Onderzoek naar sport en bewegen is van belang om de positieve opbrengsten van sport voor de maatschappij te vergroten. Niet alleen voor topsport, maar juist ook voor de breedtesport. Ons doel is om kennis te ontwikkelen over hoe iedereen kan (blijven) sporten en bewegen naar eigen vermogen. Daarom investeren we in kwalitatief hoogwaardige en duurzame kennis en stimuleren we dat die kennis ingezet wordt voor de praktijk.

Uitgelicht

Sportinnovatie in de strijd tegen Corona

Man trekt beschermkleding aan

Wat is de toegevoegde waarde van koelvesten voor zorgprofessionals die werken met COVID-19 patiënten? Onderzoekers Thijs Eijsvogels en Boris Kingma zochten het uit en vertellen in dit filmpje hoe de koelvesten werken. Verpleegkundige Mike Zwartkruis: ‘Ik ervaar mijn werk als veel makkelijker. Je bent minder bezig met die warmte waardoor je uiteindelijk ook betere patiëntenzorg kunt leveren.’

Bekijk het YouTube filmpje

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Maak kennis met de 8 projecten uit de tweede ronde

Foto van filmrol
 • Calibrating Inclusive Sporting Encounters
 • WheelPower
 • Stepwise: bewegen voor mensen met Parkinson
 • Resilient athletes
 • Engaging socially vulnerable adults through sports
 • Active4Life: een leven lang bewegen via eHealth
 • My Little Moves
 • Tailored Injury Prevention in Adapted Sports
Bekijk de korte filmpjes

Living labs sport en bewegen

15 gemeenten zijn gestart met het verkennen van living labs sport en bewegen, verdeeld in 8 grote gemeenten en 7 middelgrote gemeenten.
Een living lab is een leer- en experimenteeromgeving waarin de eindgebruiker (bijv. de burger) centraal staat.

Bekijk de 15 living labs sport en bewegen

Andere subsidiemogelijkheden sport en bewegen

Naast de programma's van Sport en Bewegen staan er bij ZonMw ook een aantal subsidieoproepen van andere programma's open die een raakvlak hebben met Sport en Bewegen. Die hebben we voor u op een rijtje gezet.

Bekijk het overzicht

Onderzoeksresultaten van 5 sportprojecten op film

Roeier en schaatser door elkaar heen

Hoe kunnen roeiers hun roeitechniek verbeteren? En hoe komt een schaatser tot zijn of haar ideale schaatsslag? Helpt beloning ter motivatie voor mensen die een leefstijlprogramma doorlopen? En hoe kun je het monitoren van prestaties van topsporters vergemakkelijken?

Ga naar de filmpjes voor antwoord op de vragen

4 sportonderzoeken in beeld

Filmstrip met voorbeelden
 • Thermo Tokyo: topsport bij extreme weersomstandigheden
 • Kids First: naar een pedagogisch sportklimaat
 • Smart Sports Exercises: de slimme sporthal
 • PIE=M: Bewegen op recept
Bekijk de filmpjes van deze 4 projecten

Resultaten en opbrengsten van 5 jaar sportonderzoek

cover resultaten en opbrengst 5 jaar sportonderzoek

In een dynamisch digitaal magazine vindt u de resultaten en opbrengsten bij elkaar. 25 projecten hebben veel kennis een bruikbare producten en innovaties opgeleverd.
Nieuwsgierig?

Lees over en beleef de resultaten

Actueel

Georganiseerde sport krijgt mensen in beweging, dit vraagt om lokale samenwerking

Sportstimuleringsprogramma’s die door sportverenigingen worden ingezet, zijn succesvol in het activeren van mensen die te weinig bewegen. Wel blijkt het lastig te zijn om grote aantallen inactieve mensen voor dergelijke programma’s enthousiast te krijgen. Meer samenwerking van sportbonden en sportverenigingen met partijen die direct contact hebben met inactieve doelgroepen is daarom wenselijk. Op die manier kunnen zij het sportaanbod beter...

Elders gezien

Heb jij dé oplossing voor veilig binnensporten of voor het heropenen van sportevenementen?

Door de uitbraak van COVID-19 bevindt ook de sport- en beweegsector zich in een zeer lastige situatie. Sport(evenementen) kunnen zeer beperkt georganiseerd worden, omdat de kans op besmetting voor sporters en publiek te groot is. Sportinnovator en het Topteam Sport hebben daarom in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een innovatiecompetitie (SBIR) opgezet. Voor deze competitie is in totaal 2 miljoen euro beschikbaar.

Elders gezien

Op weg naar een heldere kennisvraag sportblessurepreventie

Donderdagmiddag 17 september 2020 organiseren we een digitale bijeenkomst sportblessurepreventie. Het doel van de bijeenkomst is het achterhalen en prioriteren van de belangrijkste kennisvragen op het gebied van sportblessurepreventie

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Contact

portret van vrouw

Marloes Stammen
Senior programmamanager

+31 70 349 50 68

Contact

portret van vrouw

Nynke Terpstra
Programmamanager

+31 70 349 50 82
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website