hoogwaardige en duurzame kennis en stimuleren we dat die kennis ingezet wordt voor de praktijk.
In 2020 werkten 15 gemeenten met hogescholen, lokale organisaties en burgers aan de oprichting van living labs sport en bewegen. Er zijn krachtige netwerken ontstaan waarin lokale en regionale partners uitdagingen rond sport en bewegen oppakken. De ervaringen in het eerste jaar zijn gebundeld in een artikelreeks.
15 gemeenten zijn in 2020 gestart met het verkennen van living labs sport en bewegen door toe te werken naar sterke samenwerkingsverbanden en door in gesprek met de burger de lokale uitdagingen in kaart te brengen. In 2021 staat de verankering, het ontwikkelen van innovaties en het experimenteren van oplossingen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen centraal.
Wat is de toegevoegde waarde van koelvesten voor zorgprofessionals die werken met COVID-19 patiënten? Onderzoekers Thijs Eijsvogels en Boris Kingma zochten het uit en vertellen in dit filmpje hoe de koelvesten werken.
In 2020 werkten 15 gemeenten met hogescholen, lokale organisaties en burgers aan de oprichting van living labs sport en bewegen. Er zijn krachtige netwerken ontstaan waarin lokale en regionale partners uitdagingen rond sport en bewegen kunnen oppakken. De ervaringen uit de netwerkfase zijn gebundeld in een digitale publicatie die vandaag is gelanceerd.
Van maandag 22 maart tot en met donderdag 1 april organiseert Vereniging Sport en Gemeenten de online Kennisweek Sport en Gemeenten 2021. Het programma biedt een grote variëteit aan onderwerpen, een ruime keuze uit verschillende thema’s en actuele beleidsvraagstukken op het terrein van lokaal sport- en beweegbeleid.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte eind 2020 de vernieuwde internationale beweegrichtlijnen bekend. Deze richtlijnen adviseren hoeveel beweging nodig is om gezond te blijven. De internationale richtlijnen wijken niet veel af van de Nederlandse richtlijnen die de Gezondheidsraad publiceerde in 2017.
Eind januari vond de informatiebijeenkomst over de subsidieoproep ‘Implementatienetwerk sport en bewegen’ plaats. De subsidieoproep en de opzet voor het implementatienetwerk werden toegelicht. Ook werden alvast wensen en behoeften voor het implementatienetwerk opgehaald.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.