Een living lab is een creatieve en innovatieve manier voor professionals om samen met de burger oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken. Sport en bewegen leent zich bij uitstek voor deze praktische methodiek. Daarom hebben we een aantal living labs sport en bewegen mogelijk gemaakt.

Uitgelicht

Sport en bewegen op LinkedIn

Heb je interesse in missie gedreven onderzoek en innovatie, sportonderzoek of living labs sport en bewegen? Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over subsidierondes en projectresultaten op het gebied van sport en bewegen?

Volg ons dan via de speciale Sport en bewegen pagina op LinkedIn

De vijf belangrijkste lessen van de living labs sport en bewegen

De labregisseurs kwamen op 14 april 2022 samen tijdens de Katapultdag en deelde de vijf belangrijkste lessen van de Living Labs Sport en Bewegen en kennis uit. Wat zijn deze vijf waardevolle lessen? Hoe dragen ze bij aan de doorontwikkeling en verduurzaming van bestaande en nieuwe labs?

Meer over de gedeelde lessen

Bewegen in water voor iedereen

Tijdens het werkbezoek van minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse zaken en Koninkrijk relaties aan de gemeente Rheden stond onde andere het Biljoenbad in Velp, gerealiseerd door het Living Lab Hydrotherapy, in de schijnwerpers.

Meer weten over dit mooie initatief?

Unieke wandeluitdaging in de Achterhoek

In de unieke Achterhoekse wandelchallenge zijn de deelnemers al 3 keer de wereld rond gelopen! Dat doen ze met behulp van de wandelapp Ommetje van de Hersenstichting en aangemoedigd door een competitief element. Hoe is dit initiatief van het living lab ‘vitale medewerker in de Achterhoek’ van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen zo’n succes geworden?

Lees het artikel

Zo maak je een maatschappelijk businessmodel

In de living labs sport en bewegen werken verschillende partijen met elk hun eigen belangen samen. Hoe definieer je een concreet gezamenlijk doel, met ieder in de juiste rol? Het invullen van een maatschappelijke businesscase – een purpose case – helpt om inzicht te krijgen in elkaars positie. Zo versterk je jouw lokale netwerk en samenwerking. Meer weten?

Lees het artikel op allesoversport.nl

Podcast: Sport Impact Wijzer

Tom Naberink en Living lab-regisseur Celeste van Rinsum van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in gesprek over de Sport Impact Wijzer. Femke van der Pal vertelt hoe sport en bewegen bijdraagt aan Positieve Gezondheid en over de tool om investeringen vanuit gemeenten in sport en bewegen uit te drukken in Social Return of Investment (SROI).

Beluister de podcast

Podcast: Living Labs in de praktijk

Living Labs kartrekkers Petra Janssen (Gemeente Den Haag) en Frank van Eekeren (lector Impacts of sports Haagse Hogeschool) geven je een inkijkje in hun successen en inzichten.

Beluister de podcast

Living Lab Beweegvriendelijk Vinkhuizen zet in op draagvlak en netwerk

De gemeente wilde aan de slag met de beweegvriendelijke omgeving. Het projectteam vroeg de deelnemers wat ze zelf zouden willen en hoe ze daarbij geholpen konden worden. Maar wilden de bewoners wel meer bewegen? Projectleider Berry van Holland van de Hanzehogeschool vertelt er meer over.

Lees het artikel in Biind

Living labs: experimenterend oplossingen vinden

In de zoektocht naar oplossingen voor maatschappelijke uitdaging op het gebied van sport en bewegen, zetten steeds meer gemeenten lokale vernieuwers, verbinders én inwoners in. Samen zoeken zij
naar innovaties en testen deze ook direct uit in de praktijk. Onderzoekers en sportinstituten vertellen over hun inzet van de Living Labs binnen hun gemeenten.

Lees het artikel in Sport en Gemeenten

Living lab: zo verbindt Rotterdam jongeren en clubs via esports

Rotterdam ziet een terugloop in sportdeelname bij jongeren, met name bij de verenigingen. Beleidsadviseur Johan van Herpen van gemeente Rotterdam vertelt over hoe ze interesse wekken van jongeren met behulp van esports.

Lees het verhaal van Johan

Aanpak en ervaringen Living labs sport en bewegen

Loop je binnen je gemeente al tijden tegen een maatschappelijk probleem aan waarbij het maar niet lukt om tot een oplossing te komen? Een living lab is mogelijk een uitkomst. Wil je weten hoe je zo'n lab opzet of wil je meer weten over de ervaringen binnen de living labs sporten en bewegen?

Lees dan dit artikel over aanpak en ervaringen

Ervaringen uit de netwerkfase Living Labs Sport en Bewegen

In 2020 werkten 15 gemeenten met hogescholen, lokale organisaties en burgers aan de oprichting van living labs sport en bewegen. Er zijn krachtige netwerken ontstaan waarin lokale en regionale partners uitdagingen rond sport en bewegen oppakken. De ervaringen in het eerste jaar zijn gebundeld in een artikelreeks.

Bekijk de publicatie

Programma Living labs sport en bewegen

Ben je benieuwd naar het programma living labs en alle living labs?

Bekijk de programmapagina

Actueel

Aan de slag met complexe maatschappelijke uitdagingen in de sport- en beweegsector

Wat kunnen we doen aan de sportachterstand in aandachtswijken? Hoe kunnen we de sportinfrastructuur beter gebruiken? Hoe blijft de sport betaalbaar? Met deze en meer complexe maatschappelijke uitdagingen – wicked problems – gaan we aan de slag binnen MOOI in beweging. Het doel is dat onderzoeks- en innovatietrajecten steeds meer en beter bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen waar de samenleving en de sport- en beweegsector voor staan.

Nieuws

Bewegen in water voor iedereen

In maart was minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse zaken en Koninkrijk relaties op werkbezoek in de gemeente Rheden. Twee buurtinitiatieven stonden in de schijnwerpers waarvan een het Biljoenbad in Velp is, gerealiseerd door het Living Lab Hydrotherapy. Het lab is één van de twaalf living labs sport en bewegen die mogelijk gemaakt worden door ZonMw en Sportinnovator.

Foto: Fleur Witjes
Nieuws

Nieuw project: vergroten sportparticipatie van jongeren in het vmbo

Hoe krijg je jongeren in het vmbo blijvend aan het sporten en bewegen? 25 onderzoekers en praktijkprofessionals bedachten tijdens een sandpit in oktober 2021 samen met vmbo-ers oplossingen. De ideeën zijn door een consortium uitgewerkt tot een subsidieaanvraag die eind maart is gehonoreerd.

Nieuws

Ophalen en verdiepen vraagstukken sport en bewegen

Met een enthousiaste groep mensen uit de praktijk, wetenschap, overheid en het bedrijfsleven zijn vervolgstappen gezet in de programma MOOI: Missie gedreven Ontwikkeling Onderzoek en Innovatie! In drie themabijeenkomsten zijn complexe vraagstukken in de sport – en beweegsector die we in de komende jaren willen oplossen, geïdentificeerd en uitgewerkt.

Nieuws
Toon meer

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website