Een living lab is een creatieve en innovatieve manier voor professionals om samen met de burger oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken. Sport en bewegen leent zich bij uitstek voor deze praktische methodiek. Daarom hebben we een aantal living labs sport en bewegen mogelijk gemaakt.

Uitgelicht

Podcast: Living Labs in de praktijk

Living Labs kartrekkers Petra Janssen (Gemeente Den Haag) en Frank van Eekeren (lector Impacts of sports Haagse Hogeschool) geven je een inkijkje in hun successen en inzichten.

Beluister de podcast

Living labs: experimenterend oplossingen vinden

In de zoektocht naar oplossingen voor maatschappelijke uitdaging op het gebied van sport en bewegen, zetten steeds meer gemeenten lokale vernieuwers, verbinders én inwoners in. Samen zoeken zij
naar innovaties en testen deze ook direct uit in de praktijk. Onderzoekers en sportinstituten vertellen over hun inzet van de Living Labs binnen hun gemeenten.

Lees het artikel in Sport en Gemeenten

Living lab: zo verbindt Rotterdam jongeren en clubs via esports

Rotterdam ziet een terugloop in sportdeelname bij jongeren, met name bij de verenigingen. Beleidsadviseur Johan van Herpen van gemeente Rotterdam vertelt over hoe ze interesse wekken van jongeren met behulp van esports.

Lees het verhaal van Johan

Living labs sport en bewegen

In 2021 staat de verankering, het ontwikkelen van innovaties en het experimenteren van oplossingen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van de living labs sport en bewegen die in 2020 zijn gestart, centraal. Wilt u binnen uw gemeente ook een living lab opzetten? Lees meer over de aanpak en de ervaringen met living labs sport en bewegen.

Meer over de living labs sport en bewegen

Ervaringen uit de netwerkfase Living Labs Sport en Bewegen

In 2020 werkten 15 gemeenten met hogescholen, lokale organisaties en burgers aan de oprichting van living labs sport en bewegen. Er zijn krachtige netwerken ontstaan waarin lokale en regionale partners uitdagingen rond sport en bewegen oppakken. De ervaringen in het eerste jaar zijn gebundeld in een artikelreeks.

Bekijk de publicatie

Programma Living labs sport en bewegen

Ben je benieuwd naar het programma living labs en alle living labs?

Bekijk de programmapagina

Actueel

Tien Living labs sport en bewegen gaan de volgende fase in

De living labs ontvangen een subsidie om te experimenteren met innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van sport en bewegen. Samen met de burger en andere organisaties worden innovatieve oplossingen (door)ontwikkeld, geïmplementeerd en getest. De ervaringen met en de uitkomsten van deze experimenten moeten bijdragen aan duurzame veranderingen na afloop van de projectperiode.

Nieuws

Forse toename hardloopblessures door lockdown

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat er in 2020 een forse toename was van hardloopblessures door de lockdown, maar over het algemeen waren er minder sportblessures.

Elders gezien

Bottom-up subsidieaanvraag voor beweegonderzoek jongeren in het vmbo

‘Meestal gaat een onderzoeker met een idee op zoek naar partners in de praktijk’, zegt Nicky Nibbeling van de Hogeschool van Amsterdam. In dit geval zette ZonMw alle partijen die een rol spelen bij het in beweging krijgen van jongeren in het vmbo bij elkaar om dat onderzoeksplan gezamenlijk te ontwikkelen.

Elders gezien
Toon meer

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website