Living labs sport en bewegen lage SEP

De living labs sport en bewegen lage SEP zijn open innovatie ecosystemen die zich richten op innovatie om de sport- en beweegdeelname van volwassenen met een lage SEP te vergroten. Deze living labs worden gefinancierd door Sportinnovator. In de living labs wordt samen met de doelgroep toegewerkt naar creatieve oplossingen om mensen in beweging te krijgen.

Sportinnovator wil het verschil in sport- en beweegdeelname tussen mensen met hoge en lage sociaaleconomische positie (SEP) verkleinen. Hiervoor zijn, in samenwerking met ZonMw, in 2023 zeven living labs gestart die zich richten op mensen met een lage sociaaleconomische positie. Deze labs maken onderdeel uit van het netwerk van living labs sport en bewegen dat nu bestaat uit ruim 30 labs.
In de living labs slaan de gemeenten, hbo- of mbo-instellingen (lectoraat of practoraat) en maatschappelijke organisaties samen met bewoners de handen ineen voor een leven lang met plezier sporten en sportief bewegen. 

Wat is een living lab?

In een living lab wordt samen met de doelgroep toegewerkt naar innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Binnen een living lab wordt intensief samengewerkt met de belangrijkste stakeholders en worden innovaties bedacht en getest in de leefomgeving van de gebruiker. Dit maakt co-creatie, waarbij met de eindgebruiker wordt ontwikkeld, en de real-life setting waarin wordt getest, de twee belangrijke pijlers van de living lab aanpak. De activiteiten van een living lab vinden dan ook plaats in wijken, gemeenschappen, instellingen of organisaties waar de gebruiker woont, werkt, sport en beweegt.

Sportinnovator

Binnen het programma Sportinnovator werken we elke dag aan het stimuleren en toepassen van innovaties voor een leven lang met plezier sporten en sportief bewegen. Slimme toepassingen, een aantrekkelijke en duurzame omgeving om te sporten of betere trainingsmethodes zorgen ervoor dat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen en tot betere prestaties kan komen. Zo dragen we ook bij aan de ambitie van het kabinet dat in 2040 ten minste 75% van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijn. 

Onderwerpen

Kenmerken

Status:
Afgerond
Budget:
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %

Contact

Jarno Hilhorst

Senior programmamanager
sportinnovatie [at] zonmw.nl